Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema cu un transformator cu tole micut

Postări Recomandate

Salut...Am si eu de reparat un adaptor pentru o masina de tuns, care are la output (asa scrie pe el) 1,3 V la 1,5 A in cc.Eu l-am desfacut si avea primarul trafului ars, asa ca a trebuit sa inlocuiesc tot transformatorul, pentru ca erau mii de spire de dat cu sarma foarte subtire. Am luat un transformator chinzesc din piata, cel mai ieftin, 1 A scrie pe el, din ala reglabil si am scos transformatorul din el, i-am dat jos secundarul si m-am apucat sa rebobinez.Am folosit sarma de pe secundarul trafului original, si dupa ceva calcule am vazut ca in secundar trebuie sa dau 20 spire pt 1 V.Mentionez ca acesta foloseste redresarea dubla alternanta cu doua diode, transformatorul fiind cu priza mediana, adica in fiecare extrema este catodul unei diode, apoi se unesc ca sa dea + de pe iesire. Priza mediana este - pe iesire.Ceea ce ma enerveaza este ca tensiunea scade drastic in sarcina, si nu ajung sa dau nici macar 1 A la tensiunea aia. Am dat chiar si 2 x 46 spire, deci cam 2 x 2,15 V in gol, dar cand pun in sarcina de cam 0.8 ohmi, tensiunea scade la 0.7 V si curentul cam 0.7A.Traful folosit este cu tole E+ I , cu sectiunea de aproximativ 1,5 cm patrati, deci ar putea sa scoata fara probleme tensiunea si sa livreze curentul cerut... Totusi care e solutia sa obtin fix 1,3 V in sarcina, exentual fara stabilizare si alte chestii mai complicate...Sarma este destul de groasa in secundar, cam 0.9mm, deci tine curentul.....Multumesc.....

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Hmm, atasez aici schema si o parte din datasheetul diodelor RL201, cele folosite pe placa. La 1,5A caderea de tensiune este aproximativ 0.9V conform datasheetului.

Daca masor pe una dintre diode, masor de fapt o tensiune redresata mono alternanta, ceea ce nu pot masura cu voltmetrul de cc.

Intrebarea este: Ce tensiune trebuie sa debiteze in gol transformatorul meu pentru a obtine in sarcina tensiunea si curentul cerute la iesire (1,3V 1,5A)?

Posted Image

Link spre comentariu

Daca poti , incearca sa pui un beculet in secundarul transformatorului .Cand conectezi sarcina , daca beculetul lumineaza mult slab , atunci transformatorul e de vina . In locul beculetului poti conecta un voltmetru de c.a. Astfel iti dai deama daca nu cumva diodele sunt duse , intrucat la o verificare cu ohmetrul nu iti poti da seama intotdeauna .

Link spre comentariu

Hmm.. chiar daca erau bune, chiar stricate(slabe sanse), am scos cele doua diode RL201 si am pus in locul lor niste 1N4007 care sigur sunt bune...Asta ca sa iasa diodele din discutie..Si am facut ce mi-ai zis tu cu becurile. Am luat intai un bec micut, care scrie pe el tensiunea si curentul nominale Un=2,2 V si In=0,18 A. Si am facut toate posibilitatile, ca sa masor tensiunea ce cade pe bec(uri) si curentul prin el (sau cele doua in paralel). Intai cu un bec, apoi cu doua becuri legate in paralel, am incercat atat direct pe o infasurare a trafului (intre priza mediana si o extremitate), cat si in curent continuu, dupa redresare si filtraj.Rezultatele sunt urmatoarele:In curent continuu, dupa redresare si filtraj:In gol: 2,95 VCu un bec: 1,32V la 0,16A Cu doua becuri: 1,14V la 0.27AIn curentu alternativ, direct pe o infasurare a trafului:In gol: 2.16 VacCu un bec: 2,07Vac la 0,20 ACu doua becuri: 1,95 Vac la 0.36AEu zic ca se vede clar cum tensiunea scade pe masura ce sarcina cere mai mult curent... Este normala aceasta scadere brusca de tenisune in sarcina?Exista vreo formula de calcul pentru ea?... cum fac pana la urma sa obtin exact cat imi trebuie mie, adica 1,3V la 1,5AMultumesc mult.....

Link spre comentariu

Scaderea de tensiune in secundar se datoreaza pierderilor datorita randamentului transf-lui precum si datorita pierderilor in rezistenta bobinajului :"In gol: 2.16 VacCu un bec: 2,07Vac la 0,20 ACu doua becuri: 1,95 Vac la 0.36A " => 2.16-1.95=0.21V scadere de tensiune in sarcina0.21V/0.36A=0.58ohmi rezistenta interna a secundarului plus cea datorata pierderilor. Cu cat sarcina este mai mare cu atat pierderile sunt mai mari => la 1.5A poti apoxima acceasta rezistenta cu 1ohm . Din calcule si simulare => ar trebui ca secundarul sa contina 2x3.7V c.a. pentru ca in sarcina de 1.5A tensiunea sa ajunga la 1.3V.

Link spre comentariu

Mersi mult junior pentru simulare :)...Tu ai simulat acolo cu o sarcina de o rezistenta de 840m, adica 0.84 ohmi?De unde as putea sa stiu ce fel de sarcina este masina de tuns? adica se presupune ca e o sarcina in mare parte rezistiva?Daca dau spire asa incat sa am 2 x 3.75Vac in secundar, dupa redresare si filtraj, in gol voi aveam cam tot 3.75V, dar in cc. La momentul cuplarii pentru incarcare, tensiunea mare nu va dauna masinii, sau se va face trecerea prin regim tranzitoriu la starea de sarcina cuplata si tensiunea va scadea instantaneu?multumesc pentru raspunsuri.....

Link spre comentariu

Adaptoarele de genul asta dau o tensiune mult mai mare in gol , eu zic ca poti bobina linistit atatea spire cat e nevoie ca sa ai tensiunea dorita in sarcina . La tensiuni asa mici caderile pe diode sunt foarte importante , nu cum ar fi de la 12V in sus cand nu le mai bagi in seama . Nici filtrajul nu este prea bun , si din cauza asta cade tensiunea in sarcina .

Link spre comentariu

Mda, am cam inteles, deci o sa dau 2 x 3,7 V pe secundar, deci la 20 spire/volt, avem cam 74 spire , deci in total 2 x 75 spire...Ideea ar fi si ca sarma sa fie nitelus mai subtire, deoarece nu cred ca e atata loc de spire, oricat de strans le-as da cu sarma de 0,9 mm.Am citit intr-un tabel de pe un site ca la un curent de 1,3A cum am eu prin secundar trebuie sarma de 0,7...0,8?... Merge fara grija aceasta, sau putem lua in calcul ca cele doua infasurari furnizeaza curentul cerut cand una, cand celalata,(cate o semialternanta pe fiecare) pe parcursul unei perioade, datorita celor doua diode..Ar merge si o sarma ceva mai subtire?Banuiesc ca acele cifre erau date pt curent continuu, nu pentru regim sinusoidal..Multumesc mult.....

Link spre comentariu

O.7mm este cea mai subtire sarma care s-ar preta la 1.5A .Daca totusi nu iti incape sarma atunci ai putea sa renunti la o infasurare si sa folosesti redresarea dubla-alternanta ( cu 4 diode ) .In acest ultim caz tensiunea de 3.7V a infasurarii trebuie sa marita la circa 4.6Vc.a. pentru a compensa pierderea pe cea de-a doua dioda .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări