Vizitator Postat Ianuarie 2, 2019 Partajează Postat Ianuarie 2, 2019 Daca 1 oră în urmă, der_doktor a spus: Vio are dreptate, sursa de curent constant asigura doar ....un curent catodic constant prin ambele tuburi. NU este comparator. Daca tuburile nu au parametri identici, amplitudinile semnalelor din anozi vor fi diferite. Si pentru mine este evident ca egalitatea R1R2 respectiv R3R4 nu asigura amplitudini egale in anozi chiar daca generatorul obliga curenti catodici egali , se poate face o analogie cu o punte in care rezistentele interne ale celor doua tuburi sint diferite deci exista un dezechilibru tradus prin amplitudini diferite dar totodata daca tuburile sint perfect egale nu se mai pune problema corectiei Link spre comentariu
THOMAS Postat Ianuarie 2, 2019 Partajează Postat Ianuarie 2, 2019 (editat) Puneti in practica si o sa vedeti ca am dreptate,defazorul vehiculat de KAIZERPOWER este exceptional,mai mult nu pot sa argumentez, sunt cativa care au facut acest amplificator cu rezultate excelente,asa ca dumnealor ar putea sa posteze cateva oscilograme cu nivelul semnalelor ajunse pe grilele de comanda ale tuburilor finale.Un curent constant va duce la o transconductanta egala deci la semnale absolut egale in anozi. Editat Ianuarie 2, 2019 de LMOlimpiu Link spre comentariu
sebi_c Postat Ianuarie 2, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 2, 2019 Acum 2 ore, LMOlimpiu a spus: Nu! suma curentilor anodici,atentie ANODICI(!!) este de 1.22mA,aplica in nodurile A si B prima lege a lui Kirchhoff (sau legea nodurilor) si vei vedea ca am dreptate.Defazorul este unul modern si foarte bun si cu NFB aplicat dar si fara NFB semnalele oferite pe grilele de comanda ale tuburilor finale sunt absolut egale ca amplitudine,in plus te rog sa observi pe ce sarcina descarca semnalul acest defazor,o sa-mi dai dreptate.Pe o rezistenta de descarcare sub 1MEG,intr-adevar performantele acestui defazor nu mai sunt peste un LTP clasic ,o triodina,parafaza sau un defazor SCHMIDT. Pai, pune si tu curentii aia langa anod, ca par ca trec numai prin anod, dar mai trec si prin rezistoarele alea ce duc la sursa de cc! Schema nr 2 (cu diode) este de fapt cu sursa de cc. Nu mai conteaza de la ce plus trag curent diodele, ele vor avea 1.2V pe ele in baza tranzistorului, indiferent de variatii! Eu prefer surse de curent constant pentru ca, am justificat mai sus, separa cuplajul catodic de masa (rezistenta f. mare in catozi fata de masa). Acest fapt produce egalitatea potentialurilor anozilor in cc si ca, si nimic altceva. Raman la parerea ca trebuie un potentiometru in catozi de valoare f.mica (25..50 Ohm) pentru egalarea potentialelor din anozi daca se face cuplaj galvanic cu un alt etaj diferential, altfel nu-i necesar. Link spre comentariu
sebi_c Postat Ianuarie 2, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 2, 2019 Acum 46 minute, LMOlimpiu a spus: Puneti in practica si o sa vedeti ca am dreptate,defazorul vehiculat de KAIZERPOWER este exceptional,mai mult nu pot sa argumentez, sunt cativa care au facut acest amplificator cu rezultate excelente,asa ca dumnealor ar putea sa posteze cateva oscilograme cu nivelul semnalelor ajunse pe grilele de comanda ale tuburilor finale.Un curent constant va duce la o transconductanta egala deci la semnale absolut egale in anozi. L-ai testat practic? Ce spui tu se intampla si cu sursa de curent constant, ca e asa ca are un element de referinta! Fata de long tail clasic, asta face sursa de cc, inlocuieste o rezistenta finita cu una practic infinita! Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Ianuarie 2, 2019 Partajează Postat Ianuarie 2, 2019 (editat) Amplificatorul a fost construit de citiva , nu contest functionarea , funcționează oricum , numai că " minitehnicus " care l-au facut sunt in stare doar să planteze niste piese pe cablajele imprimate , eventual să regleze biasul dacă le spune cineva cum se face ,la telefon sau pe mess . De oscilograme nu sunt in stare si se sperie precum calul de ..nă cind probează amplificatorul cu 40hz , se sperie cind le " cînta " traful de iesire 40hz ! De reacție negativă sau altele nu mai discutăm . Mă mai repet încă odată , eu am facut doar o sugestie de mai bine , atît ! Vreți să vedeți niște poze cu discuții pe mess , discutii cu plantatori de piese care nu au habar cum funcționează amplificatorul , pentru ei totul se rezumă la " se aude de ma kac pe mine , nu am auzit asa ceva " , bine ...eu vă cred ...dar un amp reglat cum trebuie ati auzit ?? Pentru această discuție am fost exclus de pe citeva grupuri fb , pentru că am sugerat o îmbunătățire , gloata plantatoare de piese nu acceptă propunerile de mai bine , ceva caracteristic majorității romanilor . Din fericire imi parvin si mie scheme si discutii de pe acolo ,chiar dacă nu fac parte din acele grupuri , le obtin " prin metode specifice " Pastrez numarul suedez ca amintire ! Editat Ianuarie 2, 2019 de viobio Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 2, 2019 Partajează Postat Ianuarie 2, 2019 1 hour ago, LMOlimpiu said: Puneti in practica si o sa vedeti ca am dreptate,defazorul vehiculat de KAIZERPOWER este exceptional,mai mult nu pot sa argumentez, sunt cativa care au facut acest amplificator cu rezultate excelente,asa ca dumnealor ar putea sa posteze cateva oscilograme cu nivelul semnalelor ajunse pe grilele de comanda ale tuburilor finale.Un curent constant va duce la o transconductanta egala deci la semnale absolut egale in anozi. Aici gresiti. Daca doua triode sunt alimentate cu aceeasi tensiune anodica si au acelasi curent catodic asta NU inseamna ca au aceeasi panta (transcoductanta). Si NICI acelasi factor de amplificare (µ) sau rezistenta interna (Rp). Orice trioda e caracterizata de TREI parametri, adica gm, µ si Rp. Relatia dintre ei este gm=µ/Rp. Poti aproxima ca doua triode sunt ''matched'' cand cei trei parametri sunt aproximativ identici si implicit caracteristicile de grila si anodice se suprapun. O selectie a tuburilor numai dupa transconductanta este inutila. Raman inca doua variabile, µ si Rp, nedeterminate. Cititi aici pentru o lamurire rapida http://www.augustica.com/Tutorials/Tubes/matching_triodes_and_pentodes.htm La multi ani ! Link spre comentariu
THOMAS Postat Ianuarie 3, 2019 Partajează Postat Ianuarie 3, 2019 (editat) Si dv gresiti sau nu sunteti atent: eu vorbesc de doua triode de acelasi tip din acelasi balon si care au(triodele) cei trei parametrii de care faceti dv. vorbire extrem de apropiati,triodele dintr-un ECC83 (12AX7) au o dispersie a parametrilor de pana la 0,5%...1%,sa fim seriosi,eu nu vorbesc da triode trancote adunate de prin gunoaie sau de alte balarii.Si cand faceti o proiectare sistematica cu creionul si hartia cred ca luati de bune datele de catalog in care nu o sa gasiti niciodata ca trioda din stanga este altfel decat trioda din drepata sau invers,nu-i asa?.In cazul unui amplificator diferential pentru ca asta este acest defazor,treba cu S, Ri si u (miu) sta cu totul altfel,e mult de povestit iar eu va pot scana partea din cursurile de tuburi electronice in care se discuta in amanunt despre cei trei parametrii,de altfel sunt mai multi dar sa ne oprim doar le cei trei.Structura pe care a gasit-o cel care a conceput acest gen de spliter tocmai asta face,tine sub control cei trei parametrii dar in limita rezistentei de sarcina pe care descarca cei doi anozi,am specificat,dar iar nu sunteti atent si nu cititi,totul este valabil in limita unor vartiatii de curent foarte mici,altfel cade toata teoria.Dv aveti intentii bune si chiar stiti meserie,insa doar cand vedeti numele meu imediat veniti cu NU.Cred ca daca poporul german accepta mediocritatea sau lipsa bunului simt nu se mai numea GERMANIA,dv. stiti bine la ce ma refer. ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ In democratie, conform definitiel d-lui Ion Ratiu, "aveti dreptul sa nu fiti de acord cu mine" dar si reciproca este valabila, cat priveste stilul sau caracterul unor persoane pot parafraza un ministru comunist care spunea atat de "elegant"ca :"oricat de mult zahar vom pune pe un rahat totusi nu-l putem consuma ca o prajitura!..." ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ La multi ani! Editat Ianuarie 3, 2019 de LMOlimpiu 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 3, 2019 Partajează Postat Ianuarie 3, 2019 (editat) acest model defazor are ceva probleme la frecvente foarte joase datorate C5 pentru a calma oarecum defazorul la frecvente foarte joase in schema sebi_c apare pe pozitia C5 2μ2 (C28) Editat Ianuarie 3, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
elm Postat Ianuarie 3, 2019 Partajează Postat Ianuarie 3, 2019 On 1/1/2019 at 4:58 PM, sebi_c said: Schema acestui amplificator si a sursei pe care am realizat-o sunt date mai jos! Vă mulţumesc foarte mult Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Ianuarie 3, 2019 Partajează Postat Ianuarie 3, 2019 Acum 5 ore, valderama a spus: acest model defazor are ceva probleme la frecvente foarte joase datorate C5 pentru a calma oarecum defazorul la frecvente foarte joase in schema sebi_c apare pe pozitia C5 2μ2 (C28) Pe schema de la Mullard C5 este de 250nF , cind am folosit acest defazor am montat C5 de 470nF ....1microF .Inseriat un semireglabil cu ( capetele lui ) R11 si R12 un semireglabil cu cursorul la + Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 4, 2019 Partajează Postat Ianuarie 4, 2019 14 hours ago, LMOlimpiu said: Si dv gresiti sau nu sunteti atent: eu vorbesc de doua triode de acelasi tip din acelasi balon si care au(triodele) cei trei parametrii de care faceti dv. vorbire extrem de apropiati,triodele dintr-un ECC83 (12AX7) au o dispersie a parametrilor de pana la 0,5%...1%,sa fim seriosi,eu nu vorbesc da triode trancote adunate de prin gunoaie sau de alte balarii.Si cand faceti o proiectare sistematica cu creionul si hartia cred ca luati de bune datele de catalog in care nu o sa gasiti niciodata ca trioda din stanga este altfel decat trioda din drepata sau invers,nu-i asa?.In cazul unui amplificator diferential pentru ca asta este acest defazor,treba cu S, Ri si u (miu) sta cu totul altfel,e mult de povestit iar eu va pot scana partea din cursurile de tuburi electronice in care se discuta in amanunt despre cei trei parametrii,de altfel sunt mai multi dar sa ne oprim doar le cei trei.Structura pe care a gasit-o cel care a conceput acest gen de spliter tocmai asta face,tine sub control cei trei parametrii dar in limita rezistentei de sarcina pe care descarca cei doi anozi,am specificat,dar iar nu sunteti atent si nu cititi,totul este valabil in limita unor vartiatii de curent foarte mici,altfel cade toata teoria.Dv aveti intentii bune si chiar stiti meserie,insa doar cand vedeti numele meu imediat veniti cu NU.Cred ca daca poporul german accepta mediocritatea sau lipsa bunului simt nu se mai numea GERMANIA,dv. stiti bine la ce ma refer. ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ In democratie, conform definitiel d-lui Ion Ratiu, "aveti dreptul sa nu fiti de acord cu mine" dar si reciproca este valabila, cat priveste stilul sau caracterul unor persoane pot parafraza un ministru comunist care spunea atat de "elegant"ca :"oricat de mult zahar vom pune pe un rahat totusi nu-l putem consuma ca o prajitura!..." ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ La multi ani! Domnule, hai sa fim seriosi..eu inca nu am intalnit ECC83 la care cele doua triode sa fie perfect identice, si nici alta lampa cu doua sisteme de emisie care sa se incadreze in procentajul asta de ...1%. Si cred ca am unul dintre cele mai precise aparate de masurat tuburi. Daca dvs ati fi vazut o fabrica de tuburi sau macar un atelier unde se fac tuburi, nu ati mai vorbi asa. Diferentele de parametri fata de foaia de catalog sunt inevitabile si cauza principala o constituie fixarea mecanica a electrozilor, mai exact distanta dintre acestia si paralelismul. Si, cred ca stiti, e vorba de microni. Cu toate ca am mai pus un link despre ''Ce spun cu adevarat datele de catalog ale lampilor''..il mai pun o data, poate reusiti sa-l cititi... https://www.radiomuseum.org/forum/was_sagen_die_angaben_in_datenblaettern_von_roehren_wirklich.html ''Structura pe care a gasit-o cel care a conceput acest gen de spliter tocmai asta face,tine sub control cei trei parametrii dar in limita rezistentei de sarcina pe care descarca cei doi anozi'',.....eu cred ca nea Kaizer ala a inventat apa calda...nu de alta dar am citit topicul lui de pe diyAudio si mi-a lasat un gust amar. https://www.diyaudio.com/forums/tubes-valves/246783-6p45s-50w-mono-block-tube-amplifier.html Faptul ca pui o ''sursa de curent constant''...fara element de referintza, totusi, adica diodele alea de care zicea @sebi_c, nu inseamna ca ''tii sub control '' factorul de amplificare al lampii si nici rezistenta interna. Ca sa nu mai zic de panta. Varianta aleasa de @sebi_c cu potentiometru in defazor este mult superioara fata de abureala lui nea ... Link spre comentariu
THOMAS Postat Ianuarie 4, 2019 Partajează Postat Ianuarie 4, 2019 (editat) 5 hours ago, der_doktor said: Domnule, hai sa fim seriosi..eu inca nu am intalnit ECC83 la care cele doua triode sa fie perfect identice, si nici alta lampa cu doua sisteme de emisie care sa se incadreze in procentajul asta de ...1%. Si cred ca am unul dintre cele mai precise aparate de masurat tuburi. Daca dvs ati fi vazut o fabrica de tuburi sau macar un atelier unde se fac tuburi, nu ati mai vorbi asa. Diferentele de parametri fata de foaia de catalog sunt inevitabile si cauza principala o constituie fixarea mecanica a electrozilor, mai exact distanta dintre acestia si paralelismul. Si, cred ca stiti, e vorba de microni. Cu toate ca am mai pus un link despre ''Ce spun cu adevarat datele de catalog ale lampilor''..il mai pun o data, poate reusiti sa-l cititi... https://www.radiomuseum.org/forum/was_sagen_die_angaben_in_datenblaettern_von_roehren_wirklich.html ''Structura pe care a gasit-o cel care a conceput acest gen de spliter tocmai asta face,tine sub control cei trei parametrii dar in limita rezistentei de sarcina pe care descarca cei doi anozi'',.....eu cred ca nea Kaizer ala a inventat apa calda...nu de alta dar am citit topicul lui de pe diyAudio si mi-a lasat un gust amar. https://www.diyaudio.com/forums/tubes-valves/246783-6p45s-50w-mono-block-tube-amplifier.html Faptul ca pui o ''sursa de curent constant''...fara element de referintza, totusi, adica diodele alea de care zicea @sebi_c, nu inseamna ca ''tii sub control '' factorul de amplificare al lampii si nici rezistenta interna. Ca sa nu mai zic de panta. Varianta aleasa de @sebi_c cu potentiometru in defazor este mult superioara fata de abureala lui nea ... TOT ce spuneti este absolut gresit,iar alegerea unui semiregalbil pus pe un circuit anodic ca sa echilibram "parametrii" tuburilor nu se poate mai PRIMITIVA decat asta!! Semiregalbilul este inca un element de zgomot si de defect in plus,pe deasupra ce naiba facem,dupa fiecare sedinta de auditie verificam daca cele doua semnale sunt riguros egale,altfel amplificatorul nu mai este in parametrii normali???... In schema descrisa de @valderama se vede clar ca acel condensator care decupleaza grila are o reactanta capacitiva caracteristica care va introduce o fuga de faza la frecvente joase indiferent ce valoare vom pune acelui condensator,pe cand defazorul exemplificat de mine si care a creeat atatea discutii are grila direct la masa si in AC si in DC,deci nu va introduce nicio fuga de faza la frecvente chiar incepand de la DC,ma rog,daca va mai aduceti aminte din scoala de asta o sa-mi dati dreptate si tot la scoala cred ca ati studiat de alegrerea componentelor pasive in functie de anduranta si printre acestea cele mai slabe componente sunt POTENTIOMETRII SEMIREGLABILI,iar in linkul sugerat de catre dv. pe ultima pagina tocmai descrie clar un tub cu doua sisteme in acelasi balon si "smecheria" care se face intr-o configuratie catod comun: "Toleranzausgleich bei Spanngitterröhren Normalerweise ist es üblich, die Gittervorspannung durch einen Katodenwiderstand zu erzeugen. Die Katode wird dadurch positiv gegenüber dem Gitter, wodurch das Gitter seine negative Vorspannung erhält. „Stillschweigend“ erfüllt dieser Katodenwiderstand noch eine zweite Funktion, indem er Röhrentoleranzen ausgleicht. Hat eine Röhre Plus-Toleranz, so verursacht der höhere Anodenstrom auch mehr Spannungsabfall über dem Katodenwiderstand, wodurch das Gitter negativer gegenüber der Katode wird und damit einem übermäßigen Stromanstieg entgegen wirkt. Zwar lassen sich Spanngitterröhren mit größerer Präszision herstellen, aber durch deren viel höhere Steilheit führen kleine mechanische Toleranzen, wie durch eine Lupe vergrößert, zu höheren Toleranzen in Anodenstrom und Steilheit als bei normalen Röhren. Die ausgleichende Wirkung des Katodenwiderstands ist in diesem Fall ungenügend, weshalb man sich eines besonderen Tricks bedient, um auch bei großen Toleranzen den Arbeitspunkt in engen Grenzen zu halten. Man setzt einen viel größeren Katodenwiderstand ein, als er zur Erzeugung der Vorspannung notwendig wäre und gibt dem Gitter eine positive Vorspannung. Dadurch erhält man eine starke Gleichstrom- Gegenkopplung, wodurch auch bei größeren Toleranzen der Röhre ein eng tolerierter Arbeitspunkt eingehalten wird. Betreibt man eine E88CC- Triode an einem Katodenwiderstand von 680 Ω und an einer Gittervorspannung von +9V, so erhält man einen Arbeitspunktstrom von 15 ± 0,8 mA und eine Steilheit von 12,5 +2,5/-2 mA/V bei 100V Betriebsspannung. M. f. G. J. R." Eu nu am aparatura atat de performanta ca a dv.,dar un banal uTracer poate face comparatie intre doua triode din acelasi balon cu o precizie de 100% ,ma refer la comparatie nu la datele de catalog,intelegeti? L.E va rog sa ne sugertai dv. printr-o postare bineinteles,o schema consacrata care pe pozitia defazor de acest tip utilizeaza potentiometru semireglabil in circuitul anodic ?! Editat Ianuarie 4, 2019 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 4, 2019 Partajează Postat Ianuarie 4, 2019 Acum 2 ore, LMOlimpiu a spus: L.E va rog sa ne sugertai dv. printr-o postare bineinteles,o schema consacrata care pe pozitia defazor de acest tip utilizeaza potentiometru semireglabil in circuitul anodic ?! Bună! rugăminte Link spre comentariu
THOMAS Postat Ianuarie 4, 2019 Partajează Postat Ianuarie 4, 2019 (editat) On 1/3/2019 at 2:03 PM, valderama said: acest model defazor are ceva probleme la frecvente foarte joase datorate C5 pentru a calma oarecum defazorul la frecvente foarte joase in schema sebi_c apare pe pozitia C5 2μ2 (C28) .....foarte mari probleme are cu fuga de faza la frecvente joase,ganditi-va ce distorsiuni de intermodulatie "frumoase" poate sa aiba.Condensatorul de conectare dinamic la masa a grilei 1 l-am ales cu valoarea de 2,2uF.Frecventa de test este de 20Hz,fuga fazei se imbunatateste foarte mult si devine nemasurabila la frevente de peste 800Hz,acest tip de defazor este consacrat amplificatoarelor de chitara. Editat Ianuarie 4, 2019 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Ianuarie 4, 2019 Partajează Postat Ianuarie 4, 2019 ",acest tip de defazor este consacrat amplificatoarelor de chitara " Total fals si neadevarat ! Ca se folosește si in etajele finale care echipează amplificatoarele pentru chitară ....este cu totul altceva , nu este " consacrat " , ați vrut să spuneți că este dedicat si a iesit consacrat . Două lucruri care le știți la fel de bine ca mine și încă foarte mulți alții : 1 într-un amplificator pentru chitară poți folosi orice etaj final care echipează un amplificator audio , dacă imi spuneți de prezența ....se poate face si in preu . 2 in orice etaj final care echipează un amplificator pentru chitară se poate orice defazor care se foloseste intr-un amplificator pentru auditie Aici probabil că ati fost mulțumit de acel " defazor consacrat " pentru amplificatoare de chitară , nu ? O intrebare , cum ați ajuns la acele date de simulare dacă nu dispuneți de modelul Hammond 1650R ? Cu un transformator ideal ? Hammond nu livrează modele de simulare pentru transformatoarele lor . Știți care este faza ? Am facut 9 amplificatoare folosind partea de atac Mullard , cu transformatoare Hammond 1650R , nimic din simulare nu bate cu realitatea ! Cu Ua 520V , Ra 5K , UL , atacul Mullard se obtin 68w cu THD 0,55% , masuratori cu distorsiometrul . Cind mai fac unu ....pun poze pe aici , cine este interesat poate veni si vedea live masuratorile , poate imi vine si analizorul de spectru pină atunci . Prin unele texte ..... să nu ne contrazicem singuri , suntem adulți . Nu există domnilor defazorul perfect sau clasa de functionare perfectă , nimeni nu poate ghici ce fel de defazor are amplificatorul PP , dacă nu vede schema și doar ascultă , nimeni nu poate ghici dacă acel PP este UL , clasa AB, AB1,AB2,B , poți face orice trasnaie de schemă , pină la urmă contează ce place urechii , ce sunet obții . Valabil este si pentru PP vs SE , pun pariu cu oricine că nu poate ghici ce fel de amplificator ascultă dacă nu vede ampul . Este si va fi mult folclor ..... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum