Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

informatii DAC si altele pentru MP3 player

Vizitator sorin7486

Postări Recomandate

Vizitator sorin7486

Salutare.. M-am apucat de ceva timp de un proiect si anume un mp3 player. Problema e ca sunt inca in stadiul de documentare. Ce ma intereseaza concret este un DAC pe care il pot folosi pentru a reda sunetul la o calitate rezonabila si care sa il pot gasi in romania. Daca aveti sfaturi si documentatie despre DAC-uri in general pentru incepatori(nu am mai folosit pana acum) va rog sa imi trimiteti. Pentru proiect am de gand sa folosesc un uC AT89C51SND1 care are decodor integrat de mp3-uri. Am ales solutia asta pentru ca este mult mai ieftina(cam 17 dolari + taxe postale de pe net). Are integrat si suport pentru USB si carduri flash. Daca este cineva care a mai lucrat cu asa ceva eventual as avea niste intrebari concrete despre programarea lui. Am deja compilator de C dar nu mi-ar strica si un simulator asa ca daca are cineva please share :) ....

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bogdanm

10

• sifor

1

• sborkuti

1

• TECH_FUN

1

Top autori în acest subiect

acest uControler este compatibil 89c51(familia 8051).simulatoare pt.89c51 se gasesc pe net gratuit,dar cu ele o sa poti simula functiile speciale cum ar fii usb,mp3 etc.. al uC numai la nivel de registrii(sfr).Ca sa simulezi tot nu cred ca o sa gasesti simulator,si daca gasesti costa foarte mult.Oricum e un soft destul de complex,iti recomand sa faci softul pe blocuri,de ex. faci comunicarea usb dupa care il incerci si asa mai departe.Dupa ce ai toate componentele softului le legi impreuna dupa algoritmul cum doresti sa lucreze softul.DAC-uri gasesti in CD PLAYERE modele un pic mai vechi chiar stricate.Sunt de calitate si tot cd player-ul costa mai putin decat un DAC de calitate asemanatoare.

Link spre comentariu
Vizitator sorin7486

10x.. Pe mine cel mai mult ma intereseaza DAC-ul, in discutia asta, pentru ca nu am mai lucrat cu asa ceva. Din ce spui sa inteleg ca sunt destul de scumpe.. Eventual daca imi poti recomanda ceva nou la un pret rezonabil care sa il folosesc pentru dezvoltare. Dupa ce voi avea o varianta functionala pot sa mai fac modificari dar nu vreau sa ma impotmolesc la chestia asta.

Link spre comentariu

In locul tau m-as opri putin si as incerca sa evaluez VS1001 de la VLSI (http://www.vlsi.fi). Are DAC integrat si nu suna deloc rau (chestie probata personal). Daca nu vrei, spune ce fel de DAC iti trebuie (ce interfata/interfete are) si o sa incerc sa te ajut daca pot.

Link spre comentariu
Vizitator sorin7486

Am evaluat si varianta cu VS1001.. si problema e ca mi se pare mai scumpa..(22 $ si trebuie comandat de pe net.. circa) Plus ca trebuie sa gasesc un uC care sa aibe suport USB sau daca nu sa cumpar inca un integrat pentru asta(am gasit la 8$ pe Jellu). Asta inseamna spatiu in plus consumat pe placa. M-am gandit ca un DAC se gaseste si la noi fara prea mari probleme si nu ar trebuii sa fie prea complicat. Despre interfata.. "Programmable Audio Output for Interfacing with Common Audio DAC – PCM Format Compatible – I2S Format Compatible" "The AT8xC51SND1C implement an audio output interface allowing the audio bitstream to be output in various formats. It is compatible with right and left justification PCM and I2S formats and thanks to the on-chip PLL allows connection of almost all of the commercial audio DAC families available on the market." din manual... Mie nu imi spune prea multe toata chestia asta.. din cate am inteles interfata este seriala, dar probabil ca asta este evident pentru cineva care a mai lucrat cu asa ceva.

Link spre comentariu

Dap, I2S e un fel de I2C pentru audio. Sunt o gramada care fac din astea (Analog Devices, parca TI, Crystal ...). In principiu daca scrie pe el ca are I2S ai gasint un candidat bun :) Verifica si celelalte totusi (de unde isi ia clocku, rata de oversampling, samd). Cred ca de la TI poti lua si sample-uri, cu un pic de noroc. La partea cu USB/card ai dreptate, e mai bun ala de la Atmel daca le are integrate.

Link spre comentariu
Vizitator sorin7486

Am incercat la vitacom in timisoara sa vad ce DAC-uri gasesc si singurul dintre cele la care m-am uitat si mi se parea ok nu il aveau pe stoc in romania. Asa ca minimul pentru comanda este 10 bucati. Am incercat si la http://www.digikey.com (de unde am degand sa imi cumpar si uC-ul) si am gasit unul care mi se pare rezonabil.

http://rocky.digikey.com/WebLib/Texas%2 ... 0DAC23.pdf

Daca aveti timp sa va uitati peste el si sa imi spuneti ce parere aveti(cei care ati mai lucrat cu asa ceva) v-as fi recunoscator...

Link spre comentariu

Am incercat la vitacom in timisoara sa vad ce DAC-uri gasesc si singurul dintre cele la care m-am uitat si mi se parea ok nu il aveau pe stoc in romania. Asa ca minimul pentru comanda este 10 bucati. Am incercat si la http://www.digikey.com (de unde am degand sa imi cumpar si uC-ul) si am gasit unul care mi se pare rezonabil. http://rocky.digikey.com/WebLib/Texas%2 ... 0DAC23.pdf Daca aveti timp sa va uitati peste el si sa imi spuneti ce parere aveti(cei care ati mai lucrat cu asa ceva) v-as fi recunoscator...

Am un pont pentru tine: vezi ca baietii de la TI trimit sample-uri. Si chiar trimit in Romania, am luat de la ei sample-uri chiar saptamana trecuta. This is the link:http://focus.ti.com/docs/prod/folders/p ... dac23.htmlDaca ceri sample-uri incearca sa folosesti adresa unei frime la destinarat, nu adresa ta de acasa, s-ar putea sa ai mai multe sanse. Despre DAC in sine ... nu stiu, nu am lucrat niciodata cu el, dar la prima vedere pare a fi OK. Repet, nu am experienta, asa ca nu te lua dupa mine :) Am rasfoit nitel datasheet-ul si atat.
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator sorin7486

E cam tarziu sa schimb acum ptr ca am facut deja comanda... daca citesti pe forumul acela ai sa vezi ca poste-urile sunt cam vechi(si folosesc versiuni mai vechi ale chipului)... plus ca nu e nici unul care sa fi facut vreun proiect cap coada... adica daca alti nu sunt in stare nu inseamna ca nu se poate. Nu cred ca atmel fabrica mii sau sute de mii de integrate care nu sunt bune. Plus nu stiu daca ai incercat sa faci un Yampp 7... daca nu poate ar trebuii sa te interesezi asupra costurilor(din toate punctele de vedere). Daca ai facut deja unul te felicit. Sincer tot raman de parere ca ar fi bine sa existe si alternative pe web.. ptr ca toate mp3-playerele pe care le gasesti sunt bazate pe modelul clasic : uC + vs1001. Sorry pentru raspunsul cam acid...Paste fericit... si toate cele bune.

Link spre comentariu

Nu e chiar asa. Exista intr-o vreme un site (http://www.mp3projects.com) plin cu realizari personale din domeniul "mp3 players". Oamenii foloseau decodoare specializate, dar si DSP-uri, FPGA-uri, chiar cod direct in microcontroller, cam tot ce se putea folosi.

Chip-uri cu bug-uri au exista si vor exista. Chiar unul din MP3 decoder-ele folosite in trecut (STA013) nu mergea fara un "software patch" care corecta diverse bug-uri din hardware. Iar exemple de felul asta sunt multe. VS1001 a "prins" repede pentru ca e un chip extrem de usor de utilizat, are DAC integrat si e relativ ieftin pentru ce stie sa faca.

EDIT: ce DAC folosesti pana la urma?

Link spre comentariu
Vizitator sorin7486

Salut...

Am facut pana la urma comanda la http://www.digikey.ro, pentru ca oricum trebuia sa imi iau de la ei uC-ul, asa ca am luat de la ei si DAC-ul. E vorba de TLV230 de care ti-am zis intr-un post anterior.. nu mai stiu cat ma costa dar oricum nu foarte scump in comparatie cu restul... Posta ma costat 19 $ plus 6$ handling. Am facut comanda cam 2 piese din fiecare pentru ca vreau sa fac o versiune de dezvoltare, si dupa daca merge sa fac o versiune finala care sa fie daca se poate portabila(si nu vreau sa risc sa rup vreun pin sau ceva de genul la transfer). Din fericire am inteles ca sunt statii de lipit cu aer cald la firma la care lucrez asa ca partea asta s-ar rezolva destul de usor(eu n-am mai lipit smd-uri pana acum). Am sa va mai anunt pe parcurs cum progreseaza lucrurile....

bye

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări