Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Difuzoarele de bas bat in interior. Help!

omu_negru

Postări Recomandate

Mi-am luat de curand 2 boxe pe 3 cai, incinta bas-reflex de la un prieten. Dupa ceva vreme am observat ca difuzoarele de bas bat in interior (membrana se misca spre magnet nu in afara) . Boxele sunt magnat da nu stiu exact ce model ca nu scrie pe ele. le-am comparat cu niste technics-uri de 70W reali si suna cam la fel doar ca au un bas putin mai apasat (mai frumos :d). Le-am masurat cu ohmetru dar nu am reusit sa le determin impedanta (nu imi indica nimic) . Le-am desfacut si am inversat firele intre filtru si difu de bas si tot in interior bate. am inversat si firele dintre amplificator si boxa si tot asa face. difuzorul de bas are impedanta de 4 ohmi. am testat pe 2 amplificatoare diferite un Sony tafe570 si un jvc rx-150 si nu e nici o diferenta. am atasat niste poze mai jos in speranta ca ma puteti ajuta.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• omu_negru

13

• junior

4

• baga

4

• radue

3

Top autori în acest subiect

Pui la bornele boxei o baterie de 1.5V ( chiar si 3V dar nu mai mult). Plusul bateriei il conectezi la firul cald ( cu semnal , de culoare rosie de obicei) al boxei .Difuzorul de bas ar tb sa iasa in afara , asta daca a fost conectat corect la filtru.Daca difuzorul impinge inapoi , desfaci firele cu care dif-ul de bass este conectat la filtru si le inversezi ( +la - si - la+ ).

La dif-ul de medii treaba sta invers : cand conectezi boxa la baterie difuzorul tb sa arunce inapoi , adica spre magnet. Daca e cazul repeti operatia de mai sus.

La tweeter lucrurile stau exact ca la woofer: cand conectezi boxa la baterie difuzorul tb sa arunce inainte , adica spre exteriorul boxei.

Link spre comentariu

ok. am sa incerc si asta desi cred ca am mai facut faza cu bateria. si de ce nu pot sa masor impedanta boxei? mai am 2 perechi pe 3 cai romanesti si la alea am reusit sa determin impedanta: 4 ohmi

Link spre comentariu

Daca ai condensator inseriat cu woofer-ul ( foarte ciudat) atunci nu poti masura rezistenta boxei. Impedanta se masoara in curent alternativ si este ceva mai dificil de determinat , in orice caz nu cu ohmetrul. Daca prin conectarea ohmetr-ului la mufa boxei nu obtii o masuratoare in jurul valorii de 3-12ohmi atunci cred ca e ceva in neregula cu filtrul .

Link spre comentariu

am conectat bateria de 1.5v rosu la + negru la -, membrana face o scurta oscilatie spre exterior revine la normal si gata nu se mai intampla nimic, daca le leg invers oscileaza putin inapoi, revine si atat. am testat pe alta boxa difeita de asta si cand conectez bateria, membrana ramane in exterior pana o deconectez. astea is cu dracu. e posibil sa aiba ceva protectie sau mai stiu io ce? si nu am reusit sa masor impedanta boxei cu ohmetru.

Link spre comentariu

vezi ca junior te sfatuieste oarecum gresitin primul rand ca media sa 'bata' in interior nu este o regula,fazarea difurilor se face in fctie de filtrul ales,la fel si la tw,nu se inverseaza faza asa din auzite de la altiiin al doilea rand nu ai cum sa vezi daca membrana iese sau intra cu bateria,in caz ca nu stii filtrul de medii si inalte separa curentul continuu de cel alternativ(muzica pe inteles),deci nu se va misca nimicChiar daca legi difurile fara filtru,la tw este f posbil sa nu observi incotro se misca si sunt sanse sa-l si afumiUita-te pe difuri ca trebuie sa aiba semne pe ele cu fazarea si la fel si firele de la filtru si leaga-le cum erau inainte.Faptul ca trage inapoi este doar iluzie,si nu trebuie sa le inversezi doar asa ca ti se pare.Este posibil sa aiba vreo celula de corectie de impedanta sau altceva si sa nu functioneze treaba cu bateria,dar daca legi bateria direct la difuzor nu are cum sa nu meargaDe asemena ,cum nu poti sa masori impedanta,in caz ca nu stii ea nu se masoara cu ohmetrul in c.c,pt ca incurca filtrul.Ea se masora cu generator de semnal si voltmetru etcCu ohmetrul poti doar sa masori rezistenta fiecarui dif individul,nelegat la filtru,si daca este in apropierea de 4 sau de 8 ohmi sa 'zici' ca diful are x ohmi sau y ohmi ,dar la toata boxa nu ai cum,decat poate sa faci dupa metoda babeasca si sa iei impedanta boxei ca fiind aprozimativ cea a difului de joase,el fiind 'consumatorul' principalDaca nu a umblat nimeni la ele,de fapt prin ele,leaga-le la loc cum erau,firele sunt notate ,cred ca cele cu liniutza sunt minusurile.Vezi cum e si la difuri si le pui la loc.Daca suna cum trebuie si functioneaza normal nu vad ce rost are toata nedumerirea ta

Link spre comentariu

"membrana face o scurta oscilatie spre exterior revine la normal si gata nu se mai intampla nimic" Asta inseamna ca filtrul contine un condensator de cateva mii de uF pe calea woofer-ului .Asta poate fi considerata drept o protectie la curent continuu a wooferului ( in cazul in care se defecteaza amplificatorul) , dar poate limita raspunsul si randamentul boxei la frecvente joase. In general se evita folosirea condensatorilor electrolitici in calea semnalului , cu atat mai mult la difuzorul de joase unde respectivul electrolitic nu este polarizat in c.c .=> produce distorsiuni suplimentare. Cauta pe forum scheme de filtre de separatie si compara cu cel din boxa ta . PS: Cum zicea si CBI , daca esti multumit de cum se aude , lasa-le in pace . Parerea mea este insa sa vezi ce contine filtrul ala si eventul sa intelegi ce e de capul lui .S-ar putea sa obtii rezultate mai bune prin modificarea lui si intre timp mai inveti ceva .

Link spre comentariu

nu este practic folosirea conzilor in serie pe sectiunea de joase ,nu pune nimeni asa ceva pt ca sunt scumpe si ce rost are un filtru hipass de ord 1??si oricum nu este de ordinul miilor,mai degraba cateva sute de uf maxim pt a fi un filtru in zona de subbas unde se face un xover.Protectie la cc nu se face cu condesnator in serie cu woferul/toata boxa,nu ca nu merge,dar nu este practic,apar alte probleme.Boxa lui fiind pe 3 cai este posibil sa aiba valoare mare a c-ului in zona de joase si sa fie bipolar,ca este mai ieftin la valoare asa mareDar se poate sa aibe si o corectie de impedanta care 'fura' curent din baterie si apoi ramane pe locChestia cu verificatul bateriei este oricum o chestie rudimentara care se foloseste in cazuri de amatorism sau neavand alta varinata.Dar asta se face doar pt difurile de joase si fara filtre.Pt c9ineva cu putine cunostinte se poate uita si pe notatiile de pe difuri si urmarind traseul filtruluiPS:modificari asupra filtrului nu recomand,consider ca mai trebuie ceva stuidiu momentan.Nu-ti mai baga nasul prin ele ca poti sa legi ceva deampulea si sa strici si ampliful.Dupa cum am zis si eu si junoir,daca totul fucntioneaza normal,nu vad rostul acestor teste penale cu bateria,care dupa cum vezi doar te incurca(si e si normal ,datorita necunoasterii fenomenelor care intervin in situatia de fata )Da-le pace :limb: ,sau cere ajutor unui prieten care stie ce face daca vrei sa stai linistit ca totul e in regula

Link spre comentariu

am facut urmatoarele: 1. am scos difuzorul de bas afara din incinta si se vede clar ca bate in interior 2. am inversat firele dintre amplif si boxa => bate in interior 3. am legat corect boxa si am inversat firele dintre filtru si difuzorul de bas => clar tot in interior bate. parca este ceva pe cablajul filtrului care ii da curent invers. tind sa cred ca difuzorul e de bai. urmeaza sa il testez. revin in 5 minute

Link spre comentariu

difuzorul e ok verificat cu bateria. in concluzie indiferent cum leg firele dintre filtru si difuzor tot in interior bate, indiferent cum leg firele dintre boxa si amplificator tot in interior bate, se vede clar. asa ceva nu am patit in viata mea. i give up!

Link spre comentariu

Trebuie sa stii un lucru:difuzoarele nu "bat" intr-o directie(asa credeam si eu mai de mult).Membrana vibreaza foarte repede(in functie de frecventa sunetului si taria lui).Membrana iese inafara atat cat intra inauntru.Tie doar ti se pare ca intra inauntru si ti se pare la alte boxe ca iese inafara pentru ca ochiul nu poate urmari bine miscarea rapida.Baga in boxe 10Hz ca sa te convingi. Referitor la condensatorul ala mare de 800,poti sa-l scurtcircuitezi si vei auzi o imbunatatire a basului,dar daca ti se arde ampliful sunt sanse sa se arda difuzorul de bas.

Link spre comentariu

Una a sa bagi frecventa sinusoidala ( 10 Hz ) in difuzor alta e sa ai semnal muzical.La semnal simusoidal daca se misca exact la fel, adica de cate ori "bate in fata, de atatea ori bate si in spate", indiferent daca e defazat sau nu ( defazajul doar modifica pozitionarea pe axa timpului, nu si frecventa - asta in cazul in care nu ai filtru pe frecventa respectiva ).La semnal muzical intra-devar se poate sa "bata si mai mult in spate". Aveam cateva forme de unda la unel epiese unde primul minut unda era doar de la jumatate in sus ( aia ar veni cam doar in partea pozitiva ).Totusi, care e problema ta ?Daca se aud bine ce vrei sa le modifici ? :nebunrau:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări