Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

incarcator de telefon folosind panourile solare

alex

Postări Recomandate

• 1 an mai târziu...
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ady_marinescu

5

• Dr.L

2

• srdjan

2

• puriu

2

Top autori în acest subiect

Constructia descrisa e o jucarie. Pentru a obtine 5 V pe sarcina panoul are nevoie de cel putin 8 V inaintea diodei Shottky, deci 16 V in gol. Daca se renunta la 7805 (nu e absolut necesar) ajung si 11 V in gol. Daca se doreste un curent de 0,5 A in sarcina este necesar ca panoul sa dea 1 A in scurtcircuit. In doua ore de soare fara nori se poate incarca telefonul, dar panoul solar iese ceva mai mare decat un sadvis.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Eu unul n-am inteles cum ai facut calculul,de ti-a iesit 16V.Pe o dioda Shottky cade cca 0,5V,iar LM7805 poate functiona cu o tensiune de intrare de cca 6V.Daca adun tensiunile,6V cu 0,5V imi da o tensiune minima de cca 6,5V.As zice ca ''jucaria'' e bine dimensionata,avand in vedere ca se folosesc 13 celule inseriate,care pot da tensiunea necesara... daca e soare,bineanteles....Si inca ceva,eu stiu ca la o celula solara,curentul de scurtcircuit este putin mai mare ca cel in sarcina,nu dublu....

Link spre comentariu

78xx si 79xx au nevoie de o tensiune intre intrare si iesire (Dropout Voltage) de peste 2 V, mai sigur 2,5 V. Nu cred ca incarcatorul are nevoie de stabilizator si de electrolitici. Dioda Schottky trebuie sa fie de curent cat mai mare pentru a avea o cadere de tensiune mica.Caracteristica de sarcina a unei fotocelule cu siliciu este mai aproape de o linie dreapta, din cauza rezistentei interne. Puterea maxima a unei celule reale se obtine la putin peste jumatate din tensiunea in gol (curent zero) si la putin peste jumatate din curentul de scurtcircuit (tensiune zero). Cu 13 celule inseriate se poate obtine o tensiune de 6,5 V in gol, nu in sarcina.

Link spre comentariu

Un incartaor pt telefoane mobile pt masina e o solutie mult mai buna ca un stabilizator liniar: practic contine o sursa coboratoare in comutatie si ar putea lucra corect si cu 5V pe intrare.Dar trebuie data atentie limitarii curentului de iesire al incarcatorului (nu,mobilele nu limiteaza curentul,ci incarcatoarele!). De ex,la un curent prea mare,celula da o tensiune mai mica,deci panoul lucreaza ineficient.Practic trebuie urmarit punctul de performanta maxima al panoului (cand tensiunea data de panou scade sub tensiunea de performanta maxima,se scade curentul de iesire,pt a creste tensiunea panoului). Practic se obtine un incarcator MPPT. S-a scris pe forum despre asta,cititi discutiile ca sunt bine documentate/argumentate

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Intradevar un incarcator auto,in comutatie,ar fi o solutie mai buna.Din pacate astfel de incarcatoare nu stralucesc la capitolul randament.Am facut teste pe cateva modele,unul din ele,de calitate, fiind facut cu LM2596,iar randamentul nu depasea 70%.As zice ca nu e nevoie de limitarea curentului pe iesire,daca panoul nu poate livra curenti importanti.Un consum mare pe iesire,ar avea ca urmare scaderea tensiunii pe panou,care functioneaza ca o sursa de curent constant.Pe de alta parte multe astfel de incarcatoare au protectii la supracurent pe iesire.As zice ca in cazul de fata,cand puterea ce trebuie livrata pe iesire e mica,ar merge folosit si un stabilizator liniar,dar nu serie,ci paralel.S-ar inlatura astfel caderea de tensiune pe stabilizatorul serie,care la 7805,de exemplu,e maxim 2V,la un curent de un amper,ceea ce inseamna ca cca 5 celule functioneaza doar pt a acoperi caderea de tensiune pe dioda si regulatorul serie...Daca curentul livrat e mai mic de un amper,scade si caderea de tensiune,sub cei 2V.Incarcatorul MPPT,parca e prea complicat pentru aplicatia data.Se justifica pe deplin insa,la puteri mai mari.

Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3

@pisica matzache "LM7805 poate functiona cu o tensiune de intrare de cca 6V" Sunt necesari 2V diferenta pentru plaja 0.5-1A sarcina, iar pentru limita maxima de 1.5A 2,5-3V, altfel nu stabilizeaza nimic. Erau scheme vechi cu BD+BC care din 6V scoteau 5 stabilizat, dar era alta treaba.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Salutare,Eu am un panou gata facut, cam 14x7cm, are un acumulator de 3000mAh nominal dar eu cred ca are in jur de 1500-2000 si se poate incarca si de la USB si are iesire USB si pentru diverse telefoane.Incarcarea de la USB ia cateva ore iar incarcarea de la soare cateva zile, daca il las pe balcon.Va las pe voi sa trageti concluziile.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări