Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Conversie sinus->dreptunghiular

Vizitator Zoli

Postări Recomandate

Salut! Am construit un generator de frecventa pe baza unui DDS de la Analog Devices - AD9832. Comanda acestuia o realizez cu un PIC18F4550 prin USB. La iesire genereaza o tensiune sinusoidala ce serpuieste intre 0V si cca 1,5V, cu o frecventa reglabila intre 0Hz...6MHz cu pasul de 0.1 Hz. Problema mea este urmatoarea: trebuie sa transform acest semnal intr-unul dreptunghiular, factorul de umplere preferabil 50%, pentru o prelucrare ulterioara cu microcontroler. Cu trigger Schmitt nu merge din cauza nivelului prea scazut de tensiune, cu comparator nu am reusit decat la frecvente relativ mici. Are cineva vreo idee mai buna?In afara de asta asta as vrea sa stiu cum as putea modula in amplitudine semnalul sinusoidal cu un alt semnal provenind de la un generator identic. Va multumesc.P.S. Am atasat niste forme de unda capturate cu osciloscopul.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cirip

1

• miron1947

1

Top autori în acest subiect

Cu trigger Schmitt nu merge din cauza nivelului prea scazut de tensiune, cu comparator nu am reusit decat la frecvente relativ mici. Are cineva vreo idee mai buna?

Cu trigger Schmidt merge foarte bine. Depinde cum este proiectat triggerul, adica daca are pragurile corecte. In cazul tau poti folosi porti inversoare cu reactie (o rezistenta intre intrare si iesire) ca amplificator limitator. Cu doua porti ar trebui sa te scoti. Faci cuplajul cu condensatori in intrare si direct intre prima si a doua poarta. Foloseste porti logice care "duc" frecventa maxima. Ptr 6MHz cred ca sunt bune 74HC04, 74LS04, chiar si 7404, daca mai gasesti.Cirip
Link spre comentariu
Vizitator Zoli

Multumesc de sugestii. Am facut cateva experimente si am ajuns la concluzia ca cele mai potrivite sunt portile logice CMOS fara Trigger Schmitt. Cele cu Trigger sunt foarte instabile la frecvente mai mari de 3 MHz, fiind foarte dificil de nimerit nivelul de tensiune continua pe care sa il aplic peste semnalul de intrare, iesirea ramanand lipita de 0V sau 5V. Portile TTL clasice - am constatat ca au viteza destul de buna, insa imi perturba semnalul sinusoidal de la intrare in momentul tranzitiilor.

Link spre comentariu

Aici http://www.xs4all.nl/~martein/pa3ake/hm ... hmode.html si aici http://www.webalice.it/romano.cartoceti ... 7-2004.pdf gasesti un formator de semnal destul de simplu, cu 74AC86, utilizat in HF.

Sunt si alte solutii, daca ai gasit DDS de la AD atunci poti gasi si ceva comparatoare de mare viteza sau line receivere.

Daca necesitatea obtinerii unui factor de umplere 50% este critica, cea mai sigura este utilizarea de bistabili :2. Seria HC sau AC este recomandata...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări