Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator 100W

zal

Postări Recomandate

spune-mi si mie te rog zal, care e treaba cu markerul rezistent la apa. sa inteleg ca nu le mai acoperi si cu smoala, bitum sau oja dupa ce le trasezi cu markerul ala?mersi anticipat, am vazut ca esti foarte prompt pt. cineva care asteapta un raspuns urgent, spre exemplu eu acum ,ca am intrerupt executia unui cablaj pt. a vedea ce e cu treaba asta.si inca ceva te rog:eu am lucrat ampliful de 75 pe vremuri pe un singur cablaj, crezi ca ar fi o problema sa fac ambele parti pe o singura placa?

Link spre comentariu

Am mai zis, folosesc marker permanent (pe baz? de alcool), dar unde sînt suprafe?e mari (trasee de mas?, de alimentare...) dau de 2 ori, ca s? nu am surprize. Nu are nimic s? faci cablajele pe aceea?i plac?, doar s? nu amesteci traseele de mas? ?i alimentare, fiecare s? fie independent.

Link spre comentariu
Vizitator tymotyman

sal.frumos lucrat.am vazut ca foloseti piese rusesti,sunt recuperate sau noi,parera mea ca sunt mult mai de calitate fata de chinezariile de pe piata,cat despre cablaje eu acum folosec imprimanta laser ies trasee pna la 0.5 ,cum fac eu(iau schema pe un cd merg la un xerox si cu o imprimanta laser le dau sa imi printeze schema la contrast maxim pe o foaie dintro revista,acum daca vor sa printeze pe ea,apoi cu fierul de calcat .iese o treaba super) scuze de paranteza

Link spre comentariu

Am avut norocul s? mai g?sesc din cînd în cînd rezisten?e MLT prin tîrg ?i am luat diverse valori, care s-au dovedit folositoare. Dar am folosit ?i multe recuperate, mai ales cu 1% toleran??, din tehnic? de calcul str?in?, pe care le-am sortat la sînge. Alte piese ruse?ti în afara cond. de filtraj de 22.000uF/63V, nu am folosit. Cele mai vechi piese sînt trafo ?i cond de 100uF/63V din decupl?ri (Matsushita din 1976, mult mai buni decît orice altceva am testat), releul ?i pun?ile de 25A (ceva americane din 1978). Nu e nevoie de piese scumpe sau exotice, ci de piese decente calitativ ?i bine sortate. :dans:

Link spre comentariu

la acea protectie merge sa folosesc relee de 12V.....am 2 relee, cica ar avea 12A fiecare dar nu cred ca au mai mult de 6A fiecare si as vrea sa le folosesc pe amandoua in paralel, alimentarea o sa fie de 21V calater edit.....acel condensator de 200uF de pe alimentare, in cablaj e la 63V dar m-i se pare cam mare in montajul dumneavoastra, parca ar fii la 2200uF.

Link spre comentariu

Dac? sînt identice releele, po?i s? le pui în serie cu o singur? diod? în paralel ptr amîndou? (cea de pe plac?), vor func?iona ca unul de 24V. Contactele le po?i pune în paralel, desigur. Nu am pus releul pe plac? ptr c? sînt fel de fel de carcase, la astea de curen?i mai mari.Condensatorul e cam mare, e adev?rat, asta am g?sit... :limb: Se poate pune de orice dimensiune, dar nu am încredere în cele ''finu?e'' la tensiuni mai ridicate, dimensiunile mici se ob?in cu economie de izola?ie ?i alte materiale.21Vca? La tensiunea asta nu se alimenteaz? bine circuitul.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Zal felicitari pentru proiect.Sa il stapanesti si sa il asculti sanatos.Acum m-am apucat si eu de studiat revistele din 9-10 '85 , sa vad cam despre ce e vorba .Numai bine , Gafincu Adrian

Link spre comentariu

Pentru http://www.elforum.info/download/file.php?id=26778&mode=view

Iat? ?i modificarea ptr. trz Darlington, dispar Q10,11; Q7 se va monta direct pe radiatorul trz finali, R41,42,43,44,45,46 vor fi înlocuite cu ?trapuri, în rest r?mîn valabile toate recomand?rile.

Reglarea se va face astfel ca între b-e trz Darlington s? avem circa 1,1... 1,15Vcc, f?r? semnal, m?surat fa?? de ie?ire.

Vreau s? corectez o eroare: dispar ?i R35,36 din schem?, trz Darlington au incluse rezisten?e interne b-e.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

În urma unei discu?ii cu cineva despre posibilitatea folosirii ca trz finali a NJL0281D/0302D, NJL3281D/1302D, sau NJL4281D/4302D de la ON, am f?cut modific?rile ptr ace?ti trz.

http://www.onsemi.com/pub_link/Collateral/NJL0281D-D.PDF

http://www.onsemi.com/pub_link/Collateral/NJL3281D-D.PDF

http://www.onsemi.com/pub_link/Collateral/NJL4281D-D.PDF

Dispare trz superdiod? Q7; dispar R32,45,46; RE5,6; C14. RE1,2,3,4 se modific? cu unele de 0,33 Ohmi/5W, iar P2 cu unul de 100 Ohmi.

Ace?ti trz fiind mai puternici, se vor folosi cîte 2 perechi, rezisten?ele de emitor sînt recalculate ptr un curent mai mare, iar protec?ia va ac?iona la 2A/trz, fa?? de 1,4A/trz la varianta de baz?. Se regleaz? din P2 tensiunea b-e la trz finali între 500-550mVcc, f?r? semnal, m?surat fa?? de ie?ire.

Link spre comentariu

Nu, folosesc metoda b?trîneasc?, cum am explicat ?i aici: http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=5&t=40583&start=30

Felicitari pentru realizare, se cunoaste ca sunteti de moda veche!Nu am citit ce ati explicat mai sus dar pot sa spun ca si eu folosesc metoda de desen pe hartie matematica (5x5mm), mult mai usor decat cea milimetrica, dar nu m-am chinuit niciodata cu software ptr. desenat cablaje.De acoperit ce sa sa spun, smoala topita cu benzina! De multe ori proiectez cablajul cu vedere de pe partea plantata cu piese apoi pe o buacata de plexiglas trasez negativul. Poate ca e mai usor cu noile metode de transfer sau desen dar nu reusesc sa ma acomodez cu ele. In privinta schemei pot sa spun ca este una foarte cunoscuta si apreciata de multi electronisti (amatori sau profi).La mai multe realizari pentru a arata si altora cum se face totul de la zero.
Link spre comentariu

Mul?umesc! ?sta a fost unul din scopuri, acela de a ar?ta cum se face corect un amplif ?i celor care au mai pu?in? experien?? sau nu dau aten?ie unor detalii esen?iale. Mi-a luat cam 7-8 luni de la concep?ie la terminare. :dans:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări