Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator 100W

zal

Postări Recomandate

Am relizat si eu protectia...dar am probleme, nu vrea sa mearag deloc...nu cupleaza releul..am masurat la bornele releelor,( am doua de 12v legate in serie) , nu am deloc tensiune, si nu apare oricat as lasa, am pus la temporizare rezistente diferite si nimic, am pus si una de 30R si a iesit fum din ea, am pus si de 50k si se incatzeste foarte tare, daca masor bornele releului fata de GNd am tensiune pe ambele borne, am masurat catodul diodei zener fata de GNd am 8.5v...am masurat zeneru fata de diodele din alimentare, la intrare in zener in K am 51v si al isire 44......ce sa mai fac? ce sa verific?Am masurat colectorul bd-ului fata de GND si am 51v, iar Emitorul si baza dupa diodele 1n4004, de la alimentare, si am 51v pe fiecrae B respectiv E....Pareri?

Link spre comentariu

Rez de temporizare o pui între 22k...100k, cum de ai pus una de 30 Ohmi acolo? Ai ars ori condensatorul, ori dioda zener şi BDxxx. Pe emitorul BD trebuie să ai 0V, e masă acolo. Verifică cu atenţie piesele şi cablajul. E prea simplu ca să greşeşti.

Link spre comentariu

Am schimbat tot..condensator, bd, zener si am pus rezistenta de 35k in temporizator...acealesi sintome, le iesirea din zener tot 44v am...:(, si am alimentat la 40~0~40vca...am verificat si bcablajul , masurat totul ok, am schimbat si bc-urile...in zadar...ceva nu merge bine si nu gasesc ce anume....:(Am pus condensatori de 35v..dar aia nu afecgeaza...xic eu....in loc de cel de 63 am pus de 100v...si in est totul este ca in schema.. :sparge:

Link spre comentariu

E suficient să citeşti pdf-ul trz. 557 e pnp, nu ai ce face cu el.

http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/B/C/5/4/BC546.shtml

Verifică continuitatea traseelor cablajului, o fi vreo fisură sau zonă neacoperită. Altă problemă ar putea fi cond de temporizare foarte prost, cu pierderi mari, e la 50-63V?

Ce înseamnă ''ieşirea din zener''? Spre baza trz BDxxx trebuie să ai cel mult +0,7V cînd e totul funcţional.

Spre cond de temporizare vei avea Uz + 0,7V... circa +15,7V. Toate tensiunile se măsoară faţă de masă.

Dioda antiparalel pe relee e cu sensul corect? Rez de descărcare de 470k are valoarea corectă?

Link spre comentariu

Scuze...nu am observat ca este PNP....Condensatorul de temporizare este de 100v..nu am gasit de 63..dar o sa mai caut...trasdeele lea-m verificat..au continuitatem rezistenta este de 470k.....am masurat zenerul...la intrare catre baza lui BD are abia 10mv..la colectorul lui BD am 51v...dioda paralela cu relele este corect pozitionata....O sa mai sap..sa vad unde nu e in regula... :jytuiyu

Link spre comentariu

Multumesc tuturor..am reusit sadepistez problema...la indrumarea lui "liviu" ma-m uitat la tranzistori Bc..si problema era acolo, in eagle este alta varianta fata de ce am avut eu, altcumva este ordinea pinilor, am pus alti si le-am schimbat ordinea si a mers din prima, insa acum am o alta problema, cupleaza aproape instantaneu cam la 2 secunde cand il alimentez, am schimbat rezistnta cu diferite valori cuprinse intre 33k-100k...dar tot asa, am schimbat condensatorul de 100n...si nimic...incerc sa mai schimb condensatorul..poate totusi ala o fi de vina....si cand scot si alimentez din nou sa zicem la interval de 2 secunde cupleaza instantaneu.

Link spre comentariu

Da, măreşte cond, findcă doar prin mărirea rez de temporizare nu vei obţine decît o deschidere mai slabă a trz BD, undeva trebuie să ajungi la un compromis timp-anclanşare fermă releu. Mai poţi încerca cu un trz Darlington, gen BD681, dacă vrei doar să măreşti rez. Verifică şi zenerul, să nu fie sîrmă. 3-4 secunde e suficient.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări