Vizitator Postat Aprilie 9, 2009 Partajează Postat Aprilie 9, 2009 3 x 150 sp pe secundar in paralel va necesita sarcina de minim 16 ohmi, mai corect 18 ohmi !!!!!!!!!!!!!!!!!..............(Doua difuzoare in serie de acelasi tip si 8 ohmi bucata adica final 16 ohmi pe canal vor majora SPL final al incintei cu 2_3 dB/w/m nar fi rau pina la urma,dispunerea a 4 difuzoare mixt serie paralel poate creste SPL chiar cu 4_7 dB/w/m). Link spre comentariu
dany Postat Aprilie 9, 2009 Partajează Postat Aprilie 9, 2009 3 x 150 sp pe secundar in paralel va necesita sarcina de minim 16 ohmi, mai corect 18 ohmi !!!!!!!!!!!!!!!!!..............(Doua difuzoare in serie de acelasi tip si 8 ohmi bucata adica final 16 ohmi pe canal vor majora SPL final al incintei cu 2_3 dB/w/m nar fi rau pina la urma,dispunerea a 4 difuzoare mixt serie paralel poate creste SPL chiar cu 4_7 dB/w/m).Si pt o iesire de 4/8 ohmi nu mai pot modifica nimic? trafurile le am terminat,nu mai am ce modifica la nr de spire,doar la secundar,la care am lasat capetele sa iasa afara.Multumesc. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 9, 2009 Partajează Postat Aprilie 9, 2009 Si pt o iesire de 4/8 ohmi nu mai pot modifica nimic? trafurile le am terminat,nu mai am ce modifica la nr de spire,doar la secundar,la care am lasat capetele sa iasa afara.Multumesc.Nu mai poti modifica nimic in sensul 4/8 ohmi !!!,va trebui sa mergi asa cum am spus 16_20 ohmi,puteai sa dai numai trei secundare(chiar si doua) dar de 98 sp in paralel.Numarul de spire stabileste raportul de transformare ,care la rindul lui stabileste raportul de impedante,puteai sa intrebi inainte de a te apuca de trafuri. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Mai 4, 2009 Partajează Postat Mai 4, 2009 Am primit de la un prieten un traf de iesire de 11 patrati cu 2715 spire 0.3mm in primar si 124 spire (105+12+7 serie intercalate) 1mm in secundar, frumos realizat. Asta m-a determinat sa construiesc pt el un SE clsA cu 2 x 6P14P in paralel si o dubla trioda in preamplificare ca sa obtin vreo 7W/8ohm curati, nedistorsionati. Sasiul e deja gata dupa cum se vede. Am cautat sa adopt pt finale un regim de functionare potrivit cu raportul de transf "ciudat" n=21.89 al trafului, care la 8.7 ohmi sarcina (0.7ohm pierdere Rcc + Xl) va avea impedanta primarului Zp= n x n x Zs= 4168 ohmi. Solutia este urmatoarea: Ua = 290V; Ia = 69.5mA (pt ambele tuburi paralel); Ar mai fi variante, sa folosesc doar 105spire din sec (are priza) cu n=25.85 si sarcina 4.7 ohmi unde voi avea Zp=3140 ohmi sau priza de 117 spire, etc, cu ajustarea corespunzatoare a Ua si Ia. Care regim ar fi cel mai potrivit avand in vedere nr de spire destul de mare al primarului? Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 4, 2009 Partajează Postat Mai 4, 2009 Raportul minim de transformare(pt doua tuburi 6p14 paralel)si R sarcina 4_6 ohmi.Curentul comun in gol 80mA(2X40mA).Negativare automata,fiecare lampa finala cu rezistenta ei de catod,udeva intre 150_180 ohmi/2w,probabil 160 ohmi pt 290VCC,patru rezistente de 680 ohmi/0,5w in paralel pe fiecare finala sau ceva similar,din a patra rezistenta se poate ajusta valoarea grupului de rezistente paralel,adica una din cele patru poate avea 510_820 ohmi(a patra rezistenta cca 560 ohmi pt valoarea grupului paralel de cca 160 ohmi) astfel incit sa obtii curentul preconizat prin anod.Puterea de 2w a grupului de rezistente este mai mult decit acoperitoare pentru ca ele sa functioneze reci,puterea disipata de reziste in catodul fiecarei lampi fiind undeva sub 0,5W,deci aceste rezistente pot fi si de 0,25w la o adica dar vor merge usor caldute.Sau a patra rezistenta dintr_un grup paralel mai poate fi constituita si dintr_un grup serie 390 ohmi plus un semireglabil de 500 ohmi folosit ca rezistenta variabila astfel plaja de reglaj finala a grupului se va extinde undeva aproximativ 143_180 ohmi(reglajul de curent prin anod devenid usor de realizat).Probabil vei obtine lejer 8_10W sinus,nu stiu cum va fi raspunsul la frecvente inalte superioare ? ramine de vazut !. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Mai 4, 2009 Partajează Postat Mai 4, 2009 Ok, asa voi face, dar ce tensiune pe G2 imi recomanzi daca pe anod merg cu 290V? Eu am montat in fiecare g2 cate o rez de 100ohmi, care vin in serie cu o rez comuna de 15k la 2W legata la plusul anodic. Consultand caracteristicile asta ar corespunde cu un curent de cca 2mA prin fiecare g2 iar tensiunea pe g2 ar fi de 230V. Puterea disipata de g2 este 0.46W. E bine asa? Mentionez ca tuburile sunt 6P14P EB, care au Pda 14W si Pdg2 1.2W max parca...deci voi avea si fiabilitate. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 5, 2009 Partajează Postat Mai 5, 2009 Pe g2 undeva in plaja 250_300V,nu_i nici o problema daca alimentezi g2 chiar din 290v(poate rezistenta din g2 decit sa o majorezi pa la 470 ohmi),preferabil 250v practic rezistenta de care spui de 15k ar mai trebui probabil micsorata astfel incit sa obtii 250_265v. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Mai 6, 2009 Partajează Postat Mai 6, 2009 Ce parere ai, sa decuplez rezistentele din catodele finalelor cu electrolitici sau sa-i las reactia negativa totala? Sincer m-ar tenta varianta a doua, cum am vazut ca preferi si tu (valderama) dar mi-e teama sa nu intampin dificultati in realizarea preamplificarii. Spun asta deoarece impedanta de intrare a finalului este destul de mica (voi pune probabil o rez comuna de 150...180k pt grilele1 ale finalelor) plus ca tensiunea de atac va trebui sa fie mai mare. Si am la dispozitie un singur soclu pt preamplif. probabil o dubla trioda. Am construit si alte amplifuri cu 6P14 dar dupa scheme clasice calculate de altii. Acum vreau sa fac eu totul de la 0, de aceea am construit sasiul fara sa stiu ce schema voi folosi... Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 30, 2009 Partajează Postat Mai 30, 2009 Scuze pt raspunsul mult intirziat,Faci cum crezi ca te aranjeaza mai bine,eu personal as proceda asa,Ns fiind infasurarea secundara a transformatorului la care vine cuplata si sarcina(daca alegi aceasta solutie atentie la faze pe traf). Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Mai 31, 2009 Partajează Postat Mai 31, 2009 Amplificatorul l-am terminat deja, schema este proiectata de mine in intregime si am aplicat reactia negativa dupa cum se vede mai jos dar as vrea sa o reduc ca sa pot aplica si reactia pe transformator. Banuiesc ca nu are prea multe spire infasurarea de reactie si loc mai am de bobinaj, deci nu ar fi o problema. Dar nu stiu cate spire are si daca sa fie fiecare tub cu bobina lui de reactie sau amandoua la o singura bobina. La "urechiometru" suna f bine, are si bass, si inalte dar nu am pus-o inca pe osciloscop. Mentionez ca am marit tensiunea de alimentare a finalului la 300V (in schema este valoarea masurata la prima proba) pe traf iesire cade cca 8V iar pe rez din catod 8,5V astfel incat pa lampa mai raman cca 284V intre anod si catod. Curentul anodic este de 31.5 mA pt fiecare final, nu s-a prea modificat dupa marirea Ua doar tensiunea pe g2 a crescut la 260V de la 250V cum era initial si curentul prin g2 este 3,5mA pt fiecare tub. Am preferat sa aplic reactii negative locale si am preferat ECC85 la preamplificare deoarece am mai incercat alta varianta cu ECC83(evident alte valori la rez) si nu m-a multumit de loc. Totul pare ok, dar schema sunt dispus sa o mai modific daca ti se pare ceva in neregula... Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 31, 2009 Partajează Postat Mai 31, 2009 E in regula,Tin sa iti spun ca imi place 12k in anod la trioda(sint adeptul impedantelor interne mici privit ca sursa de semnal),rezistenta din g1 finale as mai mario la 200k-300k si as mai mari condensatorul de cuplaj de 0,22uf la 0,47-1uf as mari curentul undeva la 38-40mA pe fiecare lampa finala(micsorind o rezistenta de 1k din grupul paralel din catod),referitor la infasurarea de reactie daca o vei face,poate fi una singura, vei dezlipi minusurile C_urilor de catod din masa,le vei uni si le vei conecta la infasurarea de reactie(care poate avea 50-60sp/CuEm 0,35-0,45mm,conductorul poate avea acest diametru mic pt ca nu mai duce si sarcina)pe care poti sa o bobinezi daca iti permite si fara sa mai desfaci traful(sa scoti tolele).Dupa 5k6 prin care se alimenteaza G2 finale in punctul comun as pune un cond electrolitic de 10-22uF/350V.Poti sa duci g2 de la finale si in plusul mare daca vrei(daca zici ca ai 300v Ua) dar prin 470 ohmi fiecare,vezi cum te aranjeaza ma bine. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Iunie 1, 2009 Partajează Postat Iunie 1, 2009 ECC85 mi-a permis sa folosesc 12k si 10k in anozii triodelor, caracteristicile anodice sunt mai liniare in zona curentilor anodici mai mari la acest tub (7...10mA) plus ca nu am decuplat rezistentele din catode ca sa liniarizez si mai mult etajele, amplificarea fiind suficienta. Recomand acest tub ca fiind foarte bun si in audio, rezultatele practice mi-au dovedit asta. O sa pun 0.68uF pt cuplaj intre etaje , am calculat reactanta capacitiva la frecvente joase si f joase si daca maresc si rez de grila1 a finalilor intr-adevar va fi o imbunatatire. Curentul anodic l-am marit deja la 38mA ca sa adaptez traful ca Ra si Rs cum am calculat initial. Ca fapt divers, in legatura cu aplicarea reactiei neg in amplificatoare, spunea cineva ca cea mai buna reteta de amplificator este aceea fara reactie globala de la intrare la iesire, doar cu reactii locale pe fiecare etaj + un traf de iesire cat mai liniar (performant) si val mari la condensatoarele de cuplaj dintre etaje. Cica asa suna mai bine...(?!) Link spre comentariu
VTP Postat Iunie 3, 2009 Partajează Postat Iunie 3, 2009 Recomand acest tub ca fiind foarte bun si in audio, rezultatele practice mi-au dovedit asta.Orice tub merge bine si in audio ( din c.c. pana unde ii permite constructia!) Acustic vorbind, apar diferente care le caracterizeaza, functie si de de schema de aplicatie! Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Iunie 3, 2009 Partajează Postat Iunie 3, 2009 Da, dar am vazut ca ECC85 se foloseste mai rar in audio, majoritatea schemelor sunt cu ECC83 (82, 81) de aceea am spus ca nu ar trebui sa fie evitat. Tocmai ca orice tub de RF merge f. bine si in audio (mai putin cele cu panta variabila). ECC85 era folosit de obicei in blocurile de UUS ale radioreceptoarelor ca si "fratele" lui sovietic 6N3P. Link spre comentariu
alex mm Postat Iunie 4, 2009 Partajează Postat Iunie 4, 2009 ..... dupa S.S. am trecut pe V.S. sa-mi aduc aminte de tinerete si de modul cum suna un amplif pe lampi , desigur in alte conditii financiare si tehnice existente la ora aceasta . Nu am dorit sa deschid un alt topic , deocamdata asa ca am postat aici un banc de proba pt. un PP cu 6P14P avand la dispozitie , o placa de la un amplif de orga pe lampi.Am desfacut-o bucatele si am spalat componentele si am remontat totul , am folosit partial cele de pe sasiu in ideea de a face un banc de probe , ulterior sa abordez un amplif mai serios . [attachment=1]IMG_2391.JPG[/attachment] [attachment=0]IMG_2392.JPG[/attachment] Numai bine Alex mm . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum