Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transceiver Forty

yo2lpp

Postări Recomandate

• Răspunsuri 76
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• yo2lpp

22

• ywar2

14

• yo6pir

14

• Marele Savant

11

Top autori în acest subiect

Salutari !astazi am citeva ore libere si ma gindeam sa il incerc si eu. Rog daca are cineva un desen pentru cablaj mai bine facut sa ma ajute si pe mine cu acesta. Cel de pe site-ul autorului este conceput pentru gauri de 1 mm si ramine prea putin cupru in jurul gaurii si parca nu imi place. Cu multumiri, Emil

Link spre comentariu

Salut baieti, Am montat si celelalte piese pe cablaj si am facut si primele teste cu Forty. Deocamdata numai pe receptie. Sincer sa fiu eu nu sunt incantat deloc de rezultate. De ce?- nu am sensibilitate la intrarea de antena asa cum trebuie, Aud numai posturile care vin tare si alea deabia inteligibile. Nu am bobinele originale dar am cautat in catalogul Neosid si datele sunt: bobina 1: 12 spire cu priza la spira 6; bobina 2: 1spira si 3/4 (adica 2 spire).Asa le-am facut si le-am acordat cu GDM exact pe 7 Mhz. (Eu l-am facut in varianta originala pe 7 Mhz) Semnalul de antena il aplic direct pe trimerul de la intrare caci pe borna de antena nici nu se pune problema sa aud ceva inteligibil.- BFO-ul nu-l pot regla in plaja care trebuie si de aceea am un ton ca din butoi. Am folosit Quarturi de 4Mhz, si in BFO ar trebui sa acordez trimerul pana obtin frecventa de 3,9985, nu? Ei eu am obtinut in cel mai fericit caz: 3,9991, sau 4,0002. Nu e ceea ce scrie in carte ca trebuie sa fie. Per total nu sunt multumit deloc de acest trcv, asta deoarece am batranul A412 ca termen de comparatie.Daca are cineva vreo sugestie ce as putea sa mai fac sa obtin ceva rezultate, le primesc cu placere. 73!

Link spre comentariu

Salut! Am citit necazul tau hi , de la inceput pot sa-ti spun ca ai comis o gresala prima bobina este identica cu adoua boina insa pentru L5 se foloseste numai partea cu 12 spire deci nu mai folosesti si cealalta infasurare o folosesti doar cea cu 12 adica 6+6spire practic ai pus tot semnalul la masa acolo si de aceea se aude asa de slab .A doua gresala pt reglarea BFO trebuie sa folosesti un trimer de capacitate mare de cca 80pf max,daca nu ai mareste capacitatea punand in paralel un cond de 20pf. Regland din trimerul de la intrare ar trebui sa se simta la receptie deci trebuie sa te gandesti la cuplajul capacitiv care o are intre cele doua bobine care este de 2,2pf la ce sensibilitate are. Trebuie verificat din nou spor la treba bafta.de yo2lpp 73!

Link spre comentariu

Treaba cu bobina cu cele doua infasurari nu ai cum s-o gresesti deoarece am facut bobinele exact asa ca in datele originale, 2x6 spire in primar si 2 spire in secundar. Daca vrei sa bagi bobina pe cablaj invers nu se poate; asa ca varianta cu bobina cade. Cu trimerul de 80 pF asa este, nu am unul de 80 ci unul de 40 pF si i-am pus un condensator de 47 pF in paralel, apoi am incercat sa reglez: rezultat asemanator. Vreau sa zic ca la intrarea de antena am folosit toruri originale ca in schema T50-2, iar daca injectez semnalul pe intrarea de antena am atenuare mare a semnalului receptionat, incat nu pot auzi nimic. Asta este. :cry: Multumesc de raspuns.73!

Link spre comentariu

Cele doua toruri din filtrul de la intrare trebuie sa aiba aprox. 0,8uH.Incearca sa le masori cu LC-metru.Acest filtru trece jos taie undeva la 11,3Mhz, nu are voie sa-ti atenueze semnalele din banda de 40m.Urmeaza apoi inductanta de 15uH si trimerul CA1.acest circuit serie trebuie sa fie reglat exact pe 7Mhz altfel iti atenueaza semnalul util.Pentru inceput leaga antena direct la filtrul trece banda, mai exact la L4.Daca tot nu vrea mareste numarul de spire a "primarului"(cele 2 spire). In BFO este posibil sa fie cristalul vinovat(nu toate pot fi trase asa mult).Mareste inductanta de 47uH poate il pacalesti, reglajul fin il faci tot din trimer.Daca maresti/micsorezi prea mult inductanta/ capacitatea este posibil sa inceteze oscilatiile. Nu te descuraja, regleaza-l pas cu pas.Pana la urma asta-i frumusetea in radio:bobinele si reglajul lor :rade:

Link spre comentariu

Salutari ! Io zic ca daca regleaza cicuitul L3-CA1 pe 7 Mhz , prin el nu va mai trece nimic din banda utila, mai degraba este un filtru " dop " pe FI pentru a preveni ca semnalele externe pe frecventa FI sa ajunga in receptor ! 15 microH+5/80 pF se acordeaza undeva intre 9 si 21 Mhz, deci se acorda mult mai probabil pe 12 mhz-FI original al proiectului. De asemenea, folosind un numar redus de cristale pentru filtru, fara posibilitatea de sortare se pot obtine caracteristici de transfer cel putin interesante, continuu sa cred ca este nevoie de un numar mare de rezonatoare ca sa ai de unde sorta. Dupa sortare, cristalele cu frecvente extrema in + sau - le pastrezi pentru BFO, in functie de planul de schimbare a frecventei. Incearca printr-o metoda oarecare sa trasezi caracteristica filtrului. Apropo, de obicei banda de trecere iese cam cu 3-5 khz sub frecventa inscriptionata pe cristale. BC-urile in RF iar nu pare treaba serioasa, poate cele fabricate pe vremuri cind se respectau specificatiile, incearca cu un tr. de rf operat cu un curent de colector mai mare - 10-20 mA, chiar mai mult daca nu depasesti Pd. Circuitele integrate folosite au fost proiectate pentru telecomunicatii si erau folosit in etaje unde lucrau cu nivele relativ mai de intrare, deci nu au o sensibilitate deosebita, s-ar putea sa ai nevoie se un amplificator de RF, mai ales ca zilele astea nici nu am remarcat o propagare nemaipomenita in 40 m. Oricum, asteptam noutati ! Succesuri, Emil

Link spre comentariu

La rezonanta circuitul LC serie reprezinta un scurtcircuit.15uH in serie cu 35pF rezoneaza la 7,1Mhz.Daca era pus de la intrare la masa atunci ar fi putut ajuta la rejectia frecventei intermediare.Filtrul "dop" este un LC paralel.

Link spre comentariu

La transceiverul acesta nu se pune problema de sensibilitate, este foarte sensibil. Cablajul este foarte pretentios si chiar si lucrul pe el. Traseele sint atit de aproape de planul de masa incit daca nu esti atent imediat faci un scurt. Eu zic sa verifice cu lupa si eventuale scurturi. Plasarea incorecta a purtatoarei da receptia aceea de 'ca din butoi' si cred ca este in interiorul filtrului si nu la partea inferioara a acestuia. Din experimentele mele inclin sa cred ca Emil are dreptate si caracteristicile filtrului sint undeva mai jos cu 2..3KHz fata de frecventa marcata pe cuarturi. Am constatat ca la transceiverul meu BLU-ul nu prea este BLU, iar la un altul pe care il am ptr reglaj pe masa am obtinut un super-BLU, HI!!!! Cristalele sint din loturi si producatori diferiti. Emil, aveam pe undeva poza un cablaj de Forty prelucrata de mine in Paint la care modificasem diametrul tuturor gaurilor la aproximativ 0.4mm. Daca mai dau de ea iti trimit poza. Bafta tuturor.

Link spre comentariu

Buna dimineata ! Nu am nici o scuza pentru afirmatia cu filtrul dop, nici macar ora inaintata. Poate faptul ca vorbeam din aminitiri fara a avea schema in fata ar mai fi o circumstanta atenuanta. Am avut impresia ca vorbim despre filtrul de rejectie FI. Cauta-mi te rog si mie pcb-ul, chiar m-ati facut curios. Cu filtrele consider totusi ca e dificil de rezolvat problema fara a avea un numar mare din care sa sortezi. Chiar folosind cristale de la acelas producator, la sortare se gasesc diferente de citiva khz buni intre ele. Si aici e nevoie de 2 filtre cit mai asemenatoare!!! Autorul a preferat aceasta complicatie pentru a evita folosirea unui sistem de comutare rx-tx mai complex. Imi mentin in continuare parerea ca bitx-ul este mai facil de realizat de catre amatori, chiar daca are mai multe componente, dar schema e clara, usor de urmarit si de depanat. De asemenea, comutatia este realizata inteligent prin folosirea amplificatoarelor bidirectionale. Si nu in ultimul rind, toate componentele din bitx nu costa mai mult decit un singur ne612!!!

Link spre comentariu

Salut Emil. In legatura cu NE612 eu nu-l gasesc prea scump, 8..11RON este un pret ok si mai cred ca 'obrazul subtire cu bani multi se tine'. In legatura cu cristalele partial ai dreptate. Ptr transceiverul meu le-am luat personal de la Adelaida si diferentele au fost in plaja 1.5KHz, unde la emisie le-am ales pe cele mai apropiate. Ptr alt transceiver cristalele le-am luat tot personal de la un magazin din Bucuresti, unde au fost si cele mai ieftine si toate cristalele au fost intr-o plaja de cel mult 6..700Hz. Acum eu stiu ca si cu masuratorile astea este o treaba, dar eu le-am masurat pe toate in aceleasi conditii, pacat ca nu mai am hirtiuta cu rezultatele. In concluzie se poate sa gasesti si frecvente foarte apropiate dar mai tine si de noroc. Daca gasesc poza o atasez aici in speranta ca va fi utila si la altcineva. Cred ca am sa-mi fac si eu un BITX si ar fi interesant daca l-as reusii ptr PSK31. Momentan am in lucru Taurus si m-am apucat sa montez piesele pe partea de emisie. Bafta tuturor !!!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări