Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator GU19, simulare

sebi_c

Postări Recomandate

Mersi Felix si Misha pentru ajutor! Trioda este f. frumoasa si pe linie cu GU50, dar ma gandesc sa fac un design care sa poata fi reprodus si de altii, deci trebuie sa pun acolo ceva sa nu fie prea greu de gasit. Chestiunea era sa pun o pentoda la intrare care sa se armonizeze cu GU50 (cred ca am sa le dau jos capacele). Acum am doua versiuni. Una cu 6n8s(ambele triode, ca un fel de tub compus) la intrare si defazor tot 6n8s (diferential) si alta mai nestandard cu 6n2p la intrare si GU17 defazor diferential. Aia cu 6n8s peste tot are amplificare mai mica, deci efect reactie mai putin eficient. La amplificatorul in discutie am sa pun si un comutator care sa lase amplificatorul fara reactie globala, dar sa nu aiba nevoie de reajustare nivel de intrare. Asta asa, ca sa se evidentieze si rolul reactiei! Altfel am restudiat caracteristica de transfer a lampii GU50 si nu e chiar cea mai buna, dar totusi este convenabila. Se evidentiaza doua curburi mai pronuntate, una la curenti mici si alta pe dos la curentii cei mai mari. Asa ca se poate observa ca fara reactie, la semnal maxim distorsiunile se gasesc mai mult pe armonica a 5-a, iar daca scazi putin semnalul se imbogatesc cele de pe armonica a 3-a. Asta se intampla la Raa=10..12K, Uanod=800V, Ug2=250V si cand e si o putere semnificativa(Pmax=85W). Altfel se poate scoate si 100W, dar cu ceva compromisuri.

Link spre comentariu
Vizitator MiniMe

Mersi Felix si Misha pentru ajutor! Trioda este f. frumoasa si pe linie cu GU50, dar ma gandesc sa fac un design care sa poata fi reprodus si de altii, deci trebuie sa pun acolo ceva sa nu fie prea greu de gasit. Chestiunea era sa pun o pentoda la intrare care sa se armonizeze cu GU50 (cred ca am sa le dau jos capacele). Acum am doua versiuni. Una cu 6n8s(ambele triode, ca un fel de tub compus) la intrare si defazor tot 6n8s (diferential) si alta mai nestandard cu 6n2p la intrare si GU17 defazor diferential. Aia cu 6n8s peste tot are amplificare mai mica, deci efect reactie mai putin eficient. La amplificatorul in discutie am sa pun si un comutator care sa lase amplificatorul fara reactie globala, dar sa nu aiba nevoie de reajustare nivel de intrare. Asta asa, ca sa se evidentieze si rolul reactiei! Altfel am restudiat caracteristica de transfer a lampii GU50 si nu e chiar cea mai buna, dar totusi este convenabila. Se evidentiaza doua curburi mai pronuntate, una la curenti mici si alta pe dos la curentii cei mai mari. Asa ca se poate observa ca fara reactie, la semnal maxim distorsiunile se gasesc mai mult pe armonica a 5-a, iar daca scazi putin semnalul se imbogatesc cele de pe armonica a 3-a. Asta se intampla la Raa=10..12K, Uanod=800V, Ug2=250V si cand e si o putere semnificativa(Pmax=85W). Altfel se poate scoate si 100W, dar cu ceva compromisuri.

sebi_c,M-ar interesa modelul de simulare al lui GU50 pe care il folosesti, ai putea sa incarci pe forum ?
Link spre comentariu

sebi_c, daca ti se pare prea mica amplificarea lampii 6n8s, foloseste 6n9s, are amplificare mai mare, arata aproape la fel (e putin mai mica la inaltime) si e la fel de usor de gasit.

Link spre comentariu

Am dezbracat si eu cateva! Este si o imagine la pag. 4, una cu 2j27l si alta cu 12j1l. Mult mai apropiat cu ce vreau eu e 12J1L, o lampa foarte utilizat in aparatura sovietica militara din anii '60. Eu nu-mi aduc aminte sa fi vazut vreuna defecta (consumata). Se spune ca e o replica RV12/2000, cel putin la caracteristici, pentru ca fizic e altceva. Nu ma intereseaza daca pierde cheia, arata bine. Probabil am sa fac si un receptor cu ele!Dar acum am ramas la 6n9s. Nu am nici una, dar am sa procur. De regula-mi proiectez schemele cu ce am iar 6n8s am noi in cutie. Din cauza asta am prevazut 6n8s. Mai am 6N7s, o lampa care-mi place pentru un final AB2, 10W. Chiar am ramas surprins ca accepta curenti de grila asa mari (20mA). Asa ca n-as vrea sa le utilizez aici.Raman la ideea sa pun ceva ce se procura usor (inclusiv soclul) pentru reproductibilitate de catre amatori!

Link spre comentariu

Fa tu ce vrei, nu te gindi la cei care ar face schema ta ca oricun sunt foarte putini. Eu am observat ca fiecare isi face schema proprie cu lampile care le are.Baga mare la practica. Simulari si teorie (sa nu te superi) e destula! Practica! Sa vedem scula care suna! In boxe! Si suna bine!Poate ca te surprinde dar daca ar fi sa o luam pe o scara de la 1 la 10 ca grad de dificultare ar fi cam 3 pentru proiectarea BUNA a schemei, 6 pentru realizarea practica functionala a schemei prototip si 9 pentru proiect productie de serie. 10 nu se acorda decit in conditii speciale.(pentru aia care au facut ceva care nu poate fi facut productie de serie dar e mai bun ca asta)(discutam de un singur om, nu de o firma sau colectivitate)Pina acum ai nota 3.

Link spre comentariu

Misha, asta dupa standardul tau!Placerea mea e sa le fac pe toate cum trebuie, cel putin in acceptiunea mea. Procedeul meu e sa masor de mai multe ori si sa tai o data, nu invers.Nu fac electronica de ieri!PS Amplificatorul, la stadiul la care e, merge de dimineata pana noaptea, chiar in spatele meu! Adica PCB asamblate si testate, nebagate in cutie.

Link spre comentariu
  • Administratori

Ti-a aparut de 2 ori ultimul mesaj si am sters unul. De cateva zile vad ca forumul intarzie foarte mult la trimiterea mesajelor si exista tendinta sa se dea de mai multe ori pe trimite... :cry: Habar nu am ce are, l-am curatat dar tot asa face

Link spre comentariu

Doamne fereste! Nu ne certam! E doar o discutie constructiva... Daca sebi s-a suparat, imi pare rau, nu asta era intentia. Clasificarea facuta de mine nu era ca la scoala, unde trebuie sa iei 5 ca sa nu ramii corigent.

Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...

Posted Image

Am cumparat cablajele pentru amplificatorul cu GU19 dar intentionez sa-l construesc cu 6R3 deoarece am douasprezece bucati nos care stau nefolosite in amplificatoarele Crock.

Socluri pentru cablaj folosibile la GU19 are cineva la vanzare?

Link spre comentariu

Am cumparat cablajele pentru amplificatorul cu GU19 dar intentionez sa-l construesc cu 6R3 deoarece am douasprezece bucati nos care stau nefolosite in amplificatoarele Crock.

De unde ati cumparat ..cablajele daca nu-i cu suparare... :nas: ca as vrea si eu citeva...apropo soclurile sunt identice cu cele pt gu50....si le pot procura eu ... :da
Link spre comentariu

Salut .

Da-mi si mie mai multe amanunte despre acesat amplificator si despre cablaje , eventual o schema ??

AI avea 2 bucati de vanzare (cablaje)?

Mersi !

Link spre comentariu

Salut .

Da-mi si mie mai multe amanunte despre acesat amplificator si despre cablaje , eventual o schema ??

AI avea 2 bucati de vanzare (cablaje)?

Mersi !

Pai schemele sunt aici! download/file.php?id=27419&mode=view

Cablaje mai sunt 3 seturi (placa amplificator stereo si placa sursa) la fabrica de cablaje. Am facut mai multe si cineva nu a mai vrut sa le ia. Cine vrea sa spuna! Stiu ca si Kosmin mai avea.

PS: Am mai facut unu' pentru un forumist! N-am avut socluri si am pus pini. Acum e in teste de anduranta. Rezistenta din anod e temporara, pentru a masura daca au curent identic finalele. Dupa reglaj, jos cu ele. Catodul e comun, asa ca altfel nu se poate masura.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări