Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Din sursa ATX, transformator electronic.


scormonel

Postări Recomandate

Dintr-un Pentium 2 dezafectat am recuperat o sursa ATX de 230W cu un format mai mic decat sursele obisnuite. Mi-am propus sa o modific pentru a alimenta un amplificator stereo. Mi-am impus ca date de pornire urmatoarele:Schema rezultata sa fie de o simplitate extrema sa poata fi realizata de oricine.Sa pastrez configuratia falf-bridge.Sa nu modific nici un transformator si sa le folosesc asa cum sunt.Pentru a obtine tensiune mare pe iesire fara a rebobina transformatorul, voi folosi o schema fara stabilizare si cu factor de umplere constant.(oricum variatia cu sarcina va fi mult mai mica decat la un transformator clasic, datorita rezistentelor serie neglijabile).Voi reveni cu poze si amanunte pe masura ce proiectul va prinde contur.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • scormonel

    5

  • Yo4You

    1

  • ratza

    1

  • schukaru

    1

Top autori în acest subiect

Am curatat cablajul de piesele ce nu-mi trebuiesc. La o examinare atenta am constatat ca aceasta nu este un SMPS veritabil ci etajul de putere este un oscilator comandat. Reactia pozitiva se aplica printr-o infasurare pe transformatorul defazor, inseriata cu primarul transformatorului de putere. Am decis sa pastrez aceasta topologie si sa nu modific nimic din partea de putere conectata la retea. Am inlocuit totusi cei doi condensatori de 1 microfarad din bazele finalilor cu unii noi. De asemenea in sursa auxiliara de stabdby am inlocuit condensatorul din reactie de 10 microfarazi cu unul nou. Pe filtrajul de intrare sunt doi condensatori de 330 microfarazi la 200V, inseriati. Pentru egalizarea tensiunii sunt si doua rezistente de 150K in serie. Una din ele era intrerupta si le-am inlocuit pe ambele cu 100K la 1 W. Finalii sunt 13007.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Azi am avut timp si am mesterit putin. M-am inspirat dintr-o nota de aplicatie ON semiconductor si am crosetat un etaj half bridge autooscilant. Ce a iesit, se vede mai jos. Am aprins doua becuri de 24V si 40 W, fiecare. Nu am forjat mai mult fiindca era cablajul intors pe dos si nu avea radiatorul racire la tranzistori. Dupa cum se vede si din poze, am obtinut + -24 V. Frecventa este mare si nu am diode ultrarapide. Din FR302 a iesit fum. Am pus diode Schottky SBL 1040 si acestea sunt reci. Frecventa este de 382 Khz. Asa a iesit cu transformatorul de reactie bobinat pe o ferita din sursa de procesor de pe o placa de baza.

Link spre comentariu

Asta seara am terminat montajul. Am montat si un 7812 pentru ventilatoare si doua rezistente de 680 de ohmi pentru alimentarea simetrica a preamplificatoarelor. Prima poza arata cablajul echipat, inainte de prindere cu suruburi iar a doua poza arata sursa asamblata inainte sa-i pun capacul. Urmeaza sa construiesc si amplificatorul, altfel ce fac cu sursa ?. Voi construi un amplificator stereo foarte simplu si performant, cu reglaj de ton pe joase si inalte si preamplificator. Cred ca voi construi ceva pe tranzistori complementari darlington in etajul final. Nu stiu daca pot continua cu amplificatorul tot aici sau deschid un proiect nou ?.

Link spre comentariu

Nu am dorit sa realizez o sursa autentica ci un transformator electronic, adica doar sa transforme fara sa stabilizeze. Am folosit o schema dintre-o aplicatie ON semiconductor pentru tuburi fluorescente. Proba cu becuri a fost un succes, dar la proba pe amplificator am constatat ca atunci cand finalul nu mai consuma mare lucru (in pauza), sursa mea iese din oscilatie si dispare tensiunea de iesire. Trebuie sa scot din priza si sa bag din nou ca sa porneasca. Am mai pus un ventilator ca sarcina. Sursa nu se mai opreste dar se intrerupe ritmic si da pocnete continui in difuzor. In sarcina mare este OK, dar randamentul este mic, fiindca se incinge foarte tare radiatorul la tranzistori dupa cateva minute fara ventilator. Este primul montaj cu bipolari ce-l incerc in alimentare si sunt dezamagit. Mos-urile stau reci la un asa consum. Initial am vrut sa realizez acest montaj cu un oscilator de putere ce avea ca sarcina transformatorul defazor original. Dar sursa auxiliara era anemica si nu putea sa-mi asigure circa 1,2 A pentru a putea satura finalii si am decis ca decat sa pun un transformator de retea, mai bine sa incerc un final autooscilant. Poate si frecventa de oscilatie libera sa fie prea mare (380 Khz), datorita inductantei mici a primarului transformatorului de putere. Oricum proiectul este in derulare si ma ocup de el atat cat pot in timpul liber. Deja am modificat o carcasa de amplificator vechi si mesteresc la etajele finale. Cand voi fi multumit de ce a iesit, voi veni cu detalii si scheme complete de executie.

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Salutari la toata lumea.In primul rand vreau sa te felicit pt.realizare.Si eu am construit un amplif folosind o sursa atx,doar ca nu am ''umblat'' la sursa ci am construit un invertor de la 12v la +/-35.In etajul final am folosit 4 buc.TDA7294 cate 2 in punte,si pot zice ca in ''blana'' max. tensiunea nu scade sub +/-25v,beneficiind de o putere de vreo 70w reali pe canal.Si asta doar cu sursa ATX, de altfel invertorul alimentat de la o baterie de 70ah randamentul este mult superior.Daca este cineva interesat am sa desfac amplificatorul si voi posta cateva fotografii.Vreau sa mentionez ca avantajul acestei realizari este ca nu mai e nevoie de un traf ,surse de pc se pot recupera cu usurinta si ptr. un invertor investitia nu urca peste20 de lei.Bafta tuturor!

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

pentru-dj_dexter1975 -Sursa ai facut-o cu sg3525 si si choperul din sursa ATX.Daca ai tot facut aeea sursa ,este cu doua sau patru mosfeturi, si la citi amperi sunt.Sunt curios daca desre aceeasi sursa vorbeai pe care o stiam si eu.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări