Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu 6P14P (EL84)

danzup

Postări Recomandate

Vai ce-mi place!Alexmm, poate iesi un amplif cu adevarat vintage! Transformatoarele...pentru orga, soclurile din textolit...Hai sa-ti spun cum poti sa cureti contactele unui soclu vechi de lampa fara sa-l distrugi. Cam in jumatate de litru de apa, pui cam o lingura rasa de detergent de rufe (gen Persil, Ariel - cu astea am testat eu) si incalzesti totul pina fierbe usor.. Pui soclurile in solutia fierbinte si le scoti cam dupa 8-10 minute, le inspectezi dupa o usoara clatire si daca e cazul le mai pui odata sau de cite ori e cazul. Solutia o lasi pe foc sa nu se raceasca. Important e sa nu fiarba violent. Vei fi surprins de rezultat.Sa nu exagerezi cu timpul de fierbere. Stratul subtire de oxid care ramine nedizolvat in unele zone nu te va incurca din punct de vedere electric. In mod normal vei obtine niste contacte ca noi, ca performante si aspect. Stratul metalic (uneori de argint) de la suprafata contactelor va fi foarte putin afectat ca grosime.Clatirea finala e foarte importanta. Trebuie eliminata orice urma de detergent, lucru destul de greu la soclurile cum ai tu, din mai multe straturi de textolit.Poate nu-ti vine sa crezi, dar contactele imperfecte de la aparatele vechi nu se datoreaza decit in mica masura oxizilor. In majoritatea cazurilor e vorba de diverse substante organice care se depun pe contacte cum ar fi: vapori de ulei sau alte grasimi de prin bucatarii, fum de tigara sau de la sobele cu lemne si altele, care in combinatie cu praful dau in timp niste suprafete super izolante. Detergentul fierbinte dizolva mizeriile astea, ba mai mult dizolva si unii oxizi. (vei constata)Atentie! Eu am folosit mult metoda asta, pe diverse tipuri de socluri si contacte. Nu s-a distrus nici unul, dar asta nu inseamna ca nu as putea sa dau peste un material care va fi distrus.

Link spre comentariu

Misa , multumesc pt. pont , eu am curatat cu pasta de dinti si periuta soclurile , acum ,nu le mai desfac , e doar un banc de lucru si probe . Pentru ampliful viitor , am deja adunate cateva piese[attachment=0]IMG_2396.JPG[/attachment] :da numai bine Alex mm.

Link spre comentariu

Aveti aici schema unui PP cu EL84 care merge excelent si cateva poze cu pasii pentru realizarea lui,daca aveti intrebari, va stau la dispozitie cu detalii pentru aceasta constructie.Sunt cateva mici modificari in ceea ce priveste anumite valori de piese.Cine este interesat ii voi spune si detalii constructive asupra trafului de iesire.Personal am construit doua tipuri pentru traful de iesire: doua cu sectiunea de 7,5cmp pentru o putere de 7W/4ohm(Ua=275V) si doua cu sectiunea de 11cmp pentru o putere de 14W/4ohm/8ohm(Ua=310V).Ambele au o banda de trecere la puterea respectiva de 30Hz-30Khz iar cu o atenuare de 3dB pot ajunge si la 20Hz,iar distorsiunile la puterea maxima sunt de cel mult4-5%.La o putere de 4W respectiv 8W (cu trafurile mari),distorsiunile nu depasesc 0,5%.

Link spre comentariu

Va sfatuiesc sa NU faceti ca in cele doua imagini !,anodul unei finale este apropiat in exces de un traseu de masa(sau + alimentare acelasi drac are rol de eclator avind in vedre ca tensiunea la bornele primarului in regim dinamic atige cam 170-180Vcaaf la puterea nominala si spectrul de fregventa ajunge lejer la 10kHz) deci oricum ar fi diferenta de potential intre cele doua trasee indicate de sageti in regim dinamic este mare si de fregventa ridicata,daca traseul care traverseaza prinre picioarele soclului este de +Ub atuci mai putem spune ca este nepermis de aproape si de catod care are aproape potentialul masei (ma rog 7-8v) !,condensatori de filtraj sint expusi la o radiatie termica importanta ! cablajul lasa de dorit din pct de vedere al traseelor de masa !Imi pare rau dar nu am putut sa ma abtin,din pct meu de vedere sint greseli mari !.

Link spre comentariu

Va sfatuiesc sa NU faceti ca in cele doua imagini !,anodul unei finale este apropiat in exces de un traseu de masa !,condensatori de filtraj sint expusi la o radiatie termica importanta ! cablajul lasa de dorit din pct de vedere al traseelor de masa !Imi pare rau dar nu am putut sa ma abtin,din pct meu de vedere sint greseli mari !.

Intre anod si masa este o distanta de 1mm,daca amplificatorul nu va ramane niciodata fara sarcina atunci nici strapungere nu va fi.Daca va ramane fara sarcina (difuzor),atunci cred ca as prefera sa se strapunga acest traseu decat sa se distruga trafo de iesire. "Radiatie calorica nepermisa"???...,dar cat este prmisa d-le,avand in vedere ca aerul cald are o circulatie pe verticala????( intre condensatori si finale sunt cate 2cm de ambele parti,iar pe condensatori este marcat o temperatura de 105*C,oare se vor incalzi atat de mult de la o distanta de 2 cm si avand in vedere convectia aerului???).Sunt amplificatoare profesionale cu tuburile asezate vertical si muuuuuuuuuult mai inghesuite. Traseul de masa este perfect atata timp cat nu este o bucla inchisa si nu am niciun fel de zgomot. Si in final...eu nu imi pot permite sa sfatuiesc pe cineva cum si ce sa faca,doar incerc sa arat cate ceva din naivele mele realizari si cine este interesat nu are decat sa incerce sa faca ce si cum crede d-lui.
Link spre comentariu

Intre anod si masa este o distanta de 1mm,......,dar cat este prmisa d-le,avand in vedere ca aerul cald are o circulatie pe verticala????( intre condensatori si finale sunt cate 2cm de ambele parti,iar pe condensatori este marcat o temperatura de 105*C,oare se vor incalzi atat de mult de la o distanta de 2 cm si avand in vedere convectia aerului???).Sunt amplificatoare profesionale cu tuburile asezate vertical si muuuuuuuuuult mai inghesuite....

1mm nu sfatuiesc pe nimani !.Aerul cald are circulatie pe verticala ca efect secundar al radiatiei calorice(infrared care este directa,aerul preia si el aceasta radiatie se destinde dilata si ca atare avind masa mai mica pe o unitate de volum data incepe sa circule,masa de aer mai rece care ii preia locul nu este capabila la acea distanta LAMPI FINALE-Ceu de 2cm sa mai faca ceva)condensatorul(i) este prins practic intrun cleste de radiatie calorica,Amplificatoare profesionale cu condensatori electrolitici in imediata vecinatate a tuburilor finale N_AM VAZUT IN VIATA MEA !Unde o_ti fi vazut ?(tuburile finale au un regim termic ridicat 170-220 grade celsius.Plus de asta daca doriti eclator in cablaj si de 1mm ,NU TREBUIE SA MAI EXISTE TEXTOLIT SAU STICLO_TEXTOLIT INTRE TRASEE, CI NUMAI AER !cind exista textolit sau sticltextolit intre capetele asa zisului eclator acesta in acea portiune se CARBONIZEAZA in urma descarcari,aerul nu se carbonizeaza !Dumneavoastra vad ca aveti chef de glume proaste si sfaturi gresite !.Gasirea unor explicati pentru a iesi din dificultate de o asa natura slaba mai rau va incurca !Parerea mea e ca nu aveati nici o problema daca va rezumati numai la schema fara cablaj,pe forum sint diverse persoane nu numai incepatori care pot fi usor dusi cu zaharelul sau invatati gresit din serva.
Link spre comentariu

Intr-adevar sa pui electrolitici la 2 cm de tuburi..."naspa rau". Cea mai buna varianta-sasiu avand deasupra numai tuburile si trafurile, nimic altceva...

Link spre comentariu

Intr-adevar sa pui electrolitici la 2 cm de tuburi..."naspa rau". Cea mai buna varianta-sasiu avand deasupra numai tuburile si trafurile, nimic altceva...

Bravo NENE esti bun !!!, ai descris varianta corecta !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.M_am saturat de "binevoitori" care dau exemple si sfaturi de c....
Link spre comentariu

Priviti cele doua poze,sunt chestii nemtesti(!!!!!)Priviti traseul intre pinul 7(tubulB4,EL84) si +UaPriviti in poza dispunerea pieselor nepermis de aproape de condensatoare(!!!!)....Schem de CI nu este corespunzatoare cu poza cu cele 4 tuburi,am ales la intamplare doua exemple din montajele profesionale facute de nemti.

Link spre comentariu

Priviti cele doua poze,sunt chestii nemtesti(!!!!!)Priviti traseul intre pinul 7(tubulB4,EL84) si +UaPriviti in poza dispunerea pieselor nepermis de aproape de condensatoare(!!!!)....Schem de CI nu este corespunzatoare cu poza cu cele 4 tuburi,am ales la intamplare doua exemple din montajele profesionale facute de nemti.

DOMNULE TERMINA CU GLUMELE DE PROST GUST ! CUM POTI SA SPUI CA SINT PROFESIONALE ! SINT NISTE RAHATURI DE KITURI DE DOI BANI chiar daca sint nemtesti .Jucarii pt ENTUZIASTI !Dumneata bag de seama ca nu stii ce inseamna profesional in AUDIO !.De cind niste amarite de ECL_uri constitue echipament profesional ??????.Si in cazul EL84 tot o prostie de cablaj ! la nivel amatoricesc.Uite si ceva lucrat profi cu EL84(DUBLU PLACAT,EXEMPLU DE MASE RAMIFICATE SI CU UN SINGUR CONSUMATOR PE ELE,ASTA INSEAMNA PROFI)Violetul si rosu carmin reprezinta traseele de masa.
Link spre comentariu
Vizitator viobio

spitfire si valderama au dreptate cu ce spun!o sa vezi ca in scurt timp condensatorii or sa se duca dracu din cauza caldurii,nu lua chiar de buna ce scrie pe ei cu 105 gradeacum cam doua luni am reparat un amplificator de chitara la care facusera scurt doua trasee de circuit imprimat care aveau 3mm intre elela montajele cu lampi datorita tensiunilor mari se recomanda in special in partea de putere sa avem trasee mai distantatemontajul este frumos realizat,dar daca o sa ai probleme in timp este bine sa stii de cenemtii nu sunt super oameni ,mai gresesc si ei sau o fac intentionat ca apoi sa vinda piese de schimb(la fel ca la masini,masina ieftina piesele scumpe,asa fac francezii)
Link spre comentariu

Tensiunea mare e fata de masa , doar anodul e legat la plus prin jumatate din primar , asa ca nu e o problema mare cum au facut nemtii . Hai sa zicem ca si condensatorii in apropierea tuburilor nu sunt o problema chiar asa mare , o sa se "usuce" mai repede , dar si montati sub sasiu neventilati pe langa vreun trafo fierbinte pot avea aceeasi soarta . Firul ala de masa e problema , nu se face niciodata asa , valderama are perfecta dreptate .

Link spre comentariu

Condensatorii din amplificatorul nemtesc reflecte bine radiatia infrarosie asa ca se vor incalzi mai putin,dar dupa parerea mea tot sant prea aproape .Distanta anod- masa este clar prea mica, un strap cu izolatie de teflon rezolva problema

Link spre comentariu

Condensatorii din amplificatorul nemtesc reflecte bine radiatia infrarosie asa ca se vor incalzi mai putin,dar dupa parerea mea tot sant prea aproape .Distanta anod- masa este clar prea mica, un strap cu izolatie de teflon rezolva problema

Domnilor,imi dati voie sa va spun urmatoarele: -nu fac de ieri de azi amplificatoare cu tuburi-montajul de fata este realizat in 6 exemplare si functioneaza EXCELENT de 5 ani,mai mult decat atat,unul dintre ele functioneaza la un bar deschis 24 din 24 si nu a aparut absolut nicio problema(!!!!),asta o pot dovedi pe teren. Toti aveti dreptate si nu incerc sa va contrazic. Ma bucur ca exista pe forum si o opozitie ferma,sigura,pertinenta si constructiva.Dupa cum am mai spus,nu dau recomandari sau sfaturi,nu oblig pe nimeni sa faca sau sa realizeze ce am realizat eu,pur si simplu am postat aici ce mi s-a parut mai interesant si usor de realizat.Chiar azi noapte am masurat cu un pirometru cu laser temperaturile pe montaj: tuburile finale=115*C,ECC83=51*C,condensatorii=68*C si rezistentele din catozii EL84=88*C si asta dupa 5 ore de functionare pe o rezistenta de sarcina de 4ohm. Trebuie sa specific ca intre anozii finalelor si +Ua am cate doua varistoare care se deschid la 400Vac. Si cu asta sper sa pun capat discutiei pe aceasta tema. Va doresc o duminica placuta.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări