Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator 100W

zal

Postări Recomandate

Acum am văzut, deci practic cablajul de la partea de putere nu-l foloseşti direct ca suport ptr trz finali.Atunci, corect ar fi să faci perechi de npn-pnp ca la varianta a doua şi trz superdiodă montat la mijloc, toţi în linie, pe mijlocul radiatorului şi cît mai apropiaţi. Aşa vor avea temperatura distribuită uniform între ei. Sîrmele de legătură pot fi şi de 10cm. Lasă trz prefinali pe placă, condensatorii antioscilaţii trebuie să fie aproape de ei. Le poţi pune mici radiatoare de cîţiva cm2.

Link spre comentariu

Asta chiar ca e o problema acum cu lasatul prefinalilor pe placa : :jytuiyu Pentru ca nu prea mai e loc si tranzistorul a fost "invartit" eventual cate o placuta de AL de 4-5 cm patrati si grosime de 2-3 mm poate ca ar merge.- nu stiu daca ar fii suficient ? Daca montez un radiator cum ati pus dumneavoastra deja ma apropii prea tare de trafuri in carcasa,ma opreste si condensatorul de 470 nF si semiraglabilul de 2 k.iar in partea opusa deja vine o rezistenta de emitor de 5 W . Daca asi pune prefinalii intre finali pe radiatorul mare(cum am avut in plan) legaturile cu sarma ar avea 5-6 cm..am uitat de conzii contra oscilatii :rade:. MJE -urile dinainte prefinalilor(Q9,Q8) au nevoie de cate un mic radiator,o placuta de 2x2 cm sa zicem sau nui cazul ? Poate mai nascocim ceva si cu prefinalii astia.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

La prefinali BD 241,242 o sa duca 2 perechi de finali cu mici radiatoare bineinteles pe ele si beta cam 60 respectiv 180 ? Mai am si cateva bucati de BD 243 si 244 dar aici beta este 20 respectiv 180 ? care ar fii totusi cel mai acceptabil compromis ? Nu mai vreau sa cumpar tranzistori ! :speriat Modulele sunt plantate si vreau sa merg mai departe .Si o poza cu modulele..Multumesc

Link spre comentariu

Cred ca te referi la partea de putere ?! . Aici sunt prefinalii ,intradevar sunt pusi invers la ideea lui Geomar,unul din ei a fost "intors", asa sa redus un strap discutia se vede cu cateva posturi mai sus totusi rog pe D-nul Zal sa dea o parerere despre intrebarea legata de prefinali .Partea de putere este cablajul lui Zal dar cu 2 perechi de finali,iar cea de atac este tot a lui dansu si facut si de tine Meli 17

Link spre comentariu

Arată foarte bine pînă acum. Bravo!

Îmi plac bobinele.

Acum problemele: la trz prefinali, dacă numai aşa ai găsit, lasă-i cum sînt, la seria asta de trz (BD2xx) beta e foarte divers. Eu folosesc MJE150xx că sînt mai apropiaţi la beta. Sper că BD241/242 sînt cu C.

La partea de putere, trz din limitatoare nu au nevoie de radiatoare. Trz prefinali văd că au izolaţie faţă de radiatoare, asta e bine doar dacă radiatoarele sînt legate la masă, altfel nu au rost acolo. La fel nici trz piloţi din partea de atac nu au nevoie de izolarea radiatoarelor.

Hai că mai ai puţin pînă la Anul Nou. :dans:

Link spre comentariu

Da o sa las BD 241,242 oricum sunt deja montati,sunt prinsi cu surub prin nipluri de plastic si am pus si mica,trebuie legate radiatoarele mici de pe prefinali la masa?Deocamdata nu sunt.De pe tranzistorii piloti nu mai dau jos radiatoarele daca tot le-am pus, las sa fie reci :rade: am sa pun si finalii dupa care mai vedem ce ieseMultumesc,

Link spre comentariu

Nu trebuie legate radiatoarele trz prefinali la masă, eu am legat radiatorul ptr că era mare şi trebuia prins bine de placă.La trz piloţi nu ai de ce să izolezi radiatoarele, acuma lasă-le aşa.Caută să pui trz superdiodă între un trz final npn şi unul pnp.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări