carageae Postat Iulie 27, 2011 Partajează Postat Iulie 27, 2011 Dupa cat de insistent vrei informatii despre cablaj imi dau seama ca nu ai o experienta in realizarea amplificatoarelor cu lampi - sfatul (si al) meu e sa faci legaturile in aer, in felul asta daca ceva nu merge cum trebuie se mai poate corecta, daca e facut un cablaj aiurea trebuie aruncat daca apare ceva brum sau cuplaj parazit...Se realizeaza simplu in aer, nu se justifica folosirea cablajului imprimat la montajele cu lampi decat daca se doreste multiplicarea in regim industrial...pentru rapiditatea constructiei...Se leaga un conductor cat mai gros de la masa ultimului electrolitic si la fiecare soclu de lampa se face un punct unic de masa...dar sunt destule indicatii pe forum despre asta...Exista pe net un montaj din revista Elektor cu EL84 pe cablaj, daca tii neaparat... Link spre comentariu
marshall Postat Iulie 27, 2011 Partajează Postat Iulie 27, 2011 Dupa cat de insistent vrei informatii despre cablaj imi dau seama ca nu ai o experienta in realizarea amplificatoarelor cu lampi - sfatul (si al) meu e sa faci legaturile in aer, in felul asta daca ceva nu merge cum trebuie se mai poate corecta, daca e facut un cablaj aiurea trebuie aruncat daca apare ceva brum sau cuplaj parazit...Se realizeaza simplu in aer, nu se justifica folosirea cablajului imprimat la montajele cu lampi decat daca se doreste multiplicarea in regim industrial...pentru rapiditatea constructiei...Se leaga un conductor cat mai gros de la masa ultimului electrolitic si la fiecare soclu de lampa se face un punct unic de masa...dar sunt destule indicatii pe forum despre asta...Exista pe net un montaj din revista Elektor cu EL84 pe cablaj, daca tii neaparat...Adevarat, nu am o astfel de experienta, dar imi doresc sa invat.Dar nu inteleg: de ce nimeni nu este dispus sa spuna: "uite bai nene asa am facut eu, si merge". Nu inteleg ce e atat de fenomenal in a ascunde informatia asta. Altfel am gasit pe forumurile de-afara scheme insotite de layout, dar nu ma intereseaza sa iau de-a gata, ma intereseaza sa invat "cum se face". In cazul de fata, speram ca Danzup sa explice cum a procedat la transpunerea schemei in layoutul ales de el.Multumesc. Link spre comentariu
mila Postat Iulie 27, 2011 Partajează Postat Iulie 27, 2011 De ascuns nu ascunde nimeni nimic,mai ales aici pe forum.Nu cred ca sunt multe montaje cu EL84 facute pe cablaj, nu se merita. In regim de amator cea mai buna metoda e in aer asa cum sugera @carageae Link spre comentariu
danzup Postat Iulie 27, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 27, 2011 Uite alt amplificator cel de aici : viewtopic.php?f=28&t=78039 cum e realizat : http://i52.tinypic.com/2n8wtn5.jpg http://i52.tinypic.com/dllzsk.jpg http://i54.tinypic.com/6f116v.jpg se vede ? e facut la fel ca asta cu el84. Nu exista o regula , fiecare le face cum vrea incepand de oriunde de pe schema . Link spre comentariu
fcon Postat Iulie 27, 2011 Partajează Postat Iulie 27, 2011 ....de ce nimeni nu este dispus sa spuna: "uite bai nene asa am facut eu, si merge".Colegii au incercat sa iti spuna ca fiecare are tehnica proprie; pe de alta parte, la amplificatoare simple, cu o mana de piese (cum s-a mai spus), unii prefera dispunerea/legarea pieselor in aer, adica fara cablaj imprimat (de fapt, am impresia ca asta doreai...). Ca sa raspund la interogare si, cred eu, sa transam problema, iata un fisier Word cu instantanee si explicatii din timpul constructiei amplificatorului cu EL81 (acolo gasesti si schema, adica... in acel topic) viewtopic.php?f=28&t=90025 Fisierul cu tutorialul poate fi descarcat de la adresa http://www.finitesite.com/fcon/Doc1.doc, deoarece forumul nu permite fisiere mai mari de 500kB. Precizari: - imaginile au fost luate la rugamintea unui prieten - acesta a fost modul in care am dorit eu sa fac acest montaj/amplificator - placerea a fost ca piesele sa le dispun pe inaltime, pe trei etaje ; - toate intersectarile (intre cabluri, terminale piese) au fost facute la 90 grade (sau aproximativ...), chiar daca majoritatea firelor nu se ating. - referitor la ultimele doua afirmatii, cu timpul, devine o joaca si/sau o pasiune, ca impletitul manusilor... - acolo unde exista piese intermediare (de exemplu, circuitul: condensator iesire preamp -> rezistenta de grila lampa finala (in serie) si cea grila-masa lampa finala, este bine sa montezi o cosa, pentru rigidizarea circuitului. - nu am pus imagini decat pentru un canal; celalalt este identic. - montajul a devenit mai complicat, pe masura ce am avansat si am incercat diverse solutii constructive, dar, pentru aceasta exemplificare, nici nu mai are importanta... In concluzie: uite asa am facut eu montajul si... merge! Link spre comentariu
zal Postat Iulie 28, 2011 Partajează Postat Iulie 28, 2011 Va multumesc sincer! Totusi eu speram sa gasesc undeva, ceva de genul: Se incepe cu partea de alimentare, sau se incepe cu etajul de preamplificare, ... Ideea era sa studiez multe cablaje, sa vad cat mai multe idei de concepere a lor. Numai bine! E logic să începi cu alimentarea şi chiar s-o testezi în felurite moduri, pînă eşti sigur că rezistă amplifului, prima chestie: vezi dacă secundarul de filamente duce toate lămpile.Celelalte etaje le montezi după cum vrei să aranjezi lămpile pe şasiu, de preferat montajul tip păianjen, findcă e rapid, simplu, se poate corecta imediat, fără să lase cicatrici. E bine să duci un traseu de masă simetric, realizat cu o sîrmă groasă, ca-n exemplele de mai jos. Link spre comentariu
fcon Postat Iulie 28, 2011 Partajează Postat Iulie 28, 2011 Ideea era sa studiez multe cablaje, sa vad cat mai multe idei de concepere a lor.Ca sa revenim si la obsesia cablajelor, iata un cablaj extrem de aerisit a unei scheme simple cu KT88; studiind putin conexiunile, iti dai seama usor ce vine si unde se duce...----------------Dupa cum vezi, abordarile sunt diverse; important mi se pare se te apuci de lucru.Sine-qua-non-ul asta cu cablaje si tutoriale este neproductiv...Spor la treaba! Link spre comentariu
zal Postat Iulie 28, 2011 Partajează Postat Iulie 28, 2011 marshall, uite aici cum se face, mai pe la pensie. Link spre comentariu
fcon Postat Iulie 28, 2011 Partajează Postat Iulie 28, 2011 marshall, uite aici cum se face, mai pe la pensie.... las' ca si astea vintage arata ca o dantelarie... si functioneaza fara probleme! Pe-afara poate arata ca in imaginea 2... Link spre comentariu
zal Postat Iulie 29, 2011 Partajează Postat Iulie 29, 2011 E mai greu pînă o face primul amplif, ăla îi va fi şcoala în domeniu. Link spre comentariu
saptemari Postat Octombrie 25, 2011 Partajează Postat Octombrie 25, 2011 Buna seara, M-am gandit sa readuc in discutie unul din amplificatoarele cele mai abordate de catre amatorii de DIY in domeniul amplificatoarelor cu lampi. Eu sunt unul dintre cei care s-a apucat de asa ceva si, cu ajutorul indispensabil al unor colegi de aici, l-a terminat cu ceva timp in urma. Ceva lipsea amplificatorului meu: o pereche de transformatoare de calitate, care sa puna in valoare posibilitatile unui astfel de montaj. Azi transformatoarele au sosit la mine si nu am mai avut rabdare sa le montez pe sasiu, pur si simplu le-am conectat. http://i56.tinypic.com/j82weg.jpg http://i55.tinypic.com/2qjj9tw.jpg http://i52.tinypic.com/ouxx7t.jpg Nu pot sa spun ca am avut o surpriza (ma asteptam sa fie de foarte buna calitate), ci mai degraba o bucurie. In cadrul testelor le-am montat si la un amplificator cu EL81 (larg dezbatut aici viewtopic.php?f=28&t=90025&hilit=el81). Sunetul este excelent: basul la locul lui, adanc si bine controlat, soundstage si rezolutie foarte bune, sunet "aerat". Dupa cum se si vede, aspectul nu este mai prejos, sunt incantat si de el. Inainte aveam montata o pereche de transformatoare dintr-un radio est german. Nu sunau rau, DAR masura calitatii vad acum ca este data de un transformator calculat, dimensionat si executat cum trebuie. @LMO, domnul Lazaroiu ne vrajeste boxele. Link spre comentariu
franzm Postat Octombrie 25, 2011 Partajează Postat Octombrie 25, 2011 Foarte frumoase transformatoarele. Unde se gasesc asemenea miezuri in Romania? Pe vremuri foloseam miezuri de la TV rusesti alb-negru (Temp, Rubin). Link spre comentariu
saptemari Postat Octombrie 25, 2011 Partajează Postat Octombrie 25, 2011 Exact! Acelea sunt de magnetofon Kashtan. Link spre comentariu
hpavictor Postat Octombrie 25, 2011 Partajează Postat Octombrie 25, 2011 Sunt bobinate pe miezuri de foste trafo retea din magnetofoane Majak 205 sau Kashtan , cele de Majak au 40 W iar cele de Kashtan au 80 W........asa pare la prima vedere . Link spre comentariu
saptemari Postat Octombrie 26, 2011 Partajează Postat Octombrie 26, 2011 Da, sunt cele rusesti cu codul TC90. Sunt mari... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum