Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator 100W

zal

Postări Recomandate

E o glumă bună. :rade:

Am fost tentat la început să recomand folosirea cu ajutorul unui divizor a volumului (similar cu comutatorul de putere de la A-350), ori scăderea amplificării, prin modificarea rez serie cu cond de la intrarea inversoare. O amplificare mai mică scade şi zgomotul de fond, deşi e aproape inexistent, cît şi fenomenele de autooscilaţie şi acroşaj - recepţie de posturi radio în gamele de unde lungi şi medii, dacă există aşa ceva şi nu e compensat cu cond ceramici de valoare corespunzătoare între b-c la trz piloşi şi mai ales prefinali. Totuşi consider că Atikusz are un motiv întemeiat să pună o astfel de problemă, aşa că o voi trata cu maximă seriozitate.

Link spre comentariu

Eşti primul care se plînge de un amplif că e prea puternic.

Maestre zal, cred ca a venit timpul sa scrieti o lucrare stiintifica. Propun tema si titlul "Ce este si cum se foloseste potentiometrul de volum".
Am cerut schema de la Zal pentru ca eu chiar am facut acest amp.si a iesit ok,le-a placut la multi lucrarea se vede si in ceva postari mai vechi.Vreau unul de putere mai mica pe baza acestei scheme pentru ca1.imi place cum suna2.am radiatoare,trafuri,aluminiu pt carcasa,etc3.de plictiseala mai fac cate ceva :freaza: 4.omul mai are si 2 camere , cate un amp in fiecare :ras: Daca e neinteresanta postarea se poate sterge...daca nu poate face cineva un cablaj cun am descris mai sus (nu-mi place sa proiectez cablaje)
Link spre comentariu

Ştiu pe cineva care a făcut un amplif pe carton imprimat. Toţi ne miram cum de arată aşa frumos, nevăzînd partea de dedesupt, cea cu sîrme şi lipituri. Evident că nu i-a mers.Se poate face în ultimă instanţă şi pe cablaj de test, dar există cablaje proiectate ptr cîteva variante, în paginile din urmă.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator djhope

Consider ca a recupera e mult mai practic si mai ieftin si mai ... ecologic decat a cumpara,tot ce e pcb din dezmembrari merge boboc,acum am si eu o intrebare daca stie cineva locatii in Timisoara unde se pot gasi pe bani putini sau chioar gratis placi cu piese electronice ?

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Buna seara! Pentru a nu deschide alt subiect voi incerca sa imi expun nelamurirea aici pentru ca oricum este pe subiect. La un moment dat, domnul Zal a pus intr-un post o schema a unui amplificator audio publicat in revista Tehnium din care s-a inspirat pentru realizarea amplificatorului sau.Schema am uploadat-o eu. Un lucru foarte util in acel articol este si o solutie data pentru modificarea etajului final in scopul utilizarii numai de tranzistoare NPN(lucru des intalnit, exemplu fiind schema Electromures).Fiecare are pe acasa o punga plina cu 2n3055-uri :d.As vrea sa stiu cum se pot conecta in mod corect mai multi tranzistori finali (4 sau 6 sa fie in total) avand ca punct de plecare montajul din schema pusa in discutie (nu stiu daca are o denumire anume). Multumesc anticipat. Apreciez orice interventie. numai bine

post-40258-139829541777_thumb.jpg

post-40258-139829541786_thumb.jpg

post-40258-139829541789_thumb.jpg

Link spre comentariu

Nimeni nu isi da cu parerea? :)Am realizat totusi eu o schema inspirata tot dintr-un articol din revista Tehnium numit "Statie de sonorizare", dar cu partea de amplificare finala modificata cu ajutorul exemplelor din articolul pus de domnul Zal, in vederea utilizarii numai de tranzistoare finale NPN.As vrea daca se poate sa imi spuneti daca am gresit cu ceva schema,daca merita pusa in utilizare.Multumesc anticipat. numai bine

post-40258-139829542227_thumb.jpg

post-40258-139829542478_thumb.jpg

Link spre comentariu

La pagina 29 găseşti toate schemele reîncărcate, prima e chiar cu etajul final cvasicomplementar npn: http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=205&t=38151&start=435

......................

Referitor la schema ta, singura grijă e să dimensionezi rez de emitor ale trz finali, ţinînd cont de nr de trz şi de limitatoare, adică la ce curent/trz să acţioneze. Varianta cu semireglabili nu e prea fericită, e nevoie de generator şi osciloscop ptr reglarea egală, e de preferat cu rez fixe, ai certitudinea că vor acţiona simultan (evident în funcţie de precizia pieselor folosite), trebuie doar să experimentezi puţin. Pragul minim cu valorile din schemă şi semireglabilii la valoarea maximă e de circa 2,3A/trz final. Ai nevoie fie de trz solizi, fie de recalcularea rez de emitor. O variantă, în cazul în care sarcina nu trage atîta curent ar fi să pui trz finali direct în paralel, doar cu rez de bază, iar rez de emitor unică, asta presupune trz împerecheaţi.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator alinuts

buna sunt nou pe aicea as avea o intrebare D-l zal am un amplif electromures 2x75w si m-am gandit daca se poate sa mai pun inca o pereche de 2n3055 multumesc cred ca aceasta este schema

post-21877-139829548083_thumb.gif

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări