Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Wattmetru vreau sa-l construiesc, ajutati-ma!

porman

Postări Recomandate

Va salut vreau sa-mi construiesc acest aparat, problema este ca in loc de acel miliampermetru as dori sa folosesc afisajul de la un aparat de masura MAVO-2. Se poate asa ceva?Eu vreau sa elimin dein schema comutatoarele deci sa functioneze doar pe o impedanta de 8 Ohmi si scala 0-100Wati. Ca rezistentele de putere R1, R2 am sa folosesc rezistenta de la rejouri ala are 1000 Wati. Cea ce va rog sa ma lamuriti cum sa fac ca afisajul sa-mi indice puterile masurate.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• yo9hnf

5

• porman

4

• Mosu Tuti

2

• Felis

2

Top autori în acest subiect

Vrei sa folosesti un instrument MAVO-2 cu comutatorul pe scala de 1mA, sau ai aparatul indicator cu care e echipat MAVO-2 si vrei sa-l adaptezi la schema ta?Daca ai deja un aparat indicator de acest fel, ai grija cum il pastrezi si manipulezi, e bine sa-l tii cu bornele lipite in scurt pana-l pui intr-un montaj, aparatul e sensibil. El are cap de scala 35 microamperi si rezistenta interna de 2500 Ohmi.

Link spre comentariu

Am si aparatul propriu zis MAVO-2 si am doar indicatorul.Rezistenta interna al indicatorului tot 2500 de OHMI are?atunci trebuie sa corectez aceasta valore din rezistenta R9 din montaj.ca in schema imi zice ca aparatul de 1 miliamper trebuie sa aiba rezistenta interna de 300 OHMI.Sa-mi spuneti daca gresesc.

Link spre comentariu

Ai grija ca rezistenta de resou este din nichelina ; nichelina isi schimba rezistivitatea functie de curentul care o strabate ( de temperatura ei - efectul Joul al curentului electric printr-un conductor ). Si deci daca sa zic ca ai 100W la iesire, pui o rezistenta care la rece are 8ohmi, cand o s-o cuplezi si o sa se incalzeasca ( tare ) o sa aibe alta rezistenta...deci implicit masurarea este eronata.Instrumentul nu are importanta...este pur si simplu un voltmetru cu scara etalonata in W.Parca Dudikoff facuse o rezistentad e sarcina. Mai cauta pe forum.Pana la urma tie asta iti trebuie, o simpla rezistenta de sarcina pe care sa masori caderea de tensiune.

Link spre comentariu

da stiu ca nichelina isi schimba valora lui la caldura, dar in carte chiar material din asta este recomandatcitez: "aceste rezistoare R2,R3, R4 vor fi confectionate din fir de nichelina sau alt material rezistiv si vor fi bobinate pe carcase de ceramica sau placa de mica ori asbest".ca fapt divers cand trebuie sa masor cu acest aparat puterea unui amplificator care sa nu depasesaca 100 Wati atunci aceasta rezistanta care suporta 1000 sau 1500 de wati nu ar trebui sa se incalzeasca asa de tare (sa se incinga la rosu) nu?Si nu am sa masor niciodata un amplificator dat cu volumul la maxim 100%

Link spre comentariu

Ideea e ca nici nu o sa stai o ora ca sa masori.Nu cred ca se mai gaseste...poate prin "defrisari" - nichelina de fi 1.5mm sau mai mult, ca sa aiba rezistenta cat mai mica ( bobinezi cat mai multa ), dar puterea ei nominala o sa fie foarte mare, si deci asa, nu o sa se mai incalzeasca usor.Inca o chesti....daca vrei doar "scala" maxima, de 100W, nu o sa ai sensibilitate atunci cand o sa vrei sa masori un amplificator de 10W de exemplu.

Link spre comentariu

Ce am uitat sa va intreb, la amplificatoarele audio pot fi ele pe tranzistori sau integrate daca faci scurt la iesire nu se duc pe coca? ca cu acest aparat practic pui in scurt iesirea. Sau conteaza rezistenta aceea de 8 ohmi.Am citit in mai multe locuri ca la asculta de muzica impedanta de iesire a unui amplif poate sa coboare si pana la 2 ohmi este adevarat aceasta afirmatie?Bine ca eu cand am sa masor cu acest aparat am sa pun pe intrare un semnal sinusoidal sa zicem de 1 kHz.

Link spre comentariu

-Impedanta difuzorului poate fi si de 2ohmi ( cred ca la masina ) dar se folosesc amplificatoare speciale ( care au impedanta de iesire de 2 ohmi ) gen TDA2005 ( 10+10W / 2ohmi ).-Nu este scurt !!! Ai dutamai rezistenta de 8 ohmi. 1 Ohm nu este scurt, 0.1ohmi nu este scurt !-Functie de schema folosita, amplificatoarele pe tranzistori au protectie la scurt ( pe iesire ) sau nu. Majoritatea ( daca nu chiar toate ) integratelor au protectie la scurt.-Daca pe un amplificator de 8ohmi ( doar exemplu ) pui un difuzor de 2 ohmi...se duce ( unde vrei tu :nebun: ). In schimb, daca pe un amplificator de 2ohmi pui un dif. de 8, nu are nimic ( doar puterea muzicala este mai mica ). Daca pui o sarcina de impedanta mai mica decat a amplificatorului , se mareste foarte mult curentul de colector al tranzistoarelor finale si deci...se ard ( 1 , 2 sau toate).Cam atat...scuze ordinea ideilor.

Link spre comentariu

Buna. Fa domnule un paralel de 2 sau 3 sau 4 rez din care sa rezulte 8 Ohm. si masoara cu MAVO tensiunea. Ridica tensiunea la patrat si imparte-o la valoarea rez. de sarcina(8 ohmi) vei fi foarte aproape de adevar, indiferent de frecventa din domeniul audio. 9HNF trebuie sa stie aceasta, caci si in radiofrecventa tot asa se procedeaza. Erorile de frecventa nu sunt semnificative. Eu folosesc metoda de multi ani in radiofrecventa si audio. Acum am dat o roaba de bani pe rezistente speciale, ne inductive, in capsula TO220, puse pe radiator si ventilate. Ha. Hi. rezultatele defereau la zecimale. nici 2%. Mosu Tuti.

Link spre comentariu

Aceasta functioneaza corect numai in regim sinusoidal continuu.In AF, pentru alt regim decat sinus, trebuie voltmetru TRMS (pentru putere efectiva) sau in alte cazuri -si cel mai util- cu detector de varf (gen VU).Aceeasi observatie pentru RF; in plus, pentru unele moduri/modulatii este necesar a masura si altfel (puterea PEP in functionarea normala/voce modul SSB de exemplu, sau puterea de varf in alte cazuri), unde din nou un simplu voltmetru pasiv nu este ok.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Buna. Fa domnule un paralel de 2 sau 3 sau 4 rez din care sa rezulte 8 Ohm. si masoara cu MAVO tensiunea. Ridica tensiunea la patrat si imparte-o la valoarea rez. de sarcina(8 ohmi) vei fi foarte aproape de adevar, indiferent de frecventa din domeniul audio. 9HNF trebuie sa stie aceasta, caci si in radiofrecventa tot asa se procedeaza. Erorile de frecventa nu sunt semnificative. Eu folosesc metoda de multi ani in radiofrecventa si audio. Acum am dat o roaba de bani pe rezistente speciale, ne inductive, in capsula TO220, puse pe radiator si ventilate. Ha. Hi. rezultatele defereau la zecimale. nici 2%. Mosu Tuti.

Cum ati facut dvs. rezistenta de sarcina nu este si inductiva ? Asta nu incurca cu nimic ?O sa fac si eu. Dar gasind prin sertare rezistente de 47ohmi /peste 50W ma batea gandul sa incerc cu ea in RF ca sarcina pentru a trage in banda un amplificator.
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Buna seara. Ba da. Rez. bobinate eroneaza masuratoarea de RF. Dar, este mai buna decat nimic. Colegul porman doreste o sarcina ptr. audio. Asa cum a mai spus si Traian B, in rgim sinusoidal de JF este foarte buna, avand in vedere ca GSS scoate sinusoidal. Pentru RF am o sarcina artificiala facuta din 9 rez. chimice neinductive de 470 Ohm / 4W, Dar asa cum am spus, de curand am dat o roaba de bani pe doua rez. neinductive tip. RTO 50 F - 100 Ohm 5%. in capsula TO220, le-am montat in paralel pe un radiator corespunzator, am mai montat o dioda "teapana" de RF si am scos semnalul redresat la doua borne, bineinteles, totul incasetat in tabla de Fe. de 1mm. prinsa cu suruburi de radiator. Avand in vedera ca rez. au 100 Ohmi, rezulta o sarcina de RF de 50 Ohmi/100 W.

Daca dumneata doresti ( nu spun de unde le-am cumparat ca sa nu fac reclama) poti incerca pe GOOGU sa gasesti magazinul din Romania care le comercializeaza. Orice masuratoare, chiar cu o eroare de 5 - 10 % este mai buna decat fara nici o masuratoare. Spor la treaba. Mosu Tuti.

Link spre comentariu

Va multumesc pentru raspuns !Rezistente de 4w neinductive !? Nu va contrazic, dar nu cred ca am vazut. Cele albe paralelipipedice cred ca sunt toate bobinate.O sa incerc varianta cu rezistente de 470ohmi/4w . O sa caut rezistente.Radu

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Buna seara. Ba da. Rez. bobinate eroneaza masuratoarea de RF. Dar, este mai buna decat nimic. Colegul porman doreste o sarcina ptr. audio. Asa cum a mai spus si Traian B, in rgim sinusoidal de JF este foarte buna, avand in vedere ca GSS scoate sinusoidal. Pentru RF am o sarcina artificiala facuta din 9 rez. chimice neinductive de 470 Ohm / 4W, Dar asa cum am spus, de curand am dat o roaba de bani pe doua rez. neinductive tip. RTO 50 F - 100 Ohm 5%. in capsula TO220, le-am montat in paralel pe un radiator corespunzator, am mai montat o dioda "teapana" de RF si am scos semnalul redresat la doua borne, bineinteles, totul incasetat in tabla de Fe. de 1mm. prinsa cu suruburi de radiator. Avand in vedera ca rez. au 100 Ohmi, rezulta o sarcina de RF de 50 Ohmi/100 W.

Daca dumneata doresti ( nu spun de unde le-am cumparat ca sa nu fac reclama) poti incerca pe GOOGU sa gasesti magazinul din Romania care le comercializeaza. Orice masuratoare, chiar cu o eroare de 5 - 10 % este mai buna decat fara nici o masuratoare. Spor la treaba. Mosu Tuti.

Mosu de ce trebuia sa cumperi rezistentele neinductive? se pot confectiona extrem de usor cu nichelina(secretul e modul de bobinare se bazeaza pe un principiu vechi anularea reciproca a doua inductante.un principiu asemanator se utilizeaza si in reductoarele de zgomot insumarea a doua semnale in antifaza)
Link spre comentariu

Va salut vreau sa-mi construiesc acest aparat, problema este ca in loc de acel miliampermetru as dori sa folosesc afisajul de la un aparat de masura MAVO-2. Se poate asa ceva?Eu vreau sa elimin dein schema comutatoarele deci sa functioneze doar pe o impedanta de 8 Ohmi si scala 0-100Wati. Ca rezistentele de putere R1, R2 am sa folosesc rezistenta de la rejouri ala are 1000 Wati. Cea ce va rog sa ma lamuriti cum sa fac ca afisajul sa-mi indice puterile masurate.

lool ai si formulele de calcul acolo pentru a folosi instrumentul de orice tip trebuie doar sa calculezi valoarea suntului serie pentru instrumentul pe care-l utilizezi sau poti desensibiliza instrumentul prin folosirea unui sunt paralel cu instrumentul:formula este:Rs=Ri/n-1 ,I=n*Ii (unde n e valoarea curentului de masura dorit)(Ri=rezistenta interna a instrumentului,Ii=sensibilitatea instrumentului)nu inteleg totusi de ce vrei neaparat sa construiesti watmetrul când tabelul de sub schema iti da exact tensiunile care trebuie sa le masori cu orice voltmetru preferabil analogic pe bornele rezistentei de sarcina sau chiar a unui difuzor.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări