Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu 6P14P (EL84)

danzup

Postări Recomandate

Alea cu un singur primar si secundar sunt trafuri de jucarie pentru audio , au banda limitata pe la vreo 10KHz , bune pentru nepretentiosi nu audiofili cum se presupune ca sunt constructorii de amplificatoare cu lampi . In plus sunt mici si cu spire putine ( inductanta mica ) , deci nu stau deloc bine nici cu joasele . Nici pentru cei care construiesc primul amplificator nu le-as recomanda .

Link spre comentariu

Am 2 trafuri de cadre romanesti, sunt din-alea de 40v din pacate. Speram sa incropesc la un momentdat un amp cu ele. Eh... Intrebam dc au cate o singura infasurare ca sa-mi fac o idee dc s-ar putea obtine rezultate decente cu trafuri de alimentare puse pe iesire, cu intrefierul de rigoare.

Link spre comentariu

Nu costa asa mult niste trafuri de audio pentru SE cu EL84 ca sa nu-ti poti permite , doar se bobineaza si aici pe forum si am si eu un prieten care face .Trafurile cu un singur primar si secundar se foloseau in radiourile AM sau televizoare unde banda de frecventa nu conteaza .

Link spre comentariu

Alea cu un singur primar si secundar sunt trafuri de jucarie pentru audio , au banda limitata pe la vreo 10KHz , bune pentru nepretentiosi nu audiofili cum se presupune ca sunt constructorii de amplificatoare cu lampi . In plus sunt mici si cu spire putine ( inductanta mica ) , deci nu stau deloc bine nici cu joasele . Nici pentru cei care construiesc primul amplificator nu le-as recomanda .

Trafurile astea de Rubin, folosite de mine , trec de 18Khz ( asa cum sunt ele construite ) . Au spire indeajuns .Testat de mine se inscriu in +-3dB intre 30Hz si 19Khz .Nu stiu ce parametri au alte trafuri , inclusiv alea romanesti .
Link spre comentariu

Atunci trafurile de Rubin nu au numai un primar si un secundar , asa e imposibil sa fie cat de cat liniare pana la 19KHz , bineinteles masurate la puterea maxima ce se poate obtine dintr-un EL84 , 3 - 4 W.Te asigur ca un traf bobinat ca unul de alimentare nu trece de 10KHz , e masurat de mine si teoretic imposibil din cauza inductantei parazite mari .

Link spre comentariu

Atunci trafurile de Rubin nu au numai un primar si un secundar , asa e imposibil sa fie cat de cat liniare pana la 19KHz , bineinteles masurate la puterea maxima ce se poate obtine dintr-un EL84 , 3 - 4 W.Te asigur ca un traf bobinat ca unul de alimentare nu trece de 10KHz , e masurat de mine si teoretic imposibil din cauza inductantei parazite mari .

Incepe sa semene a discutie sterila si lipsita de sens ca pe alt forum unde .................. :speriat Un lucru e clar, trafurile recuperate nu sunt Lundhaluri. Cine vrea sa fie mai catolic decat Papa poate sa o faca si sa comande orice solutie. Transformatorul de cadre are o inductanta mai mare decat cel de audio (ambele pentru EL84) avand 3.000 spire fata de 2000 de spire. Masurat cu semnal de frecventa 20-20.000 Hz, utilizand un dual Concentric Tannoy + sonometru, nu are cadere mai mare de 4 dB la capetele benzii. asta nu-l face mai bun decat este, si, ai perfecta dreptate, se poate si mai bine. Important este ca si unul custom made poate fi un chix daca nu se stiu parametrii tuturor materialelor utilizate pentru a avea o certitudine asupra calitatii rezultatului. Cine isi permite poate apela la solutia perfecta, mai ales daca vor ceva mai complicat: sunt firme cu traditie care fac de zeci de ani transformatoare pentru audio, garanteaza niste parametri, etc. Ma cam indoiesc ca multi vor cheltui circa 400 euro pentru o pereche de transformatoare (pentru 6L6, 300B sau ceva mai acatarii............ :freaza:
Link spre comentariu

Incepe sa semene a discutie sterila si lipsita de sens ca pe alt forum unde .................. :speriat Un lucru e clar, trafurile recuperate nu sunt Lundhaluri. Cine vrea sa fie mai catolic decat Papa poate sa o faca si sa comande orice solutie. Transformatorul de cadre are o inductanta mai mare decat cel de audio (ambele pentru EL84) avand 3.000 spire fata de 2000 de spire. Masurat cu semnal de frecventa 20-20.000 Hz, utilizand un dual Concentric Tannoy + sonometru, nu are cadere mai mare de 4 dB la capetele benzii. asta nu-l face mai bun decat este, si, ai perfecta dreptate, se poate si mai bine. Important este ca si unul custom made poate fi un chix daca nu se stiu parametrii tuturor materialelor utilizate pentru a avea o certitudine asupra calitatii rezultatului. Cine isi permite poate apela la solutia perfecta, mai ales daca vor ceva mai complicat: sunt firme cu traditie care fac de zeci de ani transformatoare pentru audio, garanteaza niste parametri, etc. Ma cam indoiesc ca multi vor cheltui circa 400 euro pentru o pereche de transformatoare (pentru 6L6, 300B sau ceva mai acatarii............ :freaza:
Vad ca unii se simt datori sa apere lipsa de calitate , nu inteleg de ce si nu vreau sa comentez prea mult ,insa ideea e ca sunt destui constructori care pot face un transformator audio de calitate ( nu intra aici pe forum ca se laude ) . Nu trebuie sa fi un geniu ca sa nu dai chix :rade: , trebuie doar sa copiezi un proiect existent si nu-ti trebuie cine stie ce materiale .Macar traful va fi liniar in frecventa si daca il vom uda cu ulei de sarpe va suna ca unul facut de firme de traditie .
Link spre comentariu

Am 2 trafuri de cadre romanesti, sunt din-alea de 40v din pacate.

Si eu tot de-alea am pus la aritma mea, altceva n-am avut...sunt recuperate din TV-uri Opera H2.

Posted Image

Legat de temperatura disipata pe anozii EL84, tocmai de aceea recomand cablaj conventional, nu imprimat...platforma rosie din imagine e tabla de aluminiu de 2 mm, vopsita cu spray auto. Carcasa e din lemn de nuc lacuit, traful e toroidal, ascuns in carcasa.Intrebare: pe pachetul asta de tole(din trafurile de cadre)-stiu, nu e siliciu orientat, etc- se poate bobina un traf de iesire pt. EL84 bun?Adica mai bun decat ce exista? In principiu sunt multumit de fata asta(Aritma)-nici urma de brum, iar ca volum ascult sub 1/2 din ce poate deci nici distorsiuni impresionante nu sunt...

Link spre comentariu

Vad ca unii se simt datori sa apere lipsa de calitate , nu inteleg de ce si nu vreau sa comentez prea mult ,insa ideea e ca sunt destui constructori care pot face un transformator audio de calitate ( nu intra aici pe forum ca se laude ) . Nu trebuie sa fi un geniu ca sa nu dai chix :rade: , trebuie doar sa copiezi un proiect existent si nu-ti trebuie cine stie ce materiale .Macar traful va fi liniar in frecventa si daca il vom uda cu ulei de sarpe va suna ca unul facut de firme de traditie .

Nu e nici o problema legat de cine ce apara .Dar bineinteles ca se pot bobina trafuri foarte performante pentru SE ! Afirmatia mea este legata de constarea practica ca merg perfect si trafurile astea care le-am folosit eu . De altfel nu cred ca sunt disponibile in numar asa de mare ( nu cred ca au supravetuit multe dupa marea debarasare ).Pentru incepatori sunt perfecte ! Pentru cei care sunt avansati normal ca isi vor bobina in 4 ... 8 primare/secundare alternate si legate serie/paralel .Uneori lucruri facute acum multi ani se constata ca sunt de calitate si asta e aspectul principal pe care eu il aduc in fata voastra .
Link spre comentariu

Vad ca unii se simt datori sa apere lipsa de calitate , nu inteleg de ce si nu vreau sa comentez prea mult ,insa ideea e ca sunt destui constructori care pot face un transformator audio de calitate ( nu intra aici pe forum ca se laude ) . Nu trebuie sa fi un geniu ca sa nu dai chix :rade: , trebuie doar sa copiezi un proiect existent si nu-ti trebuie cine stie ce materiale .Macar traful va fi liniar in frecventa si daca il vom uda cu ulei de sarpe va suna ca unul facut de firme de traditie .Inainte sa tragi concluzii gresite, inainte sa intelegi, inainte sa comentezi, am o rugaminte care poate sa-i ajute pe cei care doresc in primul rand calitatea si nu au acces la informatiile pretioase pe care le detii:- care ar fi schema recomandata de d-ta;- care ar fi datele transformatorului de iesire recomandat de d-ta pentru aceasta schema;- ce caracteristici tehnice se vor obtine;- la cine sa apeleze pentru constructia transformatoarelor de iesire (prietenul in cauza);- la ce pret se ridica o pereche de astfel de transformatoare, lucru ce nu este de neglijat.Poate ar fi cazul ca sa stie cel ce apeleaza la constructorul de transformatoare ce materiale foloseste, si asta pentru ca aceste detalii nu reprezinta "o lauda pe forum" ci o garantie a lucrului bine facut, "de calitate"!In mod sigur aceste informatii de interes general vor fi foarte utile!

Link spre comentariu

Nu e nici o problema legat de cine ce apara .Dar bineinteles ca se pot bobina trafuri foarte performante pentru SE ! Afirmatia mea este legata de constarea practica ca merg perfect si trafurile astea care le-am folosit eu . De altfel nu cred ca sunt disponibile in numar asa de mare ( nu cred ca au supravetuit multe dupa marea debarasare ).Pentru incepatori sunt perfecte ! Pentru cei care sunt avansati normal ca isi vor bobina in 4 ... 8 primare/secundare alternate si legate serie/paralel .Uneori lucruri facute acum multi ani se constata ca sunt de calitate si asta e aspectul principal pe care eu il aduc in fata voastra .
Nu am vrut sa te critic in nici un fel , dar cineva trebuia sa o spuna si pe asta , ca parca prea se sugereaza ca trafurile astea recuperate din TV-uri si de mai nu stiu de unde ar fi super OK in audio .
Link spre comentariu

Nu am vrut sa te critic in nici un fel , dar cineva trebuia sa o spuna si pe asta , ca parca prea se sugereaza ca trafurile astea recuperate din TV-uri si de mai nu stiu de unde ar fi super OK in audio .

Asa o fi...dar avand in vedere ca in locul lor nu merge nici o sarma si nici un cartof ( desi nu am incercat ), este bun de folosit si un traf pe care-l ai sau de care faci rost mai ieftin.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări