Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transceiver Forty

yo2lpp

Postări Recomandate

Salut nici o problema. Eu de fapt am construit un tx/rx de pe saitul F6BQU http://lpistor.chez-alice.fr/ si cum se zice din "gresala" am tot urmarit acest subiect destul de interesant .Si m-am gandit sa-mi construiesc si eu acest FLL pt "jucaria" mea, care are FI pe 4 mhz. Tx/Rx este construit pt. Banda de 7 mhz care i-am atasat un oscilator variabil care are frecv. pe 11 mhz - 4 mhz rezulta 7 mhz. Deci oscilatorul meu este pe 11 mhz dar acesta avea o mica fuga de frecventa si nu aveam alta solutie decat sa construiesc acest FLL . EU va mutumesc pt amabilitate si pt sfaturi. Ceau pe curand 73! de YO2LPP :)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 76
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• yo2lpp

22

• ywar2

14

• yo6pir

14

• Marele Savant

11

Top autori în acest subiect

Salut nici o problema. Eu de fapt am construit un tx/rx de pe saitul F6BQU http://lpistor.chez-alice.fr/ si cum se zice din "gresala" am tot urmarit acest subiect destul de interesant .Si m-am gandit sa-mi construiesc si eu acest FLL pt "jucaria" mea, care are FI pe 4 mhz. Tx/Rx este construit pt. Banda de 7 mhz care i-am atasat un oscilator variabil care are frecv. pe 11 mhz - 4 mhz rezulta 7 mhz. Deci oscilatorul meu este pe 11 mhz dar acesta avea o mica fuga de frecventa si nu aveam alta solutie decat sa construiesc acest FLL . EU va multumesc pt amabilitate si pt sfaturi. Ceau pe curand 73! de YO2LPP :)

Link spre comentariu

@YO2LPPSalut, si sa stii ca nu e nici o greseala daca ai urmarit acest subiect, pentru ca asa se mai inspira lumea, urmarind ce mai fac altii prin atelierul lor. Ceea ce cred eu ca ai "gresit"(sa citesti si ghilimelele!HI!)este ca nu ai deschis si tu un subiect asemanator cu evolutia constructiei tale, a acelui transceiver, ca sa vedem si noi ce mai fac altii si sa ne inspiram si noi si nu in ultimul rand sa ne ajutam intre noi. Uite ca si "ywar2" este interesat de ceea ce ai facut acolo si poate mai sunt si altii care ar vrea sa vada ce construiesti. Ce spui, deschizi si tu un subiect nou cu transceiverul pe care-l construiesti? Pune aici pe ecran si niste poze sa vedem ceea ce lucrezi ca suna interesant acel proiect. Eu iti doresc succes pe mai departe si asteptam noi relatari.73! de YO6PIR.

Link spre comentariu

Salut. Super transceiverul si simplu. Am si lucrat cu el. De curind mi-am luat si ceva de fabrica si am constatat ca ssb-ul meu suna mai bine pe laterala superioara decit pe inferioara. Vina imi apartine deoarece nu posed aparatura de vizualizat curbele la filtre. Acum ma gindesc sa intervin asupra lor deoarece am cu ma asculta. VFO-ul meu este in jur de 8.6MHz (8640 era cristalul ptr probe) si este foarte stabil. Am citit tot ce s-a scris despre fll si ma bate si pe mine gindul sa construiesc unul. Inca ma mai gindesc.

Link spre comentariu

Salut baieti, si pe mine ma bate gandul sa-mi mai fac inca un transceiver portabil si stau in cumpana pe care sa-l fac dintre BITX si FORTY. Oricum pe oricare l-as face nu concep ca un transceiver de radioamatori sa nu aiba frecventa de acord stabilizata. Nu stiu cum va putea fi compensata fuga de frecventa datorata in special constructiei mecanice, care e asa cum e in conditii de amator, fara o stabilizare de frecventa adecvata. Si cea mai accesibila varianta in acest scop este de departe FLL-ul. Unde mai pui ca ai si scala cu toate functiile asigurata.As vrea sa vad mai in detaliu cum ati realizat acest trcv. "FORTY" si ce probleme a pus, ca mi se pare o varianta buna pentru transceiverul meu portabil pe care vreau sa-l fac, caci tot mi-a ramas carcasa de la statia CB de la care am inceput acest post si e numai buna pentru el. "Potcoava am, cal imi mai trebuie", nu!?Toate bune. 73!

Link spre comentariu

Eu iti recomand Forty. Nu am construit Bitx, nu zic ca nu este bun, dar eu l-am facut pe acesta si merge. Schema si cablajele le gasesti in pagina susmentionata. Carcasa am construit-o din cablaj imprimat si am incercat sa o aduc la aspect cu varianta originala. Capacele sint facute din tabla de fier zincata. Suruburile de prindere se infileteaza in piulite sudate pe peretii interiori ai carcasei din cablaj imprimat. Carcasa este impartita in doua,in partea superioara avind CV, VFO si frecventmetrul, iar in partea inferioara doar transceiverul. Condensatorul variabil este de la radioreceptoarele Monika, sistemul de demultiplicare este facut cu rotite dintate din telefoanele vechi cu disc, VFO-ul este un Colpits clasic primit cadou, iar frecventmetrul este dupa schema lui G4GXO. Bobinele din transceiver sint recuperate din placile de radio de la casetofoanele auto si rebobinate, filtrul de la iesire este aranjat de mine manual prin experimentari. Nu am finalul original, 2SC1971 ci folosesc 2SC1970 deoarece cind l-am construit nu se gasea. Iti recomand finalul original deoarece face toti banii si nu o sa-ti par rau. In momentul acest mai am in constructie doua bucati, unul ptr 80m, functional si unul ptr 6m care asteapta sa-i vina rindul. Daca am scapat ceva vin cu completari viitoare.

http://i40.tinypic.com/255ou9j.jpg

http://i40.tinypic.com/28vrja0.jpg

http://i42.tinypic.com/zyhco8.jpg

Link spre comentariu

@ywar2Draga prietene, vad in pozele tale doua placi de trcv. pe jumatate plantate sau partial finalizate.Vreau sa te intreb daca ai posibilitatea sa faci cablajele in regim intensiv ca m-ar interesa si pe mine unul gata facut. Ma refer la cablaj. Daca ai posibilitatea sa le faci cu oarece tehnologie mai rapida decat mana mea si penita, m-ai scuti de multa munca si poate intereseaza si pe altii sa-l inceapa daca au cablajul gata facut. Ce spui? Sau cele doua gata facute sunt "De dat?".Salutari de bine.YO6PIR.

Link spre comentariu

Buna seara,am si eu o nelamurire in legatura cu Forty si variantele derivate si anume cum reusiti sa faceti ca cele 2 filtre de ssb ( rx si tx ) se aiba caracteristici identice ??? Eu chiar avind cu ce, nu am reusit ( chiar avind si cristale din care sa sortez ) sa obtin 2 filtre identice, astfel incit sa nu apara probleme la acordul pe corespondent ( erau diferente de numai citeva sute de hz intre ele, dar prea mult dupa parerea mea pentru ssb ). O spatamina cit mai placuta in continuare, Emil

Link spre comentariu
Vizitator costinel_p

Buna seara,am si eu o nelamurire in legatura cu Forty si variantele derivate si anume cum reusiti sa faceti ca cele 2 filtre de ssb ( rx si tx ) se aiba caracteristici identice ??? Eu chiar avind cu ce, nu am reusit ( chiar avind si cristale din care sa sortez ) sa obtin 2 filtre identice, astfel incit sa nu apara probleme la acordul pe corespondent ( erau diferente de numai citeva sute de hz intre ele, dar prea mult dupa parerea mea pentru ssb ). O spatamina cit mai placuta in continuare, Emil

costinel_p SALUT

sunt YO4IAO pute?i s?-mi spune?i de unde a?i f?cut rost de ferita binocular? pentru c? am în vedere construc?ia acestui trcv Forty
Link spre comentariu

Salut Emil. Filtrele mele nu sint reusite si-n plus merg mai bine pe BLS decit BLI, HI!!! Am constat asta abea cind mi-am luat primul transceiver de fabrica si mi-am ascultat cu adevarat emisiunea. Crede-ma poti sa lucrezi si cu DSB si nimeni nu observa, nici daca-i spui ca lucrezi cu homemade, tot nu iti verifica nimeni daca se aude cealalta laterala. Si daca se aude ce...credeti ca nu va mai lucra nimeni cu voi? Revenind la problema, cind eu am construit transceiverul am respectat intocmai schema si detaliile autorului. Din nefericire nu posed aparatura de reglaj asa ca nu pot sa reglez curbele filtrelor. Eu cred ca nu trebuie sa ne agatam prea mult de aceasta conditie 'SSB pur' cind avem filtru cu patru cuarturi cumparate prin posta si reglat in conditii de amator. Caracteristicile filtrelor teoretic ar trebui sa fie identice, in realitate doar cel de pe emisie conteaza, ptr ca ele se aude dincolo la corespondent. Cel de pe receptie conteaza mai putin, oricum la vacarmul din banda nici cel din FT-ul meu care este garantat industrial nu se comporta mai bine. Astea sint parerile mele si reflecta realitatea vazuta din unghiul meu. Nu luati ca atare ptr ca sint sigur ca se poate si mai bine.

@simnakovi cablajele sint facute in regim de amator cu fierul de calcat. Nu-ti promit nimic sigur doarece nu prea mai am timp. Stiu ca mai am o singura folie necalcata inca si daca mai gasesc cablaj poate iti fac unul. Mai tinem legatura.

Link spre comentariu

O.H.Nu era un repros, vroiam sa spun ca m-a tentat si pe mine la un momentdat dar m-am gindit ca filtrele fiind usor diferite, emisia va fi decalata de receptie. In momentul in care faci apel, e mai putin important, dar cind raspunzi, trebuie mereu sa fii atent la decalaj pentru a nu obliga corespondentii sa vina dupa tine. E numai un punct de vedere...de fapt am abandonat pentru ca comandind circuitele integrate ne612, am primit smd-uri si mi-a fost lene sa modific cablajul sau sa le fac " reductii ". De fapt, aceste integrate au fost gindite acum multi ani si pentru alt tip de aplicatii si la nivele mici sint putin cam zgomotoase, dar in benzile inferioare nu prea mai conteaza. Pentru amplificatoare de fi parca mi-a placut mai mult mc1350 desi si acesta este de o seama cu mosu'. Merge foarte fain daca nu se foloseste la cistigul maxim care poate trece de 40 dB. Iar ca mixer, rezultate excelente da AD831 de la firma cu acelas nume. Desigur ca pina la urma am cumparat un trx de fabrica, dar in timpul liber mai lipesc si eu cite ceva... Cele bune, Emil

Link spre comentariu

Cum se comporta SA612 in detectorul de produs, a incercat cineva sa-l inlocuiasca cu diode in inel?Sunt curios daca se simte vreo diferenta in privinta zgomotului.Ma tot intreb cine ofera performante mai ridicate: mos-feturi + detector inel sau SA612(eventual cu un MC1350 in fata).

Link spre comentariu

Emil, sa sti ca nu am luat-o ca un repros, poate eu am fost inteles gresit. Chiar daca filtrele au caracteristici diferite cea mai importanta este purtatoarea, parerea mea personala, poate gresesc. Daca vfo-ul este constant atit la emisie cit si la receptie si ambele purtatoare in cazul nostru, la emisie si receptie sint egale, atunci nu ar trebui sa fie nici un decalaj intre emisie si receptie. Eu am facut acest reglaj captind semnalele de la bfo-ul tx-ului cu AFI si am reglat zero beat. Sincer in trafic nu am avut probleme de decalaj. Eu zic ca transceiverul merita si este o bijuterie.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări