Laurentiu Postat Februarie 27, 2009 Partajează Postat Februarie 27, 2009 Da , exact, XL 574 Link spre comentariu
fcon Postat Februarie 27, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 27, 2009 Dar de ce te obsedeaza sa ai exact 2V rms la iesire?Nu pe mine ma obsedeaza, ci pe-un prieten din tara, care doreste ca CD Playerul sau pe lampi sa aiba aceeasi "putere" de iesire ca unul standard.Cu anode-follower am iesire prea mare, cu catode-follower... prea mica.Si eu am un SE cu EL84, si nu ma deranjeaza un semnal mai mic la intrare; nici semnalul standard nu-i prea mare.La DAC-uri cu iesire in curent nu sunt probleme, deoarece semnalul de intrare, convertit pasiv i/v este foarte mic, asa incat repertorul pe anod este potrivit, insa problema aceasta apare la DAC-urile cu iesire in tensiune (op-amp intern), unde am in jur de 1V, 1V si ceva.Cu repertor pe catod rezolv problemele de adaptare de impedanta, insa imi scade si mai mult semnalul.Nu-mi ramane decat sa fac un repertor pe anod, urmat de un repertor pe catod, sau pun numai unul pe catod si Dumnezeu cu mila... Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 27, 2009 Partajează Postat Februarie 27, 2009 Nu ,semnalul nu scade(in cofiguratia de repetor pe catod) ,se repeta, (amplitudinea si faza ramin aceleasi ) creste decit curentul posibil debitat,scade asa cum bine spuneai decit impedanta(scadere care aduce mari beneficii).Cistigul se poate ajusta dintrun alt etaj apropiat ca si configuratie de etajul defazor cu sarcina distribuita cu diferente usoare a rezistentelor anod ,catod(rezistenta din catod nedecuplata cu C_eu) astfel incit sa obtinem ce amplificare dorim 1,2x_1,5x_2x_etc.,(reactia negativa fiind aproape maxima de unde si linearitate foarte buna).Folosesc fregvent etaje cu cistig 4_6x,merg super ca linearitate si au si un raport de impedanta aproape ideal.Folosesc sarcina pe anod la 6n6 5k_10k (preferabil 6k8/2_3w)in catod cam 270 ohmi nedecuplata conexiune o singura trioda cistigul in acest caz fiind cam 4,5_5x Ua=200v si tensiunea pe anod cca 100_110v in functie de parametri fiecarei lampi.Raspunsul in fregventa distorsiunile de faza si de orice alta natura sint incredibil de mici, as putea spune nemasurabile in ciuda configuratiei banal de simple. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Februarie 27, 2009 Partajează Postat Februarie 27, 2009 E o usoara atenuare , nu prea semnificativa , de exemplu schema cu 6j1p de mai inainte scoate la iesire 195mV cand la intrare are 200mV . La alte scheme atenuarea poate fi ceva mai mare , dar nu sub 0,9xVin .E posibil sa iei din anod semnalul , dar trebuie sa folosesti o lampa mai puternica , de exemplu cum zicea valderama 6n6 . Dar nu 6n2p , ecc83 si altele . Asta inseamna consum mare la filamente/anodica , mai greu de facut intr-un CD-Player . Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 27, 2009 Partajează Postat Februarie 27, 2009 Ai ma ce dracu!!,diferenta de 2,5%, normal o impedanta a sursei de aprox 21k/2 adica 10k_11K (in cazul 6j1p) descarca pe 300k, 10k _11k aproximativ 3% in raport cu 300k (de acolo si diferenta de 5mV) transfer de 97,5%.,ori ce iesire indiferent de tip are o pierdere de tensiune minora pe impedanta interna ,numai cind rezistenta interna a sursei este 0 ohmi si sarcina infinita transferul de tensiune se face integral si 100,00(0)% o situatie pur teoretica exclusa in practica.Frate ma_ti taxa la singe,dar norocul meu este ca nu prea aveti cum.Pierderile in tensiune sint generate de raportul de impedante(cea interna asursei de iesire pe de o parte si cea a sarcini pe de alta parte) configuratia prin definitie repeta tensiunea. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Februarie 27, 2009 Partajează Postat Februarie 27, 2009 Nu te-am contrazis pe tine ca sa sari ca ars , am zis ca scaderea e nesemnificativa , dar am pus cifre pe care le-am masurat practic ca sa stie la ce sa se astepte un eventual constructor . Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 27, 2009 Partajează Postat Februarie 27, 2009 Nu am sarit ca ars! si imi pare bine ca ai facuto pentru ca in felul acesta am avut motiv de divagatie in plus si poate am mai lamurit niste chestiuni pentru uni sau alti.Mai mult, practica demonstreaza ce ai spus,eu am venit cu explicatia. Link spre comentariu
fcon Postat Februarie 27, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 27, 2009 Folosesc fregvent etaje cu cistig 4_6x,merg super ca linearitate si au si un raport de impedanta aproape ideal.Folosesc sarcina pe anod la 6n6 5k_10k (preferabil 6k8/2_3w)in catod cam 270 ohmi nedecuplata conexiune o singura trioda cistigul in acest caz fiind cam 4,5_5x Ua=200v si tensiunea pe anod cca 100_110v in functie de parametri fiecarei lampi.Raspunsul in fregventa distorsiunile de faza si de orice alta natura sint incredibil de mici, as putea spune nemasurabile in ciuda configuratiei banal de simple.Sper ca am inteles bine: lampa: 6N6, intr-un montaj simplu, cu condensator pe grila, anod: 6,8 k/3W, catod: 270 ohmi, tensiune de alimentare pe anod de 100-110V, cu semnal de iesire luat printr-un condensator de pe anod?Rezistenta din grila pentru un semnal de cca 1Vrms? Impedanta sursei de intrare nu o stiu, insa probabil o pot afla din caracteristicile op-ampurilor, daca cumva o dau, insa nu stiu cata importanta are...Daca nu am inteles bine, imi cer scuze! Am stat toata ziua cu ochii in calculator si-am facut traduceri... Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 27, 2009 Partajează Postat Februarie 27, 2009 Nu,referitor la intelegere, tensiunea masurata pe anod in gol 100_110v,tensiunea de alimentare a etajului 200v in punctul + al condensatorului de filtraj al etajului, sau capatul rezistentei de sarcina de 6k8 conectat la +(bineinteles ca nu este vorba de un sigur condensator de filtraj, cel putin doua filtru CRC sau si mai bine CRCRC)si referitor la Rg aceasta pote fi undeva 100K pina la 470K in functie de impedanta etajului anterior eu prefer atunci cind permite valoarea mica adica 100k la Rg.Impedanta de iesire a op oricum nu e prea mare,rezistenta de catod 270 ohmi poate fi usor ajustata in plaja 240_330 ohmi(aceasta rezistenta putind avea putere mica 0,25_0,5w) pina se prind cei 100_110v in anod ,dar pe cele doua canale ea trbuie sa aiva valoare egala adica daca am determinat cca 300 ohmi chiar daca avem o usoara diferenta pe anozi de la un canal la altul(sa zicem 95v pe un canal si 105 pe celalalt in anozi,daca apar diferente mari pe anozi ca tensiune, lampa are uzura inegala pe cele doua triode si renuntam la ea) mentinem cei 300 ohmi pe ambele canale in catod. Hai ca am incropit repede o schema.Rezistenta stelata undeva 1k5_6k8/1_2w functie de tensiunea de alimentare daca este comuna atit ea cit si C_urile de filtraj valoarea ei scade la 1/2. Link spre comentariu
fcon Postat Februarie 27, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 27, 2009 Multumesc, exact la aceasta schema m-am referit (poate nu indeajuns de exact), cu 110 V masurati pe anod, nu ca tensiune de alimentare.Daca scad curentul de anod, banuiesc ca as putea folosi si 6H8C. Obtineti aceeasi liniaritate buna si cu aceasta? Vad ca, in general, este mai folosita ca driver pentru tubul de putere, iar 6N6 mai mult in preamplificare, cu toate ca puterea disipata este putin mai mare la 6N6, in masura in care coeficientul de amplificare este aproape egal la amandoua, la un curent prin anod diferit (9 mA fata de 30 mA, la 6N6).Ce importanta are tensiunea de alimentare, in aceasta utilizare diferita a celor doua tuburi?... sau este vorba numai de ratiunea de utilizare pentru care au fost construite (amplificator HF la 6N6 si amplificator JF, la 6H8C) Link spre comentariu
ratza Postat Februarie 27, 2009 Partajează Postat Februarie 27, 2009 Hmm... m? tenta?i ?i pe mine s? desfac Denonu' meu (DCD800). Am mai vrut o dat? s?-i schimb opera?ionalele, dar cînd am v?zut ce frumuse?i de Burr Brown erau în?untru, m-am l?sat p?guba?. Mîine o s?-l bag la chirurgie, mai ales c? bufferul e gata de mult? vreme. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 27, 2009 Partajează Postat Februarie 27, 2009 Din punctul meu de vedere trrebuie crescuta prea mult rezistenta din anod la 6h8 sau eventual puse cele doua triode in paralel,imi place ca in anodul lampi rezistenta sa fie mica ,va dati seama la aprox. 13mA in anod pt 6h6(e un rahat) si o tensiune de iesire de 2_3_4_5vef variatia curentului prin rezistenta de anod este nesemnificativa curentul raminind aproximativ constant,chestiune de +,-1mA(sau mai putin) in semnal adica variatie intre 12mA si 14mA,mentine punctul de functinare aprope fix(vorba vine) sau mai bine spus variatia punctului in regim dinamic se face pe un segment de dreapta scurt si foarte rectiliniu.Am constatat in timp si practica + masuratori ,ca acest stil de abordare al impedantelor este benefic si isi pune o amprenta asupra sunetului inconfundabila,devine ferm,precis, dinamic,distinct,etc.Nu mai zic daca faci masuratorile de raspuns in fregventa chiar si pe dreptunghiular ai senzatia ca ai cuplat generatorul de semnal direct la osciloscop.The 6H6 is designed for low frequency power amplification ,Tensiunea nominala la anod diferita 120v pt 6H6 ,250v pt 6H8 panta 11mA/V pt 6H6, ,2,6mA/V pt 6H8 etc. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Februarie 28, 2009 Partajează Postat Februarie 28, 2009 Hmm... m? tenta?i ?i pe mine s? desfac Denonu' meu (DCD800). Am mai vrut o dat? s?-i schimb opera?ionalele, dar cînd am v?zut ce frumuse?i de Burr Brown erau în?untru, m-am l?sat p?guba?. Mîine o s?-l bag la chirurgie, mai ales c? bufferul e gata de mult? vreme.Nu-i neaparat sa defrisezi pisele ce raman in plus , poti foarte elegant sa conectezi bufferul cu modificari minime . Eventual ai putea lasa conectata si electronica originala si la buffer ii pui alta pereche de mufe de iesire ( daca poti gauri frumos carcasa ). Asa o sa poti comuta iesirile intre lampa si operationale ca sa auzi exact diferentele . Link spre comentariu
fcon Postat Februarie 28, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 28, 2009 Hmm... m? tenta?i ?i pe mine s? desfac Denonu' meu (DCD800). Am mai vrut o dat? s?-i schimb opera?ionalele, dar cînd am v?zut ce frumuse?i de Burr Brown erau în?untru, m-am l?sat p?guba?. Mîine o s?-l bag la chirurgie, mai ales c? bufferul e gata de mult? vreme.Eu nu m-as baga la DCD800, deoarece stiu ca este in schema cu un singur DAC - PCM56.Iesirea DAC-ului nu-i stereo "clasic", adica doua iesiri, stg/dr, de unde semnalul sa treaca in op-ampuri, pe doua cai separate.DAC-ul are o singura iesire, impartita de ambele semnale stg-dr (time sharing), apoi urmeaza doua op-ampuri, cate unul pentru fiecare canal.Asta inseamna ca nu poti evita op-ampurile, ca sa le inlocuiesti cu lampi, ci poti lua semnal numai dupa ele, ca sa mai "indulcesti" eventual sunetul cu buffer-ul.Daca totusi faci modificarea, ia semnalul de dupa primul op-amp, printr-un condensator nepolarizat, in buffer, apoi in RCA-uri.Fa comparatia intre sunetul in varianta stock si cel obtinut cu buffer-ul si spune-ne si noua daca merita... Link spre comentariu
fcon Postat Februarie 28, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 28, 2009 DAC-ul are o singura iesire, impartita de ambele semnale stg-dr (time sharing), apoi urmeaza doua op-ampuri, cate unul pentru fiecare canal.O rectificare in ceea ce priveste prima schema: este vorba de doua op-ampuri intr-o singura capsula (in schema sunt indicate cele doua jumatati), deci este vorba de un op-amp dublu... Probabil in schema CD Playerului mai sunt si alte op-ampuri, dupa cum declara proprietarul.. ... cînd am v?zut ce frumuse?i de Burr Brown erau în?untru... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum