Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

mos-uri Vs bipolari

csl1131

SUB 200W ce preferati???(peste 250-300 e clar ca mosuri...)  

36 membri au votat

1. 1. SUB 200W ce preferati???(peste 250-300 e clar ca mosuri...)

• bipolari
      21
    • mosuri
      33

Postări Recomandate

care sunt avantajele si dezavantajele la una si la cealalta...si dece ati alege un tip in defavoarea celeilalte....(specificati si la ce putere alei una sau cealalta...)incep eu:mos-urile :avantaje:-la puteri mari sunt mai ieftine(>200W)-la curenti mari nu scade beta asa de mult ca la bipoaridezavantaje:-daca se strica un final, se strica toti(in general)-la o anumita putere la iesire disipa mai multa caldura decat bipolariibipolarii: avantaje:-daca se arde un final, nu se ard toti(in general)-disipa mai putina caldura decat la mos-uri-la puteri mici,parca se aud mai bine decat mosurile..au parca un sunet putin mai "cald"..parca...(parerea mea)dezavantaje:-scade beta la curenti mari-la puteri mari sunt mai scumpe(nu se renteaza la puteri mai mari de 200-250W...)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Guest1

3

• bogdanel

3

• csl1131

3

• Sharky

2

Top autori în acest subiect

Vizitator DJ DNA

Din ce experiente am avut eu , mosurile arse se intrerup iar bipolarii se scurtcircuiteaza . Eu prefer mosurile , mai ales cele de tip lateral . Sunt mult mai stabile su mai fiabile , nu au nevoie de protectie VI , au coeficient temic negativ ( nu se ambaleaza termic ) , pot lucra afara din SOA fara sa crape prea repede , la scurt pe iesire iti arde siguranta dar tranzistorul scapa . Bipolarul va proteja intotdeauna siguranta .Dezavantajul mosului este pretul . In materie de sunet pot spune ca depinde mai mai mult de schema folosita .

Link spre comentariu

mai baga la dezavabntaje la mosuri : Uds, Ugs care trebuie sa fie mai mare decat alimentarea...mai is dezavantaje...si nu tot timpul se intrerupe...am o goraza de mosuri care au scurt intre terminale...deci nu te poti baza p asa cevasi mosurile is mai rapide ca is bipolarii..dar in audio..nu prea cred ca e asa de important..un avantaj ar mai fi pt mosuri ca sunt comandate in tensiune...si atunci amplificarea in tensiune o faci un clasa A cu un tranzistor mai amarat..capabil sa suporte varfurile de curent ce apara cand incarci capacitatea din grila mosului

Link spre comentariu

Mos-urile NU au nici un fel de factor beta care sa scada la curenti mari. Dar daca va uitati in datasheet-urile bipolarilor pt. audio veti observa ca au un beta constant pentru o plaja mare de curenti de colector si daca se depasesc acesti curenti se va iesi si din SOAR. Asa ca acest dezavantaj dispare de la bipolari. Evident ca sunt mai scumpi acesti tranzistori decat niste mos-uri care nu sufera de astfel de dezavantaje, dar asta e...

Si inca ceva faptul ca mos-urile sunt mai rapide constituie un avantaj pentru ca elimina distorsiunile din etajul de iesire pt ca se "turn off" mai repede in zona de crossover. De remarcat ca aceasta distorsiune se elimina si in cazul bipolarilor folosind schema adecvata.

De asemenea trebuie sa mentionez ca si in cazul amplificatoarelor cu bipolari amplificatorul in tensiune lucreaza tot in clasa A si deci asta nu constituie nici un fel de avantaj pt. mos-uri.

Link spre comentariu

pai e in clasa A..dar e un tranzistor mai solid..mai ales daca trebuie sa comanzi vreo 4 finali...in schimb mosuri poti comanda f multe cu un tranzistor amarat (nu e prea amre avantajul asta..dar e o simplificare a schemei)

Link spre comentariu

Eu tot mos-fetzi ii prefer pentru amplificare pentru ca dupa experientele mele si ale altora sunt mai fiabili am avut cazuri in care s-a desfacut surubul care tinea mos-ul defapt izolatorul s-a topit :shock: si din cauza temperaturii spatele mos-uli s-a exfoliat ca sa zic asa :? adica era ca si cum l-as fii cositorit :lol: tot a mers :shock: asta a fost la un SMPS :P Oricum sunt mai ieftini si pentru mine conteaza ... spre exemplu in romania cumperi un MJL21134 cu 250 mii si un IRFP240 cu 60-70 mii :roll:

Link spre comentariu

Mos-urile NU au nici un fel de factor beta care sa scada la curenti mari...

In sfarshit un post echilibrat...

Chiar m-au pus pe ganduri fanii MOS-urilor. Adica daca defineshte careva Beta (ca factor de amplificare in curent) la MOS-uri e chiar tare. :twisted: Cel ce face asta "are valoare", ca sa o zic manelistic :d

Rapiditatea MOS-ului este masurata IN COMUTATZIE, in conditzii de sarcina data, shi mai ales cu circuit de comanda specific, capabil sa-l atace cu varfuri de curent ce trec uzual de catziva amperi. Circuitele uzuale de atac a MOS-urilor din amplificatoarele audio sunt cvasi-copy-paste din cele standard pentru bipolare, adica curentzi de gol in driveri de zeci de mA. Astfel incat va spun cu toata increderea ca multe scheme cu MOS-uri nu sunt in stare sa itzi reproduca acceptabil nici 1Khz rectangular datorita SR asimetric.

Inca o chestie: la bipolari se cunoaste coeficientul de variatzie a Ube cu temperatura, compensarea este perfecta cu o superdioda standard. pe vremea cand faceam service gaseam amplificatoare pe MOS-uri de firme mari la care curentul de gol varia intre 150mA la rece shi ajungea la 10mA la cald. Iara manelistul era hepi ca asha trebe sa mearga, sa se infoace ca numa dupa aia se aude bine, ca e de firma. Aici sunt de acord cu csl1131 ca disipa mai mult, mai ales daca sunt polarizate cu leduri albastre :). Or fi MOS-urile de audio liniare (alea scumpe, ca cele de UPS nu intra in vorba), dar cine-mi zice ca este liniar intr-o variatzie a curentului de drena de 1000x e tare...

Pana la urma singurul motiv pentru care s-au impus MOS-urile e pretzul. Parerea mea.

Link spre comentariu
Mos-urile NU au nici un fel de factor beta care sa scada la curenti mari...

In sfarshit un post echilibrat...

Chiar m-au pus pe ganduri fanii MOS-urilor. Adica daca defineshte careva Beta (ca factor de amplificare in curent) la MOS-uri e chiar tare. :twisted: Cel ce face asta "are valoare", ca sa o zic manelistic :d

...........................................................................................

Aici sunt de acord cu csl1131 ca disipa mai mult, mai ales daca sunt polarizate cu leduri albastre :). Or fi MOS-urile de audio liniare (alea scumpe, ca cele de UPS nu intra in vorba), dar cine-mi zice ca este liniar intr-o variatzie a curentului de drena de 1000x e tare...

Pana la urma singurul motiv pentru care s-au impus MOS-urile e pretzul. Parerea mea.

da..bun..nu au beta... stiam asta..dar ziceam ca la curenti mari rin ele nu scade amplificarea, ca e data de tensiune,nu de curent..in fine..nu m-am exprimat bine...

adica la bipolari in prinsipal mai scade putin beta, dar la mosuri nu eista acest lucru(nu scade beta ca nu au, deci NU scade... :twisted: )..la asta m-am referit...(of..iar se intelege ca au beta...)

Aici sunt de acord cu csl1131 ca disipa mai mult, mai ales daca sunt polarizate cu leduri albastre :).

cum aidca polarizate cu leduri..nu inteleg..???

mosurile in general, ca sa scoata o anumita putere disipa ceva mai multa caldura ca bipolarii..depinde si de schema, si daca tensi de alimentare e una sau mai multe(la mosuri, daca partea finala si restul se alimenteaza de la 2 voltaje diferite sau nu...)..dar in general asa e...

si eu cred ca mosurile s-au impus mai ales prin pret.. si faptul ca la 400-500-1000W nu pra conteaza asa mult daca sunetul e ff clar(ex clasa A) sau aproape de clasa B...adica conteaza, dar in princilpal la puterea aia conteaza mai putin, mai mult conteaza puterea,si pretul......adica cine ar fii ata de nebun sa faca un amplif in clasa A de 500-1000W...nu cred ca e careva ata de nebun...(sa consume >10.000W de la priza..asta chiar ar fi tare...)

Link spre comentariu

Imi pare bine ca te-ai corectat cu beta.Cu ledul albastru, povestea e in halul urmator: vine acum vreo doi ani un electronist mai tanar la mine shi imi cere doua leduri albastre. Eu, cum il shtiam ca nu e berbece sa-shi faca tunning de leduri pe dacie :lol: , il intreb de aplicatzie. Aplicatzia era un ceva schema de amplif superlaudat pe MOS-uri, care avea nevoie de led albastru ca sa polarizeze finalii (in loc la superdioda) :) Nici macar un semireglabil. Ramai perplex la ce aberatzii fac furori pe net. Astfel incat e probabil ca o parte din reducerea randamentului la MOS-uri sa vina din ceva oscilatzii, nu numai de la caderi de tensiune pe finali :)

Link spre comentariu

Imi pare bine ca te-ai corectat cu beta.Cu ledul albastru, povestea e in halul urmator: vine acum vreo doi ani un electronist mai tanar la mine shi imi cere doua leduri albastre. Eu, cum il shtiam ca nu e berbece sa-shi faca tunning de leduri pe dacie :lol: , il intreb de aplicatzie. Aplicatzia era un ceva schema de amplif superlaudat pe MOS-uri, care avea nevoie de led albastru ca sa polarizeze finalii (in loc la superdioda) :) Nici macar un semireglabil. Ramai perplex la ce aberatzii fac furori pe net. Astfel incat e probabil ca o parte din reducerea randamentului la MOS-uri sa vina din ceva oscilatzii, nu numai de la caderi de tensiune pe finali :)

eu stiam ca in majoritatea schemelor cu mosuri ele se alimenteaza de la o tensiune ,nu de la 2 ca sa fie mosurile de le o tens si restu de la alta... si tre sa existe dif aia de potential, si aia cade pe mosuri, si dinaia se ining mai rate decat bipolarii...asta cam e majoritatea cauzei..parca eu asa stiam...hai ca e dura faza aia cu ledurile... :lol: :lol: :lol: ei eu am vazut o alta schema, cu bipolari, care in loc de tranzistor+ potentiometru(superdioda aia) o scos tranzistoru, si o lasat numa semireglabilul... si scria ca sa fie un semireglabil nu mi stiu cum, ca numa de un fel e bun, si alte aberatii... daca mai gasesc o sa pun un linl, sa rada toti..(nu cred ca mai gasesc, da...)mi-am amintit tot asa de unii care vroiau sa faca un amp de vreo 1500-2500W si pana la urma au facut de 15.000.... :shock: :shock: :shock: (pe diyaudio era un post asa, da nu mai stiu care...)
Link spre comentariu

Evident ca de cele mai multe ori argumentul financiar va face ca mos-urile sa fie alegerea finala oricate argumente pro s-ar aduce pt. bipolari.Raman totusi la parerea mea ca daca nu se tine seama de pret, bipolarii sunt alegerea cea mai buna fiindca din cate am citit eu au un sunet mai cald si ofera distorsiuni mai mici decat cele cu mos-uri.Cat despre faptul ca unii s-ar scurtcircuita si unii s-ar intrerupe... cine va impiedica sa va puneti o protectie DC la boxe, limitatoare de curent si sigurante fuzibile(chiar daca se ard ultimele) ?Si inca ceva...daca va uitati pe site-urile care vand kit-uri audio veti observa ca majoritatea vand kit-uri cu bipolari (chiar daca sunt mai scumpe). Ma refer la firmele serioase si puteri pana in 2..3 sute de watti. Mai sus intr-adevar si acolo argumentul financiar impune mos-urile.

Link spre comentariu

Din ce experiente am avut eu , mosurile arse se intrerup iar bipolarii se scurtcircuiteaza . Eu prefer mosurile , mai ales cele de tip lateral . Sunt mult mai stabile su mai fiabile , nu au nevoie de protectie VI , au coeficient temic negativ ( nu se ambaleaza termic ) , pot lucra afara din SOA fara sa crape prea repede , la scurt pe iesire iti arde siguranta dar tranzistorul scapa . Bipolarul va proteja intotdeauna siguranta .Dezavantajul mosului este pretul . In materie de sunet pot spune ca depinde mai mai mult de schema folosita .

Cred ca ai vrut sa spui ca mosurile au coeficient termic pozitiv.Bipolarele sunt cu coeficient termic negativ.In ultimul timp au aparut tr. bipolare cu performante f bune, cu o caracteristica de transfer mai buna decat a MOS-FET-urilor (vezi MJ21193/4).Pe de alta parte, proiectarea unui etaj cu MOS-FET este mult mai complicata decat pare la prima vedere.Pentru fanaticii MOS-FET, o optiune interesanta este folosirea IGBT-urilor care combina avantajele BJT-urilor si MOS-FET-urilor. :wink: Eu personal "merg" pe bipolare.
Link spre comentariu

Pentru fanaticii MOS-FET, o optiune interesanta este folosirea IGBT-urilor care combina avantajele BJT-urilor si MOS-FET-urilor. :wink:

Apropo de asta, are cineva o schema de amplificator audio cu IGBT-uri? Aceste dispozitive sunt foarte interesante deoerece au fost concepute luand partea cea mai buna de le FET-uri (comanda) si partea cea mai buna de la bipolare (circuitul de forta).
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări