Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

2 neoane in serie la un droser

Vizitator vio_guitar

Postări Recomandate

Vizitator vio_guitar

buna ziua,am o mica instlatie de luminat pentru acvariu cu 2 tuburi de 18W legate in serie la un droser (probabil de 36-40) cu 2 startere...am citit ca in situatiile astea tuburile "palpaie" la fel (in aceeasi faza - nu stiu daca asta e termenul) si as vrea sa le fac sa "palpaie" defazat, iar pentru asta am citit ca se poate monta cate un condensator.Intrebarea e (care de fapt sunt mai multe):1. ce fel de condensator sa pun pentru ce am eu 2. trebuie montat pentru ambele neoane sau doar pentru unul3. imi puteti da un desen cu montajul?..PS nu sunt electronist, dar nu am 2 maini pe stanga.. :limb: Va multumesc anticipatCu stimaVio

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dr.L

2

• danb1974

1

• vsurducan

1

buna ziua,am o mica instlatie de luminat pentru acvariu cu 2 tuburi de 18W legate in serie la un droser (probabil de 36-40) cu 2 startere...am citit ca in situatiile astea tuburile "palpaie" la fel (in aceeasi faza - nu stiu daca asta e termenul) si as vrea sa le fac sa "palpaie" defazat, iar pentru asta am citit ca se poate monta cate un condensator.Intrebarea e (care de fapt sunt mai multe):1. ce fel de condensator sa pun pentru ce am eu 2. trebuie montat pentru ambele neoane sau doar pentru unul3. imi puteti da un desen cu montajul?..PS nu sunt electronist, dar nu am 2 maini pe stanga.. :limb: Va multumesc anticipatCu stimaVio

Pestii saracii, pe langa ca sunt prizonieri vor simti la fel de tare disconfortul a doua unde electromagnetice emise in faza sau in antifaza prin plasma si circuitele tubului cu neon. Norocul lor este ca apa atenueaza cam tot, singurul lucru ce probabil ii deranjeaza (pe mine m-ar deranja rau daca as fi peste...) este modulatia optica pe 50Hz a tuburilor.Ca sa intelegi mai bine, imagineaza-ti ca in loc sa-ti dezvaluie cineva cat timp poti vorbi in siguranta la telefonul mobil, fara sa-ti fiarba creierii, bazandu-se pe niste date concrete precum SAR-ul telefonului tau mobil si recomandarile internationale, iti monteaza un circuit de bruiaj in pod care emite continuu 3W in antifaza cu telefonul tau (in realitate nu se intampla chiar asa, amplificatorul care bruiaza emite modulat pe banda larga acoperind frecventele de telefonie). Cam asta vrei sa faci.In concluzie, solutia corecta este sa folosesti un drosel electronic care creste modulatia de la 50Hz la 40-800KHz (in functie de model) si sa vezi daca pestii isi schimba comportamentul (daca asta urmaresti) sau sa incerci niste experimente cu LED-uri pe pesti. Eu cam asta fac de citva timp dar pe plante. Nasa a brevetat un sistem de iluminare cu LED-uri care accelereaza cresterea plantelor crescute hidroponic (si cred ca ar merge si la plante acvatice la fel de bine). Trebuie doar studiat pe net. Ce-o sa zica pestii doar ei stiu si un observator fin.
Link spre comentariu
Vizitator vio_guitar

nu pentru pesti ar fi marea problema ci tocmai pentru plantedaca neoanele lumineaza in faza inseamna ca amandoua "palpaie" in acelasi timp, insemnand ca ele se aprind si se sting deodata, lasand practiv jumatate din timp acvariul in bezna.incercand sa defazez acea palpaitura, inercam sa luminez de fapt acvariul pe toat perioada cat neoanele stau aprinse, deoarece cand unul este stins celalalt ar fi aprins...nu stiu daca e corecta exprimarea, dar cam asta e ideea, de a nu a mai avea timpi "morti" cat merge iluminatul si sa cresc randamentul tuburilor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări