blue Postat Martie 28, 2009 Partajează Postat Martie 28, 2009 Semialternanta pozitiva se apropie prea mult de portiune neliniara si aceasta desimetrizeaza limitarea , dar nu prea merita sa se lucreze in zona aceasta ,am incercat cu 360 v pe anod , intradevar limitarea este mai simetrica dar sursa mea intra in protectie termica si de acea nu am insistat ! Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 28, 2009 Partajează Postat Martie 28, 2009 Nu,NU, fii atent! la 90mA pe virf de curent in anod sintem inca in zona lineara fara probleme zona nelineara va aparea mai tirziu cind grila de comanda va deveni pozitiva(nu e cazul in situatia prezentata de tine,problema sta aici unde iti spun) , problema e sarcina care nu mai poate absorbi (pe semialternanta pozitiva)fiid un pic prea mare pentru 315v asta_i chestia!Trebuie sa avem pe traf in primar pentru aceasta situatie Ua=315 cca 220Vef (frumosi ca sinus)atunci totul va fi in regula.Din cauza asta vam dat o regula simpla adica Ra=Ua/Iao in cazul clasei A SE cu ajutorul ei puteti verifica si datele de catalog ,DAR NU SINTETI ATENTI.Exemplu numeric Ua=250v Iao=0,048A rezulta Ra=5200 ohmi,sau EL34 Ua=250v Iao=0,1A rezulta Ra=2500 ohmi, 6P3S Ua=250v Ia0=0,072mA rezulta Ra=3470 ohmi,etc. Regula ramine valabila si in afara tensiunilor de catalog.(pentru clasa A SE).In conformitate cu regula simpla Ua=315 Iao=0,045A rezulta Ra=7000 ohmi. Pai da, dar ai prins 7w si ceva.... cu doar 315v si sarcina usor inadegvata! Eu i_am prins ceva mai frumos asta ar fi diferenta.(fiind sarcina mai adegvata tensiuni). Link spre comentariu
blue Postat Martie 28, 2009 Partajează Postat Martie 28, 2009 Sigur ca la o neadaptare de impendanta puterea nu se poate transfera corect, am redus rezistorul de sarcina la 6,4 ohm ,schimbarea este minora , ramin la parerea ca apropirea de O a excursiei de tensiune nu este buna Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 28, 2009 Partajează Postat Martie 28, 2009 Nu sint in dezacord cu nici o parere si ti_o pot respecta si aproba ,e oarecum o diferenta de la o parere pina la a contesta o putere! pe care eu am obtinuto si chiar sinus asa cum am promis. NU ca as folosi EL84 PT 7W asa cum de altfel am mai spus initial am facut vorbire de 3w cu distorsiuni nemasurabile apoi 4w de cu distorsiuni de cca 2% 7w a fost o provocare.Si nu am spus nicaieri ca asta ar fi putera recomandata pt aceasta lampa! Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 28, 2009 Partajează Postat Martie 28, 2009 Pe care de altfel vad ca ai obtinuto si tu! Chiar asa cu limitarea frontului pozitiv e o performanta notabila!sint totusi peste 7 w cu doar 315v.Mi_am permis sa schimb formatul (si sa fac un usor montaj foto pt dimensiune in kb)ca sa vada lumea direct chiar daca nu are decompresorul in cauza. Link spre comentariu
blue Postat Martie 28, 2009 Partajează Postat Martie 28, 2009 Corect, adaptarea trebuie sa produca o limitare simetrica la depasirea puterii ,dar numai daca regimul dinamic este ales corespunzator ! Link spre comentariu
Depanatoru Postat Martie 28, 2009 Partajează Postat Martie 28, 2009 Ala e mai ales efectul distorsiunilor caracteristice SE , nu ca se limiteaza numai o alternanta , in linkul ce l-am mai pus si inainte http://cnyack.homestead.com/files/afourse/fs2har.htm , miscati cursorul ca sa vedeti efectul armonicii a II-a asupra formei semnalului . Adica va fi simetrie numai la puterea la care distorsiunile sunt mici . Cand e limitare sinusoida e ciuntita brusc , nu mai sunt fronturile rotunjite ca in foto . Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 28, 2009 Partajează Postat Martie 28, 2009 Parca.... discutam de tub ?! "Because of the nonlinear voltage-current characteristic of pn junctions" Lucrurile parca stau mai bine nemaivorbind de amplitudine si putere cca 8w EL84. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Martie 28, 2009 Partajează Postat Martie 28, 2009 E acelasi lucru si la tuburi , sau nu stiai ca un amplificator SE produce mai ales armonica a II-a ? Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 28, 2009 Partajează Postat Martie 28, 2009 Depinde de tub ,si ce produce.... este mai mult semnal amplificat si putere!"""""sau nu stiai ca un amplificator SE produce mai ales armonica a II-a ?"""" zice "depanatoru" .Armonica a doua si_ar gasi locul pe la THD(total harmonic distortion) parerea mea nu prea e cazul sa o produca ?! Devii penibil!!!!!!.In capul tau o fii !!!(asa precum spui).Partea rosie e cea mai interesanta!!!> Chestia asta spusa de "depanatoru" cred ca o sa devina "antologica" !!!. Link spre comentariu
dany Postat Aprilie 8, 2009 Partajează Postat Aprilie 8, 2009 Dupa multa vreme in care tot am strans piese, am reusit sa ma apuc de realizat primul meu amplificator pe lampi. Un SE cu EL84 dupa schema domnului valderama. -Traful de anodica e facut de mine din 2 trafuri de 100W de la care am folosit doar primarele. -Filtraj anodica 1x 400uF 385V+ o baterie de conzi(4buc) 470uF la 400v -Filamentele le alimentez din trafuri toroidale 20w la 12v,redresat,filtrat 6800uF,stabilizat, 6,2V (un montaj pt lampele finale iar celalalt pentru pre+ochiuri magice. -Trafurile de iesire am vrut sa le dau la ''mester'' sa le faca,dar cand am auzit pretu(10 lei pe strat de infasurare) am dat o fuga pana la Remat am luat un motor cu reductor 30rpm/60rpm(20de lei),am venit acasa am mai facut un numarator cu un calculator de buzunar(10lei),o adaptare cu un surub de 8mm si un cadru de inaltare dintrun suport de baterie de la un UPS,totul prins pe un scaun ''de lucru'' ,sarma 40 de lei,si uite asa m am facut si cu masina de bobinat si am scapat si de o parleala. Trafurile le am facut in felu urmator P 800sp/S 150sp/P 800sp/S 150sp/800sp/150sp/2x65sp primar in serie si bornele de secundar scoase afara. Multumiri pe acest cale domnilor Vdrapaca si DjDog. Cateva poze: Si poze cu ''masina de bobinat''(daca i se poate spune asa) bine rezemata de birou Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 9, 2009 Partajează Postat Aprilie 9, 2009 De ce in secundar 150sp ???,In aceasta situatie te vei situa ca adaptare sarcina undeva pe la 16_20 ohmi,trebuie sa dispui cel putin cite doua difuzoare a 8 ohmi in serie pe fiecare canal ca sa adaptezi sarcina corect la anodul lampi EL84(pt 8 ohmi sarcina eu dau 98sp in secundar).Sincer vorbind te vei situa undeva 18_19 ohmi sarcina optima in secundar si deja infasurarea de reactie in aceasta situatie devine usor cam mica ca nr. de spire. Link spre comentariu
Spitfire Postat Aprilie 9, 2009 Partajează Postat Aprilie 9, 2009 Din ce scrie Dl. Dany acolo ar fi vorba de 450 sp. in secundar(3x150), si 2400 in primar (3x800 sp).In rest, executia impecabila, foarte compact si ordonat, solutia alimentarii cu 3 trafuri cam ciudata, dar ok.Felicitari pentru "masina" de bobinat. Solutia cu calculatorul pe post de numarator de spire am vazut-o in Tehnium.Buna idee! Link spre comentariu
dany Postat Aprilie 9, 2009 Partajează Postat Aprilie 9, 2009 Din ce scrie Dl. Dany acolo ar fi vorba de 450 sp. in secundar(3x150), si 2400 in primar (3x800 sp).In rest, executia impecabila, foarte compact si ordonat, solutia alimentarii cu 3 trafuri cam ciudata, dar ok.Felicitari pentru "masina" de bobinat. Solutia cu calculatorul pe post de numarator de spire am vazut-o in Tehnium.Buna idee!-Da asa este 3x150sp secundar si 3x800sp primar,secundarul l am modificat din cauza spatiului 4x100 imi facea probleme cu grosimea bobinei care riscam sa nu mai incapa.-Solutia cu 3 trafuri am adoptat o din lipsa de mangoti($) aveam din ce sa fac treful pt anodica si mai aveam si cele 2 trafuri toroidale care oricum stateau deageaba.-Solutia cu numaratorul am descoperit-o singur acum vreo 4 ani cand ma jucam cu un calculator brelog. Link spre comentariu
wwilly Postat Aprilie 9, 2009 Partajează Postat Aprilie 9, 2009 Raportul de transformare initial de 2400sp/100sp (4 sectiuni de 100 in paralel) dadea un raport de transformare de 24/1, ok pt sarcina de 8 oaneni!Modificarea la 3 sectiuni de 150 sp in paralel iti da un raport de transformare de 16/1 . incorect pt 8 ohmi.Daca nu iti incap 4 sectiunu de 100 sp lasa doar 3 sectiuni de 100 sp legate in paralel. In acest fel nu se modifica raportul de transformare! (impedanta intrare/iesire) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum