CATA2003 Postat Februarie 22, 2009 Partajează Postat Februarie 22, 2009 Era interesant inainte de desfacerea transformatorului sa fi fost masurate ceva caracteristici electrice - inductante,factor de calitate, specificat sensul de bobinat....etc! Nu intotdeauna mai rezulta acelasi lucru dupa reasamblare.....apropo - n-a avut deloc intrefier? E bine de respectat si pozitia initiala a celor doua E-uri , si eventual aflat ceva caracteristici -inductia specifica. de exemplu.....Referitor la postul de mai sus...N-are importanta numarul de condensatori.sint pusi in paralel!Pentru 160 A , ma asteptam sa aiba 4 bucati...n-are rost sa filozofez... pt half bridge ai nevoie de 160v prin traf asa ca conzi se pun inseriati , punctul comun fiid o alimentare a trafului , iar la fullbridge conzi sunt in pararel , asa ca zic eu are mare importanta felul in care sunt legati conzi , iti zice topologia convertorului ...... pacat e ca la comet srl nu am gasit miezuri mai mari de 100 dar au sectiunea de 65 70, nu mai tin minte exact , stiu numai ca sunt mai mici ca arie si nu stiu daca sunt de calitate .....stie careva daca la comet se poate face comanda de la persoane fizice? stiu ca acum 1 an nu se putea face Link spre comentariu
andreigradu Postat Februarie 22, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 22, 2009 Dupa cum v-am promis, e sfarsitul saptamanii si trebuie sa va pun cateva date, sunt putin prins cu niste mobila care se muta pe ici pe colo.RASPUNSURI:- 1. Configuratia este Forward cu 2 tranzistoare, adica in serie cu transformatorul, deci trafu lucreaza cu un factor de umplere de maxim 50% teoretic, practic e 45-48%- 2. Am facut masuratori cu osciloscopul inainte sa il fac bucati, dar nu am avut intrarea izolata si nici trafo de izolare pe alimentare, asa ca nu sunt foarte sigur de masuratori.- 3. Nu are intrefier pentru ca topologia nu cere neaparat, merge si fara, depinde cum proiectezi trafu.- 4. Nu conteaza pozitia miezurilor, ele oricum nu se vand perechi de la fabrica, vin puse in cutii, cate incap, de obicei numere pare, mai nou sunt cutii din polistiren sa nu se sparga, practic le imperechezi cum vrei tu atunci cand iti cumperi mai multe.- 5. In general in formule am vazut ca se foloseste delta B, care tre sa fie in general mic 100mT si mai jos, ca sa scazi pierderile.In functie de producator materialele au diverse coduri, de ex:- philips cod material 3C90- Kaschke cod material K2006- Epcos cod material N85, cred ca am scris corect si din cate stiu cele 3 tipuri de material se incadreaza in aceeasi gama de frecventa, DAR!!! ceilalti parametri difera, mai ales pierderile, e diferenta mare intre philips si epcos. Cel mai bine va duceti pe paginile lor de net si cautati.- 6. Condensatorii de filtraj, sunt 3 bucati de 680uF/450V/105C, pusi in paralel. se incarca initial printr-o rezistenta si apoi e suntata de un releu. Nu e vorba de numarul lor, ci de calcule, sunt niste formule care calculeaza capacitatea in functie de cate perioade ai putea sa pierzi din tensiunea de alimentare, nici eu nu am inteles prea bine, dar ideea e sa ai cam 1uF/1W, asta pentru cele mai bune conditii. (daca vreti calculele astea tre sa asteptati sa ajung la un scaner.)- 7. Miezuri se pot cumpara de la COMET si pe persoana fizica, cel putin eu am cumparat de la ei de multe ori asa. Mai exista o firma care vinde doar miezuri, se numeste AFERRO este in spatele pietei OBOR, in incinta CARMESIN, se intra pe langa spalatoria auto si mergeti pana la prima poarta. Intrebati acolo la poarta. CARMESIN este o zona industriala vecina cu fabrica de pompe de apa AVERSA, cum te uiti dinspre Obor e in stanga, spre Pantelimon.Acolo gasesti orice miez, ce nu e pe stoc se aduce.INCA O DATA VA SPUN, nu va speriati de miez, nu el e cel care va arde tranzistorii, vinovati sunt: semnalul de comanda, spike-urile, scurturile pe sarcina - reactia de curent, problema vine din a stabili un echilibru in intreg montajul.NU AM AUZIT pe nimeni vorbind de filtre, adica de protectia tranzistoarelor (mai ales in half si full bridge), filtre pe transformator..... va las sa va mai ganditi pana maine ,poimaine cand o sa va atasez si schemele partii de forta unde o sa vedeti si acele filtre. Link spre comentariu
CATA2003 Postat Februarie 22, 2009 Partajează Postat Februarie 22, 2009 Ok , asteptam o schema , cred ca tranz din primar sunt irf 740 poate ne zici ceva despre deodele din secundar , am observat ca mosi sunt atacati prin traf de impulsuri ala mic de pe placa , e bine ca nu au folosit IRxxx puteam pune pariu ca era fullbridge:) mai asteptam detali Link spre comentariu
gauss Postat Februarie 23, 2009 Partajează Postat Februarie 23, 2009 "n-are rost sa filozofez" - bine gindit,condensatorii sint tot in paralel conectati....nu e nici un calcul cu privire la mai stiu eu ce semiperioade....e vorba de energia pe care o consuma invertorul....in ceea ce priveste miezurile, imperechere oricum....nu comentez, eu am alte informatii.Mult succes in continuare! (scuze ca am comentat afirmatii din posturi ale unor useri diferiti!) Apropo,un invertor din 20,ca tipuri constructive,foloseste MOS-uri,restul au tranzistoare de tip IGBT...prietenii stiu de ce...A nu se "amesteca" sursele pentru PC cu invertoarele de sudura....seamana, dar de departe!Sper ca nu am fost foarte vehement....in mod sincer sint curios daca se va ajunge la o schema bine stapinita,cu toate amanuntele bine explicate si intelese....care sa poata fi executata cu un procent satisfacator de repetabilitate....Se pare ca industria noastra n-a ajuns pina acolo....din ce motive, sint convins ca se vor gasi explicatii mai repede decit punerea la punct a unei scheme fiabile.Inca o data mult succes! Link spre comentariu
andreigradu Postat Februarie 26, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 26, 2009 Am reusit sa fac schema, printre altele si uitati-o. Am pus si cateva explicatii, uitati-va la schema, comparati-o cu pozele, voi incerca zilele urmatoare sa scot cat mai mult si din placa de comanda, mai ales schema de comanda a trafului de impulsuri si a reactiei de curent. Din cate am observat eu, releul de soft-start se alimenteaza din secundar, de pe rezistenta de 390R/10W, nu bag mana in foc, dar cele 4 dire, 2 negre si 2 rosii duc in acelasi loc. - Ce informatii ai despre imperecherea miezurilor??? si cum as putea eu sa stiu cum sunt imperecheate daca primesc o cutie cu 10 sau 20 buc (de E-uri, nu perechi, sunt puse pe 2 randuri sau pe 4)fara nici un marcaj pe ea. - Daca te uiti pe pagina http://www.emil.matei.ro o sa vezi ca sunt multe conv cu MOS, intradevar, daca esti mai batran si ai lucrat in domeniu ai intalnit IGBT in trecut,(vor reveni odata cu avansul tehnologic, dar sunt inca foarte scumpe cele care suporta 20A-100-200Khz-600V-analizand caracteristica curent frecventa sa intruneasca cei 3 parametri ) si eu am incercat, sunt cateva de la IXYS, dar scorul e fabulos, fata de MOS cu aceleasi caracteristici sau poate lucrezi in domeniul convertoarelor trifazate pentru motoare asincrone si acolo IGBT ul face legea. - care e diferenta intre sursa de PC (a se intelege surse in diverse topologii pana la 500W) si invertorul din poza mea, de exemplu, doar mai multe dispozitive in paralel si mai putine filtre pot sa spun. -GRESIT, industria noastra a trecut de pasul aparate de sudura foarte repede, si s-a dus la locomotive direct, se pare ca nu cunosti potentialul romanesc in acest domeniu, poate ai auzit de firma RELOC din Craiova, faceau niste convertoare interesante pe vremea lu Nea`Nicu, cand eu cel putin ma jucam in nisip.....Au ramas alte firme cu acelasi profil, mai multe si ceva mai mici. Abea acum tarziu au aparut supermarketuri unde se vand multe aparate de sudura, dar pana acum cativa ani era greu sa intri pe piata, si componentele erau foarte scumpe ca sa faci o jucarie pentru acasa, renta doar pentru uz industrial, de unde scoteai banu. PRINCIPALUL MOTIV PENTRU CARE NU MAI STIU INGINERII SA FACA ASA CEVA, E INTERESUL [ ZERO ] PE CARE IL ARE SCOALA FATA DE ELEV-STUDENT CU TOT CE CUPRINDE EA. -Adevarat, va dura mai mult sa reparam ceva, ce au stricat altii in zeci de ani, adica mintile noastre, ale tuturor care ne dam cu capu de monitor sa mai gasim ceva despre acest domeniu.........ma refer la ceva care sa mearga ca un intreg, nu pe bucati, caci atunci cand faci bucatile sa mearga cu capul tau, mai ales in domeniul asta e o arta. Link spre comentariu
sofian Postat Februarie 26, 2009 Partajează Postat Februarie 26, 2009 mai verifica o data D17..D20 ca eu zic ca nu este bine ceva Link spre comentariu
andreigradu Postat Februarie 26, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 26, 2009 Am placa in fata, m-am uitat asa vin, in antiparalel pe iesire, sunt tot 4 aceleasi ca si cele de pe redresare.Daca vezi in poza exista o platbanda de cupru cu 2 suruburi si una cu 1 surub, aia cu un surub e intrarea de plus, care apoi e cules prin firul gros direct de pe radiator, iar platbanda cu 2 suruburi este punctul de masa, acolo vine firul din transformator si pleaca firul spre bobina de filtraj.Se observa si in pozele de ansamblu general de la inceputul discutiei.Fiti atenti la pinul K comun si radiator, e conectat prin papuc la radiator, nu are traseu pe cablaj, aveti grija cand urmariti pozele sa nu va deruteze.Daca crezi altceva explica ce pare gresit.Sincer mai am inca unul pe masa, tot cumparat pentru studiu, din Metro, este modelul Italian AWELCO - ONDULIX 80, cel care costa 420RON. Si la ala e la fel. o sa va pun si pozele impreuna cu schemele, dar o sa facem alta discutie sa nu incurcam si mai rau pe cei care urmaresc discutia. Link spre comentariu
Vizitator booghi01 Postat Februarie 26, 2009 Partajează Postat Februarie 26, 2009 Asteptam si restul (comanda si bobina de filtraj in special). Esti o mana cereasca pentru cei interesati. Link spre comentariu
andreigradu Postat Februarie 27, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 27, 2009 BOBINA DE FILTRAREE realizata pe miez E65/20/20, adica aria de 4cm2Sunt bobinate 8 spire cu platbanda cu aria de 19,2mm2 ( 8mm x 2,4mm ) imbracata in fibra de sticla.NU are intrefier miezul.la capete are papuci sertizati si apoi cositoriti. eu unul as fi sudat in CuAg zona de legatura, si peste tot pe unde se conecteaza folii, platbande de cupru cu zonele de legatura, nu se mai incalzeste zona de contact.SENZORUL DE CURENT.Adica acea bobina albastra de pe firul din primar.Are 120 spire cu sarma subtire, multifilar, izolat cu pvc, cred ca e de 0,25mm2.miezul e un tor 32x18x6,5 (diametru exterior x diametru interior x inalrime), ceva pe aproape, mai are sarma pe el.Aria e sigur 6,5x7 mm.Va rog sa puneti intrebari, desi nu am f mult timp la dispozitie o sa va raspund. Link spre comentariu
andreigradu Postat Februarie 28, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 28, 2009 Ca sa va dati seama de ce a vrut producatorul sa obtina, va pun imaginea cu eticheta din spate.Placa de comanda e ceva mai intortocheata si o sa mai dureze pana extrag schema.Am observat ca vorbiti de conexiunea full-bridge, dar aveti grija le valoarea tensiunii de iesire, trebuie sa fie ceva mai mare de 25V, de la 35 in sus, pentru a initia arcul electric. La configuratia aparatului prezentat are o tensiune in gol mare, ceea ce ii permite sa aprinda arcul electric mai usor.Spre exemplu daca ati vazut o triodina, acolo tensiunea ajunge si la 63V pe electrod in timpul sudarii. Link spre comentariu
andreigradu Postat Februarie 28, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 28, 2009 Ca sa va faceti o idee despre cum este facut un aparat profesional, va pun aici manualul de service de la:- ESAB CADDY 250 - o sa vedeti ca este exact pe acelasi principiu cu ce va prezint eu. Link spre comentariu
andreigradu Postat Februarie 28, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 28, 2009 continuare 2 Link spre comentariu
andreigradu Postat Februarie 28, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 28, 2009 continuare 3 Link spre comentariu
andreigradu Postat Februarie 28, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 28, 2009 continuare 4 Link spre comentariu
andreigradu Postat Februarie 28, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 28, 2009 continuare 5 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum