Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

probleme cu pic16f84a

Vizitator narcis

Postări Recomandate

Vizitator narcis

Salut, Sunt nou in electronica asa ca daca poate si pe mine cineva sa ma lamureasca cu cate ceva...nu ar fi rau. Problema mea este ca vreau sa programez un pic16f84a asa ca m-am gandit sa cumpar un programator pentru a evita erorile de constructie,daca l-as fi facut eu. Am cumarat un Wellon 280 am scris un program simplu in Jal pentru a face un led sa se stiinga si sa se aprinda dar nu a mers in nici un mod. M-am gandit ca poate e de la oscilator, eu stiam ca pic16f84a are un oscilator intern dar oricum am cumpart si unul extern XT de 4MHz dar tot nu merge. Am incercat sa-l fac sa stea aprins am setat porturile A sau B in mod on si tor nimic imi arata ca nu am tensunie. De lipituri nici nu se pate vorbi deoarece am o placa de teste breadboard care nu necesita lipituri asa ca am facut o mutime de variante si tot nimic. Nu stiu ce sa cred m-am gandit ca e programatorul dar imi arata cand il scrie si in plus daca ii dau sa citeasca imi arata corect partede de hex deoarece am 2 pic-uri si am scris programe diferite... Daca aveti o idee as fii recunoscator...! Multumesc de ajutor...!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bogdanm

1

• XAN77

1

• ducu

1

Top autori în acest subiect

Selectia intre oscilatorul intern si extern se face programand niste registre speciale (fuses) care se scriu separat. Vezi in documentatia PIC-ului.Poti sa pui aici programul pe care il folosesti?

Link spre comentariu

16F84A NU are oscilator intern, deci nu ai citit deloc datasheet, deci numai cu ceva noroc decurgea totul cum vroiai tu. Pui quart-ul de 4, setezi in consecinta XT la programare din configuration word, condensatoarele de langa quart la fel, conform datasheet, 2x22pF de exemplu, mai arunci o privire peste programelul tau in jal si trebuie sa mearga.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator narcis

Multumes de sfaturi, nu am reusit sa incerc ceea ce m-ati sfatuit dar in curand o sa fac asta deoarece am avut ceva probleme si am fost plecat. Am sa atasez si programul, si alte comentarii daca o sa reusesc sau nu... O zi buna...!

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator narcis

am renuntat la pic era mai pretentios , asa ca am ales sa utilizez atmel si ca limbaj de programare bascomul este mai simplu si destul de eficient.Pana acuma am reusti cate ceva, dar de fiecare data trebuie multa multa atenti si o buna informare a componentelor cu care se lucreaza!

Link spre comentariu

Sunt interesante si Pic-urile...acum depinde de tine, cu ce te impaci mai bine.

Acolo, la 16f84 cuvintele de configurare veneau cam asa, cu oscilatorul de 4Mhz:

__CONFIG _CP_OFF & _DATA_CP_OFF & _MCLRE_OFF & _PWRTE_OFF & _WDT_OFF & _XT_OSC

Succes in continuare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări