fcon Postat Februarie 22, 2009 Partajează Postat Februarie 22, 2009 Solutia adoptata este simpla, la indemana oricui poseda un CD Player cu un DAC bun. Sunetul acestor playere, in varianta stock, este supra-filtrat si trecut prin etajele de preamplificare cu sute de tranzistori, rezistente si condensatori. Inlocuirea acestor etaje cu o iesire simpla, pe lampi schimba in bine performanta playerelor. Practic, semnalul prezent la iesirea DAC-ului (convertorul digital-analog) poate fi prezent in doua forme: in curent (intensitate) sau in tensiune. Semnalul se preia direct de pe Iout sau Vout al DAC-ului, in montajul SRPP alaturat. In schema sunt indicate valorile componentelor in functie de tipul de DAC. Valorile sunt obtinute prin tatonare empirica si sunt citate din experienta lui Lukasz Fikus, "nenea Lampizator" - http://www.lampizator.eu CD Playerele cele mai simplu de tunat in acest mod sunt cele Philips-Marantz, care au si loc suficient in carcasa pentru alimentare si lampi (CD32,36,38,40,48,etc... si corespondentele lor Philips, din seriile 600-700). Link spre comentariu
blue Postat Februarie 22, 2009 Partajează Postat Februarie 22, 2009 O sugestie, tuburile 6J1P sint foarte potrivite daca sant folosite pe post de buffer ! Link spre comentariu
danzup Postat Februarie 22, 2009 Partajează Postat Februarie 22, 2009 O modificare simpla care transforma CD-playerele Philips-Marantz in niste surse de muzica adevarata !Modificare super recomandata .Felicitari Florin pentru postarea concisa si tehnica . Link spre comentariu
fcon Postat Februarie 22, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 22, 2009 O sugestie, tuburile 6J1P sint foarte potrivite daca sant folosite pe post de buffer !Corect, multumesc! Am tot auzit de tubul asta, insa n-am avut pana acum, ca sa-l pot incerca. Iata si varianta montajului cu o singura trioda/canal (atasament). Veti fi surprinsi si de sunetul lui 6N8S sau 6N6P (lampa "secreta"). Pentru aceste lampi, valorile rezistentei din anod se ajusteaza in jurul a 27K - 33K, iar cea din catod se mareste in jurul valorii de 800 ohmi - 1K. Schema clasica, tip anode follower, este pentru iesirea Vout a unui DAC. Pentru conversia i/v a semnalului Iout, modificarile sunt consemnate in schema. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Februarie 22, 2009 Partajează Postat Februarie 22, 2009 6n2p = ECC83 e o lampa "slaba" ( rezistenta interna mare ) si nu e buna ca etaj de iesire , mai ales cu semnalul luat din anod .Oricum cand un DAC da cel putin 500mV , un etaj care sa amplifice de 50 , 60 ori mi se pare cu totul exagerat . Pentru iesirea DAC-urilor se prefera repetoare catodice = buffere , care duc fara probleme sarcini mici si capacitatile parazite ale cablurilor de iesire , etc , fara sa amplifice semnalul . Link spre comentariu
blue Postat Februarie 22, 2009 Partajează Postat Februarie 22, 2009 6n2p = ECC83 e o lampa "slaba" ( rezistenta interna mare ) si nu e buna ca etaj de iesire , mai ales cu semnalul luat din anod .Oricum cand un DAC da cel putin 500mV , un etaj care sa amplifice de 50 , 60 ori mi se pare cu totul exagerat . Pentru iesirea DAC-urilor se prefera repetoare catodice = buffere , care duc fara probleme sarcini mici si capacitatile parazite ale cablurilor de iesire , etc , fara sa amplifice semnalul .Pai aceasta a fost ideea, cand am propus un buffer cu 6J1P si in special consum redus pentru filament (6,3v/0,175mA) iar tensiunea anodica in jur de 100v Link spre comentariu
Depanatoru Postat Februarie 22, 2009 Partajează Postat Februarie 22, 2009 Da , nu de mult am construit un buffer cu 6J1 in mod trioda evident , conform schemei luata de pe forumul diyaudio ( nu eu sunt autorul desenului ) . Functioneaza excelent si sunetul este superb . Link spre comentariu
fcon Postat Februarie 22, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 22, 2009 Am facut repertor pe catod, buffer, insa semnalul de iesire este insuficient. Iesirea standard a CD Playerelor este de 2 VRMS, asa incat am nevoie de amplificare oricum...Sunt CD Playere la care DAC-ul scoate 1,5 V (Marantz CD48), la care sunt suficienti doi condensatori intre iesirile Vout ale DAC-ului si RCA-uri... Link spre comentariu
Depanatoru Postat Februarie 22, 2009 Partajează Postat Februarie 22, 2009 De obicei operationalele din schemele originale nu amplifica , sunt tot buffere si eventual filtre .Un DAC nu poate "duce" o iesire direct spre un alt aparat , altfel de ce crezi ca s-au mai pus operationale in scheme ? :speriatCred ca nici nu au protectie la scurt-circuit , daca umbli neatent cu cablurile poti sa le strici . Link spre comentariu
fcon Postat Februarie 22, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 22, 2009 De obicei operationalele din schemele originale nu amplifica , sunt tot buffere si eventual filtre .Un DAC nu poate "duce" o iesire direct spre un alt aparat , altfel de ce crezi ca s-au mai pus operationale in scheme ? :speriatCred ca nici nu au protectie la scurt-circuit , daca umbli neatent cu cablurile poti sa le strici .Operationalele de dupa DAC s-au pus... exact aiurea! Inginerii au dorit parametrii electrici, nu performante psiho-acustice.Este o intraga teorie pseudo-stiintifica, la fel ca multe altele care-au dus la mituri si legende... TDA1549 "duce" sigur, altfel n-ar functiona si pe playerele Marantz si Philips transformate asa cum am spus, cu doi conzi direct pe RCA-uri.De ce sa nu duca op-ampul, chiar daca este intern? Restul de op-ampuri sunt majoritatea buffere, in scheme de filtrare.Daca cuiva ii este frica sa nu strice DAC-ul, poate lua semnal de pe primul op-amp, prima 1/2.Altfel, te poti ghida fara probleme din data-sheetul DAC-ului, comparand schema indicata cu cea din aparatul respectiv. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Februarie 22, 2009 Partajează Postat Februarie 22, 2009 Da , asta are operationale in schema interna , e un model mai nou , dar un DAC "adevarat " ca TDA1541 are nevoie .Oricum n-am vazut sa scrie ca DAC-ul tau are protectie la scurtcircuit . Scrie ca nu are nevoie de filtru ( asta face operationalul dinauntru ) , dar nu inseamna ca poti sa scoti direct semnal la mufe .Cablurile de iesire au capacitati destul de mari , am impresia ca vor interfera cu schema interna , se schimba frecventa de taiere a filtrului , nu prea e bine . Daca vrei sa-l faci calumea pune-i un buffer cu lampa . Link spre comentariu
blue Postat Februarie 22, 2009 Partajează Postat Februarie 22, 2009 Da , nu de mult am construit un buffer cu 6J1 in mod trioda evident , conform schemei luata de pe forumul diyaudio ( nu eu sunt autorul desenului ) . Functioneaza excelent si sunetul este superb .Nu este cam mica rezistenta din grila (30k) ? Link spre comentariu
fcon Postat Februarie 22, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 22, 2009 Da , asta are operationale in schema interna , e un model mai nou , dar un DAC "adevarat " ca TDA1541 are nevoie .Oricum n-am vazut sa scrie ca DAC-ul tau are protectie la scurtcircuit . Scrie ca nu are nevoie de filtru ( asta face operationalul dinauntru ) , dar nu inseamna ca poti sa scoti direct semnal la mufe .De ce nu poti scoate semnalul direct pe RCA-uri (bineinteles, printr-un condensator)?Asta teoretic, deoarece practic functioneaza fara probleme si direct pe RCA-uri si prin preamp/buffer cu lampi...Filtrul op-ampului intern il dezactivez!TDA1541A are iesirea in curent, deci are nevoie de conversie i/v + amplificare.DAC-urile se impart in adevarate si ne-adevarate, in functie de tipul de semnal la iesire? Link spre comentariu
Depanatoru Postat Februarie 22, 2009 Partajează Postat Februarie 22, 2009 Nu este cam mica rezistenta din grila (30k) ? Se conecteaza la divizorul rezistiv din catod si astfel apare o reactie pozitiva care multiplica de multe ori valoarea , rezistenta de intrare a montajului e foarte mare , cred ca pe undeva pe la 10Mohm cel putin , se poate calcula . Tocmai de asta se foloseste tipul asta de schema de buffer , are rezistenta de intrare foarte mare , ce nu s-ar putea obtine altfel . Practic cu un condensator de intrare de 100nF ( nu 330nF cat e pe schema ) , nu e atenuat basul deloc nici la 10Hz , ceea ce ar fi trebuit sa se intample daca rezistenta de intrare ar fi numai 30k sau de fapt 30k + 20k . Da , asta are operationale in schema interna , e un model mai nou , dar un DAC "adevarat " ca TDA1541 are nevoie .Oricum n-am vazut sa scrie ca DAC-ul tau are protectie la scurtcircuit . Scrie ca nu are nevoie de filtru ( asta face operationalul dinauntru ) , dar nu inseamna ca poti sa scoti direct semnal la mufe . De ce nu poti scoate semnalul direct pe RCA-uri (bineinteles, printr-un condensator)? Asta teoretic, deoarece practic functioneaza fara probleme si direct pe RCA-uri si prin preamp/buffer cu lampi... Filtrul op-ampului intern il dezactivez! TDA1541A are iesirea in curent, deci are nevoie de conversie i/v + amplificare. DAC-urile se impart in adevarate si ne-adevarate, in functie de tipul de semnal la iesire? Nu vreau sa intru in polemica cu tine , faci cum crezi , ti-am zis mai sus de ce nu ar fi recomandat sa pui iesirea DAC-ului la mufele de iesire daca schema originala nu era asa conceputa . Link spre comentariu
fcon Postat Februarie 23, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 23, 2009 Nu vreau sa intru in polemica cu tine , faci cum crezi , ti-am zis mai sus de ce nu ar fi recomandat sa pui iesirea DAC-ului la mufele de iesire daca schema originala nu era asa conceputa . (Rudolf Broertjes) de pe forumul diyaudio, propunea, de exemplu, punerea la masa a op-ampului intern, pentru a obtine semnal in curent, ceea ce, la TDA1549, nu se poate face, insa era doar o propunere teoretica, pe care n-o incercase practic.L. Fikus (http://lampizator.eu/LAMPIZATOR/REFEREN ... a1549.html) a incercat metoda propusa de mine, precum si alte tweakuri, constatand ca primul si singurul tweak important este acesta; adaugarea unui etaj de iesire pe lampi nu imbunatateste semnificativ semnalul. De asemenea, mai multi prieteni care au unul dintre cele 7-8 modele de CD Playere existente in lume cu acest DAC, au incercat si ei diverse metode, ramanand, totusi, la cel mai simplu: iesire op-amp intern --> condensatori --> RCA-uri.Spun toate acestea in aceeasi idee, de a nu discuta in contradictoriu, doar pentru informare. Intr-adevar, daca las activ filtrul op-ampului, semnalul este foarte sensibil la cabluri si la impedanta de intrare a preamplificatorului sau amplificatorului la care este cuplat, lucru experimentat de utilizatori, insa dezactivarea filtrului, care are componente externe, inlatura aceasta problema.Nu te supara ca insist cu detalii, dar am studiat atat problema, cat si posibilele solutii practice, atat la acest DAC cat si la alte cateva.De asemenea, nivelul semnalului de iesire, folosind anode-follower pentru iesirea Vout se poate, bineinteles, ajusta, pentru adaptarea in functie de preferinte si de sensibilitatea de intrare a amplificatorului (preamplificatorului) la care este cuplat. Poate parea ciudat, insa sunt utilizatori care prefera un semnal usor mai mare decat cei 2Vrms standard, si invers. Teoretic, solutia unui buffer ar trebui sa fie preferabila unui etaj cu amplificare supraunitara in cazul semnalului Vout, insa practica mi-a demonstrat ca unii vor altceva la aparatele lor, iar altii, altceva. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum