Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Difuzoarele de bas bat in interior. Help!

omu_negru

Postări Recomandate

Una a sa bagi frecventa sinusoidala ( 10 Hz ) in difuzor alta e sa ai semnal muzical.La semnal simusoidal daca se misca exact la fel, adica de cate ori "bate in fata, de atatea ori bate si in spate", indiferent daca e defazat sau nu ( defazajul doar modifica pozitionarea pe axa timpului, nu si frecventa - asta in cazul in care nu ai filtru pe frecventa respectiva ).La semnal muzical intra-devar se poate sa "bata si mai mult in spate". Aveam cateva forme de unda la unel epiese unde primul minut unda era doar de la jumatate in sus ( aia ar veni cam doar in partea pozitiva ).

La semnal muzical se poate sa bata mai mult in spate,dar daca legi difuzorul invers ar trebui sa bata mai mult in fata.El a spus ca a schimbat polarizarea si tot in spate i se pare ca bat.Eu i-am spus sa bage 10hz ca sa vada clar ca se misca si in fata si in spate pentru ca nu de mult m-am contrazis cu niste prieteni care spuneau ca difuzoarele bat ori in fata ori in spate,dupa cum legi + cu + sau + cu -.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• omu_negru

13

• junior

4

• baga

4

• radue

3

Top autori în acest subiect

da. in mod normal membrana se misca in functie de polarizare. dar la mine indiferent de cum leg difuzorul de bas (de la filtre) tot in interior bate (se vede clar mai ales daca scot difuzorul din incinta) . Or dupa cunostintele mele pentru a putea reda sunetul optim si pentru a nu se defecta difuzorul, membrana acestuia trebue sa bata in exterior. Aici e problema mea radue!

Link spre comentariu

Tu nu ai citit ce-am zis eu?De cate ori sa-ti mai spun ca membrana "bate" in ambele parti?Proaste cunostinte ai daca ti-au spus asa ceva :ras:

Normal ca membrana oscileaza altfel nu ar reda nici un sunet (chestie elementara). Vorbesc de sunetul la frecventa mai joasa, acel kick la volum ridicat (ala de iti face adrenalina sa curga in vene cand il auzi) ala face membrana sa faca o cursa mai adanca spre interior in loc de exterior. mai romaneste de atat nu am cum sa iti explic. Daca vrei doar sa faci pe desteptu' sa stii ca nu prea iti iese. Ma lipsesc de ajutorul tau :bataiePS: Nu sunt un expert in domeniul elecronicii dar cam stiu cu ce se mananca o boxa si am habar cum trebuie sa se comporte in difuzor de frecvente joase si iti mai repet o data: MEMBRANA DIFUZORULUI DE BAS OSCILEAZA FOARTE VIZIBIL INSPRE INTERIOR EXACT CA ATUNCI CAND LEGI FIRELE DINTRE UN DIFUZOR SI AMPLIFICATORUL DE SUNET + LA - SI - LA +. GREU?????????
Link spre comentariu

N-am vrut sa fac pe desteptul.Daca e asa cum zicem noi,dai o bere (vad ca si tu esti din cluj)???Pune-ti degetul aproape de membrana cumva sa nu se miste,apoi pune melodia aia cu kick de care zici tu,si vei vedea ca membrana iti atinge degetul chiar daca tu vezi ca ea intra inauntru.Cum am mai spus,membrana se misca repede si creeaza un fel de iluzie optica.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

S-a sti ca e posibil ca omul sa nu aiba vedenii , si asta o spun din propria experienta . Am schimbat la un prieten difuzoarele din boxe , exact din aceeasi cauza ( aproximativ ) . Adica, boxele primite "cadou" de el , erau niste vechituri care au stat cativa ani pe dulat cu fata-n sus , ceea ce a facut ca buretele ( marginea ) si suspensia sa se relaxeze si membrana a coborat destul de mult in jos ( se vedea clar ca membrana era bagata inauntru , nu detot dar se vedea ). Astfel cand le-am probat boxele inca se mai auzeau dar nu puteai sa dai tare ca intra statia in protectie , pe difuzor se vedea ca se baga tot mai inauntru si sunetul era tot mai intrerupt, asta cu cat dadeai mai tare . Ulterior un alt prieten de-al meu cere bobineza difuzoare mi-a zia ca datorita faptului ca membrana a coborat si suspensia si-a perdut elasticitatea , bobina a iesit putin din campul magnetic si cu cat bagi mai multa putere in el bobina e fortata tot mai mult inauntru si iesind din camp distorsoneaza ( intrerupe sunetul ) - ceea ce mie ,care nu cunosc asa de bine dinamica difuzoarelor mi se pare o explicatie ok .Posibil ca si lui sa i-i se intample la fel .

Link spre comentariu

Bobina difuzorului de bass sta centrata in repaus in cadrul intrefierului magnetic,este posibila o rebobinare la un moment dat cind nu sa mai centrat corect bobina in cimp ,in principiu latimea bobinei este de doua ori latimea mecanica a intrefierului magnetic daca ea (bobina)este plasata inegal mai jos sau sus in cimp(atunci cind se face reconstructia)poate aparea acest fenomen ,se verifica usor cu o sursa de 5Vcc la bornele difuzorului schimbarea de polaritate trebuie sa genereze curse aprox.egale fata spate.

Link spre comentariu

Am patit si eu aceasta situatie cu un difuzor rusesc .La o testare cu bateria am bobina difuzorului constatat ca bobina era conectata corect , deci problema era in alta parte .La aplicarea de semnale sinusoidale am constatat ca difuzorul totusi bate spre interior .Cauza o reprezenta spiderul care avea rezistenta de deformare fata-spate diferita .Fiind totusi difuzor de bass , am plasat boxa cu probleme langa boxa normala si i-am dat muzica .Difuzorul de bass l-am conectat apoi a.i. basul la cele 2 boxe sa se adune si nu sa se anuleze ( fazare corecta ) , asta indiferent de ce rezultate am obtint cu bateria .

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...
Vizitator cr33py2000

Deci, sper sa fiu de folos, ca sa verifici cum "bate" un dif mai simpul decat sa il legi la o baterie si atunci cand membrana se ridica in exterior inseamna ca ai nimerit + de la dif cu cel de la baterie si gata. Membrana ar trebui sa se mentina ridicata sau coborata pana incetezi alimentarea, deci iti poti sa seama f usor. succes

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări