Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructia practica a transformatoarelor

blue

Postări Recomandate

Propun o solutie pt. cei care doresc sa i-si construiasca un transformator de iesire, de retea, sau drossel si nu au posibilitatea sa achizitioneze aceste piese. De asemenea invit pe toti acei care au experienta sa descrie metode practice de constructie fara prea multe divagatii teoretice, concret o bormasina cu acumulatori achizitionata din talcioc la pret de 2-3 doze de bere se poate transforma usor intr-o masina de bobinat cu turatie reglabila, schimbare de sens, contorizare etc. Trebuie dimensionat un alimentator potrivit, cu reglaj de tensiune eventual reglaj de curent(ambreiaj electronic) ,un contor electric sau mecanic si alte automatizari, in mandrina se pot de asemenea schimba rapid diverse bare filetate !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Laci

4

• mihailp

2

• blue

2

• carageae

2

Top autori în acest subiect

Cel mai simplu numarator e un calculator vechi de la care se scot fire in paralel pe tasta de egal, care se leaga la un palpator, eventual o bariera foto. Se executa pe calculator:0+1=si la fiecare apasare cu egal ar trebui sa numere o unitate. Se poate verifica inainte de modificare daca e bun pentru asta.

Link spre comentariu

Cel mai simplu numarator e un calculator vechi de la care se scot fire in paralel pe tasta de egal, care se leaga la un palpator, eventual o bariera foto. Se executa pe calculator:0+1=si la fiecare apasare cu egal ar trebui sa numere o unitate. Se poate verifica inainte de modificare daca e bun pentru asta.
Ai grija sa nu alegi vreun model cu auto-poweroff, ca poate lasi masina de bobinat deoparte pt orice altceva un timp scurt, si te trezesti ca nu mai ai evidenta nr. de spire.
Link spre comentariu

Problema spusa de kosmin227 e adevarata dar mai apare o problema importanta: De obicei cind faci transformatoare complicate si pretentioase, se intimpla sa derulezi inapoi, de exemlu pentru ca nu s-au aranjat bine spirele si nu le poti corecta prin impingere. Numaratorul trebuie sa fie reversibil, adica sa numere inapoi, fara comanda speciala (de care uiti oricum).Totusi, nu sunt prosti aia care fac scule dedicate....Solutiile ieftine sunt bune pina la un punct...In cazul transformatoarelor de iesire pentru lampi, din start (denumire) e depasit punctul ala.Decit sa faci o scula care sa te deruteze, mai bine faci una manuala cu manivela si notezi totul intr-un caiet. Nu e o gluma, e mult mai bine.

Link spre comentariu

...Decit sa faci o scula care sa te deruteze, mai bine faci una manuala cu manivela si notezi totul intr-un caiet. Nu e o gluma, e mult mai bine.

De acord, pentru lucruri mai serioase e de preferat o scula dedicata, eu ma refeream la situatia de bobinari de ocazie, pe genunchi, cum se spune, caz in care o solutie rapida poate fi mai utila. Se poate numara si invers - se da comanda -1 la ce e restant pe ecran, dar intr-adevar trebuie tinut minte.Cum topicul se refera in principiu la constructia trafurilor de iesire pe lampi, caietul ala nu trebuie sa lipseasca... fie si pentru situatia ca tocmai am gasit numarul de spire care ne duce in nirvana audio - ne-ar fi o ciuda teribila sa nu mai stim exact ulterior cu cat am bobinat traful, nu-i asa?... :da
Link spre comentariu

In zilele astea pun schema, si gerberele pentru proiectul meu cu .hex-ul, cine are nevoie de numarator reversibil, programabil etc, poate sa-l construiasca. Foloseste 2 senzori Hall, si are iesire de releu, prag de presemnalizare, care poate folosit si pentru straturi, cand ramane fara alimentare isi salveaza starea :da

Link spre comentariu

pragul de presemnalizare este un prag independent de semnalizare care se foloseste cand ai mai multe straturi sau cand bobinezi cu voteza mare si vrei un semnal ca se apropie sfarsitul bobinei.de ex: setezi ca prag 1000, si presemnalizare 100, la fiecare multiplu de 100 auzi un beep, dar releul nu aclanseaza, cand atungi 1000 releul este comandat si iti opreste motorul. daca pragul de presem. setezi la 900 atunci la fiecare multiplu de 900 ai un beep. Daca setezi la 0 atunci se stinge punctul verde si nu este activ.

Link spre comentariu

misa are dreptate. un contor mecanic reversibil (gen magnetofon vechi)ceva cuplat cu un garou sau cablu sutire de otel multifilar torsadat este fara gres pot schimba sensul cum doresc si contorizarea numarului de spire se face corect si inainte si inapoi.(se scad daca shimb sensul)

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Pute?i folosi ?i un contor mecanic de la un contor electric vechi; cât de curând voi posta poze cu stadiul în care se afl? ampliful meu pp cu EL84 - am reu?it s? fac transformatoarele de ie?ire dup?:http://www.jogis-roehrenbude.de/?i sunt tare curios cum se aude.Succes tuturor!

Între timp am reu?it s? termin transformatoarele cu b?trâna mea ma?in? de bobinat, le-am impregnat cu parafin? ?i le-am vidat la cca.10 torr cu ce se vede în poza a III-a.lucrutriesire1:http://i43.tinypic.com/2lbkeut.jpglucrutriesire2:http://i43.tinypic.com/14ilv1y.jpgimpregnare:http://i43.tinypic.com/fjhuuh.jpgla final:http://i41.tinypic.com/20qfbdj.jpgCer scuze pentru postare consecutiv?, dar n-am reu?it altfelm.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări