nickrvl Postat Februarie 10, 2009 Partajează Postat Februarie 10, 2009 traful nu se intelege pra bine cu dimmerele pt becuri,adica cu majoritatea face urat si se incalzestepune pozele pe forum,cand postezi ai optiunea de attachment msInseamna ca am avut eu noroc, insa la mine merge bine, asa am tensiune alternativa intre 6 si 40 V, ma rog dimere am mai folosit si inalta parte...Poze la ce?Are dreptare "em2006" cu dioda si ca sa reglezi curentul mai poti folosi un autotransformator reglabil, din acela folosit pe timpul lui nea Nicu ca sa alimentam televizoarele pe lampi, daca suporta curentul. Link spre comentariu
Ovidanie Postat Februarie 10, 2009 Partajează Postat Februarie 10, 2009 Daca esti dispus sa investesti 90 plus costul transportului pot sa-ti spun de unde poti cumpara un autotransformator reglabil de 400W. Apoi mai ai nevoie de un transformator de 24V sau un transformator recuperat dintr-un amplificator audio si poti regla tensiunea de la 2-3V pina la tensiunea data de secundarul transformatorului. Ai si izolatie galvanica, nu risti sa te curentezi. Vad ca lucrezi pe bani, eu zic ca merita sa investesti mai ales ca autotransformatorul reglabil poti sa-l folosesti pe viitor si in alte scopuri. Link spre comentariu
Vizitator pressto Postat Februarie 11, 2009 Partajează Postat Februarie 11, 2009 Daca esti dispus sa investesti 90 plus costul transportului pot sa-ti spun de unde poti cumpara un autotransformator reglabil de 400W. Apoi mai ai nevoie de un transformator de 24V sau un transformator recuperat dintr-un amplificator audio si poti regla tensiunea de la 2-3V pina la tensiunea data de secundarul transformatorului. Ai si izolatie galvanica, nu risti sa te curentezi. Vad ca lucrezi pe bani, eu zic ca merita sa investesti mai ales ca autotransformatorul reglabil poti sa-l folosesti pe viitor si in alte scopuri.Sunt dispus sa investesc ca deja nu mai merge asa..."cu facaturi"... mai ales ca am stricat ambele aspiratoare din casa... problema e ca nu ajung 400W si nu am gasit nimic pe net pentru 2000W doar scheme care pe mine ma depasesc... daca e cineva dispus sa ma ajute cu un montaj sa imi spuna cat costa (nu stiu daca e voie sa postezi asa ceva pe forum sper sa nu fie probleme). Ar fi bine sa fie si din Timisoara ca sa putem sa si incercam montajul. Multumesc.Daca este cineva interesat ar fi foarte bine pt ca mai am un proiect pe care vreau sa il realizez.... ce am acum este o masa de indoit plexic liniara.. vreau sa mai fac una de termoformat unde pot sa "indoi" plexicul in aproape orice forma vreau Link spre comentariu
Ovidanie Postat Februarie 11, 2009 Partajează Postat Februarie 11, 2009 Sunt autotransformatoare reglabile de 2KW doar ca sunt mai scumpe, pot sa ma interesez sa vad pretul. Daca totusi cunosti putina electronica pot sa te ajut cu o schema de dimmer. Eu am folosit dimmer pentru a regla tensiunea in primarul unui transformator, trebuie doar putina atentie la schema folosita, unghiul de deschidere a triacului sau a tiristoarelor trebuie sa fie acelasi pentru oricare doua semialternante consecutive, orice diferenta se traduce prin aparitia unui curent continuu in primarul transformatorului. Dupa dimmer se poate monta un circuit pentru stoparea curentului continuu, circuit format din doi condensatori electrolitici de capacitate mare si 12 diode. http://www.elforum.info/download/file.php?id=633 http://www.elforum.info/download/file.php?id=638 Asta este schema folosita de mine, rezultatele sunt exceptionale. Recomand totusi un autotransformator, e mult mai sigur. Link spre comentariu
em2006 Postat Februarie 11, 2009 Partajează Postat Februarie 11, 2009 N-am citit pana acum respectivul articol din Tehnium (n-am revista), iar acum cand il citesc aci raman stupefiat de ceea ce scrie omul acolo referitor la separarea de protectie. N-ARE NICI O SEPARARE!Zice-n text ca transformatorul de impuls are un dublu rol, unul fiind acela "de separare galvanica a partii de forta de oscilator".De fapt traful e pus acolo ca sa poata obtine cele 2 tensiuni in antifaza necesare in grilele tiristoarelor. In materie de separare, tot ce a rezolvat cu traful de impuls, a anulat alimentand oscilatorul direct din retea, prin R6. O reala separare galvanica obtinea daca alimenta oscilatorul printr-un mic transformator de retea, o punte redresoare si o rezistenta de limitare, cu care sa se cupleze pe zenerul pe care se obtine tensiunea trapezoidala sincrona cu reteaua. (acesta e rolul zenerului, nu stabilizare cum scrie in text).Asa ca din punct de vedere al protectiei, montajul se comport exact la fel ca improvizatia cu aeroterma. Singurul avantaj e ca e posibila o reglare continua a puterii si din acest punct de vedere sunt convins ca functioneaza impecabil, e o schema clasica. Recomand totusi un autotransformator, e mult mai sigur.Din pacate, NU!!!Autotransformatorul NU FACE SEPARARE GALVANICA !Diferenta intre un transformator si autotransformator este ca autotransformatorul contine o legatura galvanica intre primar si secundar, si nicidecum o separare (izolare).Folosirea unui autotransformator la aceasta aplicatie prezinta EXACT aceleasi pericole ca improvizatia cu aeroterma. El permite doar reglarea continua a puterii, ca si montajul cu tiristoare, dar are in plus avantajul ca aplica sarcinii o tensiune sinusoidala, nu introduce paraziti in retea, asa cum face variatorul prezentat, deci nu e nevoie de filtru.Ca tot veni din nou vorba de variatorul din revista, prezenta filtrului e OBLIGATORIE la orice variator cu control de faza la asemenea putere, nici un produs de acest gen nu s-ar omologa pentru ca e foarte poluant prin definitie, chiar daca autorul ne spune acolo in text povesti nemuritoare despre cum o sa masuram noi cu osciloscopul si-om vedea daca punem sau nu punem filtrul...Eu am folosit dimmer pentru a regla tensiunea in primarul unui transformator O astfel de solutie e intr-adevar viabila dpv protectie, dar comanda sarcinilor inductive e putin mai anevois de realizat, complexitatea schemei depinde de sarcina, lucru care de altfel cred ca l-ai constatat cand ai facut teste pe sarcini diferite. Link spre comentariu
Ovidanie Postat Februarie 12, 2009 Partajează Postat Februarie 12, 2009 em2006, parca ai fi ziarist, citezi numai ce-ti convine. Totusi e corect ce ai spus. ... de unde poti cumpara un autotransformator reglabil de 400W. Apoi mai ai nevoie de un transformator de 24V sau un transformator recuperat dintr-un amplificator audio si poti regla tensiunea de la 2-3V pina la tensiunea data de secundarul transformatorului. Ai si izolatie galvanica ... Link spre comentariu
em2006 Postat Februarie 12, 2009 Partajează Postat Februarie 12, 2009 Da, trebuie sa-mi fac mea culpa pentru ca nu ti-am citit mai atent posturile precedente si n-am realizat ca atunci cand ai postat sch din tehnium ai presupus probabil ca se subintelege existenta unui transformator in plus. Transformator la care te-ai referit intr-un post anterior, post pe care ori l-am citit superficial la data cand a aparut, ori pur si simplu nu l-am citit. Recunosc ca in momentul cand am postat n-am recitit toate interventiile anterioare cu toate ca de regula fac acest lucru, asa e normal, de data asta n-am facut-o pentru ca imi era foarte incomod din cauza lungimii textului pe un rand; dupa ce ai postat imaginea cu schema pagina de pe forum s-a latit dupa imagine, textul la fel, asa ca mi-a fost mai usor sa citesc textul pe care l-ai scanat din revista, e pe coloane si se parcurge mai comod. N-am procedat deloc ca unii ziaristi, sau cel putin nu asta fost intentia, ci pur si simplu m-am referit la postul cu sch din tehnium. Si ca sa nu mai creem confuzii si sa-l zapacim de tot pe cel pe care in fond vrem sa-l ajutam, e destul ca si-a stricat ambele aspiratoare din casa cu sfaturi de pe forum, (bine ca nu ne-a spus ce alte scule cu variator mai are prin casa, ca pe forum mai putea gasi probabil destule idei care sa-l ajute sa le recicleze...); hai sa facem precizarea clara ca, daca merge pe autotransformator, atunci ii va trebui si transformator pt separare de protectie, si mai exact, transformatorul va trebui sa fie cam la aceeasi PUTERE, deci 2 obiecte voluminoase daca puterea necesara masinariei a estimat-o la ordinul kilowatilor. Link spre comentariu
LooSeR Postat Februarie 12, 2009 Partajează Postat Februarie 12, 2009 Buna seara,Am lucrat 6 luni intr-o firma de productie publicitara. La indoirea maselor plastice, era creata o masa cu un sant lat de 5- 7mm si cam la fel de adanc, lung cam de 1.5metrii, in care se introducea firul de nichelina.Ca sursa de curent, s-au folosit numai transformatoare de 220V diferite tensiuni, iar ontrolul se facea prin nichelina. ( dintr-o bucata ... sau impletita in doua. ).Nichelina .. prinsa pe masa la capete ... cu 2 clesti de strans pe filet din metal, micuti. Metoda mergea cu succes.Nichelina se poate inlocui cu succes cu sarma otel, putin mai groasa ( nichelina rezistant la temperaturi mai mari ) Link spre comentariu
Vizitator pressto Postat Februarie 13, 2009 Partajează Postat Februarie 13, 2009 Buna seara,Ca sursa de curent, s-au folosit numai transformatoare de 220V diferite tensiuni, iar ontrolul se facea prin nichelina. ( dintr-o bucata ... sau impletita in doua. ).Cam asta vreau si eu sa realizez un "transformator"....o cutie in care intra 220V si care are un potentiometru prin care pot sa reglez tensiunea de iesire. Controlul nu poti sa il faci prin nichelina... nu ai ce regla la ea doar lungimea. Daca pun firul meu de nichelina la 220 se lungeste prea tare (adica tensiunea e prea mare). Pot regla lungimea firului si pentru 220V dar asta inseamna sa il intind dupa ce il pun in priza. Daca il pun la 220 firul de nichelina face o burta pana atinge aproape podeaua aia inseamna ca se lungeste cu peste 1 metru in momentul in care trebuie oprit trebuie sa il lasi iarasi liber sa faca burta ca altfel se rupe. E foarte incomod sa nu mai spun ca scurtezi foarte mult viata firului... si nu e productiv deloc. Mai bine investesc niste bani si cumpar o sursa relgabila si daca tot o fac e bine sa o fac si cu protectie... nu de alta dar eu m-am curentat de cateva ori si nu e chiar placut. Fac o paranteza pentru cei care au timp sa citeasca posturile pana la capat.... in mod normal daca te atingi pe firul de nichelina nu te curentezi doar te arzi (ceea ce poate fi chiar mai neplacut), problema apare daca firul se rupe si faci ca mine, iei ambele capete in mana si incerci sa le innozi fara sa scoti stecherul din priza. Link spre comentariu
MifTy Postat Februarie 13, 2009 Partajează Postat Februarie 13, 2009 eu a? face a?a:- traf 1:1 de puterea necesar?. sau mai bine u?or supradimensionat, s? func?ioneze timp mai îndelungat f?r? s? se înc?lzeasc? prea tare- siguran?e, ?i pe primar, ?i pe secundar. pe primar a? pune mai degrab? siguran?e d'alea "de mod? nou?", care se pot folosi ?i ca întrerup?toare... nu mai ?tiu cum se cheam?...- în secundar, montajul dat mai sus, ca s? pot regla comod puterea b?gat? în nichelina aia!!! sau orice stabilizator de putere... mi se pare c? aici nu mai e important dac? nichelina e alimentat? în cc sau ca, nu??? radiatoarele, indiferent de solu?ie (dimmer sau stabilizator reglabil) cât mai generoase (nu ne trebuie un re?ou suplimentar, nu, ?i nici s? ias? fum din "cutie", da??)- cutie solid?, eventual ventilat? for?at, pentru orice eventualitate. ar fi o idee ?i introducerea unor filtre de praf, praful e atras de sarcinile electrice de oriunde, aproape f?r? importan?? polaritatea!!! a nu se neglja fixarea trafului ?i montajului în cutie!!!!transformatorul e piesa cea mai sensibil?, ?i cea mai important?, cu cât e de calitate mai bun? ("sârma" corect calibrat?, cu izola?ia exterioar? în bun? stare, izola?ie între primar ?i secundar de foarte bun? calitate, eventual izolat cu r??in? sau parafin?), cu atât mai bine!!! Link spre comentariu
nickrvl Postat Februarie 13, 2009 Partajează Postat Februarie 13, 2009 Cam asta vreau si eu sa realizez un "transformator"....o cutie in care intra 220V si care are un potentiometru prin care pot sa reglez tensiunea de iesireEu credeam ca deja ai facut montajul, ti-am spus si mai sus cum sa faci cu un transformator care pur si simplu merge, cu toate ca am fost contrazis. Am folosit un "dimer" nu ca cel din comert, e adevarat, cu toate ca merge si cu acesta, eu am folosit montajul acesta http://www.emil.matei.ro/vta.php cu tiristor, toata "ingineria" e sa-ti calibrezi piesele la puterea necesara, diode, tiristor/triac ... Cu montajul asta si un transformator 220/220 poti regla tensiunea de la 0 la 220, mai mult decit destul, si asa ai si separare galvanica, dar sa sti ca tot te curenteaza daca iei cele doua fire de nichelina arsa in mina Ai spus ca ai demontat doua aspiratoare, oricare din cele doua montaje ale aspiratorelor ar fi mers. Ziceai ca nu coboara tensiunea destul de jos si ca ramine firul de nichelina rosu, se rezolva din jonglarea valorii potentiometrului de reglaj si mai mult ca sigur avea o rezistenta serie cu potentiometru care trebuia modificata valoarea acesteia. Deci solutii sint, si chiar simple, numai sa vrei.Daca chiar nu te pricepi vorbeste cu cineva sa-ti faca montajul si cu asta basta, cit de scump crezi ca ar fi? Link spre comentariu
em2006 Postat Februarie 13, 2009 Partajează Postat Februarie 13, 2009 ... Controlul nu poti sa il faci prin nichelina... ...Fac o paranteza pentru cei care au timp sa citeasca posturile pana la capat.... Ba da, LooSeR are dreptate, controlul poti sa il faci prin nichelina, dar nu in modul in care ai inteles tu. Probabil ca n-ai avut timp sa-i citesti postul pana la capat (ca sa te citez...), ori daca l-ai citit, n-ai inteles ideea. Vezi ca spune ceva acolo de o impletitura... Iti spun nu din teorie, ci pentru ca am aplicat si eu aceasta metoda pentru un client care nu voia reglaj electronic. Si nici la cele cu variator n-am prevazut reglajul de la zero la puterea maxima, pentru ca nu e nevoie, ajustarea se face intr-o plaja restransa in jurul temperaturii optime impuse de materialul care se prelucreaza. Practic se poate rezolva si cu un reglaj in cateva trepte in primarul transformatorului, dar acesta trebuie dimensionat corect in functie de aplicatie. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 13, 2009 Partajează Postat Februarie 13, 2009 Am si eu o intrebare ,de ce trebuie ca firul de nichelina sa fie asa subtire ? pt ca daca il pui mai gros vei putea alimente cu o tensiune mult mai mica si mai usor de controlat sa zicem 24V ,asfel firul va fi mult mai rezistent deci nu se va mai intinde cine stie ce si va dura mai mult impreuna cu un alimentator reglabil ai rezolvat problema se elimina si riscul electrocutari....... Link spre comentariu
em2006 Postat Februarie 13, 2009 Partajează Postat Februarie 13, 2009 De ce simplu, cand se poate complicat? Link spre comentariu
NumLock Postat Februarie 13, 2009 Partajează Postat Februarie 13, 2009 Salut pressto, Nu am citit amandoua paginile pentru ca e cam tarziu Sper ca te va ajuta la ceva: http://www.hobby-elec.org/e_acryla1.htm Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum