Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

lumini

seby

Postări Recomandate

am un circuit de la o instalatie de iarna cu leduri si vreau sa pun niste becuri de 100w in locul ledurilor ...ce trebuie sa fac k am pus becurile dar dupa un timp sau ars tranzistorii....ce tranzistori pot sa pun sa nu se arda...la acest circuit erau trenzistori ..pcr 406..si cum pot sa fac sa licure becurile la circuitu asta dupa voce

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• costyy86

8

• albasete

4

• remus68

3

• seby

1

Top autori în acest subiect

Salut. intai de toate trebuie sa clarificam un amanunt important....instalatia ta e cu beculete din cate am inteles,alea nu sunt leduri..ok...acum ca sa poti utiliza becuri normale folosite la iluminatul casnic trebuie sa modifici acolo tranzistorii aia care de fapt sunt niste tiristori.va trebuii sa inlocuiesti pcr406 aia cu ceva mai puternic dar aici depinde de cate becuri vrei tu sa pui pe fiecare brat(iesire). cred ca e vorba de modelul cu 3 iesiri...ok.daca doresti sa pui simplu cate un singur bec pe fiecare iesire (sa zicem un bec de 100w),ti-ar trebuii un tiristor cam de 1A la 400V.poti folosii 1N4936G sau orice alt echivalent care al gasesti pe piata...daca vrei sa pui mai multe becuri legate in paralel pe fiecare iesire poti folosii un tiristor mult mai puternic,eventual si cu un radiator pentru disiparea caldurii de exemplu 1N5404G asta merge la 3A, 400V,desigur si echivalente....acuma sa mai lamurim inca un aspect pt ca nu vreau sa te chinui degeaba cu montajul ala, spui ca deja ai conectat becuri de 100w si tiristorii aia originali de pe placuta sau ars, in acest caz daca aia sau facut sarma atunci sigur s-a distrus si circuitul integrat (ala picatura chinezeasca,asa li se spune) si poti arunca montajul direct la gunoi fara retineri, in cazul in care doresti neaparat sa-ti confectionezi cu orice pret instalatia atuci trebuie sa faci rost de o alta instalatie functionala si sa te apuci sa o modifici cu grija si rabdare..ai grija la configuratia terminalelor (picioruselor ) fiecarei piese pe care o inlocuiesti ca sa elimini riscul sa explodeze la introducerea in priza..imi pare rau ca nu am o skema ceva care sa te ajute la proiect....bafta :aplauze

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Va salut ! Am o lampa de birou cu variator de tensiune. Becul utilizat este de 60 w, conform indicatiilor producatorului. Dupa un timp, s-a ars tiristorul PCR 406. Pot sa-l inlocuiesc cu unul de putere mai mare, de exemplu TIC 106? Va multumesc.

Link spre comentariu

O corectie am de facut. PCR406 are curent de poarta la amorsare de 0,2mA si daca integratul a scapat, un tiristor cu 200mA (0,2A) curent de poarta, nu va fi amorsat si deci nu va functiona. Daca vreti sa inlocuiti tiristorul cu unul avand amperajul mai mare trebuie sa aiba curentul de poarta identic cu cel vechi (primul exemplu gasit in google este C106M1G). Integratul il testezi cu un led rosu pus intre poarta (plus) si catod (minus), cu tiristorul scos. Daca ledul lumineaza slab in ritmul jocului de lumini atunci acea sectiune este buna.

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...

Salutare.Am si eu o mica nedumerire, am trei instalatii de craciun pe leduri, fiecare are cate 100 leduri, fiecare este impartita in 3, deci am 3 cutiute identice cu cate 3 tiristoare PCR406, as vrea sa leg toate trei instalatii la o singura cutiuta, (dar cum nu am gasit tiristor c106 ca sa duca toate instalatile), ma-m gandit sa iau tiristoarele de la celelalte doua cutiute si sa le leg in paralal in a treia cutiuta cu tiristoarele din ea, se poate? cum ar trebui sa le leg? trebuie adaugate rezistenta?Multumesc.

Link spre comentariu

Nu te prosti cu legatul in paralel. Se gasesc tiristoare care accepta un curent mai mare.

Da, dar nu am gasit la mine in oras, si mia spus ca abia dupa sarbatori face comanda, am gasit pe net , dar pentru 3 lei cat costa acele piese nu se merita, comanda minima 25 lei + transport...si chiar nu am ce comanda...
Link spre comentariu

Am incercat sa "descifrez" functionarea unei instalatii de craciun cu 100 leduri, nu am reusit, are rezistente de 800R la aproximativ 30 leduri, rezistentele nu vin dupa un anumit numar de leduri, vin aleatoriu..am masurat tensiunea pe fiecare ramura, tinand cont ca functioneaza pe 3 ramuri, si are 210v pe ramura ceea ce inseamna 33-34 leduri alimentate la 210vcc,am masurat si tensiunea la pini primului led si ajundge la 100v, cum e posibil fara sa se arda, si cum functioneaza aceste instalatii? Multumesc.

Link spre comentariu

In principiu ( teorie ) la conectarea serie nu conteaza unde puirezistentele de limitare a curentului ( intensitatea este aceiasi in circuit )Cat despre tensiunea pe led nu cred sa fie 100V ( nici macar cavaloare de varf )Si apoi nu cred ca se omoara "chinezul" sa respecte intocmai anumitespecificatii tehnice , doar sunt si la anul sarbatori si trebuie sa vanda alte instalatii.Daca le-ar face si chinezii cum le faceau ai nostri pe vremea ceausistasa tina ani de zile - ar muri de foame.

Link spre comentariu

Daca legi in serie 10 becuri de 24 V poti sa le alimentezi la 220, nu-i asa? sau 20 de becuri de 12 V la 220 V,etc. Pe acest principiu erau realizate (si se poate si acum) instalatiile de acum 22 de ani. Pentru efect coloristic, "tovarasul" cumparator inseria si un starter de neon. Asa este si la instalatiile acestea "originale", ai 100 de led-uri/2,2 V/led si rezistenta de 800 R pentru protectie. Avand 33-34 led-uri pe ramura, inseamna 6,6V-6,4V/led si rezistenta de 800R pentru protectie. Si eu m-am gandit prea tarziu sa-mi realizez propria instalatie de brad, deoarece cu 10 lei cumperi fara batai de cap. Sa tina un Craciun si la anul alta. Succes ! :aplauze

Link spre comentariu

Multumesc pentru ajutor, ins aeu nu vreau sa imi realizez propria nstalatie de craciun, am deja 3 astfel de instalatii si vreau sa le modific pentru a funtiona la un suport de pom rotativ....am desfacut o ramura a instalatiei si am reusit sa vad cum sunt legate rezistentele, 8 rezistente pe fiecare ramura in mijlocul ramurei , ramura are 33 leduri, rezistentele sunt legate la pini ledurilor 14-21.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări