Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transceiver HF DDS

BodoRF

Postări Recomandate

Dupa 8 luni de zile am reusit primul meu transceiver pt scurte.Are la baza DDS cu AD9851 discutat aici pe forum. La primele probe rezultatele au fost foare bune.Urmeaza cablarea finala si finalizarea panoului.Am pus cateva poze, sa nu radeti de firele trase aiurea...hi, o sa arate impecabil la final. O sa mai revin cu fotografii.73!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• BodoRF

8

• SirRoger

2

• dj_radu69

1

• yo2lpp

1

Top autori în acest subiect

Am avut cam tot ce trebuie.Doar osciloscopul este industrial.Frecventmetru, vobuloscop, sonda rf, generator audio, generator zgomot toate construite de mine.A durat destul de mult pana l-am finalizat pentru ca am experimentat.Am imbinat TS820, k2,TR9130 ,MFJ, DDS indian, RTP-ul romanesc + ce mai stiu si eu...hiReceptia este superba in comparatie cu un TS120 sau cu un receptor de marina Drake.Pentru constructori recomand filtrul audio fabricat de MFJ.Ajuta in conditii de QRM puternic.73!

Link spre comentariu

Mutumesc!Dupa cum am promis, revin cu poze.Panoul frontal este aproape gata.Mai am putin de mesterit la butonul de acord.La final o sa postez intreaga documentatie.Poate o sa fie de utila cuiva.73!

Link spre comentariu

Si acum schemele aparatului. :freaza: Le-am desenat de mana pentru ca imi vine mai usor, nu am timp de proiectare pe PC.Cine are vointa o sa le inteleaga...hi.Am fost nevoit sa micsorez calitatea ca sa le pot posta(max 500Kb).Primele parti:media frecventa(inima tcvr-ului), partea de alimentare si compresorul audio.O sa urmeze filtrele trece banda/trece jos, mixerul rx-tx, ARF rx, ARF tx putere, DDS-ul modificat, etc.

Link spre comentariu
Vizitator vallywally

Domnu BodoRF, frumoasa lucrare, o etapa noua dupa A412.E importanta si reprodutibilitatea.Daca ma gindesc bine pot aborda montajul din ultima imagine(deci 1/8 din txrx)Un link pentru vobuloscop(am inteles HM) sau o bibliografie...multumesc

Link spre comentariu

Multumesc pentru aprecieri.

Bibliografie:

Manualul service: Kenwood TS-530S,TS-820, TR-9130.

Preamplificatorul, filtrele trece banda si trece jos sunt din Elecraft K2.

DDS-ul este cel indian discutat aici pe forum.Oscilatorul de 150Mhz este tip RTP(zgomot redus)

Amplificatorul de putere este din k2 dar cu modificari destul de mari.Am obtinut doar 2,5W curati(2x2N3375)

Compresorul este de conceptie proprie(are la baza datashetul integratului.Din pacate foaia de catalog este corecta 70%).

ALC-ul este din TS-120.

Totul a fost adaptat la piesele pe care le-am avut.Am ales ca inspiratie seria Kenwood TS pentru ca au fost niste scule reusite usor de reprodus.

Sunt sigur ca aparatul este reproductibil.Nu au aparut probleme deosebite la reglaje.Doar Noise Blankerul nu era foarte stabil.Dupa ce l-am fixat pe placa de aluminiu(ecranat) a inceput sa functioneze normal.Este foarte eficient.

Vobuloscopul este cel cu AD9850 prezentat pe site lui OM3CPH http://www.qsl.net/om3cph/om3cph.html

Fara el nu puteam construi acest tcvr.O sa deschid alt topic daca doriti.

Off topic:

K2 merita construit 100%.Este simplu si performant.

CDG2000 este bine gandit.Nu am avut piesele necesare ca sa-l construiesc.

Link spre comentariu

Urmeaza filtrele.

1.Filtrele trece banda 160m-10m sunt cele folosite in K2.Le-am modificat dupa articolul lui DL7MAJ.

2.Filtrele trece jos sunt prezentate in articolul unui liniar HF.Sunt aproape identice cu cele folosite in K2(se dau si valorile inductantelor toroidale)

3.Filtrul trece sus la 1,2Mhz util pt. micsorarea interferentelor produse de radiodifuziunea din UL si UM.

4.Filtrul pt rejectia frecventei intermediare 9Mhz.Este foarte bun mai ales noaptea :rade: cand semnalele din banda de 9Mhz incep sa creasca.

Blocul de alimentare principala prezentat mai sus are o greseala.Se va renunta la puntea pt 12V.Stabilizatorul de 12V se va lega de la iesirea celui de 24V(nu este posibila redresarea bialternanta a celor 2 tensiuni provenite din acelasi traf).

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Blocul de alimentare principala prezentat mai sus are o greseala.Se va renunta la puntea pt 12V.Stabilizatorul de 12V se va lega de la iesirea celui de 24V(nu este posibila redresarea bialternanta a celor 2 tensiuni provenite din acelasi traf).

In cazul in care traful are 2 secundare separate ( e mai indicat) se poate folosi redresarea bialternanta a ambelor tensiuni.
Link spre comentariu

SirRoger mi-ai adus aminte de niste poze...hi.Am promis ca voi posta transceiverul finalizat.Deja am facut cateva QSO-uri interesante.Vreau sa incep un qro cu GU50.Mai am nevoie de un tub nou si doua socluri.Astept un pm daca aveti asa ceva.73!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări