blue Postat Martie 27, 2009 Partajează Postat Martie 27, 2009 Nu sant nene ,si nu ma deranjeaza sa fiu contrazis, m-ar deranja sa ma contrazic singur... Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 27, 2009 Partajează Postat Martie 27, 2009 Pe cuvintul meu cred ca ai patit ceva?(depaseste puterea ta de intelegere.....?!ma mir!) IA VEZI TU CINE SE CONTRAZICE SINGUR???: """""Valderama, eu am seriose indoieli fata de afirmatia ca EL84 poate scoate 7w fara limitare sinus, mai mult , 4,3w/10% distorsiuni reprezinta puterea maxima a acestui tub si aceasta cu ,conditia sa se fortzeze spre maximul disipatia pe anod si G2 .Eu nu inventez nimic, sant date de catalog, iar diversele tipuri de scheme trebuie sa se incadreze in limitele datelor ,deci si schema ta, erorile pot aparea numai l-a masuratori !""""" TOATE ASTEA SINT SPUSE DE TINE(BLUE) ACUM O ZI SAU DOUA.(PARTEA COLORATA)IN RAPORT CU AZI(BLUE) :"""""fiindca din datele de catalog pt. sectiunea pentoda, Ua=250v Io=42mA Ra=7K P=5,5w D=18% ,mai mult de 5,5 w nici nu se mai dau valori"""""" ASTAZI SE SCHIMBASE DATELE DE CATALOG,PAI PINA LA URMA CIT E 4,3W SAU 5,5W SAU CIT??????......HAI CA..........MA FACI SI SA RID! Link spre comentariu
blue Postat Martie 27, 2009 Partajează Postat Martie 27, 2009 valderama, eu am dorit sa purtam o discutie civilizata, dar tu autooscilezi ! Link spre comentariu
mișa Postat Martie 27, 2009 Partajează Postat Martie 27, 2009 Mai! Asist la o discutie DISTRUCTIVA nu constructiva! Va rog sa va reveniti. Hai sa trecem la subiecte tehnice. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Martie 27, 2009 Partajează Postat Martie 27, 2009 Nu stiu ce vrei sa demonstrezi valderama , pana la urma pe cine intereseaza ca poti scoate 7W cu distorsiuni mari dintr-un amarat de EL84 depasind binisor limitele ? Candva o sa probez daca intr-adevar e asa , dar presupunand ca este , cine doreste sa faca un amplificator la care lampile sa aiba viata scurta pentru 2W in plus ? Link spre comentariu
mișa Postat Martie 27, 2009 Partajează Postat Martie 27, 2009 Io stiu ce vrea sa demonstreze valderama! Vrea sa demonstreze ca astia ca tine (depanatorul) si ca mine (misa) si ca altii, mai trebuie sa punem mina pe carte sau mai bine zis pe piese si sa nu ne luam neaparat dupa ce zic aia care pun ulei de sarpe pe cabluri si zic ca "NU se poate mai mult de 3 W ca se arde uleiu' de sarpe". Orice componenta poate fi expluatata si in alt regim decit cel de catalog. Doar trebuie sa incerci. valderama a incercat. Merge. Jos palaria. Nu trebuie sa va fie ciuda. Mai bine Hai sa incercam si noi! E adevarat? Hai sa vedem!Repeta cineva experimentul lui valderama?Eu incerc. Daca nu merge inseamna ca valderama a mintit. (cinstit vorbind, nu cred ca a mintit) Link spre comentariu
Depanatoru Postat Martie 27, 2009 Partajează Postat Martie 27, 2009 Dar nimenea nu a zis ca fortand peste valorile din catalog nu mai poti stoarce ceva putere in plus . Dar merita ? Asta e valabil pentru orice lampa , sa ne apucam acum de "overclocking" ? Link spre comentariu
mișa Postat Martie 28, 2009 Partajează Postat Martie 28, 2009 Prin exptimarea "in alt regim decit cel din catalog" nu am vrut sa spun ca depasim neaparat limitele lampii. In catalog sunt date doar conditiile in care producatorul a facut masuratorile. Eu am observat ca e important sa nu depasesti puterea maxima disipata de lampa. Tensiunea maxima data in catalog e de multe ori depasita in multe aplicatii, mai ales la lampile rusesti. De exempu, am vazut 6p3s (sau s-e) montata in loc de 6L6 in scule serioase de cintat, la o tensiune in jur de 400V si merge perfect, iar timpul de viata pare a fi normal. Oare de ce? Tensiunea e mult mai mare decit maxima data in catalog. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 28, 2009 Partajează Postat Martie 28, 2009 Valoarea Wo in catalog( pt EL84 Pda=12w) este 6w in regimul de alimentare si cu sarcina nominala expusa de catalog adica Ua=250v,Ug2=250v,Iao=48mA si Ra=5k2 Cine e in stare sa faca un calcul si stie ce_i ala tub observa ca, catalogul nu minte,ce reusim noi sa extragem din anod cu trafurile noastre este alta problema! Eu am spus Wo al meu( pt EL84 Pda=14w) este 7w in urmatoarele conditii: Ua=350v Ug2=265v Iao=42mA si Ra=8k -Ug1=8_10v(de la lampa la lampa,astfel incit sa obtinem cei 42mA in anod),cine e in stare sa faca un calcul sa_l faca ,cine nu sa taca,cine vrea sa faca proba practica sa o faca, dar pentru ca intervine un transformator sa aiva mare grija!!!!!(la acel transformator) sau daca nu poate realiza un transformator aproape ideal ,sa nu discute de putere in secundar,ci mai de graba de puterea obtinuta in primar sau anodul lampi.Atentie maxima! cel care vrea sa arbitreze o astfel de situatie PRACTIC, asa cum sustine misa trebuie sa posede cunostinte serioase(nu inseamna ca misa nu le poseda),ARBITRUL TREBUIE SA FIE PESTE JUCATOR(I).Eu am facut demonstratia si teoretica si practica l_as ruga pe misa sa fie atent ce cuvinte foloseste!!!, daca vrea sa repete experimentul practic, probalil ca va obtine rezultate similare cel putin in anod! la nivelul pe care il poseda probabil si in sarcina(secundar)dar transformatorul de iesire pentru trasfer maxim de putere trebuie sa aiva randament de 98% cel putin la fregventa care se face determinareea(lucru nu asa de facil) sau sa se tina cont de randamentul acestuia ,altmiteri rezultatele vor fi ceva mai slabe practic probabil undeva in plaja 6w pina la 7w. Foarte rar se vor gasi implementari de tuburi care sa foloseasca strict valorile de catalog,ratiunea sau motivul pentru care aceste valori sint mai mari vizeaza in principal transferul de putere maxim(garantat si sigur). Tot ce am expus eu referitor la EL84 a fost pentru simplul motiv sa inteleaga lumea ca Ra este o marime variabila si direct dependenta de Ua si ca Ra optim intr_un regim dat este acela care asigura transferul maxim de putere sigur ca pe termen lung nu sint adeptul celor 7w (este o chestiune pur demonstrativa) dar adeptul celor 6w Wo in and cel putin sint fara nici o rezerva ,aceasta demostratie a fost facuta si pentru a sublinia rolul si importanta trafului de iesire dar din pacate prea putin sau prins! Ba din contra au aparut fel de fel de destepti pe post de gica contra care au catadicsit ca ar fi cazul sa ma jigneasca putin pentru ce vreu sa_i invat sau sa le arat sa expun atentiei(nu pentru mine eu sint satul de chestiile astea pina in git!!,ma joc cu ele cum vreau!!!si teoretic si practic): practc, fizic, matematic, pe intelesul oricui.(ca nu sintem la universitate sa explicam numai pentru uni,sintem pe un forum ude multi intra sa discute sa afle sa priceapa sa faca schimb de impresii etc.,urmariti posturile mele si vedeti cam ce scop au?) Link spre comentariu
Depanatoru Postat Martie 28, 2009 Partajează Postat Martie 28, 2009 Prin exptimarea "in alt regim decit cel din catalog" nu am vrut sa spun ca depasim neaparat limitele lampii. In catalog sunt date doar conditiile in care producatorul a facut masuratorile. Eu am observat ca e important sa nu depasesti puterea maxima disipata de lampa. Tensiunea maxima data in catalog e de multe ori depasita in multe aplicatii, mai ales la lampile rusesti. De exempu, am vazut 6p3s (sau s-e) montata in loc de 6L6 in scule serioase de cintat, la o tensiune in jur de 400V si merge perfect, iar timpul de viata pare a fi normal. Oare de ce? Tensiunea e mult mai mare decit maxima data in catalog.La SE limita teoretica a puterii de iesire este 50% din puterea disipata , valabil pentru tranzistori , lampi . Deci EL84 avand 12W puterea maxima , nu se pot obtine mai mult de 6W putere audio cu orice tensiune mai mare sau mai mica decat in catalog . Cine sustine ca scoate 7 sau 8W sa faca un amplificator complet , sa vedem ce viata au lampile , etc , altfel la fiecare lampa se poate gasi vreun destept care sa "dovedeasca" ca se poate scoate mai multa putere . Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 28, 2009 Partajează Postat Martie 28, 2009 La SE limita teoretica a puterii de iesire este 50% din puterea disipata , valabil pentru tranzistori , lampi . Deci EL84 avand 12W puterea maxima , nu se pot obtine mai mult de 6W putere audio cu orice tensiune mai mare sau mai mica decat in catalog . Cine sustine ca scoate 7 sau 8W sa faca un amplificator complet , sa vedem ce viata au lampile , etc , altfel la fiecare lampa se poate gasi vreun destept care sa "dovedeasca" ca se poate scoate mai multa putere .Concluzie! NU AI INTELES!(SAU AI INTELES NIMIC!).In ciuda datelor si faptelor prezentate.Probabil ca sint oameni care au inteles si acest lucru se va confirma intrun fel sau altul ?.Ca si pina acum de altfel(lumea a inceput sa isi faca transformatoare de iesire adevaate,uni chiar si fara intrefier, etc,in timp treaba da roade pentru entuziasti si progresisti,pentru conservatori in ale prostiei...traba lor) Prblema desteptului este sa si poata !!!!(fizic,matematic, nu din vorbe). Link spre comentariu
Dj_Dog Postat Martie 28, 2009 Partajează Postat Martie 28, 2009 nu am urmarit acest topic cap coada dar vin si eu cu o intrebare: CARE-I ROSTUL DE A FORTA LAMPA PT 1W IN PLUS????? Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 28, 2009 Partajează Postat Martie 28, 2009 Domnule draga rostul nu era watul in plus, expunerea mea a urmarit ca scop implicatiile watului sau WATILOR IN GENERAL asupra rezistentei de sarcina in anod in mod special(transformatorul de iesire) tensiuni de alimentare anodica,punctul de functionare ales, si asa mai departe ARATIND CE CORELATII EXISTA INTRE ACESTEA SI CUM SE CALCULEAZA si ca toate aceste lucruri sa fie mai clare pentru toti am demonstrat veridicitatea faptelor practic si teoretic, totusi exista multi TOMA NECREDINCIOSU chiar si asa, spun ,daca o sa cauti prin posturile mele ratiunea si motivul pentru care am facut acest lucru,se tot discuta de 3w , 4,3w ,5 w ,6w in cazul EL84(dau care mai de care tot felul de verdicte din BURTA) am vrut sa lamuresc o data pentru totdeauna cum sta traba cu puterea in clasa A SE, cam asta ar fi ! Fiecare poate sa obtina citi vati vrea!, eu am descris cum se otin si care este baza de calcul in mai multe variante din care una dusa la EXTREM.Varianta dusa la EXTREM ESTE CONTESTATA NUMAI DIN VORBE de uni ! (dupa puterea cunostintele si practica fiecaruia).Mai mult decit teoretic,practic si faptic ce pot sa fac ? sau poate prezenta mea pe acest forum, incomodeaza pe uni stiu si io ?.Nu mai pot emite asertiuni fara acoperire !. Link spre comentariu
blue Postat Martie 28, 2009 Partajează Postat Martie 28, 2009 Valderama, apreciez insistenta ta, de acea chiar m-am pus sa verific practic cele sustinute de tine si trebuie sa admit ca in parte ai dreptate ! Concret am selectionat niste EL84 si 6p14p, un transformator de 8,2k/8 ohm S=13,3cm* 5 primare serie plus 4 secundare paralel , intrefier 0,15mm Ua=316v Ia=45ma Ug1=-7,2v Ug2=285v si am facut masuratorile pt trei situatii, prima P=4w sinusoida foarte buna ,se vede clar ca distors ,sant mici , la 7W sant inacceptabile trec in mod sigur de 40% dar este inca un fel de... sinusoioda ,peste aceasta putere anodul se inroseste de fapt de la 6W in sus nimic nu mai este sigur. Puterea se citeste pe scala verde a watmetrului, iar concluzia mea este ca 4,5 w este limita decenta iar peste. ai dreptate tu Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 28, 2009 Partajează Postat Martie 28, 2009 Am vazut pozele,pai fii atent care e spilu avind doar Ua=315v si Ra=8k2 pe deschis (tub conductie) iti apare limitarea prea devrme pe alternanta pozitiva adica Ra prea mare in cazul de fata pentru aceasta tensiune si Iao=0,045A ar trebui 7k primar (pt modulatie maxima 0_90mA)ca sa poata absorbi toata energia din anod la 7k ai obtine 7000 x 0,031 x 0,031= 6,7w fa proba probabil ca va fi 6,2_6,4w datorita randament traf dar trebuie sa fie sinus complect neturtita cocoasa semialternatei pozitive.Ca sa nu schimbi traful modifica decit sarcina duo pe la 6_7 ohmi calculeaza de asa natura sarcina din secundar incit sa ai in primar 7k si trimete vorba(posteaza) ca a inceput sa imi placa!. Practic daca ai facut bine calcul 8k2 primar traf, ar trebui cam 6.8_7 ohmi in secundar pt 7k primar fara sa schimbi traful parerea mea finala ar fi cam 6 ohmi (in secundar)dupa cum arata pozele!pare un pic prea lung timpul pe semiperioada pozitiva deci e vorba de o usoara inadaptare sarcina(sarcina prea mare in anod adica cei 8k2)timpi celor doua semiperioade trebuie sa fie relativ egali pina in limitare(ASTAI SPILU PT SARCINA OPTIMA),timpul asa cum se vede din poza este mai mic pe semiperioada negativa si mai mare pe semiperioada pozitiva(IN LIMITARE, PRAG DE LIMITARE,ETC).Cind vei avea Ra corect va incepe sa limiteze simetric. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum