Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator GU19, simulare

sebi_c

Postări Recomandate

Daca mariti pozele cu cablajele o sa vedeti imprimat pe lateral numele Sebi Carjan(sebi_c) si Elforum.Maine primesc amplificatorul cu GU 19.Scuze ca ma bag in discutie si am atras atentia.Auditii placute.

Link spre comentariu

http://www.elforum.info/download/file.php?id=27140&mode=view

Am socluri pentru GU50, am si socluri cu tot cu aparatoarea metalica, am si socluri care se monteaza pe carcasa metalica cu ajutorul unei saibe ovale. Soclurile enumerate mai au pinii special proiectati pentru conexiunea cu fire. Doream un soclu special pentru montaj pe cablaj, mai ales ca impreuna cu cele doua cablaje am primit si patru socluri novale, din portelan emailat, albe, sclipesc de noi ce sunt si speram sa-mi oferiti niste socluri ca cele din foto. Sau in foto sunt pini individuali acoperiti de o bucsa de plastic?

Link spre comentariu

In ultima poza sunt pur si simplu, pini, fara nimic altceva (eventual aer). I-am pus pe un tub nou (nedeformat) si i-am lipit in cablaj, dupa care am scos lampa. Pinii sunt construiti asa: viewtopic.php?f=28&t=44093. Fata de cei de la soclul original sunt (partea ce se lipeste) putin mai grosi (2.5mm in loc de 2mm) si trebuie piliti putin (partea ce se lipeste). Pana acum observ ca se raceste mai bine placa din cauza ca e numai aer.Pe al meu (primul montaj) download/file.php?id=27140&mode=view sunt numai soclurile din monturi ca cele aratate in postarea precedenta. Atentie sunt mai multe feluri de socluri cu monturi. Pinii de la soclu sunt cilindrici, grosi de 2mm. Pai eu zic ca soclurile astea sunt perfecte pentru PCB. Uite aici cum arata lipite! E chiar mai bine ca la portelanele alea novale la care pinii cam joaca. Eu am avut niste novale rosii de la un forumist de aici de o calitate cum n-am mai vazut.Portelanele le introduci pe toate, pui placa cu soclurile in jos pe un plan drept si verifici daca toate stau cum trebuie, in acelasi plan, dupa care le lipesti. Atentie, daca unul are planul stramb si lampa o sa stea stramb.Mai pun doua imagini, poate sunt utile la montaj!PS: Mosfeturile (IGBT) au radiatoare provizorii sa nu se incinga in probe prea tare. Ei se monteaza direct pe sasiul de aluminiu cu un izolator adecvat (guma siliconica pretaiata pt capsula TO247). E numai o sugestie, eu asa o sa fac. La ultimul proiect cu GU50 am facut un modul unde se potrivesc toate soclurile cu portelan pe care le-am vazut pana cum.

Link spre comentariu

Bine, Dan, maine ma duc la cablaje si i-au un set! M-am tot uitat, inainte de design, la nemti si am vazut ca tot trageau sirme impletite la filamente pe PCB. M-am gandit: "De ce sa tot trag sarme si sa nu incerc cu traseu convenabil (spatiu mic intre trasee, fara arie radianta)!". Am facut si am testat, functioneaza foarte bine. Referitor la trafo de iesire, Lazaroiu a facut un design foarte bun! Merg excelent! O sa fac o versiune si cu GU18 (ceva mai mici). Oricum, fata de design-ul cu GU50, pare un amplificator de "criza"!

Link spre comentariu

Asteptam cu nerabdare noul tau proiect cu GU17,mi-am tot inchipuit cum ar arta asa ceva si am concluzionat:cel mai elegant si de de bun simt amplificator pentru casa,compact,tetrode duble in final deci tuburi putine si cred ca si performantele vor fi pe masura,mai ales ca te stiu un mare tipicar si neinduplecat in ceea ce priveste compromisurile.Am gandit si eu o schema cu GU17,dar vreau sa fie ceva mai "fortoasa" si voi folosi patru GU17 pentru varianta stereo,iar un Raa=10000 ohm nu-mi prea da bine pentru patru bucati,dupa socotelile mele cam 8000 ohm ar fi OK (finalul va fi UL,chestie care nu poate fi facuta doar cu doua bucati,G2 comuna (!) ) Cu ce curent anodic mergi pentru doua bucati?.....Transformatorul de iesire nu reprezinta si nu va reprezenta pentru mine o problema,in schimb cred ca sasiul (cutia) va repreznta o foarte mare problema. Pe cand schema aici pe forum????....si bineinteles,PCB-urile ! :daAm spus bine; GU17 nu GU18!

Link spre comentariu

Da, un GU17 (dubla tetroda) poate furniza 12W la iesire pe 10K. E putin stresant pentru mine, pentru ca toate amplificatoarele pe care vreau sa le abordez au 10K Raa. Am vrut ceva mai putin, dar asta e optim si aici, la Ua=300V. Daca e mai putin, trebuie sa merg cu curenti de grila (ceva putere mai mare la iesire) si nu vreau. Cu doua tetrode in paralel ( 2 lampi la PP) trebuie sa iasa o Raa mai mica de 8K la 300V! In mod normal ar trebui sa fie la 1/2 din versiunea mea (curentul e dublu). Cand o fi gata am sa-l arat! Poate de Craciun! :cadou

Link spre comentariu
  • 9 ani mai târziu...

Readuc în discuție acedt topic cu o rugăminte pentru dl. Sebi_C: dacă este posibil să repostați schema amplificatorului cu GU19 (din păcate atașamentele din acest topic nu mai sînt).

Voi face și eu un jucărel din-ăsta, stereo pe șasiul unui U100U4.2 (amplificator radioficare cu aspect superb - mono 100W cu trei 6R3S-2, în paralel).

Ce vreau eu să fac va fi cu un singur balon pe canal și dacă prefinalul (am două) nu se ridică la nivelul așteptărilor, schema dvs va fi exact ce trebe (adică pară mălăiață, în gura lui nătăfleață :) ).

Mulțumesc

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator viobio

Imi place R33 din etajul defazor  :aplauze, mai imi place si cum a fost asigurată tensiunea de referință pentru stabilizatorul de 500V , referința fiind tensiunea de 240V care alimentează G2 GU19 , etajul defazor , etajul amplificator de semnal .

In astfel de defazor este cam obligatorie folosirea lui R33 , pentru a echilibra cele două semialternanțe defazate , semnalele defazate să fie egale ca valoare , este foarte greu să găsești două triode perfect egale intr-un tub dublă trioda  .

Pe un grup fb unde am vazut o schemă de amplificator am atras atenția asupra acestui fapt , reglajul semnalelor defazate , nu că nu ar functiona schema , dar pentru a obține distorsiuni cit mai mici , am încasat un nr suedez de la niște ageamii care lipesc piese pe plăci fără a avea cea mai mică idee despre ce fac si cu ce se ocupă piesele prin amplificator , in buna tradiție românească .....cel care a desenat schema .....nu a avut nimic de comentat , cu toate că sunt sigur că îmi dă dreptate in sinea lui .

Link spre comentariu
19 hours ago, Faust2018 said:

Imi place R33 din etajul defazor  :aplauze, mai imi place si cum a fost asigurată tensiunea de referință pentru stabilizatorul de 500V , referința fiind tensiunea de 240V care alimentează G2 GU19 , etajul defazor , etajul amplificator de semnal .

In astfel de defazor este cam obligatorie folosirea lui R33 , pentru a echilibra cele două semialternanțe defazate , semnalele defazate să fie egale ca valoare , este foarte greu să găsești două triode perfect egale intr-un tub dublă trioda  .

Pe un grup fb unde am vazut o schemă de amplificator am atras atenția asupra acestui fapt , reglajul semnalelor defazate , nu că nu ar functiona schema , dar pentru a obține distorsiuni cit mai mici , am încasat un nr suedez de la niște ageamii care lipesc piese pe plăci fără a avea cea mai mică idee despre ce fac si cu ce se ocupă piesele prin amplificator , in buna tradiție românească .....cel care a desenat schema .....nu a avut nimic de comentat , cu toate că sunt sigur că îmi dă dreptate in sinea lui .

Cu toata stima si respectul pentru munca titanica si pentru realizarile dv.,insa aici dati-mi voie sa nu va dau dreptate deci: una-i una si alta-i alta,defazorul lui Sebi nu are nimic in comun cu defazorul despre care dv. faceti vorbire mai sus.Asadar defazorul despre care povestiti nu are nevoie NICIODATA de acel semireglabil pentru a echilibra curentii prin cele doua tuburi si asta datorita TOCMAI acelui CCS pe care daca-l studiati cu atentie este controlat de un fel de "reactie negativa" statica prin cele doua rezistente(R3,R4) de 820K,mentinand constant curentul prin cele doua triode.Cand tensiunea din anodul vreunei triode se va modifica datorita uzurii sau datorita dispersiei parametrilor nativ(cele doua triode nefiind riguros egale) ,atunci in baza tranzistorului vom gasi o alta tensiune,rezultatul fiind modificarea curentului prin cele doua triode (ele fiind cuplate prin catozi),in concluzie nu mai trebuiesc acele rezistente semiregalbile precum la defazorul din schema GU19-PP.Va garantez ca semnalele vor fi egale ca amplitidine pe toata durata vietii acelui tub defazor,atentie!,rezistentele sunt dimensionate pentru ECC83(12AX7) sau 6N2P-EV.

Schema defazorului :

DEFAZOR-KAIZERPOWER.png

semnalele pe iesirile defazorului:

SEMNALE-DEFAZOR.png

Schema o poate testa prin simulare si Sebi,niciodata nu voi uita ca Sebi a insistat pe langa mine cam doi ani sa accept acest aparat de simulare,chiar a venit la mine acasa in drum spre Bucuresti si mi-a data cateva lectii,eram absolut reticent si sceptic la asa ceva,dar mi-am dat seama ca devenisem un cabotin icapatanat si pana la urma am acceptat.Intr-adevar,simularile sunt foarte OK mai ales cand nu avem de aface cu transformatoare,dar si in acest caz putem alege modele de trafuri livrate de producatori printre care am primit de la HAMMOND cateva modele de SE si PP,de la LUNDAHL ceva modele,dar si doua modele de la EDCOR.

La multi ani,spor si succes in tot ce faceti!

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Degeaba desenați doar defazorul , degeaba aveți tensiuni egale și curenți egali in defazor , ca cele două semnale să fie egale la iesirea din defazor .....cele două triode trebuie să aibe si pante perfect egale să nu mai vorbim că in montajul cap coadă intervine si reacția negativă , in grilele celor două triode avind tensiuni diferite ....semnalele defazate vor diferi ca valoare ,  oricum nu contează ....montajul funcționează si asa , semireglabilul de care vorbeam eu este așa , de finețe ....pentru cine vrea mai mult ....mai bine .

Poate ca lucrurile stau altfel in curent alternativ , adică cu semnal , diferit de ce se întâmplă in curent continuu.

Dacă îmi pica un asemenea amp in mână , și o să imi pice , vă pun oscilograme cu semnalele in grilele finalelor să vedeti că nu sunt perfect egale sau distorsiunile masurate pe sarcină , cu rezistentele fixe ca in schema de mai sus si apoi după ce montez semireglabili in defazor și in etajul amplificator care urmează după defazor .

Pe schemă întreaga nu ați specificat că rezistențele din anozi trebuie să fie de toleranță cit mai mică , ca in schema defazorului postată azi , ce se întâmplă dacă montam rezistențe de 5...10% toleranță și nu de 0,5% ??? 

Eu am sustinut doar o îmbunătățire , nimic altceva ! 

received_227528731505088.jpg

Editat de viobio
Link spre comentariu

@LMOlimpiu, am verificat cum sta treaba, in simulare a defazorului mentionat. Evident ca nu mai este vorba de o sursa de curent in sensul unei configuratii de acest fel pentru ca-i lipseste un element de referinta o dioda (sau mai multe), normala sau Zenner. Intradevar, are performante de imbunatatire a decalajului intre cele doua iesiri, fiind aproximative tensiunile.

Revenind la functionarea etajului diferential, cuplajul catodic fiind facut prin intermediul unei rezistente la masa (altfel, n-ar circula curenti prin tuburi), este asimetrizat datorita acestei rezistente. Inlocuind aceasta rezistenta cu o sursa de curent constant, aceasta avand o rezistenta de iesire foarte mare (ordinul MOhm), practic va deconecta acest cuplaj fata de masa. Rezultatul va fi lipsa decalajului tensiunilor de iesire. Cu cat sursa de curent va fi mai performanta, cu atat vom avea un decalaj mai mic.

In cazul schemei aratate, consider ca nu aduce mari servicii din acest punct de vedere. 

Fiind vorba de o fractie mica de tensiune insumata din cei 2 anozi, suma asta nu este chiar in faza cu semnalul de intrare (?) ceea ce arata si discordanta curentilor prin tuburi (885uA x 2 nu este egal cu 1.2mA). In mod ideal, suma curentilor prin tuburi ar trebui sa fie egala cu curentul sursei de curent constant. La o sursa reala, apare o mica pulsatie , dar este suma acestor curenti. In acest caz, o parte din curentul printr-un tub o ia prin celalalt tub si nu se inchide prin sursa de cc. Schema artata evidentiaza astfel, ca cuplajul catodic nu este decuplat complet de masa! In schimb, poate are alte beneficii, datorat acestei reactii.

La schema amplificatorului cu GU19, etajul diferential este simplu, cu rezistenta (R47) la masa in cuplajul catodic. Din cauza acestei rezistente apare un decalaj in atacul finalelor, atat in curent continuu cat si alternativ. O iesire va avea semnal putin mai mic. O sursa de curent constant in cuplajul catodic ar fi eliminat acest lucru, dar asta nu exclude ca un decalaj va disparea, din cauza inegalitatii lampilor.

In fond interesul e sa avem la atacul finalelor tensiuni alternative egale. Asta se face din potentiometrul R33. Nu se urmareste potentialul fara semnal in anozii triodelor, ci semnalul alternativ, asa ca masuratoarea se face dupa condensatorii ce cupleaza driver-ul la finale!

Pun si o poza facuta acum 10 ani cu acest amplificator, in Mai 2009!

DSC01453.JPG

Link spre comentariu
46 minutes ago, sebi_c said:

Fiind vorba de o fractie mica de tensiune insumata din cei 2 anozi, suma asta nu este chiar in faza cu semnalul de intrare (?) ceea ce arata si discordanta curentilor prin tuburi (885uA x 2 nu este egal cu 1.2mA). In mod ideal, suma curentilor prin tuburi ar trebui sa fie egala cu curentul sursei de curent constant.

Nu! suma curentilor anodici,atentie ANODICI(!!) este de 1.22mA,aplica in nodurile A si B prima lege a lui Kirchhoff (sau legea nodurilor) si vei vedea ca am dreptate.Defazorul este unul modern si foarte bun si cu NFB aplicat dar si fara NFB semnalele oferite pe grilele de comanda ale tuburilor finale sunt absolut egale ca amplitudine,in plus te rog sa observi pe ce sarcina descarca semnalul acest defazor,o sa-mi dai dreptate.Pe o rezistenta de descarcare sub 1MEG,intr-adevar performantele acestui defazor nu mai sunt peste un LTP clasic ,o triodina,parafaza sau un defazor SCHMIDT. 

CURENTI-IN-A-SI-B.png

Sau o varianta ceva mai buna:

VARIANTA-2.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
3 hours ago, Faust2018 said:

Degeaba desenați doar defazorul , degeaba aveți tensiuni egale și curenți egali in defazor , ca cele două semnale să fie egale la iesirea din defazor .....cele două triode trebuie să aibe si pante perfect egale să nu mai vorbim că in montajul cap coadă intervine si reacția negativă , in grilele celor două triode avind tensiuni diferite ....semnalele defazate vor diferi ca valoare ,  oricum nu contează ....montajul funcționează si asa , semireglabilul de care vorbeam eu este așa , de finețe ....pentru cine vrea mai mult ....mai bine .

received_227528731505088.jpg

Vio are dreptate, sursa de curent constant asigura doar ....un curent catodic constant prin ambele tuburi. NU este comparator. Daca tuburile nu au parametri identici, amplitudinile semnalelor din anozi vor fi diferite.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări