Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Etaj de iesire SRPP pentru CD Playere

fcon

Postări Recomandate

OK , n-am studiat DAC-ul TDA1549 ca sa stiu ca se poate dezactiva filtrul . Probabil ca are si protectie la scurt operationalul , ceea ce nu scrie in datasheet . Dar asta e un caz particular , eu vorbeam in general . Sigur ca un etaj cu lampa , pus numai asa ca sa fie , nu imbunatateste sunetul , eu vorbesc de inlocuirea operationalelor cu lampi , cand chiar se simte diferenta .P.S. Vad ca la TDA1549 s-ar putea lua semnalul direct de la iesirea DAC-ului ( intrarea inversoare a operationalului unde se pune condensatorul extern ) , incercati asa punand un buffer cu lampa acolo , sigur se va auzi mai bine , de ce sa mai folositi operationalul intern ?Later edit - Vad ca chiar asa s-a facut in linkul ce l-ai dat , semnalul se ia chiar de la iesirea DAC-ului si ajunge la bufferul cu lampa sau ce o fi , ca parca nu e data schema . Exact cum ziceam eu .

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 165
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• fcon

49

• Depanatoru

19

• ratza

12

• danzup

8

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vad ca la TDA1549 s-ar putea lua semnalul direct de la iesirea DAC-ului ( intrarea inversoare a operationalului unde se pune condensatorul extern ) , incercati asa punand un buffer cu lampa acolo , sigur se va auzi mai bine , de ce sa mai folositi operationalul intern?

... deoarece, fir'ar sa fie, orice ai face, nu poti dezactiva/by-pass-a op-ampul intern! Au incercat si altii, dar degeaba.Teoretic, daca interupi alimentarea op-ampului sau il pui la masa si iei semnalul de pe rezistenta interna, din bucla de filtrare, cu condensatorul extern decuplat/pus la masa (cum a propus ), ar trebui sa ai semnal I-out, insa nu-i asa!Vrand-nevrand, trebuie sa folosesti V-out, insa semnalul este asa de bun, incat nu-mi pare rau decat ca n-am acum un astfel de aparat, sa vi-l pun la dispozitie, sa-l vedeti si ascultati... Lukasz nu l-a laudat degeaba!
Link spre comentariu

Acum am citit ca distorsioneaza daca se ia semnalul de la pinii 5 si 6 ( direct de pe iesirea DAC-ului ) . Hmm , destul de ciudat sa mearga numai cu operationalul , posibil ca etajul SRPP sa nu aiba destula impedanta de intrare . Poti proba cu un buffer cu schema de principiu ca cea din desenul ce l-am pus mai sus , impedanta de intrare este extrem de mare . Nu degeaba imi tot bat gura cu bufferele , prezinta rezistenta de intrare foarte mare si rezistenta de iesire foarte mica , ce nu se pot obtine cu celelalte scheme .

Link spre comentariu

Acum am citit ca distorsioneaza daca se ia semnalul de la pinii 5 si 6 ( direct de pe iesirea DAC-ului ) . Hmm , destul de ciudat sa mearga numai cu operationalul , posibil ca etajul SRPP sa nu aiba destula impedanta de intrare . Poti proba cu un buffer cu schema de principiu ca cea din desenul ce l-am pus mai sus , impedanta de intrare este extrem de mare . Nu degeaba imi tot bat gura cu bufferele , prezinta rezistenta de intrare foarte mare si rezistenta de iesire foarte mica , ce nu se pot obtine cu celelalte scheme .

OK, te intereseaza ca, atunci cand voi mai avea un CD Player cu TDA1549, sa-l luam putin la puricat?Putem face un proiect comun, impreuna cu ceilalti colegi, daca este cineva interesat. Garantez ca sunetul obtinut merita!
Link spre comentariu

M-ar interesa si pe mine sa modific iesirea unui Denon 700AE, cred ca are un DAC Burr-Brown, bufferul descris de Depanator m-i se pare potrivit

DAC=PCM1791.Cu iesire diferentiala (+/-) V-out de aproximativ 1,2Vrms, ar merge un buffer, cu amplificare cat mai apropiata de 1.Pe un amplif cu lampi sensibil, nu ar mai conta ca nu are iesire standard de 2Vrms, decat daca-l duci sa faci comparatii...Poti sa scoti din el iesiri balansate, daca ai pe ce sa le pui, cu cateo trioda dubla/canal.
Link spre comentariu

Am incercat pe un JVC cap de serie prin anii 96 iar diferentele sunt isezizabile, Poate doar la aparat. Motivul cu siguranta este cel legat de OA care sunt de zgomot mic, adaptate la impedante si de banda larga. Partea de lampi o recomand sa se foloseasca doar la ampliful final. In rest numai distractie! Am folosit SRPP cu E188CC, rezistenta pelicula metalica si stiroflex. Un alt atuu al lampilor este simplitatea si nr componentelor redus vs. rezultatul final.Laurentiu

Link spre comentariu

Am incercat pe un JVC cap de serie prin anii 96 iar diferentele sunt isezizabile.

Te rog sa-mi spui ce DAC are aparatul tau, ce fel de semnal ai luat, si de unde.Unele playere nu merita sa le tunezi cu lampi, din doua motive:- unele sunt prea bune ca sa le modifici;- la altele poti sa le dai si lapte de mama, ca tot aia este!Eu ma mir ca nu ai sesizat nicio diferenta; chiar nimic?
Link spre comentariu

Orice iesire a orcarei surse de semnal este bine sa aiva impedanta cit mai mica cu putinta daca se poate zeci sau sute de ohmi, in acest fel capacitatea cablului ecranat de conexiune nu mai are relevanta,transferul de tensiune este maxim,imunitatea la zgomotul generat de cablu de interconexiune devenind maxima.Solutiile care au ca element final un repetor pe catod(un amplificator de curent cu impedanta de iesire cit mai mica)mi se par apropiate as folosi 6n6 ambele sectiuni trioda legate in paralel si o rezistenta de catod de ordinul sutelor de ohmi astfel incit sa am un curent comun de cca 40mA.

Link spre comentariu

Orice iesire a orcarei surse de semnal este bine sa aiva impedanta cit mai mica cu putinta daca se poate zeci sau sute de ohmi, in acest fel capacitatea cablului ecranat de conexiune nu mai are relevanta,transferul de tensiune este maxim,imunitatea la zgomotul generat de cablu de interconexiune devenind maxima.Solutiile care au ca element final un repetor pe catod(un amplificator de curent cu impedanta de iesire cit mai mica)mi se par apropiate as folosi 6n6 ambele sectiuni trioda legate in paralel si o rezistenta de catod de ordinul sutelor de ohmi astfel incit sa am un curent comun de cca 40mA.

Multumesc, valderama, gand la gand cu bucurie.Exact acest montaj l-am incercat ieri, oprindu-ma tot la 6n6p, cu aproximativ 800 ohmi in catod. se gandea la influenta cablurilor asupra filtrului din bucla op-ampului si are dreptate, lucru verificat in practica.Insa filtrul l-am decuplat, si totul este OK. Iesirea op-ampului are in jur de 1,4V.Cum aduc, insa, tensiunea nominala la iesire in parametri standard (aprox 2 Vrms), gandindu-ma ca repertorul pe catod are amplificare subunitara?
Link spre comentariu

Dar de ce te obsedeaza sa ai exact 2V rms la iesire ? Nu stiu cat de standard e tensiunea asta , dar eu din cate am observat operationalele puse dupa DAC-uri nu amplifica semnalul ( filtre si buffere ) , si foarte rar se nimereste vreun DAC sa scoata exact 2V rms . Un amplificator cu lampi este de obicei destul de sensibil , de exemplu o Aritma ( ca tot e la mare moda aici pe forum ) fara reactie negativa are cam 50mV rms sensibilitatea .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări