Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Etaj de iesire SRPP pentru CD Playere

fcon

Postări Recomandate

Anumite reglaje/ajustari/pozitionari/vizualizari raspuns se fac cum ?!, numai urechea "atesta" ca am pastrat forma de unda , sau ne spune daca i_am adaugat ceva sau nu , etc ?! ,componentele (piesele) implicate in procesul de amplificare nu conteaza ?!... ,da , pot sa respect opinia ta fcon !(numai in spiritul diversitatii), dar in acelasi timp pot fi in dezacord total cu aceasta opinie.

Am vazut asta, din trimiterile, citatele si ironiile din alte topicuri. Cine nu se prinsese ce-i cu "instrumentul muzical", acum este timpul sa realizeze ca despre asta-i vorba.

Nici o problema; sunt imunizat...

Posibil in situatia unei "clone" cu toate componentele similare originalului sa nu mai conteze...,dar si intr_o astfel de situatie am putine rezerve , as verifica si cu instrumentatie nu m_as baza numai pe ureche.

Asa o fi cu clonele; n-am facut niciodata...

In afara de masuratorile normale (tensiuni, curenti), altceva nu fac si nici nu doresc sa fac.

---------------

Acum, ca ne-am lamurit, imi lasati topicul in pace, da?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 165
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• fcon

49

• Depanatoru

19

• ratza

12

• danzup

8

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Intr_o forma sau alta o reproducere a unui montaj dupa o schema sau alta data , poate fi considerata o clona ,ca si exemplu multi reproduc amplificatoare Marshall ,aceste reproduceri pot fi considerate clone mai mult sau mai putin reusite in raport cu originalul.

Sa inteleg asa : numai masurind tensiuni si curenti (pai marimile instantanee/ cum le masurati ?!) cum sustii dumneata fcon si folosind urechea stii/afli/sesizezi diverse ... ,acum daca filtrul ala de ordin 1 , 2 cit doresti se comporta bine in conditiile date ?! cum aflu ? ...,cu urechea ?, cam asa s_ar intelege ...,dar daca pentru unii acel filtru nu se comporta bine la ureche ? ,cum e pina la urma ?! ,poate exista vre_o referinta ?! sau totul devine subiectiv ?!,sau "imprumutam urechile si subiectivizmul" de la unul la altul ?! ...

Ce i_am facut eu topicului ?!(i_am luat pacea...) ,intreb si eu...,nu sinteti obligat sa raspundeti ,raspundeti numai la ce doriti.

Uite din cadrul topicului eu pot sa nu fiu de "acord" cu acest citat:

La putine playere se justifica folosirea lampilor (DAC-uri cu iesire in curent), si chiar si acolo, exista alternativa JFet-urilor, mai ieftina si, uneori, mai buna...

Am voie ?!.(si daca n_am voie , -tot nu sint de "acord"...pentru unele "situatii" ).
Link spre comentariu

La putine playere se justifica folosirea lampilor (DAC-uri cu iesire in curent), si chiar si acolo, exista alternativa JFet-urilor, mai ieftina si, uneori, mai buna...

...............................................................................................................................................................

Cine nu se prinsese ce-i cu "instrumentul muzical", acum este timpul sa realizeze ca despre asta-i vorba. ...

Ce semnificatie are in context "mai buna" mai putin "instrument muzical" ? intreb... , aceasta alternativa a JFet-urilor mai ieftina pot sa inteleg usor ,mai buna de ce ? ,o fi vre un postulat ? a nu... ,ca numai "uneori mai buna" ...scuze , cum definiti orile alea mai bune ? m_ar interesa si pe mine ,poate si pe altii... sa stim cum/cind uneori JFet-urile ofera o alternativa mai buna decit lampa(desigur daca nu_i secret sau cu suparare...,sau ati facut o simpla afirmatie...).

Domnule fcon , cititi(recititi) mai bine va rog aici:

...Cu cit un amplificator AF devine mai putin un instrument muzical cu atit mai bine .

o exprimare simpla si clara cred.
Link spre comentariu

Ce solutie constructiva oferiti? ... insa fara aproximari, teorie, citate din autori celebri si desene; numai din experienta proprie: ce DAC-uri, care sunt problemele fiecaruia, ce solutie ati aplicat si ce ati obtinut; cum se face la unul; cum se face la altul, pentru rezultate convingatoare.--------------Nu incercati sa ma/ne convingeti ca va pricepeti la toate. Ar fi pacat pentru zona in care intr-adevar sunteti bun...--------------Filtrul trebuie sa fie cel putin de ordinul doi/trei; altfel, mai ramane zgomot, care, da, se aude cu urechea; atunci cand NU se mai aude, este OK; pentru mine, este absolut suficient. Daca dvs va trebuie neaparat osciloscop, este treaba dvs.--------------Iarasi DA, totul devine subiectiv, pana la urma, deoarece toata munca unora sau altora se adreseaza urechii umane, care este un end-user eminamente subiectiv. Daca mie nu-mi place cum suna, degeaba da bine pe osciloscop. Daca reusesc sa pacalesc frumos urechea, este absolut OK.Daca spune cineva ca face amplificatoare care sa NU sune asa cum ii place lui (dar care sa dea bine numai la caracteristici, cu care "sa intre in rand cu lumea"), este treaba lui, insa nu stie ce face, saracu'... Hi-end-ul atat de hulit de unii inseamna parasirea muzicii in favoarea sculelor, da?; cu ce sunt acei oameni diferiti de cei care absolutizeaza osciloscopul si masuratorile?... si de ce sunt de blamat cei care nu au nevoie de osciloscop?----------------Urechile NU se imprumuta; ori le ai cu sunetul, ori... folosesti osciloscopul, daca ele nu te ajuta.Restul este numai vorbarie...----------------Da, ati luat pacea topicului. Pana acum este clar ca nu puteti suporta ca cineva sa nu fie de acord cu filozofia dvs, insa asta ar trebui sa fie doar problema dvs personala. Insistenta dvs. de a NU fi de acord cu alta filozofie nu inseamna nimic. O filozofie nu se impune, ci se impartaseste... Bascalia este doar o solutie de cartier...----------------Iesirea pe JFeturi mi se pare uneori (a se citi: totul este in functie de un aparat anume!) mai buna ca lampa, la sunet. Cui ii convine... bine; cui nu... iarasi bine.Afirmatiile mele nu sunt teoretice, din cultura de net, ci se bazeaza pe practica. Nu consider ca trebuie justificate; pe cine intereseaza, n-are decat sa experimenteze...-----------------In rest, ramane cum am stabilit (vezi citatul de mai jos)...

Link spre comentariu

Eu zic sa va opiti in a face aprecieri la persoana mea gen "Bascalia este doar o solutie de cartier"(nici macar nu ma cunoasteti personal...) ,sau vreti sa raspund cu aceasi moneda... Nu am venit cu o solutie "alternativa" poftim (inca).

In toate subiectele pe care le_am deschis pina acum sau am postat am facut referiri stricte la obiect/subiect care nu se traduc in "Bascalia este doar o solutie de cartier" sau "din cultura de net" cred.Mi separe mult ca un diletant absolut in opinia mea actuala sa ma "avertizeze" in acest mod pentru intrebari puse on topic. Dumneata fcon cred ca habar nu ai cum se face o conversie a unei marimi analogice in digital si invers(eu pot sa postez oricind un converter analog-digital si sa il explic sau un converter digital-analog si sa il explic ,dumneata fcon poti ?!).

Nu am analizat "solutiile constructive" si diferite DAC-uri asadar intrebam :

Ce semnificatie are in context "mai buna" mai putin "instrument muzical" ? intreb... , aceasta alternativa a JFet-urilor mai ieftina pot sa inteleg usor ,mai buna de ce ? ,o fi vre un postulat ? a nu... ,ca numai "uneori mai buna" ...scuze , cum definiti orile alea mai bune ? m_ar interesa si pe mine ,poate si pe altii... sa stim cum/cind uneori JFet-urile ofera o alternativa mai buna decit lampa(desigur daca nu_i secret sau cu suparare...,sau ati facut o simpla afirmatie...).
Nu am intrebat clar ?

Sau raspundeti prin o intrebare la intrebare ?+ diverse jigniri ,nu puteti face fata intrebari opritiva (daca nu primiti ce cautati din partea mea).

Link spre comentariu

Aici trebuie sa va atrag atentia referitor la masuratori versus "ascultare":Intotdeauna, doar dupa ce masuratorile si verificarile electronice au dat OK, produsul merge "spre ascultare". Niciodata nu s-a intimplat invers si nici nu se va intimpla...

Link spre comentariu

Aici trebuie sa va atrag atentia referitor la masuratori versus "ascultare":Intotdeauna, doar dupa ce masuratorile si verificarile electronice au dat OK, produsul merge "spre ascultare". Niciodata nu s-a intimplat invers si nici nu se va intimpla...

... si nici nu trebuie sa se intample! Depinde cat de adanc doresti sa faci masuratorile si ce fel de masuratori vrei.---------------------Situatiile prezinta cateva variante:- DAC-uri cu iesire in curent (in general cele din anii '90)- DAC-uri cu iesire in tensiune ('90 -> 2000+)- DAC-uri cu iesiri +/-- DAC-uri multipleNu ma refer acum la reclockare, modificarile din alimentarea diferitelor etaje, adaptari transport, ci numai le preamplificare/iesire semnal.Datorita faptului ca, in general, nivelele semnalelor de iesire din DAC sunt relativ uniforme, standardizate, se pot face montajele de conversie DA/preamplificare separat (ceva in genul modulelor folosite de unii colegi in teste) si puse la lucru, in functie de situatie (module cu JFet/MosFet, cu lampi), si/sau condensatori de iesire policarbonat, PIO si teflon. Iata ca apar si DAC-uri mai deosebite, in genul celui 1bit Technics, la care nu se poate proceda "standard", sau Sony (la care mai gasesti documentatie), Pioneer, Sanyo, Yamaha, la care documentatia este foarte putina sau lipseste.Modificarile din modulule folosite, in functie de DAC, sunt minore (valoarea rezistentei de conversie AD si/sau nivelul amplificarii per etaj), astfel incat la testele de ascultare se pot face usor comparatii intre module si se poate stabili care are, in final, un sunet mai bun.Problema tuningului CD Playerelor este, insa, mult mai vasta, deoarece a mai aparut si NOS-ul (non-oversampling), care a deschis noi cai de a obtine, prin tuning, alt sunet decat cel original, de fabrica.Apoi, daca ne gandim ca DAC-urile actuale Hi-res au ajuns un fel de multifunctionale, tuningul s-a extins si la DVD playere, a ajuns mai complex si deja este o afacere de nisa, cu companii care se ocupa numai de tuning si vand aparatele cu toate caracteristicile masurate si cu reviewuri bune in revistele de specialitate (nu mai vorbesc de pret).Una peste alta, este o ocupatie placuta (atunci cand nu strici playerul altuia!) si, de cele mai multe ori, cu rezultate clare, evidente. Totul este sa stii ce vrei, sa ai documentatie, un pic de experienta si piese/module...In acest topic, de cele mai multe ori am raspuns exact la subiect, cu referire la aparatul respectiv sau piesa respectiva; generalitatile le-am adresat numai celor care doresc neaparat sa-si tuneze/lampizeze aparatul, chiar daca nu este necesar sau nu are rost.Daca in urma cu cativa ani mai justificam cate o afirmatie sau alta, acum nu simt nevoia sa o fac, asa incat cei care nu ma cred, nu au decat sa experimenteze singuri. Intotdeauna experienta proprie valoreaza mai mult decat 10 carti citite sau 10 forumuri vizitate. ... ca, uneori, experimentul propriu inseamna si dezamagire, cheltuiala inutila, nervi si timp pierdut... asta face parte din regula jocului.
Link spre comentariu

Eu sint unul care am zis ca plec si m-am intors, asa ca pot sa evaluez destul de corect situatia; inca nu m-a intrebat nimeni de ce m-am intors dar atunci cind am plecat au fost mai multi membri de aici care mi-au zis ca nu merita, si intradevar daca-ti intra "microbul in singe" dupa aia e mai greu fara el... :-) Nu-i mai putin adevarat ca anumite forme de autocenzura li se intimpla doar oamenilor de caracter, cu o buna doza de bun simt. Chiar daca eu incerc sa masor mai intii si sa ascult dupa aia, iti spun ca n-are rost sa pleci, exista multa lume pe acest forum, din pacate "membrii majoritatii tacute", care apreciaza ca pozitiva si constructiva prezenta ta aici. Tot mai buna-i, zic, calea de mijloc, o medie intre masurat si ascultat, altfel am pleca toti cu hardughiile sub brat la Institutul pentru Masurarea Amplificatoarelor si ne-am intoarce cu doua pagini de listing... (pe care am putea apoi sa ne certam zile in sir :-))Ca sa te "certi" constructiv pe teme tehnice trebuie respectate totusi anumite reguli. Aici o sa ma erijez pret de citeva clipe in moderator (ma mir ca n-au intervenit, probabil sint plecati cu niscaiva trebi) ca sa le reamintesc membrilor forumului ca aici n-ar trebui sa se faca evaluari psihologico-psihiatrice! Nu-mi amintesc sa se fi anuntat angajarea unui psihiatru-electronist care sa supravegheze afirmatiile de aici si sanatatea mintala a participantilor... (uite ce idee buna!:-))Poti sa demonstrezi foarte multe (aproape tot) cu logica si bun simt si marea majoritate va intelege. Ca exista o minoritate galagioasa care nu raspunde la logica si bun simt asta se intimpla si la case mai mari! Trebuiesc ignorati si lasati in amarul lor, asta n-ar trebui sa fie un motiv de plecare!

Link spre comentariu

Poate moderatorul sectiunii, isi va lua in serios titulatura, sa nu mai aiba clementa pentru atac la persoana si jigniri! Este de preferat sa ''rada'' tot ceea ce nu face obiectul acestui topic, poate asa se mai imblinzesc spiritele.Toate bune!

Ok, am facut ordine.

hbi: Fiecare e liber sa plece sau sa intre pe forum. .....

misa te rog, fara offtopic!
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Am incercat sa lampizez si eu un Grunding 8100 http://www.lampizator.eu/lampizator/REFERENCES/Grundig%20CD-8100/CD_8100_Grundig_cd_player_lampizator_tubes_valve.html

Am intimpinat citeva probleme:

- cu 2 rezistente de 100 ohm, de la pinul 4 si 5 la masa tot am brum, cred ca voi redresa tensiunea

- daca ma leg direct de pinii 6 si 25 ai TDA 1541, nu cinta deloc http://3.bp.blogspot.com/_Xha_XfF4Db0/TSef19V6jFI/AAAAAAAAAAY/LqDSIhtp7Lg/s1600/TDA1541A_pin__.jpg

- daca adaug in paralel cu rezistenta de 100 ohm (din schema srpp) un cond de 47 nF, cinta cam la 1/2 din volum daca introduc semnal din iesirea rca existenta

Schema folosita este aceasta https://picasaweb.google.com/liviu.hq/Lampizare?authkey=Gv1sRgCNq1vYzIoarwuQE#5621661456549006354

Cred ca ceva gresesc.

Am mai facut si acest buffer care merge perfect http://imageshack.us/photo/my-images/521/x10dgcmainschlresub1.jpg/ insa doream sa ies direct cu semnal din tda in srpp si apoi buffer si un PP cu ecl82.

Momentan am scos tot montajul din cutia cdplayerului sa fac teste si apoi remontez la loc. Dar...

Ma puteti sfatui?

Link spre comentariu

Liviu, fara rezistentele de 100 ohm din pinii 6 si 25 nu o sa "cante". Pe rezistentele alea se face conversia i/v.Cred ca ar fi mai bine daca ai studia mai intai cateva lucruri despre dac-uri, in special despre cele cu iesire in curent si abia dupa aia sa te apuci sa "lampizezi". Pentru ca risti sa nu-ti iasa nimic si o sa ramai cu o parere proasta despre aceste lucruri. Si, in primul rand, nu lua de bune retetele lui Ficus. Parerea mea (si nu numai) este ca e un ageamiu.CD8100 se preteaza la multe. Eu as face in primul rand modificari pe partea de alimentare si decuplare, dem reclock si abia la urma lampizarea.Dar suntem offtopic, mai bine fa un topic nou si discutam acolo.

Link spre comentariu

Mi-ai dat tema de casa. Am inceput sa studiez citeva scheme despre modificarea alimentarii, decuplarea DAC, NOS, atenuarea IS2, DEM reclock si buffer cu lampa. O sa incep cu schimbarea condensatorilor si apoi o sa incerc modificarea alimentarii. E un pic de lucru. Dar le iau pe rind. O sa deschid thread separat cu modificarile. Daca reusesc cu asta asteapta si un Marantz cd65, aceleasi modificari.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Momentan am reusit sa realizez: conversie I/U pasiva prin rezistenta ne-inductiva, schimbarea electroliticilor din sursa si a diodelor redresoare. Prin buferul pe tuburi sunetul este mai dinamic. Urmeaza sa fac surse independente de tensiune, macar pentru analog si digital.

Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...

Detin si eu un cd player PHILIPS CD614 si ma bate gandul sa-l tunez putin . Dac-ul din el este tda1543, dupa care urmeaza doua operationale lm833. Acestea amplifica cu 12 dB . Ca preamplificator ma gandesc sa bag 6j1p acolo. Ce schema i-mi recomandati sa abordez?

Link spre comentariu

Un asemenea DAC cu iesiri in curent foloseste operationale la iesire ca si convertoare curent\tensiune , deci nu se poate vorbi de amplificare in tensiune de 12dB . Eventual daca mai exista inca un etaj suplimentar care amplifica tensiunea convertitaSpre deosebire de TDA1541 care se poate modifica usor sa converteasca pasiv curentul in tensiune cu rezistente de la iesire spre masa , TDA1543 si altele functioneaza diferit , au iesirea la un potential pozitiv de aprox 3,2V ce nu permite conversia simpla cu rezistente la masa ( eventual valori mari ca sa nu scurtcircuiteze aceasta tensiune dar asta strica liniaritatea conversiei ) . Ma rog unii considera ca suna bine si asa dar ... si asta e un motiv pentru care a ajuns TDA1541 asa celebru

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări