Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

PIC, encoder, TLV

yo6pir

Postări Recomandate

Va salut baieti, As vrea sa apelez la cunostintele in domeniul PIC-urilor ale celor mai experimentati ca sa ma ajute sa gasesc un proiect care sa contina o schema si un soft pentru o aplicatie destul de banala dar greu de gasit (cel putin pentru mine,HI!). Iata despre ce este vorba:In titlul subiectului am vrut sa fiu foarte sugestiv; adica este vorba despre un montaj construit in jurul unui PIC care sa aiba in partea de comanda un encoder iar la iesire sa dea o tensiune liniar-variabila(TLV) in limitele tensiunii de alimentare. Acest proiect are o gramada de aplicatii dintre cele mai frumoase:-sa inlocuiasca potentiometrul de reglaj al unei surse de alimentare.-sa inlocuiasca butonul de acord implicit CV-ul al unui transceiver sau aparat de radio.-sa inlocuiasca butonul de volum la un amplificator de putere.Si s-ar putea da o gramada de variante. Deci, daca este cineva in tema cu acest tip de proiect, va rog sa ma luminati si pe mine deoarece sunt foarte interesat de el. Va multumesc anticipat, Ovidiu.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• yo6pir

3

• vsurducan

1

Top autori în acest subiect

Va salut baieti, As vrea sa apelez la cunostintele in domeniul PIC-urilor ale celor mai experimentati ca sa ma ajute sa gasesc un proiect care sa contina o schema si un soft pentru o aplicatie destul de banala dar greu de gasit (cel putin pentru mine,HI!). Iata despre ce este vorba:In titlul subiectului am vrut sa fiu foarte sugestiv; adica este vorba despre un montaj construit in jurul unui PIC care sa aiba in partea de comanda un encoder iar la iesire sa dea o tensiune liniar-variabila(TLV) in limitele tensiunii de alimentare. Acest proiect are o gramada de aplicatii dintre cele mai frumoase:-sa inlocuiasca potentiometrul de reglaj al unei surse de alimentare.-sa inlocuiasca butonul de acord implicit CV-ul al unui transceiver sau aparat de radio.-sa inlocuiasca butonul de volum la un amplificator de putere.Si s-ar putea da o gramada de variante. Deci, daca este cineva in tema cu acest tip de proiect, va rog sa ma luminati si pe mine deoarece sunt foarte interesat de el. Va multumesc anticipat, Ovidiu.

Realizarea e mult mai simpla decat iti imaginezi. Ai nevoie de un mic programel care sa citeasca encoderul pe doi biti in cuadratura. Presupunem ca folosesti un encoder ieftin cu 16 pasi/rotatie. Incrementezi un registru de 8 biti in 16 rotatii complete ale encoderului. Registrul respectiv il copiezi in CCPR1L (ai nevoie de un PIC cu modul compare/capture PWM sa zicem PIC16F628A ca-i mai simplu). CCP1CON bitii 4 si 5 (adica restul de biti pana la 10cat ii are PWM-ul) ii lasi zero. Inainte de asta setezi tot ce tine de PWM, fuzibile, etc, si cu asta cam basta. La iesirea PWM filtrezi semnalul si rezulta o tensiune contiuna proportionala cu numarul de actionari al encoderului. Mai ramane sa stabilesti in mod convenabil cand copiezi registrul de encoder in CCPR1L, asta iti da viteza de variatie a semnalului la iesirea PWM.Se poate si cu PWM software, fara modul CCP.Eu sugerez sa incepeti muncitoreste cu palpaitul unui LED daca n-ati facut-o deja si apoi pas cu pas sa evoluati spre programe complexe. Copiatul unui hex si saltul rapid la aplicatie nu e programare de microcontrolere ci furtisag din propria caciula.
Link spre comentariu

Stimate domnule Surducan, va multumesc pentru raspunsul dat la problema mea, si apreciez mult faptul ca ati gandit solutia si ati expus ideea de rezolvare aici. Numai ca eu inca sunt la inceputul drumului in programarea microcontrolerelor si inca nu stapanesc indeajuns de bine limbajul de programare pentru a putea sa concep singur un program. Am inceput singur sa descifrez tainele acestor minunate cipuri numite microcontrolere, dar inca nu pot sa le programez singur; asa ca deocamdata incerc sa aplic in practica programe concepute de altii carora le multumesc anticipat si ii respect pentru ceea ce fac, dar tot trebuie sa cer ajutor in cazul de fata. Daca exista cineva care a intalnit acest proiect in alta parte realizat, si poate sa expuna aici ideea ca sa o pot prelua si eu, ma refer la hardware si la software, m-ar ajuta mult in proiectele mele. Mi-ar ajunge si un soft expus in .jal sau .asm ca sa -l pot descifra si intelege mai bine, eu nu cer sa mi se dea direct hex-ul ca asa nu inveti nimic; dar ca sa ma apuc acum de programare imi mai trebuie mult timp ca sa aprofundez tot ce scrie in "Microcontrolere pentru toti". Oricum va multumesc pentru intelegere.Cu stima, Ovidiu.

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Revin cu acest subiect deoarece intre timp am mai evoluat in unele proiecte si acesta cu encoder care se poate folosi aproape in orice aparat auto-construit este, zic eu, destul de interesant si acesibil. Schema si proiectul l-am gasit pe un site de unde m-am inspirat: http://www.cumbriadesigns.co.uk/Downloads.htm#DFT Tone Decoder si este denumit "DIGI POT" .

Schema este simpla si e bazata pe un PIC12F683.

http://www.cumbriadesigns.co.uk/images/Digi_Pot/Digi-Pot%20simple.bmp

Softul se poate descarca de pe site-ul mentionat si se poate scrie cu WINPIC un program care are in lista de componente programabile si acest tip de PIC.

Ca si facilitati ale acestui montaj se pot mentiona:

-la apasarea butonului de pe encoder se schimba pasul de avansare din 1 in 1, la un pas din 10 in 10, si viceversa.

-daca se tine apasat mai lung butonul se schimba sensul de inaintare inainte-inapoi.

-daca se ia alimentarea se memoreaza ultima valoare setata.

Cred ca sunt destule motive sa se incerce o aplicatie frumoasa cu acest tip de "Potentiometru digital".

De exemplu o sursa de tensiune liniara, la care sa se atace grupul regulator-serie cu iesirea din PIC amplificata corespunzator.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări