Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu 6P14P (EL84)

danzup

Postări Recomandate

Si eu vreau sa experimentez partea aia de reactie negativa la ampliful cu EL11. Aici trebuie mare atentie la fazarea infasurarilor de reactie. Nu e obligatoriu sa oscileze totul daca reactia e legata invers (e pozitiva). Daca nu e suficient de mare reactia, e posibil ca la o fazare inversa sa creasca amplificarea nu sa o micsoreze, (si nici sa nu oscileze) aparent totul sa mearga bine dar sa se auda rau.Eu as construi cele 2 infasurari de 65 spire complet separat. As lega prima data doar bobina din catodul tubului final in asa fel incit amplificarea sa scada, iar apoi cealalta infasurare, in asa fel in care amplificarea sa scada si mai tare. Dupa aia as regla rezistenta R=900XZs dupa necesitati.Daca gresesti la una din bobine, eu zic ca e posibil sa TI SE PARA ca totul e OK dar sa sune rau si sa tragi concluzia ca schema nu e buna.E o schema care are SI o reactie negativa locala pe final.

Link spre comentariu

Ai perfecta dreptate misa! treaba e oarecum pentru initiati.Din cauza asta anterior am facut o gramada de precizari dar explicatia ta este mult mai clara!.

Pentru fcon tensiunea de ngativare a lampi finale este combinata preponderet automata dar are si o usoara componenta fixa care serveste mai mult pentru reglaj curent anodic finala(clasa functionare,in prag de putere disipata maxima 12w sa zicem pentru a obtine puterea maxima utila 5w sa zicem,la 6p14p unele modele se poate merge chiar 14w disipata 6w utila, este daca vreti HIGH-END XT).XT de la extrem unde se urmareste numai performanta nu si anduranta si la urma urmei cit costa un 6p14p egal cu zero.Eu fregvent le alimentez cu 400v pe anod(n_am zis si g2) in anumite conditii,au alt sunet(cristal)basca obtin vreo 7w sinus fara limitari, va dati seama cum merge pe la 4w!!!.,pe la 3w e nebunie curata au unde sa se duca virfurile de putere.Sau poate pe dl fcon il intereseaza reactia din catod?sa fie mai explicita intrebarea!

Link spre comentariu

Intretesut.Da pentru reactie pe traf(linearizare traf) si negativa.Atentie la rezistenta din catod la trioda cea de 470,prin ajustarea valori ei se obtine tensiunea din anod la trioda(mai ales daca folosesti alta lampa sau lampa prezinta uzura).din semireglabilul de negativare invirti pina obtii 5,5v in catodul lampi finale corespondentul a 40mA prin anod corespunzator unei tensiuni de alimentare de 300_310Vcc(in principiu trebuie sa fie pe la jumatatea cursei,poate usor decalat).Vezi sa respecti configuratia blocului de alimentare anodica, atentie minusul primului condensator de filtraj nu este conectat la masa ci coboara la masa prin rezistenta 100/2w pt a se obtine o tensiune de negativare culeasa de pe rezistenta de filtraj 100/2w(pe aceasta rezistenta vei avea in jur de 10_11v cadere de tensiune daca sint cuplate ambele etaje la alimentare,daca o sa ai cuplat un singur etaj valoarea tensiuni scade la jumate pe ea,pt un singur etaj scoti un semireglabil de 10k din schema ,ramine unul singur(pt ca tensiunea negativare sa revina la normal)daca ai neplaceri si nu poti obtine cei 5,5v in catod finala micsorezi rezistenta de 27k pina la 18k(poti sa opui de 18k din start).infasurare de reactie este practic cu priza mediana(130sp cu priza mediana la capetele ei fazele sint diferite in raport cu masa,daca iti oscileaza intorci capetele ei sau ale primarului.Daca nu esti sigur ce faci le faci separate si le cuplezi pe rind intii cea de reactie propiuzisa(avind catodul la masa prin grupul RkCk)apoi pe cea de reactie traf deconectind catodul dela masa si intercalind infasurarea.

Asa voi face. Insa eu ma misc incet pentru ca lucrez doar sambata si duminica. Acum astept si ceva tola de la gabriele. Ceva asemanator dar cu 6L6GC se poate? Ca sa scot ceva mai multa putere( probabil undeva la 8W).

Link spre comentariu

Sau poate pe dl fcon il intereseaza reactia din catod?sa fie mai explicita intrebarea!

Am intrebat despre circuitul din catod: cel doua bobine, reactia negativa si masele, pe care nu le inteleg; practic, catodul primei lampi "vede" doua potentiale fata de masa: unul fix (grupul de rezistente 470 ohmi + 180 ohmi) si unul variabil (R900XZs + 1/2 bobina)?Sunt, de fapt, doua feedbackuri: finala -> prefinala si unul local, pe catodul finalei? Asta este rostul celor doua bobine?
Link spre comentariu

Metoda se poate aplica la orice SE doua etaje, cu modificarile de rigoare ale raportului de transformare si a diametrului sirmei de bobinaj(mai ales in secundar,preferabil este sa mentii numarul de spire in primar sau sa il diminuezi foarte putin)in cazul 6L6GC (cred ca nu este vorba de asa zisa echivalenta 6p3s,6L6GC admite tensiuni mari pe G2,in cazul 6p3s mai trebuie umblat pe la g2 recomand Ua=360_370V si Ug2=265_275V pentru SE chiar si PP,puterea estimata fiind in acest caz cca 7W).

Pt Dl. "fcon" .exact asa stau lucrurile( pentru a deplasa cit mai mult caracteristica rectilinie de raspuns atit la stinga joase cit si la dreapta inalte).Sint doua bobine pt ca avem nevoie de faze diferite pentru cele doua reactii(ca ambele reactii sa poata fi negative,o reactie linearizeaza fluxul prin traf in raport cu fregventa,cealalta este clasica se poate lua daca doriti si din secundar astfel raminind o singura bobina respectiv cea pentru catodul finalei,chiar si catodul finalei prin grupul RC se poate cupla la secundar cind avem de aface cu un traf obisnuit pentru cei care au ceva facut si vor sa experimenteze (doua infasurari primar_secundar)fata de sensul bobinelor pt reactia clasica trebuiesc inversate capetele la una din infasurari primar sau secundar pt reactie catod finala,dar in aceasta situatie nu mai putem trimete din secundar reactie catre catdul primei triode (ar deveni pozitiva)eventual mai facem o reactie rezistiva anod trioda_anod finala,chiar daca dispunem de un traf ordinar prin aceasta metoda se amelioreaza mult raspunsul la joase,un traf ordinar coborind in fregventa undeva 40_50Hz la puterea nominala in raport cu o situatie initiala sa zicem 100_200Hz.

Link spre comentariu

Multumesc, am inteles; este perfect logic.O rugaminte: deoarece a venit vorba de 6P3S, puteti expune o schema faina de SE in varianta descrisa de dvs?Asta... numai daca se poate. Am experimentat cateva scheme de pe net, insa rezultatul a fost dezamagitor si continui sa cred ca aceasta lampa merita mai multa consideratie. Cu cele cateva scheme cu 6P3S in SE, eu n-am reusit sa obtin nici macar performantele unui EL84.

Link spre comentariu

Valderama, eu am seriose indoieli fata de afirmatia ca EL84 poate scoate 7w fara limitare sinus, mai mult , 4,3w/10% distorsiuni reprezinta puterea maxima a acestui tub si aceasta cu ,conditia sa se fortzeze spre maximul disipatia pe anod si G2 .Eu nu inventez nimic, sant date de catalog, iar diversele tipuri de scheme trebuie sa se incadreze in limitele datelor ,deci si schema ta, erorile pot aparea numai l-a masuratori !

Link spre comentariu

Baieti puterea care se obtine in clasa A SE este egala cu 0,42 x Pd(0,42=coeficient, il deduceti voi de unde vine in realitate chiar mai mare,Pd= putere disipata,se verifica in orice situatie si pentru orice tub final). De unde chestia cu 4,3w si10% la EL84?aberatie!!!,Eee!!! philips spune OUTPUT POVER 6W in cazul EL 84 Pd=12W si eu spun OUTPUT POVER 7W la Pd=14w, ce nu e clar?, ati visat urit?Da am spus 7w la EL84 cu Ua=400Vcc Ug2=260Vcc si Ia0=35_36mA(adica curentul modulat efectiv25,5mA tensiunea efectiva la borne traf 280Vcaaf adica 280 x 0,0255=7,14W,Rs=???? nu vil spun ca sa muriti de ciuda in alte conditii vil spuneam) simulati faceti practic si dupa aia mai discutam sau vreti sa va contraziceti de amorul artei?La Ua=250 si Ia=0.048A (Curent efectiv modulat 0,034A,Iaef=0,709 X Ia)pe Rs=5,2k o situatie mai mult decit mormala Pu=5200 X 0,034 X0,034=6.012 WATIde aia spune PHILIPS 6W, daca voi nu _i puteti obtine e traba voastra(blue, depanatoru), eu pot si stiu!.Ar mai trebui sa stiti ca distorsiunile cresc exponential catre puterea maxima si devin mai mult decit perceptibile(deranjante) iar atunci cind sintem undeva la 50_60% din putere ele nu pot fi percepute decit masurate.PS vorbiti in cunostinta nu altfel!Eu pot demonstra teoretic si practic tot ce spun (nivelul expus este elementar sa poata intelege oricine vrea),nu ma hazardez in afirmatii!!!.

Link spre comentariu

Da , cum sa nu ... povesti vanatoresti . Pe langa faptul ca e vorba de EL84 folosita in limitele normale ( ca pot si eu s-o fac sa disipe 20W ) , in veci nu o sa obtii eficienta teoretica de 50% . Oricum la lampi disipatia nu inseamna mare lucru , daca nu e ales bine punctul de functionare ( curent - tensiune ) poate disipa foarte bine 100W si sa scoti doar 5W .

Link spre comentariu

Imi pare rau sa o spun dar esti in afara problemei! daca nu stii cei ala curent efectiv si rezistenta(impedanta) de sarcina asta e....nu stiu care din noi spune povesti????.....Aia de la PHILIPS spun si ei povesti inseamna???(poate o fi alceva OUTPUT POVER ala din catalogul tubului egal cu 6W,ia sa ne inveti si pe noi ca sa nu mai cadem in greseala asa usor!!!!!!!!!!) ?asta e concluzia care se desprinde!ma iau si eu dupa ei, ce sa fac(sa te cred pe tine)?

Link spre comentariu

Mai trebuie sa ai si distorsiuni acceptabile , calculul tau teoretic nu dovedeste nimic .Ce scrie in catalog e maximul teoretic , in practica e totdeauna mai putin de 6W . Oricum cred ca ai observat ca nici nu mai dau distorsiunile la 6W , asa ca ...

Link spre comentariu

Pai cine a discutat de distorsiuni la 7W SAU LA 6W ??????(CITESTE POSTURILE MELE)eu deocamdata n_am facuto, eu am vorbit de distorsiuni la 3w si 4,5w.Una e sa ai putere 6_7W maxima SINUS si sa discuti de distorsiuni la 3W,... si alta e sa ai putere 3W maxima SINUS si sa discuti de distorsiuni!!!!!,la 3W.In practica cui ??e mai putin de 6W(probabil ca in practica celor pentru care condensatorul electrolitic din catod filtreaza brumul si alti ca ei, dar ma rog, nu sa nascut nimeni invatat).Eu am discutat numai de putere 7w in conditii bine specificate si nu am asociat gradul de distorsiuni generate (aparute)la aceasta putere daca tu asa ai inteles, sau o dai cotita(faci trimetere la distorsiuni la 6W,AM SPUS EU SAU AM FACUT REFERIRE LA DISTORSIUNI LA ACEASTA PUTERE???,CE VREI SA DEMONSTREZI????).Cind mai vreti discutii in contradictoriu veniti nene cu argumente solide! nu cu pareri si alte prostii.... va mai permiteti pe deasupra sa spuneti la alti ca spun povesti asta e o chestiune deja de bun simt(ASTEPT SA ITI CERI SCUZE).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări