mișa Postat Martie 19, 2009 Partajează Postat Martie 19, 2009 Pai eu cu 6p3s-e am facut ampliful. Eu si cei care au ascultat ampliful, suntem foarte multumiti. Nu trebuie sa te descurajeze tensiunea mica data in catalog. Alimenteaza lampile finale la 390-400V. Nu apar probleme deosebite. Eu deja am depasit 1000 ore de functionare si inca nu am observat vreo problema. E fix schema care te-am rugat sa o simulezi.Nici eu nu am cum sa masor distorsiunile. Pot sa fie oricit daca se aude bine. Link spre comentariu
sebi_c Postat Martie 20, 2009 Autor Partajează Postat Martie 20, 2009 Azi, mi-a venit in cap sa masor distorsiuni folosind un Power-Meter de la Fluke pe care l-am folosit la design de invertoare mari pentru motoare. Limitarea e ca nu poate masura frecvente mai mari de 150Hz si nivelele acceptabile sunt destul de ridicate. Totusi e un sistem de masura cu DSP.Am inceput sa masor distorsiunile furnizate de generator. Pentru asta am folosit intrarea de curent. Deci valorile sunt valabile numai pentru THD (distorsiuni). Asa ca, mai intai sa vedem ce distorsiuni furnizeaza generatorul (unu' romanesc). Am masurat pe subgama I-a(10Hz pana la 100Hz) si pe subgama II (100Hz pana la 1KHz).Deci, citim pe subgama I-a: 1.3%, iar pe subgama II-a: 0.7%; Link spre comentariu
sebi_c Postat Martie 20, 2009 Autor Partajează Postat Martie 20, 2009 Acum, stiind cum sta treaba cu generatoru' am facut masuratori pe 40Hz (val limita a tarfo iesire, impusa din constructie)Se observa ca puterea are si putere reactiva, deci trafo iesire introduce cosFI (PF). Masuratorile au fost facute inainte de limitare cam cu 1V. Am fost suprins ca puterea este numai de 29W. In simulare era de aproximativ 30W in conditii similare.Amplificatorul are cam 0.3% distorsiuni, adaugate la cele 1.3% ale generatorului. In final se vad pe instrument 1.6%. In simulare, distorsiunile sunt cam de 0.16%, deci real arata dublu. Nu stiu daca gandesc corect, distorsiunile generatorului se adauga sau se multiplica? Link spre comentariu
sebi_c Postat Martie 20, 2009 Autor Partajează Postat Martie 20, 2009 Acum am sa mai pun imagini cu masuratori la 120Hz. La putere nu mai apare componenta reactiva. Nivelele sunt cam aceleasi ca la semnalele de 40Hz. Tensiunea la iesire are circa 1.0% THD. Deci mai adauga 0.3% la cele 0.7% ale generatorului, daca afirmatia mea este valabila (distorsiunile sunt aditive). In acest caz, distorsiunile sunt 0.3% ca la 40Hz. Nivelul este de 15.1V, probabil din varii cauze. Puterea activa este aceeasi, 29W, ca la 40Hz.Am mai facut o masuratoare dupa intrarea in limitare si am citit 35W. Distorsiunile sunt circa 6.4%, deci facand scaderea cu 0.7% de la generator, rezulta cam 5.7% pentru amplificator. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 22, 2009 Partajează Postat Martie 22, 2009 ....Intre timp vreau sa abordez un proiect cu 6P3S-E, dar ma cam dezamagit cand am vazut tensiunea max. la anod. Tu ai facut un PA cu tubul asta. Ai incercat versiune cu 6p3s-e?6P3SE (versiunea militara de anduranta, nu cea normala 6P3S si atit ,adica cele prezentate in imaginea ta)poate fi alimentata pe ANOD cu 500_600Vcc cu conditia sa ai socluri de calitate(preferabil calit,anodul este in vecinatate filament,masa)dar tensiunea pe g2 nu trebuie sa depaseasca 250_280vcc si curentul in repaos max. 25mA.Pt statii lautari foloseam pe vremuri aceste lampi cu 540v pe anod si 270v pe g2(din simplul motiv ca nu se mai gasea EL34),obtineam in felul acesta 50_60W chiar mai mult in mod curent,pe difuzoare de randament mare si incinte serioase sunetul te rupea efectiv(il simteai pina si cu organele interne chiar daca ai fi fost surd,tremurau paharele pe mese), finalele mergeau ani de zile in conditii chinuite soare,frig,umezeala,etc., aveam probleme cu soclurile uneori ,se inpuscau anod_filament.Pe la 360v/270v Ua/Ug2 se pot obtine chiar 47W conform date de catalog.Cu un UL 2 x10w imi vibreaza planseele la casa ,tot spilu e sa ai incinte serioase bas energic si profund(sub 15 toli nu discutam si exclus compresie) medii curate si inalte precise plus sunetul inconfundabil furnizat de lampa. Link spre comentariu
sebi_c Postat Martie 22, 2009 Autor Partajează Postat Martie 22, 2009 Mersi Valderama! Deci sa inteleg ca este vorba despre lampa din imagine. Am 10buc si vreau sa folosesc cate doua in paralel. Nu stiu de ce au asa tensiune max. mica in data sheet. Eu am o documentatie destul de detaliata (nu mai stiu de unde), unde apare cu tensiune max mai proasta ca cea normala (cu culot). La putere arata un pic mai tare ca 1/2 din GU19, adica Pda=20.5W in loc de 20W. Da' la GU19 Umax este 750V.Eu vreau sa le alimentez la 400V la anod si 240V la ecran. Se poate estima o putere in conditiile folosirii dubletilor de lampi pe ramura?Am vazut ca esti fan Marshal. Toate amplificatoarele pe care le-am vazut la ei sunt Push Pull normale (non UL). Cum explici asta? De ce nu au abordat metoda?In imaginea mea mai erau si 1x2J27L si 1x12J1L dezbracate de aluminiu. Imi place forma lor! Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 22, 2009 Partajează Postat Martie 22, 2009 Pe ecran as merge 260_270 e numai o parere ,doua pe ramura negativare fixa garantat 80w sau mai mult(in UL cca 40w).Povestea de la MARSHALL cun non_UL este simpla sint amplificatoare dedicate pentru show(spectacol ,concert),.200w (sase EL34 toate,200W cu modestie!!!)de la marshall cu incinta ei rupe o sala a SPORTURILOR mai ales daca este vorba de bas,cu cinci, sase amplificatoare de acest gen se poate sonoriza un STADION in PLIN.Probabil ca ai prins formatia PHEONIX in tinerete ,adu_ti aminte!,basul furnizat de chitara lui Josef Kappl(basistul trupei) provenea dintr_un astfel de amplificator (zguduia betoanele in sali sau spatii inchise mari). Aceste amplificatoare nu sint utilizate pentru ce facem noi astazi acasa club discoteca etc.,PS bineinteles eu nu discut de vatul chinezesc, incinta chinezeasca(difuzorul),sau alte prostii de gen(la ei toate sint mai mici,mincinoase si de proasta calitate. la difuzoarele lor SPL_ul nu depaseste 70_80 dB/Wm decit rar si atunci insotit de o serie intreaga de probleme,de care de altfel PUTE piata).Altfel spus e bine sa facem de asa natura incit sa ne pricopsim cu niste incinte decente(SPL=95_100 dB/Wm,cu cit mai mult cu atit mai bine!!!),astfel vom trage concluzii mai usor si ne vom bucura in alte conditii de auditii. Link spre comentariu
sebi_c Postat Martie 22, 2009 Autor Partajează Postat Martie 22, 2009 Bine, dom'le! Am sa merg cu 260..270V la ecran si am sa incerc cu 450V si poate si mai mult la anod. Sper sa mearga! Am citit pe alte forumuri ca tensiunea prea mare reduce viata tubului. Din simulare am observat ca putere nu prea iese in AB1 cu tensiuni mici, cel putin atat cat sper. Poate in AB2, dar drivingul se complica.Referitor la boxe as vrea sa-mi procur ceva, asa cum spui de eficienta mai ridicata. Am vazut ca multi au si-au facut boxe si cu difuzoare mari. Da' nu am auzit nici unu' sa se auda asa cum place. Fac multa galagie, dar mai putina calitate. Asa ca optez sa-mi cumpar boxe. Link spre comentariu
sebi_c Postat Martie 26, 2009 Autor Partajează Postat Martie 26, 2009 Mai postez o imagine, sa vedeti ce auzim noi cu digitalul asta. Amplificatorul GU19_PA este excitat cu semnal din placa de sunet a computerului. Sursa muzicala este un post de radio pe internet cu streaming de 128Kbit.Sus este semnal de intrare (e maxim ce pot sa vad) si jos semnalul la iesire. Se observa destul de clar eroarea de cuantizare a DAC-ului de pe placa de sunet. Dupa cum se vede, nici vorba de vreo filtrare! Se aude bine, dar asta excita boxele! Link spre comentariu
mișa Postat Martie 27, 2009 Partajează Postat Martie 27, 2009 sebi_c! Sa nu consideri te rog un atac, dar aici gresesti. Intr-adevar, asa arata semnalul de iesire de la o placa de sunet on board de cea mai slaba calitate. Am facut si eu aceste masuratori. In realitate, o placa de sunet civilizata merge mult mai bine. Placa de sunet pe care ai facut testele, o vei arunca la gunoi dupa ce vei auzi cum suna una cit de cit buna. Te rog sa faci aceasta comparatie aducind linga computerul ce contine placa cu care ai prezentat oscilograma, un computer care contine o placa cit de cit buna. Pentru mine personal, ca sunet si forma de unda (pe osciloscop) virful este M-audio Revolution, cu care pot genera la rata de esantionare 192K, semnale de la 0 (zero adica curent continuu, bine , aproape de 0, de ex. 0.1Hz) pina la 75KHz (saptezecisicincikilohertzi) fara sa obsev vreo deformare a undei, sau o scadere a amplitudinii. Evident, programul cu care generez forma de unda trebuie sa poata genera la asa sample rate mare. (nu stiu cit de bine te pricepi la asta, dar rata de esantionare de 192K sample/sec nu are nimic comun cu rata de compresie de 192Kb/s de la mp3) Si nici forma de unda prezentata de tine nu are legatura cu cei 128K transmisi de postul de radio. Un mp3 comprimat la 128K arata (pe osciloscop) mult mai bine decit ce l-ai prezentat tu. Din pacate, ai dat peste o placa de sunet deosebit de proasta.Pot sa-ti dau mai multe explicatii daca te intereseaza dar eu cred ca te vei documenta si vei masura singur.1. Cumpara-ti o placa de sunet mai de doamne-ajuta si incearca-i performantele maxime. Vei fi surprins. (multi isi cumpara dar nu stiu sa le foloseasca la performantele reale)Succes,Mihai Link spre comentariu
sebi_c Postat Martie 28, 2009 Autor Partajează Postat Martie 28, 2009 Da nu-i motiv de suparare! Asa e cum spui! Placa de sunet e built in la un computer din reteaua mea (am patru si server linux). Pe computerul ala fac firmware si programare HDL. In timp ce lucrez la computerul de pe care scriu, ascult pe asta radio (nu introduce aproape deloc zgomot). In fapt, am vrut sa subliniez ca amplificatorul nu netezeste aproape deloc! Era un apropo ceva mai subtil.Misha, am vazut ca-ti plac lampile vechi! Si mie, si chiar cred ca erau facute mai ingrijit, iar unele arata mult mai spectaculos. In schimb, am o mare problema ca nu am socluri pentru cele din seria 20 (EF22, EL21...), ca de asemeni si pentru cele din seria 11. As pune prima lampa EF22 la un amplificator cu GU50 dar am abandonat ideea pentru ca nu pot face rost de socluri. Link spre comentariu
mișa Postat Martie 28, 2009 Partajează Postat Martie 28, 2009 M-a ingrijorat faptul ca unii vor crede ca chiar atit de rau e semnalul generat de placile de sunet...E posibil sa am ceva socluri pentru seria 2X. Daca am in plus iti trimit.Parerea mea personala e ca EF22 nu merge ca aspect cu GU50. Merita sa faci cu EF22 si EBL21. (EL21 nu cred ca exista) Link spre comentariu
sebi_c Postat Martie 28, 2009 Autor Partajează Postat Martie 28, 2009 Bine Misha! Da' ce tub crezi ca ar merge cu GU50, asa ca aspect? Mie nu-mi place cum arata 6J4 sau si mai rau 6J7. Mi-ar place ceva din sticla. Defazorul il fac cu 6N8S. EF22 mi-ar fi placut ca este destul de ieftin si e din sticla. Poate pun un diferential la intrare cu 12J1L dezbracat de invelisul din aluminiu. Aceasi problema apare si aici, soclul, care parca e ca la EF22. Link spre comentariu
mișa Postat Martie 28, 2009 Partajează Postat Martie 28, 2009 Pai, ca aspect, (dupa mine si aspectul e un motiv pentru care mai fac cite un amplif cu lampi...) cel mai bine ar merge 12s3s http://www.proradioantic.ro/index.php?x ... =73&&pag=1 , dar e tare greu de gasit. E mult mai mica decit GU50. Oricum tot ceva rusesc a merge sau o lampa din seria 8. Sau o idee nebuneasaca ar fi sa faci si prefinalul tot cu GU50 ca si astea sunt ieftine si se gasesc mult mai usor ca EF22 care vorba aia, e mai mult de colectie datorita vechimii. Unii ar zice ca e pacat sa folosesti GU50 in preamplif, dar eu stau sa ma intreb... e pacat ca ce? Link spre comentariu
felixx Postat Martie 28, 2009 Partajează Postat Martie 28, 2009 Am...doar o bucata 12C3C,din 1964,niciodata folosita....daca trebuie cuiva.... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum