gabrielbecheanu Postat Martie 17, 2011 Partajează Postat Martie 17, 2011 Sa discutat cu citeva posturi inainte problema tensiunii de iesire.Am sa va spun de ce este importanta in opinia mea tensiunea de iesire.Marea majoritate a CD playerelor sau DAC urilor HI HI END au o valoare de iesire ori de 2V RMS ori de 2.5V RMS in momentul in care cineva doreste sa imprementeze un alt montaj IV si va dori sa faca o comparatie 1la1 cu montajul original va trebui sa aiba aceiasi nivel de iesire altfel comparatia este irelevanta Daca cineva spune ca el poate distinge diferenta intre doua montaje cu semnal de iesire diferit ca valoare acela este un mincinos, daca nu ma crede-ti face-ti proba singuri . Cu cit lantul audio este mai performant, inclusiv incintele cu atit este mai evidenta diferenta. Eu am testat un astfel de montaj in varianta anode follower pe un DAC cu CS4398 am sa incerc si un SRPP in curind insa nu sunt decis cu ce lampa sa testezPS Acum ca am distorsiometru si osciloscop am sa fac si niste masuratori. Link spre comentariu
atupi Postat Mai 5, 2011 Partajează Postat Mai 5, 2011 Am intrat si eu de curand in lumea DAC-urilor si tuningului si nu in ultimul rand al lampizarilor. Aseara am imprastiat pe comoda langa cd player un srpp cu 6n1p din schemele lui Lampizator si trebuie sa va spun ca sunt absolut incantat de rezultat. Asta dupa ce aveam deja instalat Fet-ishizatorul. Urmeaza sa gasesc si un traf toridal mai micut sa pot sa-l bag in cd player ptr ca acum am unul f mare. Am avut mari aventuri si cu traful asta ptr ca negasind un traf facut de-a gata am cumparat de aici din bazar unul pe care l-am rebobinat si in secundar nu am reusit sa bag sarma mai subtire de 0,3 ptr ca pur si simplu nu am gasit de cumparat si s-a umflat destul de mult secundarul.Subiectul tuningului este un Marantz cd-60 pe care l-am oscon-izat si NOs-uit deja si ii pregatesc si un clock extern (Kwak) + separarea alimentarilor DAC fata de restul placii.Fcon- poti sa detaliezi tehnica ridicarii potentialului filamentului fata de anod ptr eliminarea acelui brum/hum ? Link spre comentariu
fcon Postat Mai 6, 2011 Autor Partajează Postat Mai 6, 2011 Fcon- poti sa detaliezi tehnica ridicarii potentialului filamentului fata de anod ptr eliminarea acelui brum/hum ?Iata metodele folosite pentru alimentarea filamentelor.Se pot aplica de la simplu la complicat; recomand familiarizarea cu toate variantele si alegerea celei mai performante.Ca raspuns la intrebare: varianta nr. 4. Poti incerca diverse variante, pentru a obtine valori ale tensiunii de cca 30-50V, care "merg" cu majoritatea schemelor si lampilor folosite in preamplificare.Oricum, in amplificarea semnalelor mici (doza pick-up, conversie d/a), prefer alimentare in curent continuu...Explicatii ale diferitelor variante: http://www.freewebs.com/valvewizard/heater.html Link spre comentariu
fcon Postat Mai 6, 2011 Autor Partajează Postat Mai 6, 2011 ... si, ca sa fie formularea exacta, este necesara o corectie mica: este vorba de tehnica ridicarii potentialului fata de catod si nu fata de anod. Iata si un exemplu pe o schema de alimentare... Link spre comentariu
nicoalex Postat Mai 23, 2011 Partajează Postat Mai 23, 2011 As dori sa modific un TECHNICS SL PG4 cu lampi .Ma poate ajuta cineva ?Multumesc Link spre comentariu
fcon Postat Mai 23, 2011 Autor Partajează Postat Mai 23, 2011 Daca tin bine minte, la DAC-urile de acest tip exista o problema: filtrul digital, incorporat in cip, este numai de ordinul 2, asa incat este prevazut un circuit extern, cu un filtru de ordinul 3, care curata semnalul de resturile prelucrarii digitale.Adaptarea se poate face in felul urmator: - se ia semnalul fie de la iesirea circuitului de corectie - fie direct de la iesirea DAC-ului.In primul caz, semnalul deja a trecut prin doua op-ampuri, cel intern si cel dublu, extern, care face corectie. In schema originala, ar trebui sa mai urmeze o singura jumatate de op-amp (care face adaptarea impedantei de iesire), dupa care semnalul este scos pe RCA-uri.In al doilea caz, se pot pune (cel putin) doua filtre de ordinul doi in serie, cu frecventa de taiere in jurr de 40 kHz, apoi se duce semnalul direct in mufele RCA.Fara filtre, pe langa semnalul muzical, vei avea un zgomot de fond teribil (ceva gen "heterodina"), care face playerul de neutilizat.Pe de alta parte, semnalul de la iesirea din DAC este deja in tensiune, asa incat, chiar dupa folosirea filtrelor, nu mai ai nevoie de iesirea pe lampi. Lasa semnalul cat mai putin prelucrat; sunetul este extrem de bun! Link spre comentariu
nicoalex Postat Mai 23, 2011 Partajează Postat Mai 23, 2011 Daca tin bine minte, la DAC-urile de acest tip exista o problema: filtrul digital, incorporat in cip, este numai de ordinul 2, asa incat este prevazut un circuit extern, cu un filtru de ordinul 3, care curata semnalul de resturile prelucrarii digitale.Adaptarea se poate face in felul urmator: - se ia semnalul fie de la iesirea circuitului de corectie - fie direct de la iesirea DAC-ului.In primul caz, semnalul deja a trecut prin doua op-ampuri, cel intern si cel dublu, extern, care face corectie. In schema originala, ar trebui sa mai urmeze o singura jumatate de op-amp (care face adaptarea impedantei de iesire), dupa care semnalul este scos pe RCA-uri.In al doilea caz, se pot pune (cel putin) doua filtre de ordinul doi in serie, cu frecventa de taiere in jurr de 40 kHz, apoi se duce semnalul direct in mufele RCA.Fara filtre, pe langa semnalul muzical, vei avea un zgomot de fond teribil (ceva gen "heterodina"), care face playerul de neutilizat.Pe de alta parte, semnalul de la iesirea din DAC este deja in tensiune, asa incat, chiar dupa folosirea filtrelor, nu mai ai nevoie de iesirea pe lampi. Lasa semnalul cat mai putin prelucrat; sunetul este extrem de bun!In concluzie i-mi recomandati sa nu modific acest cd,semnalul lui de iesire este destul de bun,nu?Multumesc ptr raspunsul prompt Link spre comentariu
fcon Postat Mai 23, 2011 Autor Partajează Postat Mai 23, 2011 In concluzie i-mi recomandati sa nu modific acest cd,semnalul lui de iesire este destul de bun,nu?Multumesc ptr raspunsul promptDin experienta, va spun ca modificarea nr. 2 da rezultate excelente - by-pass-area tuturor etajelor de dupa DAC si scoaterea semnalului pe RCA-uri.Sunetul playerului nemodificat este de calitate medie...DAC-urile 1bit sunt pe nedrept ocolite/neluate in considerare.In general, toti ceilalti fabricanti de DAC-uri au inclus in cip filtrul abrupt de ordinul 3-4; tehnologia 1bit Technics este/a fost tehnologic rapid depasita, insa sunetul este fara cusur (chiar mai bun decat la TDA1541 netunat).La acest subiect poate contribui, daca are placere si vede mesajele, si ... Link spre comentariu
nicoalex Postat Mai 23, 2011 Partajează Postat Mai 23, 2011 Si atunci ,se poate o schema a acestor filtre in vederea executarii acestei modificari(chiar pe MP)daca aici nu se posteaza Link spre comentariu
danzup Postat Mai 24, 2011 Partajează Postat Mai 24, 2011 As dori sa modific un TECHNICS SL PG4 cu lampi .Ma poate ajuta cineva ?MultumescCiteste cu atentie ce a scris Fcon despre Technics si DAC urile folosite de ei .Modificarea e complexa si nu se poate pune o schema , dar in principal din cele 2 cai /solutii expuse de Fcon , tin sa accentuez ca in cazul unor dacuri nu poti scoate semnalul direct de pe dac fara o filtrare perfecta (asa cum a mentionat si Fcon legat de zgomotele de conversie care trebuie rejectate). Trebuie de vazut datasheetul Dacului ca sa nu vorbim aiurea . Eu cand am tunat Technicsul meu m-am concentrat pe alimentari/declupari/filtraj in principal dar am modificat cablajul si am alimentat separat dacurile si separat operationalele , de asemenea nu-ti recomand decat sa te joci doar la ultimul operational de la iesire , restul nu te sfatuiesc sa le atingi , decat daca esti experimentat si stii despre ce e vorba. De asemenea mecanica de la Philips am tunat-o (nu pot sa-ti spun ce inseamna uneori doar un singur surub din mecanica scos !!!!! stiu ei la ce ma refer )aici trebuie tu sa experimentezi ce si cum iti place. Nu exista ca la CDurile Philips un manual in care scrie punct cu punct sa le tunezi . ...dar depinde mult de cunostintele tale si de indemanarea ta cat si experimenterea repetata si auditia inainte si dupa modificare in mod repetat. La al meu nu am mai umblat la operationalul de pe iesire pentru ca nu am mai avut timp sa experimentez. Oricum eu ascult numai pe amplificatoare pe lampi deci nu a mai trebuit sa-i fac buffer cu lampi ! Link spre comentariu
fcon Postat Mai 24, 2011 Autor Partajează Postat Mai 24, 2011 Si atunci ,se poate o schema a acestor filtre in vederea executarii acestei modificari(chiar pe MP)daca aici nu se posteazaNu despre asta este vorba, daca se poate posta sau nu! Ca dovada, atasez imaginea unui filtru de ordinul 1, care trebuie dublat (pentru ordinul 2) s.a.m.d.Iata si niste valori (fara sa luam in seama constanta de timp, sarcina, etc...): - 2,2 K / 3,3 nF (sau 3,3 K + 2,2 nF) = pentru 22KHz- 1,5 K / 2,2 nF= pentru 48 KHzPersonal cred ca problemele sunt altele:- modificarile ar trebui facute de electronisti sau de entuziasti cu ceva cunostinte de baza, iar un calculator simplu de filtre se gaseste fara probleme la o cautare pe net;- nimeni nu poate spune: "fa aia... fa ailalta" fara schema aparatului, deoarece nici un player nu este identic cu altul,- fiecare face tuning in felul sau; de exemplu, eu - intervin mai ales partea de iesire/sunet; , de exemplu, prefera alimentari diferentiale, piese de calitate in puncte cheie, modificari in diverse alte puncte...- documentatia este foarte diferita de la producator la producator (de la explicita, la cvasi-absenta).- un tuning corect si bun necesita intotdeauna experimente si, per total, costa uneori peste valoarea de cumparare a unui player SH.- nu de putine ori, tuningul unui player "X" nu se justifica! Investitia si modificarile pot fi prea mari, pentru o diferenta minora in calitatea sunetului...- nu trebuie musai sa puneti lampi la iesirea unui player! La putine playere se justifica folosirea lampilor (DAC-uri cu iesire in curent), si chiar si acolo, exista alternativa JFet-urilor, mai ieftina si, uneori, mai buna...Sfatul meu este sa lasati playerele in pace; gasiti unul cu sunetul "de fabrica" apropiat de gustul dvs. personal, si ascultati muzica, nu piese sau osciloscoape! Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 24, 2011 Partajează Postat Mai 24, 2011 Exista cuvinte gen ameliorare ,îmbunătăţire ,etc.Personal nu cred ca un amplicator AF trebuie tratat ca un instrument muzical "An amplifier is a musical instrument and not a measuring instrument" ,sau daca privim in aceasta maniera un amplificator , NIMIC nu mai conteaza... ,sau in cotradictie , printre cele mai bune amplificatoare in audio se poate incadra si amplificatorul y din osciloscop -folosit in audio poftim pe calea de sunet (osciloscopul fiind un instrument de masura/vizualizare...) ,cine ma opreste sa reproduc amplificatorul Y din osciloscop si sa_l folosesc in audio ?. Cu alte cuvinte pot coexista "viziuni" diferite de tratare-interpretare-etc in cazul amplificatoarelor AF. Da se poate asculta muzica "in fel si chip" desigur ,dar piesele fizice in sens de componente electronice conteaza ! si mai conteaza si un osciloscop acolo ...(chiar daca in final nu ascult muzica cu osciloscopul). Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 24, 2011 Partajează Postat Mai 24, 2011 ..............................................................................(nu stiu cum a aparut ,din greseala) ,dar acum... Poate unii vor sa amelioreze(construiasca) ceva...,la ce le serveste "indemnul" ? : ... si ascultati muzica, nu piese sau osciloscoape!Dumneavoastra (fcon) de ce mai modificati cite un CD-Player cind si cind ?... ,piesele la care faceti trimetere sau ociloscopul (din citat) sa intelegem ca nu au legatura cu ascultatul muzici ?! (macar indirecta)... "viziune" in opozitie ! : Cu cit un amplificator AF devine mai putin un instrument muzical cu atit mai bine . Link spre comentariu
fcon Postat Mai 24, 2011 Autor Partajează Postat Mai 24, 2011 ...de ce mai modificati cite un CD-Player cind si cind ?Pai... nu mai modific! Pe de-o parte, mi-a disparut chemarea pentru experimente si las aparatele asa cum le-a facut fabrica, iar, pe de alta, acum prefer sa ascult muzica si nu condensatori PIO sau JFet-uri...Este drept ca imi mai exprim opinia referitoare la acest subiect (acolo unde stiu), macar sa ii pot ajuta pe altii sa nu greseasca. ... ,piesele la care faceti trimetere sau ociloscopul (din citat) sa intelegem ca nu au legatura cu ascultatul muzici ?!...Exact in spiritul diversitatii opiniilor, raspunsul este: Nu, nu au... Cu alte cuvinte, eu prefer sa bat cuiul cu ciocanul, decat sa ma intreb daca am potrivit greutatea, culoarea, forma si coada potrivita, pentru cuiul potrivit. Sunt lucruri total diferite. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 24, 2011 Partajează Postat Mai 24, 2011 Anumite reglaje/ajustari/pozitionari/vizualizari raspuns se fac cum ?!, numai urechea "atesta" ca am pastrat forma de unda , sau ne spune daca i_am adaugat ceva sau nu , etc ?! ,componentele (piesele) implicate in procesul de amplificare nu conteaza ?! sustii... ,da , pot sa respect opinia ta fcon !(numai in spiritul diversitatii), dar in acelasi timp pot fi in dezacord total cu aceasta opinie. Posibil in situatia unei "clone" cu toate componentele similare originalului sa nu mai conteze...,dar si intr_o astfel de situatie am putine rezerve , as verifica si cu instrumentatie nu m_as baza numai pe ureche. Unii cauta sa bata cuie cu ciocanul adecvat (nu de cauciuc ,sau daca sint piroane conteaza si masa ciocanului ), acum mai depinde poate cuiele alea trebuiesc batute sub un unghi (sa nu se traga/desprinda scindura) sau daca cuiul e prea ascutit si scindura prea subtire crapa ,dar poate nu_i din scindura locul in care bat cuie si trebuie sa le trag ,... etc, cuiele se pot bate in "fel si chip" fuctie de necesitati si ce dorim sa obtinem !. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum