Vizitator viobio Postat Aprilie 5, 2010 Partajează Postat Aprilie 5, 2010 traful de alimentare de Darcle nu duce cele doua canale SE cu EL84nu esti singurul care a folosit trafuri de acest gense incalzeste din cauza consumului mare pe tensiunea anodicaGarantez ca in maxim o saptamina ,daca este folosit zilnic 3..4 ore,o sa se faca scurt intre spirepun mai jos o varianta de sursa ,care o folosesc eu cel mai desNU ARE BRUMam mai spus asta si o mai spun de cite ori este nevoiePUTETI PUNE 100000mF pe alimentare ,tot o sa aveti brum!valorile rezistentelor le tatonezi pentru a obine tensiunea doritaeu la unele aplicatii nu sar de 100 mF si nu am brumpune un semireglabil de 100ohmi pe infasurarea filamentelor si regleaza din el pina dispare brumul,daca nu ai pune doua rezistente de 47..68 ohmirezistentele astea fac minunivara trecuta userul yo9hnf se confrunta cu acelas brum cind a venit la mine cu ampliful ,exact ca al tau ,eu lucram ceva,"uite doua rezistente ,monteaza le pe filamente si mai vorbim"a disparut subitse mai poate face si polarizarea filamentelor,Rx o tatonezi pentru a avea in acel punct 50..60vcu polarizarea este un pic de fitainca ceva brum apare si datorita amplificarii prea mari si impedantei mari a primului etaj de amplificare!pune potentiometrul de volum de 100k Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 5, 2010 Partajează Postat Aprilie 5, 2010 ...pun mai jos o varianta de sursa ,care o folosesc eu cel mai desNU ARE BRUM...Pertinenta , simpla si eficace schita prezentata @viobio ca bloc de alimentare.Nu stiu cum ?,se face de tot apare brumul asta in discutie.__Ce as mai adauga,este ca in unele situatii cind avem de a face cu un cistig mare se poate intimpla ca insasi tubul din primul etaj sa genereze brum(atunci cind este alimentat filamentul acestuia in CA 50Hz si prezinta curent de "scurgeri" mare intre catod si filament),atunci cind prin decuplarea circuitului de filament la masa prin intermediu rezistente sau semireglabil nu se poate anula complet acest brum,o solutie ar fi ridicarea potentialului asa cum a aratat viobio in schita sa,sau alimentarea in CC a circuitului de filament,sau schimbarea tubului in cauza cu altul similar,oricum orice forma de brum! trebuie sa dispara cu desavirsire! indiferent de situatia in care ne aflam(brumul trebuie sa fie inexistent chiar la 2 noaptea in liniste deplina si in imediata vecinatate a boxelor-pentru auditii decente NU se admite nici un brum !i,indiferent cit de mic ar fi nivelul acestuia,orice "zgomot" produs de amplificator in lipsa semnalului inrautateste raportul semnal/zgomot-care trebuie sa fie maximu cu putinta !-acest raport pt un etaj final trebuie sa fie situat minim la 90db! sau mai mult preferabil 100dB! si peste-daca sursa de semnal sa zic are 80db raport nu pot sa vin sa amplific cu un amplificator de 60db raport=raportul semnal/zgomot al amplificatorului trebuie sa fie minim egal cu al sursei de semnl ,preferabil mai mare,asadar va doresc auditii fara fara brum !.__personal folosesc surse de semnal cu raport mai bun de 100db). Link spre comentariu
Spitfire Postat Aprilie 5, 2010 Partajează Postat Aprilie 5, 2010 Nu inteleg un lucru in schema pusa de viobio: se baga curent alternativ in electroliticul de 47uF/160V pus pe infasurarea filamentelor, paralel cu rezistorul de 47 k?! Ca nu vad in schema nici o punte redresoare pe acea infasurare?! Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Aprilie 5, 2010 Partajează Postat Aprilie 5, 2010 Nu inteleg un lucru in schema pusa de viobio: se baga curent alternativ in electroliticul de 47uF/160V pus pe infasurarea filamentelor, paralel cu rezistorul de 47 k?! Ca nu vad in schema nici o punte redresoare pe acea infasurare?! Link spre comentariu
Depanatoru Postat Aprilie 5, 2010 Partajează Postat Aprilie 5, 2010 Asa se ridica potentialul filamentului fata de masa , totusi e o greseala in desenul de viobio , potentiometrul de 100ohm pe filamente nu are ce cauta acolo in cazul asta , tocmai ca scurtcicuiteaza divizorul rezistiv de ridicare a potentialului. Deci ori cu potentiometru ( filamente la masa prin acesta ) , ori montajul de ridicare a potentialului . Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Aprilie 5, 2010 Partajează Postat Aprilie 5, 2010 Asa se ridica potentialul filamentului fata de masa , totusi e o greseala in desenul de viobio , potentiometrul de 100ohm pe filamente nu are ce cauta acolo in cazul asta , tocmai ca scurtcicuiteaza divizorul rezistiv de ridicare a potentialului. Deci ori cu potentiometru ( filamente la masa prin acesta ) , ori montajul de ridicare a potentialului . Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Aprilie 5, 2010 Partajează Postat Aprilie 5, 2010 [attachment=0]5 variante.jpg[/attachment] Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 5, 2010 Partajează Postat Aprilie 5, 2010 Nu inteleg un lucru in schema pusa de viobio: se baga curent alternativ in electroliticul de 47uF/160V pus pe infasurarea filamentelor, paralel cu rezistorul de 47 k?! Ca nu vad in schema nici o punte redresoare pe acea infasurare?!Nu , nu se baga curent alternativ in acel electrolitic, se presupune/intelege ca atunci cind apare rezistorul conectat la +Ub-botezat Rx dispare semireglabilul care conecteaza filamentele la masa astfel potentialul filamentelor este urcat la +50v(o alta varianta de conectare a filamentelor la un potential mai ridicat-cred ca sigur/asta a descris dl viobio acolo si mai departe...) +60v sau cit zice viobio acolo...se mai poate face si polarizarea filamentelor,Rx o tatonezi pentru a avea in acel punct 50..60v...Spunind : "Se mai poate",omitind sa spuna ca in aceasta situatie NU mai este necesar acel semireglabil de conectare la potentialul masei,dar se sub-intelege !(cum poate fi conectat daca dorim totusi sa pastram semireglabilul-cu toate ca efectul lui dispare in mare masura la conectarea filamentului la un potential "ridicat"-cursorul evident mergind la potentialul ridicat), ca daca vreau un alt potential la filament NU mai este necesar conectarea filamentului la potentialul masei !clar NU?!, ca il conectez asadar la un alt potential mai avansat in raport cu masa(ca doar nu pot dori sa tin simultan filamentul la doua potentiale diferite=nici nu se poate !)...__Urmatoarele schite @viobio sint chiar mai sugestive(descriind mai multe modalitati),o gama variata de rezolvari legate de filament si potentialul la care poate fi conectat in "fel si chip",toate "scutind" in final de brum ! . __Dl viobio doreste sa faca un "servici" celor mai putin initiati in tuburi/brum-etc(parerea mea), cred ca interventia este de bun augur... Link spre comentariu
fcon Postat Aprilie 5, 2010 Partajează Postat Aprilie 5, 2010 Exemple si cateva explicatii: http://www.freewebs.com/valvewizard/heater.html Folosind linkul "Home", in pagina respectiva, in meniul din stanga, sunt o multime de subiecte utile, numai bune de citit si testat... Link spre comentariu
carageae Postat Aprilie 6, 2010 Partajează Postat Aprilie 6, 2010 traful de alimentare de Darcle nu duce cele doua canale SE cu EL84 nu esti singurul care a folosit trafuri de acest gen se incalzeste din cauza consumului mare pe tensiunea anodica Garantez ca in maxim o saptamina ,daca este folosit zilnic 3..4 ore,o sa se faca scurt intre spire Subscriu...si eu am patit-o - am incercat sa folosesc un traf de Darclee (sau in gen, l-am cumparat gata scos din radio) pentru un SE cu 6P3s - am probat un canal si a fost totul ok...am presupus ca daca merge un canal si erau mai multe tuburi in radio curentul anodic pentru canalul 2 nu e mai mare decat al celorlalte tuburi...m-am inselat, pentodele si alte minuni de semnal mic au anodica mult mai mica...mie imi scadea tensiunea de pe la 275 cu un canal la aprox.235V...evident ca l-am desfacut, chiar daca asta a insemnat sa refac decupajul si gaurile pentru alt traf...totul cu piesele pe sasiu, evident.Stiu ca e frustrant sa faci montajul si apoi sa vezi ca nu e bun traful, dar e mai bine asa decat sa ia foc...schimba traful cu unul mai mare, eu propuneam solutia cu doua trafuri in primul rand ca sa vezi care e problema, nu vazusem poza cu carcasa... La limita (solutie de buget redus) poti incerca sa "usurezi" traful de sarcina pe infasurarea de filamente si sa gasesti ceva traf mai mic special pentru filamente, pe care sa-l pui sub sasiu, dar si asta poate genera probleme...asta merge daca sectiunea sarmei din secundarul trafului e suficienta pentru curentul debitat si doar sectiunea primarului era problema. Evident e o solutie de compromis, dar se poate incerca... Brumul poate fi indus si mecanic, sunt convins ca "bazaie" traful ala...mai ales la asa sarcina...nu e neaparat necesar sa ai un tub "microfonic" ca sa ai probleme daca se simte vibratia trafului cu mana pe sasiu... Link spre comentariu
THOMAS Postat Aprilie 6, 2010 Partajează Postat Aprilie 6, 2010 Imi cer suze pentru interventie dar cred ca-ti pot da cateva sfaturi utile;-transformatorul pe care-l folosesti,ca sectiune vorbesc,este suficient pentru aplicatia ta.Are cam 90VA,este absolut suficient,dar este gresit sa mizezi pe faptul ca avand doua infasurari cu sarma de 0,25mm curentul se va dubla.Acolo ai o redresare dubla alternanta,asa ca dispui de curent maxim debitat doar de o simpla sarma de 0,25mm,adica aproximativ 75mA--85mA continuu,ceea ce este foarte putin pentru doua finale SE cu EL84 (6P14P). Daca tot nu ai spatiu pe sasiu si vrei sa folosesti acelasi miez si chiar vrei sa-l rebobinezi,iti recomand doua solutii;-1)lasi primarul asa cum este el din fabrica,bobinezi secundarul de inalta tensiune cu sarma mai groasa (0,35--0,37mm),o singura infasurare si vei redresa cu o punte redresoare cu diode sau monobloc.-2)lasi primarul asa cum este el din fabrica,bobinezi secundarul de inalta tensiune la jumatate din tensiunea Ac necesara in mod normal dar cu sarma mult mai groasa(0,41--0,45mm) si folosesti redresare cu dublare de tensiune,dar de data aceasta condensatorii trebuiesc sa aiba o capacitate mai mare (cei din sursele de PC sunt suficienti) pentru ca energia consumata instantaneu de etajele finale va fi asigurata de capacitatea condensatoarelor. Iti garantesz ca transformatorul este suficient de puternic sa-ti asigure energia necesara pentru doua SE-uri. ATENTIE!!!!...trebuie sa redimensionezi si sarma pentru infasurarile de filamente(un pic mai groasa,cam cu 20% fata de cea originala).....,fii sigur ca tot bobinajul de care vorbim va avea loc pe carcasa ,dar depinde si de "mana" bobinatorului. Pentru eliminarea brumului introdus pe calea de filamente,foloseste una dintre solutiile lui si nu uita in ultimul rand de traseul de masa (!!!!!!) Suces! Link spre comentariu
zal Postat Aprilie 6, 2010 Partajează Postat Aprilie 6, 2010 Ptr brumul indus pe cale mecanică (vibraţii), trebuie băgat trafo într-un material ca: şerlac, parafină, zmoală, bitum... şi prins pe şasiu cu pufere de cauciuc. Sigur că trebuie legat la şasiu cu un fir de la oricare din şuruburi. Link spre comentariu
lorik199 Postat Aprilie 6, 2010 Partajează Postat Aprilie 6, 2010 multumesc tuturor de interventii, voi realiza "artificiile" pt filament propuse de viobiotraful spuneam sa-l rebobinez dar sa maresc grosimea pachetului de tole, pt o sectiune mai mare si implicit o putere mai mare ca sa nu mai modific sasiulma gandeam si la rebobinarea cu sarma mai groasa, dar cred ca mai valabila e ideea cu marirea sectiunii, eu vreau ca traful sa meagra rece-caldut, nu sa fiarba ca acumtotusi vad ca merge de 15 min ampliful si miezul e totusi rece, dat infasurarea de filament e destul de fierbinteam scos prefinala din soclu si tot am brumsi cred ca o putere prea mare nu voi putea obtine deoarece primarul e destul de subtirel, mai subtirel ca secundarul de puterecea mai valabila ramane varianta unui traf nou, cu sectine o data si jumatate fata de actualul, supradimensionat, asa cum imi place sa pun toate piesele in montajele melebrum de natura mecanica nu incape vorba, am stans traful ala de l-a luat mama naibii Link spre comentariu
lorik199 Postat Mai 5, 2010 Partajează Postat Mai 5, 2010 am desfacut traful astazi, si am masurat conductorul cu care era bobinat, primar 0,35mm-293mA, secundar 0,2 mm-94mA, rebobinarea o voi face cu sarma de 0,45mm-400mA(din asta am disponibila) si cred ca aceasta infasurare o voi folosi ca primar,oferindu-mi o putere admisibila de 90 W, iar primarul actual ce va deveni secundar o putere de 65 W, ceea ce este deajuns, si mai raman si 25 W pt filament, dar eu am nevoie doar de 18W, pana la urma pot modifica un mic smps pt spoturi ca sa alimentez filamentele, deoarece o sarma de 1,4-1,5 mm pe 2 straturi va ocupa cam mult spatiu de bobinaj, si nu cred ca o sa incapa Link spre comentariu
lorik199 Postat Mai 24, 2010 Partajează Postat Mai 24, 2010 am gasit alt traf, cu acelasi pachet de tole, dar cu o singura infasurare de 240 V in gol, si vreo 217 in sarcina cu bec de 60 W, iar timp de vreo ora jumate nu s-a incalzit mai mult de 30 grade, ceea ce zic ca-i destul de ok, + ca si sarma din sucundarul de 6,3 v e mult mai groasa, vazandu-se ca a trebuit sa duca un aparat mai fortoscredeti ca e ok sa-l pun pe acesta? 2 finale 6p14p nu consuma mai mult de 40 W pe anod zic eu Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum