vidax Postat Februarie 18, 2009 Partajează Postat Februarie 18, 2009 Am realizat mai demult o pereche de incinte bass reflex dupa articolul "Incinta bassreflex cu trei cai" din cartea INCINTE ACUSTICE a domnului Aurelian Mateescu.[attachment=1]IMG.pdf[/attachment]Pentru bass am folosit difuzoare rusesti de 75w/4ohm.Am respectat cotele din articol la realizarea cutiilor.Dupa finalizare am fost foarte multumit de sound-ul obtinut.Le-am folosit ani de zile si le folosesc si acum.Dupa citirea mai multor articole din diverse carti si internet am avut curiozitatea sa vizualizez caracteristica de raspuns.Deoarece nu am avut SPL-metru am fost nevoit sa masor variatia impedantei boxei in functie de frecventa. Masuratorile le-am efectuat cu semnal sinusoidal cu boxele asezate in pozitia de ascultare,adica acolo unde sint asezate ele in camera in care ascult muzica.Surpriza a fost ca rezultatul obtinut este departe de cum ar trebui ,adica nu sint acordate.[attachment=0]IMG_0001.pdf[/attachment]Rog colegii forumisti care s-au confruntat cu astfel de probleme sa-mi dea sfaturi. Cum as putea realiza tuningul in conditiile date? Link spre comentariu
VTP Postat Februarie 18, 2009 Partajează Postat Februarie 18, 2009 Pentru bass am folosit difuzoare rusesti de 75w/4ohm.Am respectat cotele din articol la realizarea cutiilor.Dupa finalizare am fost foarte multumit de sound-ul obtinut.Le-am folosit ani de zile si le folosesc si acum.Dupa citirea mai multor articole din diverse carti si internet am avut curiozitatea sa vizualizez caracteristica de raspuns.Deoarece nu am avut SPL-metru am fost nevoit sa masor variatia impedantei boxei in functie de frecventa. Masuratorile le-am efectuat cu semnal sinusoidal cu boxele asezate in pozitia de ascultare,adica acolo unde sint asezate ele in camera in care ascult muzica.Surpriza a fost ca rezultatul obtinut este departe de cum ar trebui ,adica nu sint acordate.Nu prea esti consecvent!Ai folosit difuzoare de un anumit tip. Aceste difuzoare "nu calca" perfect pe volumul incintei, de aceia, incinta nu este acordata perfect pe Fs a difuzorului utilizat! Asta nu e o nenorocire, chiar incinta originala era inafara acordului perfect, favorizand frecventele joase.Mai important era sa mentionezi altceva, mult mai important, ca sa vad in ce masura ai inteles ceea ce ai citit: la volume medii de semnal, excursia wooferului este mare sau mica? Mai ales la o toba ritmica, puternica?Ori mai citesti mult despre incinte, ori masori cu un sonometru! In ambele cazuri tot nu va fi foarte relevant:- in primul trebuie sa studiezi si sa aprofundezi mult din acustica;- fara conditii de mediu propice, masuratoarea nu are nici o valoare fiind eronata!In plus, caracteristica de impedanta iti poate oferi ceva date referitoare la comportamentul wooferului in preajma lui Fs, in rest caracteristica de frecventa este influentata de mai multi factori, intre care: Fs al fiecarui difuzor, circuitele de corectie a impedantei, caracteristicile de frecventa ale fiecarui difuzor, reteaua de separare, etc.Un acord poate fi modificat prin variatia lungimii tubului rezonator . Acordul pe Fs a wooferului este atins atunci cand pentru un semnal scurt, ca atingerea bornelor cu o baterie de 9V sau la semnalul unei tobe, deplasarea wooferului este minima!SUCCES! Link spre comentariu
vidax Postat Februarie 19, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 19, 2009 M-am linistit, eu n-am efectuat masuratorile intr-un laborator acustic si probabil sufar influentele camerei plus altele...Cu toate ca diagrama raspunsului difera de cea teoretica idela, sunetul este foarte placut. Cred ca asta e mai important. Miine o sa fac teste cu bateria, cu semnal muzical cu tobe si o sa revin. O sa incerc obturarea portului, dupa aceea prelungirea lui cu un tub exterior sa vad ce se intimpla. Pentru inceput n-as vrea sa demontez cutiile... Link spre comentariu
radue Postat Februarie 19, 2009 Partajează Postat Februarie 19, 2009 In afara de titlul asta cate alte topicuri mai au totlu scris cu majuscule ?Te rog sa-m modifci si sa pui caractere normale. Link spre comentariu
vidax Postat Februarie 19, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 19, 2009 Imi pare rau dar la primul mesaj nu mai am buton "Modifica" si nu stiu cum sa procedez. Link spre comentariu
VTP Postat Februarie 19, 2009 Partajează Postat Februarie 19, 2009 dupa aceea prelungirea lui cu un tub exterior sa vad ce se intimpla.Aiurea! Nu se prelungeste tubul DECAT interior! In orice caz, intre peretele spate si capatul tubului trebuie sa ai un spatiude 3-5 cm.!Atentie! Un acord prea fix poate sa reduca raspunsul la joase, dar creste puterea maxima admisa, daca va trebuie in mod special!General vorbind, important este sa se auda bine: sunt multe incinte cu dosare tehnice excelente care nu plac nimanui! Link spre comentariu
vidax Postat Februarie 19, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 19, 2009 Eu ascult la volum mic sau moderat si pentru mine mai important este basul,sa fie cit mai jos.Folosesc sistemul si la vizionarea filmelor pe DVD si asa cum suna acum sint foarte multumit.S-a intimplat sa am senzatia de cutremur...Cred ca ar fi mai bine sa nu-mi fac de lucru si sa le las asa . "Dosarul tehnic" lasa de dorit dar in schimb sunetul,pentru mine,este bun.O sa ma apuc de constructia unei perechi de VTP-uri. Sint foarte curios cum suna,nu am avut niciodata ocazia sa le ascult.Dupa aceea o sa pot face comparatii si sa hotarasc ce am de facut., Link spre comentariu
Vizitator VeGaATS Postat Februarie 20, 2009 Partajează Postat Februarie 20, 2009 Vidax,In principiu, atunci cind o boxa bass-reflex e acordata corect cele doua virfuri ale impedantei au valori egale? ma bucur ca poti masura impedanta boxei? asta e un pas inainte pentru amatorul roman.VegaATS Link spre comentariu
[i_unit] Postat Februarie 20, 2009 Partajează Postat Februarie 20, 2009 General vorbind, important este sa se auda bine: sunt multe incinte cu dosare tehnice excelente care nu plac nimanui!Domnule Mateescu,Doar asa, de curiozitate, ca v-am auzit de multe ori: care sunt aceste incinte si daca ne puteti prezenta dosarele lorScuze pentru off-topic Link spre comentariu
vidax Postat Februarie 20, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 20, 2009 Am urmat indicatiile si am facut urmatoarele incercari: am atins bornele boxei cu o baterie de 9V,am constatat miscari ample ale membranei ,inainte sau inapoi ,in functie de polaritatea aplicata.Am ascultat muzica ritmata, cu tobe din belsug.La volum mediu miscarea membranei este de amplitudine mica,vizibila doar privind lateral.La volum mare miscarea membranei devine vizibila din fata dar nu atit de mare ca in testul cu bateria de 9V.Am conectat generatorul de semnal sinusoidal la intrarea CD a amplificatorului, tone defeat,si m-am plimbat cu frecventa inainte si inapoi intre 20Hz...15Khz.Oricum de pe la 12 khz in sus nu mai aud...In domeniul frecventelor joase am perceput doua virfuri,la 33Hz si la 80Hz.La aceste frecvente volumul creste evident.Intre aceste valori ,unde graficul ridicat de mine atinge un maxim,volumul scade simtitor.Nivelul de iesire al generatorului constant.Chiar am fost ingrijorat de diferentele atit de mari ale volumului ,de golul simtit intre 33 si 80Hz.Cind ascult muzica nu sesizez acest lucru.Nu inteleg de ce in graficul meu apar trei cocoase in loc de doua ,asa cum este aratat in lucrarile teoretice pe acest subiect. Link spre comentariu
vidax Postat Februarie 20, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 20, 2009 Asa arata incintele:[attachment=0]SANY0745.JPG[/attachment] Link spre comentariu
EmyRulz Postat Februarie 20, 2009 Partajează Postat Februarie 20, 2009 Sunt curios cum anume ai masurat impedanta(intreb pt ca observ ca graficul tau e cam ciudat)? Link spre comentariu
vidax Postat Februarie 20, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 20, 2009 Am folosit metoda descrisa aici:[attachment=0]IMG.jpg[/attachment]Cu mici diferente ,astfel:generatorul de semnal sinusoidal l-am legat la intrarea amplificatorului, amplificare liniara (tone defeat) ,la iesirea amplificatorului am legat boxele ,pe un canal rezistenta de 10Kohm inseriata cu boxa, ca in schema. Link spre comentariu
baga Postat Februarie 22, 2009 Partajează Postat Februarie 22, 2009 O boxa bassreflex ar trebui sa aiba numai doua varfuri de impedanta la frecventa joasa.Eu zic sa mai faci o data masuratoarea afara,departe de ziduri si alte obstacole.Daca tot ai 3 varfuri, eu cred ca boxa nu este etansa. Link spre comentariu
vidax Postat Februarie 23, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 23, 2009 Eu locuiesc la bloc si cel putin deocamdata nu pot efectua masuratori in exterior.Dl. Aurelian Mateescu a avut perfecta dreptate cind a afirmat ca fara conditii de mediu corespunzatoare masuratoarea nu are nici o valoare.Am facut-o din curiozitate.Atunci cind le-am realizat am tatonat foarte mult asupra filtrelor pina cind am scos maximul, dupa gustul meu,din difuzoarele pe care le-am avut.Dupa aceasta masuratoare,care clar nu este corecta,parca imi vine sa le demontez si sa incep din nou tatonarile.Mi-e teama sa nu fie insa doar o pierdere de timp si sa nu pot sa obtin mai mult... :jytuiyuDin punct de vedere al etanseitatii nu sint probleme. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum