Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bariere/senzori optici

Vizitator dx9f

Postări Recomandate

In primul rand, felicitari tuturor celor ce INCEARCA ceva pentru tara asta si nu se arunca din prima la electronica/sculele/utilajele de import.Am un gand, in legatura cu senzorii optici; acele nemtarii ultrascumpe, inexplicabil de scumpe;- ce ar iesi daca i-am scoate capacul la o carioca.... sa zicem ca acel capac e din plastic negru, opac..... In fundul capacului, chiar si ziua in amiaza mare, e bezna.... Apoi, avem un laser pointer, din ala cu 5 lei, de la kiosk.... Laserul "bate" lung, nu incape vorba... E mic si ieftin dar bate lung si e destul de fiabil.- ce-ar iesi daca pe fundul capacului as monta un fototranzistor sau fotorezistenta si as pune apoi laserul si capacul in linie si in opozitie ?Ce sanse am ca sa obtin acolo un senzor optic cu bataie la 20 m si un pret de sub 10 lei ? (Cu un pointer mai bun, sub 20 lei]Intamplator am nevoie de 15 bucati si evident nu as fi dat 4000 de lei pe ele lui Siemens..................................................................Daca nu ar fi fost chinezii, noi nu am fi vazut MULTE lucruri, din toate domeniile; de la haine, pana la scule, hartie sau electronice !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bassbox

1

• yo9hnf

1

• ratza

1

Top autori în acest subiect

Nu-i chiar asa de simplu.Elementul fotosensibil(fototranzistor/fotorezistenta) are o caracteristica in functie de gradul de iluminare.Ca sa "comute"ferm trebuie urmat de un trigger.Totodata va fi sensibil la orice lumina puternica din mediul ambiant,deci exista posibilitatea sa comute total accidental.Fotocelulele industriale folosesc lumina modulata,deci se elimina factorul extern.In afara de asta majoritatea fotocelulelor industriale au functii suplimentare(temporizare ON,OFF,reglaj sensibilitate ,functie teach,alimentare universala 12-220 AC/DC,iesire npn,pnp)plus o optica performanta, protectie IP55 sau mai mare,miniaturizare avansata.Artizanal e chiar imposibil de imitat.Plus ca se utilizeaza in industrie,in aplicatii care aduc bani.Deci asta explica pretul de achizitie ridicat.Idea cu "carioca"si cu pointerul este o experienta cu multe invataminte ,care merita incecat,dar nu este ceva care se compara cu "nemtariile" scumpe.(cei mai simpli senzori optici se gasesec la cca 100 EUR)

Link spre comentariu

Ce sanse am ca sa obtin acolo un senzor optic cu bataie la 20 m si un pret de sub 10 lei ? (Cu un pointer mai bun, sub 20 lei]

Foarte mari. În facultate am f?cut o alarm? cu a?a ceva ?i am folosit un BC107 cu capsula t?iat? pe post de senzor. Mergea de la 10m lejer, am avut mai multe probleme cu fixatul decît cu montajul propriu zis.
Link spre comentariu
Vizitator dx9f

Nu-i chiar asa de simplu.Elementul fotosensibil(fototranzistor/fotorezistenta) are o caracteristica in functie de gradul de iluminare.Ca sa "comute"ferm trebuie urmat de un trigger.Totodata va fi sensibil la orice lumina puternica din mediul ambiant,deci exista posibilitatea sa comute total accidental.Fotocelulele industriale folosesc lumina modulata,deci se elimina factorul extern.In afara de asta majoritatea fotocelulelor industriale au functii suplimentare(temporizare ON,OFF,reglaj sensibilitate ,functie teach,alimentare universala 12-220 AC/DC,iesire npn,pnp)plus o optica performanta, protectie IP55 sau mai mare,miniaturizare avansata.Artizanal e chiar imposibil de imitat.Plus ca se utilizeaza in industrie,in aplicatii care aduc bani.Deci asta explica pretul de achizitie ridicat.Idea cu "carioca"si cu pointerul este o experienta cu multe invataminte ,care merita incecat,dar nu este ceva care se compara cu "nemtariile" scumpe.(cei mai simpli senzori optici se gasesec la cca 100 EUR)

Bass, stiu ce zici. Ai dreptate, nu incap comentarii. Trebuie tinut cont de multi parametrii, in multe procese si in altele chiar nu te poti juca cu feedbackul, DAR;- a face un lucru prost, costa 1 leu- a-l face mediocru("functional") costa 2 lei- a-l face bun costa 3 lei- a-l face foarte bun, costa 4 lei- a-l face perfect, costa 12 lei...Stiu ca esti de acord cu mine.Hai doar sa facem lucrurile foarte bine, ca se duce imediat euro la 2,50 lei...Daca "dispozitivul" imi iese foarte bine, ma declar satisfacut.Sanatate
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator GEMINI

Bass, stiu ce zici. Ai dreptate, nu incap comentarii. Trebuie tinut cont de multi parametrii, in multe procese si in altele chiar nu te poti juca cu feedbackul, DAR;- a face un lucru prost, costa 1 leu- a-l face mediocru("functional") costa 2 lei- a-l face bun costa 3 lei- a-l face foarte bun, costa 4 lei- a-l face perfect, costa 12 lei...Stiu ca esti de acord cu mine.Hai doar sa facem lucrurile foarte bine, ca se duce imediat euro la 2,50 lei...Daca "dispozitivul" imi iese foarte bine, ma declar satisfacut.Sanatate
gasesti un montaj dragut cu asa ceva aici www.epsicom.com
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări