Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Receptor >108MHZ

milet

Postări Recomandate

Vreau sa-mi fac un receptor care sa receptioneze peste 108MHZ pana pe la 130,150MHZ.Stie cineva o metoda simpla de a modifica un receptor industrial?As vrea sa modofic de exemplu unul auto care are si frecventa afisata,deci sa-mi si afiseze frecventa...de exemplu 128.3Mhz.Banuiesc ca este mai greu de facut asta,deci pentru inceput,as vrea sa modific un receptor din asta mic,dar nu stiu care este destul de sensibil,ca tot am cumparat din piata tot felul de bazaconii si abia prind posturile publice puternice...Nu stiu ce marca ,ce tip ar fi care sa aiba receptie sensibila si selectivitate buna!!!Mersi!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• milet

4

• MiniTehnicus

2

• Yo4You

1

• yo9hnf

1

Top autori în acest subiect

Daca de exemplu 101.3Mhz (0 singura zecimala dupa virgula) este Ok pentru un receptor FM usual...gandeste-te ca , de exemplu, o frecventa comuna pentru radioamatori este 145.225 ( deci inca doua zecimale ). Casetofoanele de masina (majoritatea) , chiar daca ti-ar permite sa le urci in banda, nu ar avea selectivitatea necesara ascultarii benzilor de radioamatori. Gandeste-te cate statii pot intra in 100Khz pe care tu nu-i "vezi". Si daca vrei sa asculti aviatia, vezi ca foloseste modulatie AM.

Link spre comentariu

Ba se poate modifica un receptor obisnuit se pune alt filtru la intermediara de 10,7Mhz pentru a avea selectivitatea necesara, dar eu va garantez ca am facut si merge si cu filtrul ceramic SFE de banda larga .Ce trebuie modificat este oscilatorul local care trebuie urcat mai sus in frecventa spre exemplu pentru 144Mhz intermediara e de 10,7Mhz oscilatorul trebuie sa dea 133,3Mhz.Vezi ca exista unele receptoare ce au blocul de UUS facut cu 2-3 tranzistoare apoi urmeaza FI cu circuit integrat.Ales se pot modifica sigur.Pe langa seletivitatea amintita mai sus va fi problema si cu sensibilitatea.Eu totusi recomand abordarea unei constructii cu circuitul integrat MC3362P merge la sigur si excelent.

Link spre comentariu

Ba se poate modifica un receptor obisnuit se pune alt filtru la intermediara de 10,7Mhz pentru a avea selectivitatea necesara, dar eu va garantez ca am facut si merge si cu filtrul ceramic SFE de banda larga .

Asta nu are nimic de a face cu partea de comanda.Daca butonul de acord realizeaza pasi de 100khz, adica 108,100Mhz urmatorul pas 108,200Mhz si tot asa.Poate sa aiba receptorul filtrul de 10,7Mhz de SSB sau chiar de CW cu largime de banda de 300hz ca tot din 100 in 100khz se realizeaza acordul.Ai nevoie de comanda oscilatorului sa fie realizata in pasi de 100hz sau 1khz, ceea ce la aparatele de radio fm pentru radiodifuziune se face in pasi de 25,50 sau 100khz.Ai nevoie de un receptor fm cu acord clasic ( condensator variabil ) la care fie modifici blocul de intrare(tunerul) fie montezi un convertor care sa translateze banda de la 130-110 in 88-108mhz.Dupa care trebuie modificata partea de detectie pentru AM.Sau poti folosi un aparat de radio pentru unde scurte banda continua 0,5-30mhz( de ex. EKD300) si un convertor.Avantaj folosirea unui receptor performant plus un convertor care este sensibil si are amplificare mare.
Link spre comentariu

Minitehnicus,ai dreptate,asta doresc,un rec. cu acord continuu,ca cele din magazin,in FM,nu pentru aviatie(AM).Intre timp am gasit exact ce doresc pe un site din Israel:http://www.petrutech.com/index.php?main_page=index&cPath=4&zenid=267a8962fc80e7b03da21407d50b97ffDirectorul este roman,plecat de 46 de ani din Bucuresti...mi-a oferit toate info despre receptoarele R1 si K1 care ma intereseaza intr-o romana de invidiat pentru cineva plecat de atata vreme...Si vad ca receptorul R1 are si un pret rezonabil.Oricum,nu e aceeasi satisfactie ca unul "home made".Deci pana la urma vreau sa fac eu unul si doresc sa fie cat mai sensibil si pe cat se poate selectiv,cu toate ca nu cred sa fie mare aglomeratie intre 108-150mhz.Marea mea dilema este ca am un receptor luat prin '96 parca,ceva aiwa,dar este ceva de necrezut ce receptie poate sa aiba...deci receptionam un microfon din ala wireless,banal de 7lei la vreo 150metri,pe cand cu ORICE alt receptor care l-am mai testat...nu prind de la nici 50metri...deci este ceva incredibil de sensibil si selectiv....De asta as vrea sa gasesc unul in comert la fel de sensibil ,intre..88-108,apoi sa vedem cum il fac sa rec peste 108 mhz.Nu am incercat niciodata cu 'convertor"...deci spuneti ca-i destul de sensibil?Revin mai tz cu detalii la ce doresc sa-l folosesc.

Link spre comentariu

Si totusi ... Cred ca se mai pierde ceva din vedere. Deviatia de frecventa in cazul transmisiei FM de banda ingusta (NBFM) este mult prea mica daca demodularea se va face pe 10.7MHz. Semnalul demodulat va fi extrem de redus. Nu intamplator receptoarele NBFM au o a doua schimbare. Pe langa avantajele dublei schimbari, dpdv al selectivitatii, creste raportul dintre deviatia de frecventa si frecv purtatoarei. Asta ajuta demodulatorul.De exemplu, daca la un receptor de radiodifuziune cu FI=10.7MHz, demodulatorul scoate o anumita tensiune la deviatia de 75KHz, la deviatie de 5KHz, tensiunea va scade de 75/5=15 ori sau cu -23dB. Destul de mult as zice eu.Una peste alta, nu cred ca modificarea unui receptor de radiodifuziune ca sa receptioneze NBFM are sanse mari de succes. Pasii sintezei, banda filtrului si demodularea sunt 3 elemente critice care nu se potrivesc.Cirip

Link spre comentariu

Deci cea mai buna metoda ar fi tot modificarea unui receptor industrial.Deci eu vreau receptie NBFM,deoarece vreau sa receptionez cu acest receptor,semnale de la cateva emitatoare de putere mica,fara X-tall,montaje din alea banale cu 2-3tranzistori si ca sa nu deranjez si sa fiu deranjat,vreau sa folosesc aceasta banda.Stiu foarte bine restrictiile si tot,dar nu-i cazul unde le voi folosi eu...Deci daca poate sa-mi indice cineva un receptor 88-108 cat mai sensibil....e super!Acesta ar fi primul pas.

Link spre comentariu

Daca vrei sa construiesti un receptor recomand urmatoarele:- un telefon fara fir ( cu antena telescopica) - se recupereaza MC3361 - aparat radio 88-108Mhz cu acord pe condensator variabil sau- un radiocass Predeal2 ? (romanesc, auto si tunerul realizat cu varicap) foarte sensibil.De asemenea foloseste pentru media frecventa BM3189In principiu pentru sensibilitate mare se poate construi un amplificator de antena cu BFR91 sau BF981 (MOS-FET).Asa ai majoritatea componentelor sa construiesti receptorul.Un sistem de demultiplicare si un frecventmetru ar fi potrivite pentru un acord usor pe frecventa.Sau daca mai gasesti convertoare OIRT-CCIR care foloseau SO42, schimbi quartz-ul (montezi cateva si un comutator) si obtii acoperirea care te intereseaza.

Link spre comentariu

Salut. Draga Milet, Va trebuii sa te dezamagesc. Deci eu vreau receptie NBFM,deoarece vreau sa receptionez cu acest receptor,semnale de la cateva emitatoare de putere mica,fara X-tall,montaje din alea banale cu 2-3tranzistori .

1.- Emitatoarele pe care vrei sa le construiesti au o calitate si un defect.

Calitate - Acele emitatoare lucreaza cu modulatie de banda larga. Este greu de reglat injectia de JF pe varicapuri pentru a avea o deviatie de frecventa intre 2 si 5 KHz. Aceste emitatoare sunt facute sa fie receptionate cu rec. de radiodifuziune, deci cu MF de banda larga(aprox. 50 - 70 KHz).

Defect - Rec. de MFBI, cu doua schimbari de frecventa, sunt prea inguste ptr. deriva de frecventa a emitatoarelor. Emitatoarele fara cristal "FUG" necontrolat. Deci incearca si fa un singur emitator, sau chiar un oscilatorcu 1 trz. pe o frecventa, chiar in banda 88-108 MHz. in zona unde nu sunt posturi. Emitatorul cu 1 sau 2 trz. nu deranjeaza asa de tare. si lasa-l sa functioneze 1 ora. la distanta maxima de receptie. Vezi daca si cat fuge. Daca fuge pe latime de banda de 75 KHz. sa vezi cum fuge la un Rec. cu latimea de banda de 5 KHz. Cat despre MC3361 sau 62, oscilatorul local de la aceste intrgrate este cunoscut ca fuge mult. Incearca si povestestele si colegilor care nu au lucret cu ele. Spor la treaba. Mosu Tuti.

Link spre comentariu

Va multumesc tituror,am gasit un receptor care sa se incadreze perfect cerintelor mele.Vedeti in atasament.trebuie sa-l comand din Israel.In legatura cu emitatorul,voi incerca cand primesc receptorul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări