Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu 6P14P (EL84)

danzup

Postări Recomandate

Fii explicit ce eroare?Ce ti se pare anapoda? vorbeste ca sa iti explic?Nu sint opinii sint date certe... !!!!!!!!.Vino si spune ce te deranjeaza? nu ma supar!Uitate pe la MP_uri.Ce na_i inteles de ce sint 240Vca_af in primar? sau ce?

Link spre comentariu

Pt. 240 v in primar si cu factorul de amplificare de 19 dat de catalog, rezulta nivelul de intrare de 240/19=12,63v ori -Ug1 este deaprox. 7v , deci rezulta curenti de grila...

Link spre comentariu

Am spus -Ug1 9_10v(ca nu sint la 250v pe anod sa am -7v).Nu se face calculul asa, uite cum vine treaba sa presupunem ca avem de aface cu EL84 ne uitam si vedem ca aceasta lampa are panta cca 11mA/V ADICA ATUNCI CIND TENSIUNEA PE G1 variaza cu un volt efectiv curentul anodic se modifica cu 11mA(un volt efectiv in audio inseamna 2,83Vvv, adica pe alternanta pozitiva virful tensiuni este de 1,41v si pe cea negativa la fel raportat la axa) presupunem ca folosim datele de catalog Ua=250 si Ra=5k2 si Ia0=48mA ,in aceasta situatie trebuie sa modulam curentul anodic la maxim pentru a obtine puterea maxima,adica acest curent trebuie sa atinga valoarea minima 0mA si valoarea maxima 96mA DACA IL MODULAM MAI MULT INTRAM IN LIMITARE.Asadar pentru a scadea curentul la 0mA avem nevoie pe G1 de minus -4Vef(la virf insemna 4 x 1,41=5,6v) la fel si pe alternanta pozitiva avem nevoie de +4v (la virf insemna 4 x 1,41=5,6v) deci tensiunea necesara virv la virf nu depaseste in valoare absoluta tensiunea de negativare cu alte cuvinte avem nevoie de un atac de 4Vca_ef(11,2Vvv) deci curentul efectiv modulat este de 48mA X 0,709 adica 34ma pe sarcina de 5k2 acest curent va genera o tensiune efectiva de 5200 ohmi x 0,034mA=176Vef sa presupunem ca avem sarcina in secundar 8 ohmi si raportul de transformare in acest caz va fi 25,5 deci in secundar obtinem 176Vef/25,5=6,9Vef ceea ce corespunde unei puteri in sarcina de 5,95W ASA CUM SPUNE SI PHILIPS DE ALTFEL,SI INSITUATIA MEA LUCRURILE STAU IN ACELASI MOD NUMAI DATELE SIN USOR DIFERITE.PS uite nu m_am suparat si am dat o explicatie pe intelesul ORCUI.INCONTESTABILA!!!!!!!!!!!!!!!!.Desigur traful nu este ideal si de aceea se considera in principiu prin cataloage 5w(acoperitor) eu nu degeaba am facut trimetere la foaie de catalog philips.Asta ar fi o lectie de functionare a unui etaj final clasa A SE care poate sa ii serveasca ORCUI PS te_as ruga expres!!!!! sa precizezi acum pozitia ta!.12,63 AIA POT FI VIRF LA VIRF ADICA ALTERNANTA POZITIVA 6,3V CARE NU INVINGE NEGATIVAREA(o diminueaza dar grila ramine totusi negativa in raport cu catodul) 10V SI 6,3 NEGATIVA CARE SPORESTE NEGATIVAREA SI DUCE LA BLOCAREA CURENTULUI ANODIC. Simplificat sar putea spune asa: la bornele primarului pentru modulatie maxima cu sarcina adecvata tensiunea efectiva pe care trebuie sa o gasim este de 0,7 x Ua(Daca sarcina este adegvata,are valoarea optima aici fiind si tot spilu afaceri) in clasa A SE bineinteles.Exempu numeric 250v x 0,7=176.Iar tensiunea de atac pe grila1 este dictata de panta lampi si gradul de modulatie pe care vrem sa il facem asupra curentului anodic in cazul unei finale.

Link spre comentariu
Vizitator MiniMe

Nu va mai chinuiti cu prostii de scheme de 100 ani, uite va pun o schema adevarata high_end cu EL84 SE care no sa o gasiti nicaieri pe net sau in alta parte!.Merge saracuta de pe la 7_8Hz pina la 50KHz cu minus 1dB(pe SINUS bineinteles!,si mai depinde de expeienta celui care face traful,"misa" ar fi recomandat la acest capitol sau alti ca el,sectiune traf 14 cm2 ferosiliciu orientat fara intrefier, 3W distorsiuni nemasurabile!!!!!!!!! la 1Khz....4,5W distorsiuni totale 2,5%).Daca o vreti mai suparata i_mi spuneti?(se mai poate).Daca dispuneti de incinte bas_reflex sau natura similara echipate cu difuzoare de minim 10 toli(Exclus total compresie) veti auzi ce nu se poate auzi de regula pe EL84(desigur sursa de semnal trebuie sa fie cel putin decenta).PS cind vad trafurile de rubin si temp pe iesire mi se face rau!!!!!!.

Valderama,

In schema pe care o propui, nu apare figurat transformatorul de alimentare care banuiesc ca este necesar, din considerente de electrosecuritate. Cred ca precizarea se impune pentru neinitiati, care vazand simplitatea (aparenta) a schemei, ar fi tentati sa o realizeze fara traf de alimentare.

Link spre comentariu

Si acum revin si i_mi cer scuze pentru postul succesiv conform teoriei enuntate la doua posturi mai sus ce avem: - una bucata EL84 - un traf de 7,8k_8k primar / 8 ohmi secundar - bloc alimentare 350Vcc si 265Vcc in sarcinaParametri propusi obinera unei puteri sinus pe iesire >sau= 7w Presupunem ca panta de 11mA/v a sczut la 9mA/v datorita regimului diferit de alimentare fixez un regim arbitrar pentru Ia_0=42mA Ig2_0= 3mA.Pda=sub14W Sa verificam ce tensiune de atac avem nevoie pentru modulatia maxima a curentului anodic 42/9=4,66v adica 4,66v cu plus 4,66v cu minus adica 4,66Vef_af ce inseamna la virf 4,66 x 2 x 1,41(pt sinus)=13,16Vvv alternanta pozitiva la virf 6,6v,alternanta negativa la virf 6,6v. Constatam ca atunci cind avem dispus un rezistor de 200 ohmi in catod obtinem curentul propus in anod caderea de ten siune pe acesta la curenti Ia_0 si Ig2_0 este de 9v aceasta fiind deci tensiunea de negativaretensiunea de negativare este mai mare decit maximul semialternantei pozitive ,deci conditia de clasa A se mentine.Curentul efectiv modulat devine 0,042A X 0,709 = 0,O29778A.Ia sa vedem acum ce putere rezulta pe sarcina din Primar 8000 x 0,029778 x 0,029778=7,1 W ne_am atins obiectivul.Cu o usoara supramodulare se poate spune chiar 8W.(oricum o supramodulare mica nu ne aduce in regim pozitiv pe grila asa cum sustineau alti. Si la 14w Pda baieti destepti nu inrosesc nici anodul(fiind o limita maxima admisa de cei care stiu cei ala EL84 sau 6P14P pentru cea din urma 6P14P o sa o gasiti data de uni chiar cu 14W putere disipata anodica).

Link spre comentariu

valderama in numele incepatorilor in ale electronici de pe acest forum te rog sa te enervezi mai des :da ca din posturile tale avem multe de invatat, ne-ai scutit de rasfoitul multor carti si de multe ore de cautat pe net pt acele explicati, dar pe de alta parte ne areti cat de putine stim (stiu) si cat mai trebuie invatat.Multumim Numai Bine

Link spre comentariu

Pai mai fratilor d_aia am si intrat si i_mi place grozav sa fiu provocat ca sa am posibilitatea sa dau explicatiile de rigoare la un nivel atotcuprinzator si fara echivoc,cine are ochi sa vada si sa inteleaga foarte biine ,cine nu sa ramina in ignoranta,ca sint satul de bazaconii si povesti spuse asa... fara discernamint.Ra sau Raa nu_i o constanta la tub difera total functie de regimul de lucru sigurele lucruri legate de tub care pot fi considerate constante fiind tensiunea de filament si panta(dar panta e usor diferita uneori chiar in cadrul aceleasi serii de tuburi rusi dau chiar o plaja aici chiar si la filament),chiar si singurile lucruri considerate asa zis constante sint relativ variabile de la tub la tub.Sa lucrezi cu tuburi e o ARTA.Se poate depasi stadiul de montaje functionale si atit ,usor usor se poate merge catre arta, numai ca sint necesare si putine cunostinte pentru a ne indrepta catre ARTA AMPLIFICATOARELOR CU TUB, altfel o sa construim numai REPLICI mai mult sau mai putin reusite.

Link spre comentariu

Esti mare Valderama!!Jos palaria in fata dumitale,esti mai tare ca google,as vrea sa iti vada posturile si istetul de pe hi-fi.ro care se lauda ca el nu are nevoie de facultate ca exista google :aplauze

Link spre comentariu

Uite vam pus ceva legat de transformatorul de iesire si lampa finala sa analizati si voi cam ce poate face infasurarea de reactie din catodul lampi finale cu raspunsul la joase al trafului de iesire(cu semnal dreptunghiular,fregventa mica,unde sint cele mai mari probleme de altfel),numai zic ce face pe sinus si cum reduce enorm fuga fazei la joase.Asta referitor la schema care am prezentato undeva mai devreme(pagina 5),daca mai introducem si reactia globala,lucrurile devin si mai spectaculoase(in acea schema aveam doua infasurari una pt reactia globala si una pt catod).Daca nu dispunem decit de untraf ordinar aceasta metoda poate fi aplicata ca in giful de mai jos singurul inconvenient ar fi ca nu mai putem introduce reactia globala decit din anodul lampi finale,oricum merita facuta!!!, aceasta metoda duce la un raspuns net superior in fregvente joase.Oscilogramele de mai sus sint obtinute chiar asa cu un traf ordinar.(atentie la sensul infasurarilor,daca oscileaza se inverseaza capetele unei infasurari primar sau secundar).

Link spre comentariu

walderama, te rog verifica inca o data masuratorile ,fiindca din datele de catalog pt. sectiunea pentoda, Ua=250v Io=42mA Ra=7K P=5,5w D=18% , mai mult de 5,5 w nici nu se mai dau valori , fiindca tubul lucreaza la limita de putere disipata pe anod si in plus regimul ales este puternic deformant ! Diferenta de la 7K , la 7,8K valoare aleasa de tine, nu poate justifica rezultatele gasite de tine, din experienta pot spune ca o eroare repetata , i se poate intampla oricui, instrumentele de masura nu sant perfecte...

Link spre comentariu

Repet special pentru tine poate nu ai fost atent?Nu sint la Ua=250v (nu lucrez in acesta situatie cu datele din catalog ca tensiune si sarcina) sint la Ua=350v(unde oricum e nevoie de un alt Ra mai mare cu mult fata de 5k2) cu Ra 7,8k_8k........La 250v cu 7k e normal sa se intimple asa!!!.(nu stiu ce nu intelegi? fii explicit!).La 350v si 7,8k_8k se justifica pe deplin,ce masuratori?(spunemi tu ce ar fi trebuit sa masor? ca n_am idee ce vrei sa spui!) se vede clar si pe osciloscop amplitudinea(numara tu diviziunile si imultestele cu 2 ca sa vezi cit vine virf la virf,la pagina7) si inca o data repet nu discut in aceasta situatie de distorsiuni, discut numai de putere.Ce te frapeaza???,putera prea mare? este o demonstratie de forta si un alt mod de abordare ca sa fiti mai atenti cind vreti sa_mi dati peste nas.

Link spre comentariu

Regret, dar ai scris clar 350v sursa si 265v sarcina , 42ma 7,8 K pt. aceste date catalogul spune 5,5 w ! si nu cred ca acest lucru poate fi contrazis !! Masoara puterea cu un watt-metru sau cu o metoda VA-metrica fiindca sant sigur ca osciloscopul tau te pacaleste sau undeva exista totusi o eroare . Nu doresc sa te contrazic cu orice pret, dar pt incepatori o informatie eronata creaza confuzii ,deruteza si nu foloseste nimanui, iar cu experienta ta in mod sigur vei sesiza nepotrivirea de date !

Link spre comentariu

Nu am ales valoarea recomandata,iti dai seama!la valoarea recomandata care mai exact este 5k2_5k3 nu se obtin decit maxim 6W cu traf ciumeg(bineinteles ca nu am ales aceasta impedanta,deocamdata nu vreau sa ma pronunt asupra ei pina nu voi primi scuze de la depanatoru),eu am schimbat total regimul si tensiunile recomandate fara ca totusi sa depasesc puterea pe G2 si pe ANOD am sarit in sus cam 2w adica 14w fara sa inrosesc anodul pe cusatura(fara emisie secundara) am facut lucrul asta ca sa obtin sigur cei 7W care de fapt sau dovedit a fi 8W la 8W nici eu nu ma asteptam (in anod stiam ca o sa am 8w,teoretic trebuiau sa fie sapte si ceva in secundar,dar traful sa nimerit sa fie cu randament neasteptat de bun)dar sa nimerit sa fie sa se gaseasca.

Vroiam Ua=400Vcc si Ug2=280_290Vcc dar nam avut traful de alimentare adegvat si ca atare m_am multumit cu Ua=350 si Ug2=265 Ia0=43_44mA (am micsorat rezitenta din catod in prag de a inrosi anodul dupa care am facut o reajustare astfel incit sa dispara orce urma de emisie secundara)pentru ca mai am o cadere de 9_10v pe rezistenta din catod si circa 12_15V pe rezistenta cc a trafului deci Uak=325 cu aproximatie(static vorbind).

Citeste nene aici poate vii de acasa si nu mai regreta in zadar.Ti am zis sa citesti cu atentie! unde dracu vezi 350v gol si 265v sarcina.

Am scris bloc de alimentare(bloc alimentare 350Vcc si 265Vcc in sarcina)adica are doua tensiuni una de 350v(anod) si alta de 265v(grila2) care au aceste valori in sarcina. ASA CUM ESTE SCRIS SI IN CITAT FACINDUSE TRIMETERE EXPRESA LA DESTINATIA FIECAREI TENSIUNI(DACA NU AI RABDARE SA CITESTI POSTURILE EU CE SA ITI FAC?)Cel putin poate in felul asta teai lamurit cum vine traba?.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări