Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

circuit de masa

mapostu

Postări Recomandate

Problema e urmatoarea: am 2 transformatoare (I cu o infasurare de 2x17V, II cu doua infasurari, 2x17 si respectiv 2x25V) ambele ecranate si in contact cu carcasa. Le folosesc pt un sistem 5.1 (LM1876 si TDA7294 + un filtru activ). Pot sa leg toate prizele mediene in acelasi loc pe carcasa, sau sa folosesc numai una dintre ele?Sau altfel spus cum trebuie sa le leg (cum sa fac circuitul de masa)?!!Pana acum am lucrat cu trafuri care aveau o singura infasurare (dubla) si nu aveam astfel de probleme.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mapostu

5

• csl1131

3

Top autori în acest subiect

vezi ca ai un buton acolo care se numeste MODIFICA si cu el poti modifica mesajele tale..daca ai gresit ceva, sau vreu sa mai scrii inca ceva, sau ceva de genul asta... :wink:

ma gandesc ca 2*25V il folosesti pt tda7294, unul din 2*17 il folosesti pt LM si celalalt pt preamplificator, filtru, si ce mai ai tu pe acolo, vu-metru, sau altele...

Pot sa leg toate prizele mediene in acelasi loc pe carcasa, sau sa folosesc numai una dintre ele?

cum sa folosesti numai una??? ca doar toate tre sa le pui la un loc..oricum vion puse toate la un loc,...ca masa la intrare e comuna.....

deci merge ca sa le pui toate la un singur punct pe carcasa..numai sa fii atent ca sa fii izolat tda-ul si lm-ul de radiatoare..ca daca nu radiatorul o sa fie la -V alimentare, si daca mai pui peste si masa...stii ce o sa se intample..un mic nor de fum..

deci:

masa(mediana) la amplificatoatre sa le pui pe un punct la carcasa...

si..cum ai pus filtrul ala, sau ce mai mai ai..preamplificator, corector de ton..alea cum le-ai alimentat..de la ce infasurare...???alimentare simetrica sau nu..???

Link spre comentariu

Pe 2x25V alimentez TDA7294 si tot de aici dupa o stabilizare cu LM317/337 (au o buna rejectie a "brumului" dupa cate stiu) alimentez procesorul pt subwoofer (schema dupa Kit-ul lui Vasile).Din celelalte 2 infasurari duble alimentez 3 LM1876 (2 canale front, 2 rear 1 punte pt center - am cam 5 A pe infasurare si cred ca rear si center o sa mearga pe aceasi infasurare fara probleme, dupa consumul dat in data sheet, iar front-ul separat - center-ul il pun in punte ca sa nu las un canal de la LM aiurea dar am sa reduc semnalul la intrare sa am cam tot 20W la iesire ca si la celelalte 4 canale).Filtrare 2x15.000uF pt 2x17V si 2x12.000uF pentru TDA7294.Apropo cam ce risc daca filtrez cu condensatori la 25V tensiunile de 2x17V (~21V dupa redresare) ?Integratele sunt perfect izolate de radiatoare.

Link spre comentariu

deci pune cum ai zis tu la inceput...pune masa intr-un punct comun la toate...vezi ce faci cu filtrul ala de sub...pt ca unele filtre nu mergeau daca luai alim direct de pe aceeasi infasurare pe care era si amp-ul final...(daca nu merge asa, atunci ia alimentarea de la o alta infasurare, ca la alea nu e problema...tot cu lm ca stabilizator cum ziceai tu...),adica nu mergea, nu se auzea nik, numa sgomot, un brum sau ceva ,ff puternic...daca la tine nu e asa e bine..depinde de ce condensatori ai...adica daca sunt sau nu de calitate....mie mi-au puscat condensatori de 63V la 52V(in gol) si altii de 50V la 42V(44 in gol), si de 25V la 16V in gol...si altii, dar model vechi(parca nu erau nici noi,erau recuperati din ceva unii) unii de 25V i-am pus la 42V(in loc de cei de 50V care puscasera) si pana acum nu s-au intamplat nimic cu ei..merg bine...sau altii care scria 45V i-am pus la 55V si tot asa..merg bine....dar astea sunt model vechi...cu cele noi daca incerci sa facai asa ceva..mai mult ca sigur ca pusca...oricum, daca l-ai alimentat si merge...si l-ai dat si un timp pe la vol tare, ca poate nu pusca numai pe la vol mare,si au tinut..atunci e bine...aaa..si daca scrie pe ei WV in loc de V atunci aia tin sigur... pe unii asa scrie WV in loc de V simplu..si eu cu dinaia nu am avut probleme...singura problema cu ei e marimea, si faptul ca nu prea mai gasesti asa ceva...

Link spre comentariu

Proiectul e de abia in faza de realizare si caut sa strang cat mai multe informatii inainte de prima proba (mi se pare mult mai IEFTIN)!!!!.Condensatorii la 25V nu sunt noi, dar nu mai tin minte ce scria pe ei, sper sa nu se fi uscat, i-am masurat empiric numai cu un ohm-metru (pareau OK) - era o metoda prin regula de trei simple in cartea tehnica la MAVO.Cred ca esti din Iasi, cel putin asa am dedus din unele discutii de pe forum.Daca e asa, ce parere ai de condensatorii adusi de rusoaica aia din bazar??? Am vazut acum cateva saptamani ca avea 4700/50V SAMSUNG.

Link spre comentariu

pai nu stiu la ce cond te referi... am cautat-o si eu pe rusoaica aia dar pana acu nu am gasit-o(de 2 ori am fost, da...nu am fost pe la ce ora trebuia, parca..)deci..nu stiu ce sa zic....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări