Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator GU19, simulare

sebi_c

Postări Recomandate

Da domn_le, un pic mai ascutita semialternanta negativa la 40k(dar totusi 40k).Personal nu stiu daca as mentine 1M Rg1 T1 as cobori ceva mai jos 100k sau mai mult(este numai o opinie)lucru care ar duce si la micsorarea cuplajelor parazite.Pentru testul final daca gen_ul dispune de dreptunghi trimete si tu un 40Hz.(indiferent cit cade palierul de CC la dreapta, mult,putin)

Link spre comentariu

Valderama, am vazut ca faza din caracteristica amplitudine frecventa (simulator) afecteaza puritatea sinusoidala datorita transformatorului. Condensatorul de 1N care scurtcircuiteaza reactia (din catod lampa de intrare) imbunatateste situatia.Am pus 38Hz semnal dretunghiulara in prima postare cu forme de unda (unde-i si 1KHz). Probabil n-ai observat-o! La intrare am pus doua potentiometre semireglabile de 47K(mai mare nu am avut). Din preamplificator corector(urmeaza) am sa cuplez pe repetor catodic, deci direct. Imi plac cuplajele, atat cat se poate, direct in curent continuu.Masuratorile au fost facute cu o sonda necompensata (sonda de la multimetru analogic polonez de RF) ceea ce afecteaza un pic masuratorile de frecventa mai mare.In general sunt multumit! Ca elemente specifice GU19:-Caracteristica Ug-Ia, pot spune ca are o liniaritate mai buna decat alte tuburi (6P3S, 6P6S, chiar EL84). Acest lucru permite folosirea unui curent de mers in gol mai mic. Am verificat pentru 6P3S (urmatorul proiect), care pentru comportament echivalent ar trebui sa aiba cam 35..40mA(?!). La Gu19, de la 8mA la 20mA nu sunt imbunatatiri spectaculoase (ceva mai bine la semnal dreptunghiular de 38Hz).-Rezistenta de iesire destul de mare, 2.5KOhm pe tub, deci 10KOhm Raa.-Castig destul de insemnat, Gm~20.-Ma deranjeaza anozii sus, trebuie sa inventez ceva sa exclud pericolul de electrocutare. E indreptatita asezarea acolo, pentru ca e lampa de pana la 600MHz.Transformatorul de iesire e destul de bine proiectat si facut. Din baza de simulare am luat mai multe informatii pe care le-am transmis proiectantului si i-am spus ca indiferent de ce-i da in calcul sa le respecte. Rezistenta infasurarii secundare nu prea pot sa o masor cu acuratete pentru ca, rezidual, pe multimetru am din start 0.2Ohm. Mie imi arata ceva de genul 0.3..0.4 Ohm. In primar, am mai spus-o, 2x60 Ohm, inductanta, de la capat la capat este cam 120H si Ranod-anod=10KOhm.Lampa de intrare, 6J9P este de amplificare relativ mare, putin mai mica totusi ca un EF86. O cunosc tot de la aplicatii de RF, unde mi-a placut, chiar ca lampa universala, daca este folosita optim, daca nu, oscileaza f. usor. 6N2P nu ridica nici o problema, mie mi s-a parut o lampa docila.Reglajul curentului de mers in gol l-am facut intercaland cate un rezistor de 10 Ohm la fiecare anod. Se da un curent mic din negativare si din potentiometru balans se face face curent egal. Din potentiometru reglaj curent se aduce la valoare dorita. Se mai verifica o data egalitatea, eventual se mai retuseaza putin.Pentru a face acest reglaj, intrarile se pun in scurtcircuit si condensatoarele din reactie, obigatoriu montate (autooscileaza la atingere anozi cu proba de la voltmetru). Atentie, pe anozi e 500V!Balansarea tensiunii de excitatie (potentiometru din anozi prefinala) am facut-o uitandu-ma pe rezistor din catod finala cu osciloscop. Cand cocoasele de la sinus sunt la fel, e foarte bine (ca la un semnal redresat dubla alternanta, mai indulcit).Reglajul se face cu semnal, valoare cam la 70% din maxim.In final, din potentiometrele din bucla de reactie se egaleaza amplificarea celeor doua canale pentru egalitate.

Link spre comentariu

Merge foarte bine la bas(38hz)dreptunghi un pic mai curioasa tranzitia catre sfirsitul palierului(daca palierul nu ar fi avut acel pct. de inflexiune premergator tranzitiei era ideal),pe la 20Khz e mai asa (dreptunghi)probabil balonul comun al finalelor si putin traful,oricum transformatoarele sint reusite,per ansamblu merge mai mult decit bine!

Link spre comentariu

Mersi pt aprecieri, Valderama! Am mers putin sub 40Hz, acolo unde se vede tranzitia aia mai lenesa. La frecvente ceva mai mari de 45Hz e mult mai rapida. Seamana cu iesirea din conductie la Mosfeturi(poza!) cand sarcina din grila nu e descarcata rapid. Inclinatia nivelului e data de condensatoarele ce cupleaza finalul. Dupa mine e normala la semnale de frecvente asa joase. La 20KHz se observa un dreptunghi prost pt ca am taiat banda la 40KHz (la 40KHz, Uiesire= 0.707*Uiesire1KHz), deci nu mai are armonici. In mod natural, cred ca banda se duce pana la 80KHz, dar nu am putut sa-l fac stabil pana acolo. Chiar si acum pe 100KHz, mai scoate ceva (cam 4Vvv). Dupa 100KHz se duce totul catre zero. Oricum nu ma asteptam la un dreptunghi frumos, la o banda asa mica. Ar fi trebuit sa fie cam de 10 ori mai mare(pe la 200KHz) sa vad ceva mai frumos.Sunetul la muzica e cristal! Sunt uimit cum asa lampi mici (dupa parerea mea) pot scoate o putere, considerabila dupa mine. Am pus pe difuzoare si la vreo 6KHz, a sarit protectia difuzoarelor cu semnal comparabil ca in figuri. Am dat volumul la zero si s-a resetat protectia. Cred ca puterea se apropia de 50W. Cu semnal curentul pe amplificator se duce catre 270..280mA la 530V ( am setat acum 525V).Altfel, cine vrea sa se apuce de constructia lui, cred ca o problema importanta este reglajul curentului la primul tub. Ar fi trebuit sa pun un potentiometru acolo, in catod in loc de 1K fix. Tensiunea pe anodul pentodei trebuie reglata la o valoare de 35..40V, pentru ca e cuplat direct cu etajul defazor. Eu am pus Zenner pe ecran din motivul restrictionarii variabilitatii tuburilor. Cu toate astea, am probat pe un lot de 10tuburi si am observat o distributie de la 35V la 57V a tensiunii pe anod. Trebuie aranjata din rezistenta din catod. La schimbarea cu 6J9PE, treaba e si mai urata, tensiunea ajunge peste 70V (tub cu amplificare mai mica). Reglajul se face la fel. Chiar si o mica schimbare a rezistentei poate determina ajungerea in modul normal (micsorare, in general).Date trafo de retea:- input 230V- secundar, tensiune inalta 2x235V la 380mA;- 6.3V/8A, filament (min. 5.5A);- 30V/50mA, negativare;- structura 250VA.

Link spre comentariu

Multumesc Blue! Mai pun o poza cu toate placile si una facuta noaptea.Amplificatorul are un sunet exceptional (asa mi se pare mie), dar nu vad norul albastru pe care l-am vazut cand am tras din el vreo 40..50W in amplificatorul RF(il mai am si acum!). Pe ala l-am facut in 1978 si am lucrat cu el destul de mult. Imi aduc aminte ca atunci cand apasam pe manipulator si aveam excitatia mai tare, se inroseau anozii (atunci mai reduceam nivelul de intrare). In timp ce lucram, in tub era un nor albastru intre anozi si catod si care se producea in ritmul manipularii. Acum, nici vorba de asemea efecte! Poate il subapreciez(in acest design), dar mi se pare un tub mic, chiar cand il compar cu 6P3SE. Si totusi da spre 50W, puterea. 2x6P3SE nu stiu daca vor scoate aceasta putere!Urmatorul proiect va fi cu 4x6P3SE in montaj UL!

Link spre comentariu

Lucrezi ordonat, i-mi place ! 6p3s este mult mai palpabil decat gu19 , este previzibil, deci controlabil. Am o sugestie pt tine: simularea este excelenta pt o revizualizare, dar tuburile sant foarte sigure in comportament,asa ca stabilirea clasei de functionare (o problema de randament) ar fi data de nivelul minim de distorsiuni THD si TDI, asa ca pct. de functionare este conditionat de masurarea acestor distorsiuni !

Link spre comentariu

Ei, Blue, orice lampa e palpabila daca avem caracteristici pe care sa ne bazam! Referitor la 6P3S (mai ales versiunea cu E), am unele neclaritati. Mie mi se pare ca tensiunea anodica maxima(prevazuta in data sheet) e cam mica, adica 300V. Multa lume spune ca e ca 6L6GC, dar asta are Vanod mult mai mare. Mi-am exprimat intentia sa fac un Push Pull (poate UL) cu aceasta lampa (cate 2 in paralel) dar situatia asta cu Vanod_max=300V ma cam dezamageste.Am vazut ca totusi Misha alimenteaza cu 390V. Mie-mi place sa alimentez cu tensiune mare si sa am curent rezonabil la lampi.As vrea, daca se poate sa comentezi lampa 6P3S, ce-ti place si ce nu la ea, de asemeni oricine o cunoaste.

Link spre comentariu

Mersi Misha! Ultimile imagini (chiar si celelalte) le-am pus doar informativ. Distorsiunile, deocamdata nu am cum sa le masor. Vreau sa incerc sa le masor cu un program de pe computer, dar computerul la care am legat amplificatorul scoate ceva zgomote (de HDD, cand se misca ceva prin el). Inca nu am descoperit cauza! Acum m-am concentrat sa-l pun la punct dpdv static si echilibrare in AC. Cel mai mult mi-am batut capul sa-l stabilizez AC astfel incat sa am banda cat mai larga. Oricum mi-a intercut asteptarile, cel putin dpdv al puterii!Intre timp vreau sa abordez un proiect cu 6P3S-E, dar ma cam dezamagit cand am vazut tensiunea max. la anod. Tu ai facut un PA cu tubul asta. Ai incercat versiune cu 6p3s-e?

Link spre comentariu

Daca tot am amintit de amplificatorul RF din 1978, am dat fuga in subsol si am adus amplificatorul prafuit! Pun cateva imagini pentru divertisment. Scuze pt. off topic!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări