Vizitator pressto Postat Februarie 9, 2009 Partajează Postat Februarie 9, 2009 Am realizat o masa de indoit plexic cu ajutorul unui fir de nichelina. Functioneaza foarte bine cu o singura exceptie... din nu stiu ce motive din cand in cand se modifica curentul prin firul de nichelina. Nu ma pricep prea bine la electronica si am nevoie de un sfat de la voi. O sa explic cum functioneaza aceasta masa de indoit ca sa va faceti o idee.Firul de nichelina este fixat la un capat, iar la celalalt capat am pus un arc cu un surub de unde reglez cat de intins sa fie firul. Firul este inseriat cu o suflanta de aer cald (suflanta simpla din comert) si alimentat la 220V. Din treptele suflantei reglez cat curent trece prin firul de nichelina.Am masurat caderea de tensiune pe fiecare si tensiunea se imparte aproximativ in doua 110V pe fiecare. Curentul nu pot sa il masor pentru ca nu am un ampermetru care sa poata masura asa curenti.Problema care apare este ca din cand in cand tensiunea pe firul de nichelina scade foarte mult ajunge la aproximativ 8-10V. Partea proasta e ca in acel moment firul de nichelina se ridica si atinge plexicul. Solutia care am gasit-o eu e sa mut suflanta pe o treapta mai mare (din cate stiu eu asta inseamna un curent mai mare prin firul de nichelina), dar daca se intampla des acest lucru e destul de suparator in momentul in care am plexicul pe masa sa tot mut suflanta pe o treapta superioara si apoi dupa cateva secunde sa o mut inapoi... ca sa nu mai spun ca daca nu ma misc repede si am o bucata de plexic de 2m pe masa si nichelina atinge plexicul il topeste si trebuie sa il arunc (plexicul nu e un material ieftin).La solutia cu suflanta am ajuns deoarece daca nu inseriez un consumator cu firul de nichelina acesta se inroseste prea tare.Daca stie cineva de ce se intampla acest lucru (de ce exista fluctuatia asta) sau stie eventual cu ce as putea inlocui suflanta, cu un montaj pe care sa il pot cumpara pentru ca nu am cunostintele necesare sa realizez unul si la care sa am posibilitatea unui reglaj mai "fin".Va multumesc si astept parerile voastre. Link spre comentariu
cipcirip Postat Februarie 9, 2009 Partajează Postat Februarie 9, 2009 Salut, e posibil sa intre in functie termostatul suflantei, si sa`ti determine variatia de curent prin fir. Incearca sa folosesti un transformator, alimentat printr`un variator de tensiune, pentru alimentarea respectivului fir... Link spre comentariu
Dr.L Postat Februarie 9, 2009 Partajează Postat Februarie 9, 2009 e si periculos rau ce faci,poti sa te curentezi intr-adevar ideea cu traful e cea mai buna si in secundarul lui poti monta un variator electronic de tensiune cu ceva triac poti pune ceva poze cu instalatia? as vrea sa vad cum merge indiot plexicul Link spre comentariu
Vizitator pressto Postat Februarie 9, 2009 Partajează Postat Februarie 9, 2009 Multumesc pentru raspunsuri, dar din pacate nu prea stiu ce anume sa caut. Aceste trasformatoare cu variator exista gata facute in comert? Am cautat pe google dar am gasit doar pt becuri.. adica maxim 100-200W ceea ce e mult prea putin pentru ce vreau eu. Din cate mi-am dat eu seama imi trebuie unul sa mearga la 2000W. e si periculos rau ce faci,poti sa te curentezi intr-adevar ideea cu traful e cea mai buna si in secundarul lui poti monta un variator electronic de tensiune cu ceva triac poti pune ceva poze cu instalatia? as vrea sa vad cum merge indiot plexicul pot sa iti trimit poze cate vrei cu plexic indoit ... maine am de indoit 100 de bucati de plexic si nu merge lita :cry: Link spre comentariu
d2134 Postat Februarie 9, 2009 Partajează Postat Februarie 9, 2009 Cum s-a spus mai sus, e posibil sa intrerupa termostatul de protectie al aerotermei. In acel moment ramine in circuit doar motorasul de ventilatie si curentul absorbit scade mult. In consecinta scade si caderea de tensiune pe firul tau. Ca sa cirpesti "instalatia" fie desfintezi acel termostat fie scoti aeroterma afara, in frig, in speranta ca nu va mai actiona termostatul.Variatoare de putere mai mare gasesti in aspiratoare sau chiar in umele masini de gaurit. Cauta pe la ateliere de reparat sau pe la magazine de piese de schimb. Link spre comentariu
nickrvl Postat Februarie 9, 2009 Partajează Postat Februarie 9, 2009 Am realizat o masa de indoit plexic cu ajutorul unui fir de nichelina. Functioneaza foarte bine cu o singura exceptie... din nu stiu ce motive din cand in cand se modifica curentul prin firul de nichelina. Nu ma pricep prea bine la electronica si am nevoie de un sfat de la voi. O sa explic cum functioneaza aceasta masa de indoit ca sa va faceti o idee.Firul de nichelina este fixat la un capat, iar la celalalt capat am pus un arc cu un surub de unde reglez cat de intins sa fie firul. Firul este inseriat cu o suflanta de aer cald (suflanta simpla din comert) si alimentat la 220V. Din treptele suflantei reglez cat curent trece prin firul de nichelina.Am masurat caderea de tensiune pe fiecare si tensiunea se imparte aproximativ in doua 110V pe fiecare. Curentul nu pot sa il masor pentru ca nu am un ampermetru care sa poata masura asa curenti.Problema care apare este ca din cand in cand tensiunea pe firul de nichelina scade foarte mult ajunge la aproximativ 8-10V. Partea proasta e ca in acel moment firul de nichelina se ridica si atinge plexicul. Solutia care am gasit-o eu e sa mut suflanta pe o treapta mai mare (din cate stiu eu asta inseamna un curent mai mare prin firul de nichelina), dar daca se intampla des acest lucru e destul de suparator in momentul in care am plexicul pe masa sa tot mut suflanta pe o treapta superioara si apoi dupa cateva secunde sa o mut inapoi... ca sa nu mai spun ca daca nu ma misc repede si am o bucata de plexic de 2m pe masa si nichelina atinge plexicul il topeste si trebuie sa il arunc (plexicul nu e un material ieftin).La solutia cu suflanta am ajuns deoarece daca nu inseriez un consumator cu firul de nichelina acesta se inroseste prea tare.Daca stie cineva de ce se intampla acest lucru (de ce exista fluctuatia asta) sau stie eventual cu ce as putea inlocui suflanta, cu un montaj pe care sa il pot cumpara pentru ca nu am cunostintele necesare sa realizez unul si la care sa am posibilitatea unui reglaj mai "fin".Va multumesc si astept parerile voastre.Cind eram mai mic si mai nestiutor i-mi faceam aparat de pirogravat dintr-un resou, ca o "cirpeala" temporara merge si la tine. Pui firul de nichelina in paralel cu rezistenta resoului si te plimbi cu capatul nichelinei pe rezitenta acestuia pina o faci cit de rosie o vrei. Atentie sa nu faci scurt si mai ales sa nu te electrocutezi, e o metota pe care nu o recomand. O alta metoda ar fi un transformator al carui secundar sa suporte curentul consumat de nichelina iar primarul acestuia alimentat la 220V printr-un dimer, din acela pentru becuri, si astfel poti regla tensiunea de alimentare a trafului deci implicit si tensiunea pe nichelina. Link spre comentariu
Dr.L Postat Februarie 9, 2009 Partajează Postat Februarie 9, 2009 traful nu se intelege pra bine cu dimmerele pt becuri,adica cu majoritatea face urat si se incalzestepune pozele pe forum,cand postezi ai optiunea de attachment ms Link spre comentariu
Vizitator pressto Postat Februarie 10, 2009 Partajează Postat Februarie 10, 2009 cu ceva timp inainte am facut rost de o sursa de tensiune de la un laborator de fizica... era un "mastodont" de transformator care avea un singur reglaj de unde reglai tensiunea de iesire... dar functiona foarte bine ... reglam tensiunea prin lita undeva in jur de 100V si mergea fara alt consumator. Am o intrebare... un transformator de la un aparat de sudura nu ar merge? banuiesc ca are firul din infasurari destul de gros ca sa suporte asa curenti... se gasesc la Metro aparate de sudura destul de ieftine din care as putea lua un transformator (oricum aparatele alea numa la sudura nu sunt bune...:P)am atasat si ceva poze... ce am gasit mai repede.. in curand o sa fie gata si nou site si atunci pot sa iti arat mai multe lucrari Link spre comentariu
miron1947 Postat Februarie 10, 2009 Partajează Postat Februarie 10, 2009 La solutia cu suflanta am ajuns deoarece daca nu inseriez un consumator cu firul de nichelina acesta se inroseste prea tare.Ce putere are suflanta?Am cautat pe google dar am gasit doar pt becuri.. adica maxim 100-200W ceea ce e mult prea putin pentru ce vreau eu. Din cate mi-am dat eu seama imi trebuie unul sa mearga la 2000W.Daca schimbati triacul cu unul care suporta curent mai mare,ex.BT151 (12A),poate fi folosit la ce aveti Dvs. nevoie. Link spre comentariu
em2006 Postat Februarie 10, 2009 Partajează Postat Februarie 10, 2009 ...Am masurat caderea de tensiune pe fiecare si tensiunea se imparte aproximativ in doua 110V pe fiecare.....In cazul asta mai ai o variata pe care o poti pune usor in aplicatie, inserierea unei diode de putere in locul suflantei.Dioda conduce doar o semialternanta, deci firului rezistiv i se vor aplica pulsuri de cate 10 milisecunde, cu pauze de cate 10 milisecunde.Puterea absorbita de firul rezistiv va fi jumatate fata de cazul cand i-ai aplica direct 220V, adica jumatatea aia care o pierdeai inutil pe suflanta, deci ai face si economie de energie...Daca nu ai o astfel de dioda, poti folosi o punte 45PT2 care se folosea in alternatorul de Dacia, vezi la dezmembrari.Folosesti numai bornele plus si minus, si o legi in circuit ca in desenul atasat:[attachment=0]masinarie fir rezistiv.png[/attachment]Nu conteaza polaritatea. Monteaza puntea intr-o cutie de plastic bine izolata. Link spre comentariu
Vizitator pressto Postat Februarie 10, 2009 Partajează Postat Februarie 10, 2009 Va multumesc la toti pentru interesul si sfaturile date. Am incercat varianta cu un variator de tensiune.... mi-am desfacut aspiratorul si am scos variatorul din el. Montajul din aspirator foloseste un tiristor (cred ca asa ii spune) BTA12 600B... adica din cate ma pricep eu e numai bun pentru ce imi trebuie mie adica poate sa treaca prin el 12A. Problema acum e ca din potentiometrul montajului nu pot regla tensiunea destul de jos. Am masurat tensiunea la bornele firului de nichelina ...85V si firul se incalzeste prea mult. Banuiesc ca ar trebui sa schimb potentiometrul... cum pot sa calculez valoarea acestuia?Multumesc Link spre comentariu
miron1947 Postat Februarie 10, 2009 Partajează Postat Februarie 10, 2009 Am masurat tensiunea la bornele firului de nichelina ...85V si firul se incalzeste prea mult. Banuiesc ca ar trebui sa schimb potentiometrul... cum pot sa calculez valoarea acestuia?Posibil ca potentiometrului sa-i fie limitata variatia printr-o rezistenta in serie(motorul nu pleaca chiar de la 0) inseriata,daca puteti ridicati schema. Link spre comentariu
Vizitator pressto Postat Februarie 10, 2009 Partajează Postat Februarie 10, 2009 Am incercat sa desenez schema variatorului... atat cat am reusit sa imi amintesc din liceu sper sa nu radeti de mine.rezistentele sunt codate astfel:R1: rosu|rosu|verde|auriu R2: verde|maro|negru|auriupe potentiometru nu scrie nimic, la fel si pe al doilea condensator, pe dioda (cred ca este dioda) scrie DB3C53, dar cred ca este pusa invers de cum am desenat eu(nu am mai refacut desenul).Poate cineva sa isi dea seama din ce am desenat eu si sa imi spuna ce rezistenta trebuie sa modific sau sa adaug? MultumescAm mai observat ceva in momentul in care am adaugat acest montaj... firul de nichelina scoate un sunte foarte ciudat (vibreaza) nu ma deranjeaza foarte tare, ma intreb doar daca este normal? Link spre comentariu
miron1947 Postat Februarie 10, 2009 Partajează Postat Februarie 10, 2009 pe dioda (cred ca este dioda) scrie DB3C53, Este diac. sa imi spuna ce rezistenta trebuie sa modific sau sa adaug? Incercati eliminarea rezistentei R1. firul de nichelina scoate un sunte foarte ciudat (vibreaza) nu ma deranjeaza foarte tare, ma intreb doar daca este normal? Forma de unda nu mai este sinusoida. Daca aveti posibilitatea,ar fi mai indicat sa construiti un montaj dupa schema postata de Dl.em2007,pe alt forum(nu mai tin minte postul).O atasez.[attachment=0]Variator Radio.JPG[/attachment] Aceasta functioneaza pe unda completa. Link spre comentariu
Vizitator pressto Postat Februarie 10, 2009 Partajează Postat Februarie 10, 2009 Va multumesc inca odata pentru raspunsuri, dar schema asta (realizarea ei) depaseste cunostintele mele. O sa incerc cu eliminarea rezistentei sa vad ce se intampla. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum