Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu 6P14P (EL84)

danzup

Postări Recomandate

Date transformator: -primar 2715 spire CuEm 0.3mm;-secundar 127 spire CuEm 1...1.2mm pt 8 ohmi;-miez 12cmp, intrefier minuscul dintr-o foita de hartie. Fereastra miezului 20mm, altfel nu incap infasurarile si o buna izolatie intre ele. Se bobineaza intai 42 spire (1/3 din secundar), apoi 905 spire din primar, iar 42 spire din secundar, apoi 905 din primar, 43 spire din secundar si ultimele 905 spire ale primarului. Se leaga in serie secundarele si primarele la fel.6N2P sub nici o forma deoarece suporta un curent anodic foarte mic. Cel mai bun ar fi 6N1P sau 6N6P. Eu am ales un curent anodic mare in special la prefinala, deoarece sarcina pe care debiteaza aceasta este mica (Rg1 la finale 270k, asa trebuie). Raportul dintre rezistenta din anodul prefinalei si Rg1 al finalelor trebuie sa fie minim 1/10, pt a nu afecta mult amplificarea prefinalei. Deci maxim 27k - in cazul nostru avem 12k.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

am construit si eu un SE cu 6p14p si 6n6p + 2 em84 ca accesorii

problema e ca am ceva brum, cu toate ca am luat cam orice masura de precautie pe care o stiu

sa descriu putin schema folosita(ca n-o am scrisa p-undeva): in anod la 6h6p am pus 47K,catod 1k, grila la masa 470K, semnal dat fix in grila

la finala.. traf de iesire in anod, G2 legata la mijlocul primarului, in catod 150ohm la 10W,cu condensator de 100uF la 25V paralel,470k grila la masa,1k rez serie cu grila, condensator cuplaj de 1uF la 400V

in gol tensiune masurata era de 330 V, in sarcina n-am mai apucat sa masor

toate firele de semnal sunt ecranate

partea de alimentare: traf de darclee,2x1n4007,2x470uF/200V serie,2x330uF/200V serie, drosel neon de vreo 15 W, 2x330uF/200V serie

punct comun de masa fix pe mediana de la traf, pt fiecare lampa pleaca firul ei de masa

filamente in CA, fire torsadate - o sa incerc sa leg o rezistenta la masa de 100ohm de la filamente, am gasit aici in topic ideea

am totusi un brum suparator, care vreau sa dispara

atasez un link c-o poza sa va faceti o mica impresie cu asezarea pieselor http://it.tinypic.com/r/9izmv8/5 (mai trebuie retusata vopseaua la trafuri)

inca ceva, traful de alimentare se incalzeste foarte tare, cu toate ca mi se pare ca-i suficient de puternic, are sarma de aprox 0,25mm(care duce cam 100mA) in secundar, si cum secundarul este simetric, si redresez cu 2 diode, curentul se dubleaza

ce as mai putea incerca ca sa scap de brum?

si inca ceva, nu prea am bass cu toate ca trafurile de iesire au putin sub 6 cmp, n-au intrefier(stiu ca nu-i indicat, asa le-am cumparat, si-s ceva nemtesti, DAMW, si n-am umblat momentan la ele)

Link spre comentariu

Ai izolat fata de sasiu mufele de intrare?Poti pune doua rezistente de 100-150 ohmi, cate una la fiecare fir al filamentelor, si punctul comun il legi la masa, initial la masa comuna si daca nu se rezolva incearca si la sasiu, in diverse puncte.Trafurile de radio nu prea duc un SE stereo, poate alea rusesti ca sunt mai mari si au tole mai bune...trebuie sa tii cont ca in clasa A ai consumul maxim tot timpul, indiferent de puterea de iesire.Daca e un traf pentru redresoare EZ80 ala e la maxim 100mA, daca gasesti din radiouri cu EZ81, alea au curent mai mare.In caz ca nimic nu merge verifica si condensatoarele alea la 200V - pariez ca sunt din surse de PC, de multe ori sunt uscate si chiar daca pe capacimetru arata ok, la tensiune se comporta total diferit...Iti recomand macar UF4007 ca diode, sunt rapide si au zgomot mai mic, eu asa ceva am folosit intr-un SE cu 6P3S si nu am pic de brum, chiar daca nu am mai pus condensatoare paralel pe diode. La mine e redresare in punte - am pus o punte de la o sursa de PC si aveam brum, apoi am facut punte cu UF4007 (gasessti si la mivarom) si a tacut.

Link spre comentariu

Ai izolat fata de sasiu mufele de intrare?Poti pune doua rezistente de 100-150 ohmi, cate una la fiecare fir al filamentelor, si punctul comun il legi la masa, initial la masa comuna si daca nu se rezolva incearca si la sasiu, in diverse puncte.Trafurile de radio nu prea duc un SE stereo, poate alea rusesti ca sunt mai mari si au tole mai bune...trebuie sa tii cont ca in clasa A ai consumul maxim tot timpul, indiferent de puterea de iesire.Daca e un traf pentru redresoare EZ80 ala e la maxim 100mA, daca gasesti din radiouri cu EZ81, alea au curent mai mare.In caz ca nimic nu merge verifica si condensatoarele alea la 200V - pariez ca sunt din surse de PC, de multe ori sunt uscate si chiar daca pe capacimetru arata ok, la tensiune se comporta total diferit...Iti recomand macar UF4007 ca diode, sunt rapide si au zgomot mai mic, eu asa ceva am folosit intr-un SE cu 6P3S si nu am pic de brum, chiar daca nu am mai pus condensatoare paralel pe diode. La mine e redresare in punte - am pus o punte de la o sursa de PC si aveam brum, apoi am facut punte cu UF4007 (gasessti si la mivarom) si a tacut.

mufele de intrare nu sunt prezente momentan, :rade: nu-i inca 100% finalizat, dar trebuie sa le izolez sau nu?redresoarea era EZ80 la traf :cry: da, condensatorii sunt din surse de pc, o sa incerc cu altii imediat ce o sa cumpar unii noio sa pun rezistente la masa, am mai primit un sfat c-ar mai trebui filtrata suplimentar alimentarea triodei preamplificatoare, cu vreo 47 uF pus intre rez din anod si masa , iar condensatori de 100-200nF pe diodele redresoare, pe condensatorii de filtraj , intre anod masa,grila-masao sa caut UF4007 si o sa pun acolo
Link spre comentariu

Trebuie izolate mufele de intrare - la orice montaj audio - aveam un amplificator cu TDA7294 care facea ca trenul avand masa intrarii neizolata de sasiu...Pune o schema sa vedem si noi cum ai filtrat alimentarea, normal ca trebuie separat printr-o rezistenta alimentarea etajului de intrare...ideal ar fi un drosel, dar avand in vedere curentul mic absorbit merge si o rezistenta de cativa kiloohmi pentru reducerea pulsatiei de c.a.Daca vrei mai multe detalii scrie-mi pe mail sa nu incarcam aiurea topicul aici si nici mesageria de pe forum...

Link spre comentariu

Trebuie izolate mufele de intrare - la orice montaj audio - aveam un amplificator cu TDA7294 care facea ca trenul avand masa intrarii neizolata de sasiu...Pune o schema sa vedem si noi cum ai filtrat alimentarea, normal ca trebuie separat printr-o rezistenta alimentarea etajului de intrare...ideal ar fi un drosel, dar avand in vedere curentul mic absorbit merge si o rezistenta de cativa kiloohmi pentru reducerea pulsatiei de c.a.Daca vrei mai multe detalii scrie-mi pe mail sa nu incarcam aiurea topicul aici si nici mesageria de pe forum...

am scris mai sus tot ce am facut in acest amplif

partea de alimentare: traf de darclee,2x1n4007,2x470uF/200V serie,2x330uF/200V serie, drosel neon de vreo 15 W, 2x330uF/200V seriepunct comun de masa fix pe mediana de la traf, pt fiecare lampa pleaca firul ei de masafilamente in CA, fire torsadate....................

Link spre comentariu

Laurentiu, poate ai ceva spire in scurt in primarul trafului de alimentare, am patit asta cu un radio pe tuburi, nu scapam de brum orice i-as face, plus ca un traf pe tole E+I are coeficient de dispersie mai mare ca un toroidal(chiar si toroidalul trebuie ecranat, bagat in "oala") puntea redresoare cum s-a recomandat mai sus, din 4 diode rapide+cate un cond. ceramic de 4,7-10nF paralel pe fiecare dioda(foloseste conzi ceramici gen "bomboana albastra, nu IPRS/IPEE, condensatorii electrolitici de calitate, nicidecum cei din surse PC-asa am facut la "Aritma" mea, si in ciuda faptului ca nu am avut "oala" la traful toroidal, si alimentez filamentele in CA, nu am pic de brum, nici cu urechea lipita de boxe.Succes!

Link spre comentariu

traful n-are spire in scurt pt ca in gol n-are problemeproblema e ca este subdimensionat,asta e problema luio sa incerc sa mai maresc pachetul de tole si sa-l rebobinez, pt a creste sectiunea si implicit putereadupa sarbatorile pascale voi faci micile modificari care mi s-au recomandat aici, sa vad daca rezolv ceva

Link spre comentariu

Cel mai elegant e sa mai faci rost de un traf identic cu cel pe care-l ai - faci alimentarea dubla. Scade consumul pe fiecare traf si ai si separare foarte buna intre canale...plus ca se echilibreaza si sasiul. Nu cred ca reusesti sa bobinezi un traf mai bine ca alea de fabrica, asta doar daca nu ai masina de bobinat...

Link spre comentariu

Cateva aspecte ... droselul de tub fluorescent e pentru curent alternativ , neavand intrefier se va satura in curent continuu destul de usor ( tot din cauza asta un traf SE trebuie sa aiba intrefier ) . Daca ajunge sa se satureze e aproape degeaba pus in circuit .Pentru 6n6p trebuie facut un filtru "pi" din tensiunea principala , pe care sa cada vreo 50V , n-ai pomenit nimic in sensul asta . Daca scoti 6n6p din soclu , mai e brum ? E un indiciu destul de important din ce parte a circuitului apare .Filamentele trebuie neaparat puse la masa prin doua rezistente de circa 100 ohm .

Link spre comentariu

Cateva aspecte ... droselul de tub fluorescent e pentru curent alternativ , neavand intrefier se va satura in curent continuu destul de usor ( tot din cauza asta un traf SE trebuie sa aiba intrefier ) . Daca ajunge sa se satureze e aproape degeaba pus in circuit .Pentru 6n6p trebuie facut un filtru "pi" din tensiunea principala , pe care sa cada vreo 50V , n-ai pomenit nimic in sensul asta . Daca scoti 6n6p din soclu , mai e brum ? E un indiciu destul de important din ce parte a circuitului apare .Filamentele trebuie neaparat puse la masa prin doua rezistente de circa 100 ohm .

n-am facut nici un filtru "pi" dar voi face daca-mi explica cineva cumn-am testat cu 6h6p data afarafilamentele le voi lega la masa
Link spre comentariu

Ei , ei , pai nu ai vazut o schema de amplificator ? De exemplu Aritma http://www.lumeatuburilor.110mb.com/Tub ... /index.htm , in partea de sus a schemei sunt filtrele Pi prin care se alimenteaza grila2 si primul etaj . Daca G2 vine direct din traf , ultraliniar , atunci faci numai un filtru , valoarea condensatorului ca in schema iar rezistenta o determini tu prin incercari ca sa cada aproximativ 50V pe ea . Deci daca finalul se alimenteaza cu 300V , etajul preamplificator cu 6n6p se va alimenta cu circa 250V , e clar ?

Link spre comentariu

ok , am vazut ca ai scris mai sus , asta e modul ultraliniar de functionare al finalei . Deci faci un singur filtru pi , rezistenta + condensator . Sa vad ca ai scapat de brum si apoi trecem la alte aspecte , le luam asa pe rand :da

Link spre comentariu

o sa fac un filtru "pi" sa vad daca se schimba ceva + rezistente pe filament si condensatori nepolarizati peste tot,dar dupa sarbatori

Cel mai elegant e sa mai faci rost de un traf identic cu cel pe care-l ai - faci alimentarea dubla. Scade consumul pe fiecare traf si ai si separare foarte buna intre canale...plus ca se echilibreaza si sasiul. Nu cred ca reusesti sa bobinezi un traf mai bine ca alea de fabrica, asta doar daca nu ai masina de bobinat...

scuzati ca v-am "sarit" postulal doilea traf nu am unde sa-l pun, daca ati vazut poza cu ampliful o sa vedetisasiul e perfect echilibrat toate piesele sunt asezate simetricde bobinat cred ca ma voi descurca, nu va iesi ca cel de fabrica dar va merge mai bine ca asta
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări