Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator GU19, simulare

sebi_c

Postări Recomandate

In sfarsit, am reusit, am instalat toate fonturile kirilice posibile. Everything is nice!Am facut asta pe un alt computer cu XP ca pe asta am vista si desi am setat RUS nu mai vreau sa am si alte surprize.

Si eu am vista pe laptop si arata nazbatii :speriatLE Merge si in vista dupa ce se face modificarea in Control panel->Regional seting->Administrativ se alege limba rusa ca fiind curenta pt. programele non-Unicode
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Azi am primit numai transformatoarele de iesire! Trebuia sa-l primesc si pe cel de alimentare. Am ramas surprins cat de mari sunt!Chiar daca nu am primit trafo de alimentare, am luat sursa stabilizata Tesla, si am folosit-o, chiar daca nu pot sa scot decat 400V in loc de 500V, cat a fost in simulator si cat e prevazut. Din cauza curentului de max 100mA, am excitat numai un canal. Inainte de toate am pus toate intrarile in scurt.Mai intai am reglat curentul de mers in gol la 10mA din tensiunea de negativare (alta sursa), la toate tuburile. Am verificat tensiunea in anod la pentoda de intrare si am gasit-o mai mare ca la simulare (50V in loc de 35V), asa ca am modificat rezistorul din catodul pentodei de la 1K5 la 1K si tensiunea a devenit 40V, acceptabil (cu plaj direct cu ADif).Impresia este ca fara semnal la intrare nu se aude nimic, nici un fasait. Am eliminat toate sursele de zgomot (posibile, ca serveru' tre' sa mearga). Nu se aude nimic! Am verificat cu osciloscopul si pe 5mV se vede doar zgomotul de la antena radio-tv, situata la circa 500m de mine.Oare cand trebuie sa se auda brumul? Cand nu-i volum sau cu el la maxim?Nu am un generator (maine capat unu') de AF, dar m-am gandit sa iau tensiunea de modulatie (1000Hz) de la un generator RF, de calitate ceva mai slaba(IEMI, joaca putin cocoasele la sinus). Dau putin volum si se aude 1000Hz. Incerc sa pun un reostat, dar e batran si el, asa ca nu face contact calumea si am lasat tot difuzoarele (vaii, urechile mele!).Constat ca functioneaza binisor, inainte de limitare sunt aprox. 14..15V, amplitudine. Se pare ca sunt vreo 24W.Acestea sunt teste preliminare! Urmeaza, dupa ce pun totul la punct, sa fac si o masuratoare a distorsiunilor cu un programel pe calculator. Nu sunt sigur ca analiza o sa fie chiar corecta, dar ce ma costa!Sa vedem ce se intampla dupa ce primesc transformatorul lui de alimentare!

Link spre comentariu

Nu am un generator (maine capat unu') de AF, dar m-am gandit sa iau tensiunea de modulatie (1000Hz) de la un generator RF, de calitate ceva mai slaba(IEMI, joaca putin cocoasele la sinus).

Foarte frumos lucrat si lampile sunt frumoase :aplauze.Se poate folosi in loc de generator dedicat un generator software + iesirea de la placa de sunet. In acest link este un osciloscop care are si generator: http://zeitnitz.de/Christian/Scope/Scope_en.html "The oscilloscope contains in addition a signal generator for 2 channels for Sine, Square, Triangular and Sawtooth wave forms in the frequency range from 0 to 20kHz. These signals are available at the speaker output of the sound card."Am gasit si un exemplu al cablului de conectare la iesirea placii de sunet:
Link spre comentariu

felicitari!"stiintific",profesional si frumos realizat!asa dupa caum am vorbit si la telefon atentie la urmatorul proiect,ti-am spus ca nu prea se recomanda folosirea a doua pentode (tetrode) din acelasi balon in configuratie PP pentru puteri mai mari de 20W(!!!!).Apar asa numitele "distortion of phase plate",explicatia este foarte laborioasa,dar daca o sa cauti pe net o sa gasesti.Acest fenomen apare la frecvente joase(40-250Hz) si la puteri de peste 20W.Se pot observa cu osciloscopul dar o ureche fina (de lautar!) poate auzi. Ar merge perfect o configuratie PP cu 2XGU19.Este doar o sugestie,nu te supara.In rest nu pot decat sa te felicit si astept urmatorul proiect despre care am vorbit.

Link spre comentariu

Multumesc pt aprecieri! Mai e de lucru!Foarte interesant e ca daca lovesc usor prima lampa se aude un sunet ca de clopotei! Cred ca are amplificare mare. Acelasi efect si daca lovesc placa. Nu deranjeaza asta cand le pun pe cutie. Oare nu face microfonie cu semnalul dat la maxim? La testele preliminare, am dat la maxim volumul (semireglabil de pe poza) si nu am observat asta, desi mi-am bulit urechile pentru o saptamana. Neaparat, trebuie sa-mi fac o rezistenta de sarcina!Florin, la asta m-am gandit si eu, sa iau semnal din computer. Acu' m-apuc sa fac un cablu, pentru ca omu' cu generatoru' nu-l gaseste. S-a dus sa-l mai caute.Ma gandesc sa-i fac si un corector de ton cu triode! Am vazut ceva scheme pe forum, da' ca tot omu' nu-mi ajung. Ceva sugestii! Bineinteles ca o sa-l simulez inainte, sa observ efectul reglajelor, distorsiuni, etc. Dupa ce mai fac niste teste am sa pun si schema din Orcad, adica cea implementata.

Link spre comentariu

Semnal la iesire inainte de limitare. 5V/div ,Vad sase diviziuni virf la virf sinus ,cum adica 14_15v?,probabil 10_11Vef,24W pe 4 ohmi sar intelege sau e vorba de 8?.Daca faci rost de generator trimete o poza(oscilograma )pe la 40_50Hz semnal drepunghiular si una pe la18_20khz tot dreptunghiular,la 1khz sinus nu e concludent.De aratat arata bine si trafurile sint plinute.

Link spre comentariu

Valderama, tocmai am spus ca e vorba de niste teste initiale, in lipsa tarnsformatorului de retea, care sa-mi furnizeze 500V, asa cum e proiectat si simulat. Semnalul de intrare era de calitate slaba, luat de la un modulator si totusi semnalul de iesire arata suficient de bine. Imi pare rau ca mi-am paradit sondele si nu pot vedea ambele canale, sa pun si intrarea. E nesperat pentru mine totusi ca la 400V este asa de mare. Dupa proiectare puterea ar trebui sa fie de 31W, iar acum este de circa 24..25W (pe 4 Ohm). Vreau sa vad exact ce se intampla cand termin sursa de alimentare.Altfel, astazi am facut teste folosind ca generator, computerul. Observatiile sunt ca asta introduce destule zgomote suplimentare (am pus si un cablu lung, ca am computerul la distanta), dar am mai putut trage ceva concluzii.- Semnal acceptabil din computer pana la 19.8KHz; dupa aceasta val. apare o modulatie inexplicabila. Frecventa cea mai de jos nealterata este 20Hz. La 19.8KHz arata aproape ca la 1000Hz.-Transformatoarele de iesire nu se sinchisesc sa se incalzeasca. Banuiesc ca vor merge bine si la 500V. Ele au fost proiectate pentru Raa 10K (deci 2.5K pe tub, acum nu prea este, dar o sa fie), 2x274Vrms in primar, iesire 4 Ohm (eu am doua boxe RFT de 50W, pe ele am masurat sinus pe scope) si 8 Ohm, putere 30W. Rezistenta infasurarii primare este 2x60 Ohm (!!!). Inductanta masurata de mine ~ 120H.-Deabia am reusit sa absorb 90mA la maximum (stereo); eu la 500V am optat pentru 190mA total curent (si simulat);-Curent de mers in gol: 10mA fiecare pentoda.-Pe trafuri nu am putut vedea semnal (sonde bulite). Am incercat la nivele mai mici, dar nu pot trage o concluzie adevarata (explorare toata dreapta de sarcina). Am vazut ca sfaraie putin varfu' sondelor (ca la RF, unde aveam tensiuni mari).Am uitat sa precizez: pe osciloscop se vad: 6div X5V=30V. Dar, trasa fara semanl este pe zero(mijloc ecran), deasupra ai 15V, iar dedesubt -15V. Eu cand spun amplitudine, ma refer la Vmax=15V. Un semnal sinusoidal, Vmax*Cos (omega*t). Adica daca e o tensiune armonica, Veficace=Vrms=Vmax/sqrt(2), deci Vrms=15/1.41=10.63V.Puterea P0=(Vrms)^2/Rdif=10.63^2/4=113.173/4=28.2W. Hai sa zicem ca sunt cel putin 25W! Am excitat si cu muzica, suna excelent! Sunt stupefiat! N-am mai auzit inca muzica de lampa. Prima piesa, Janis Joplin cu Maybe. Sunet excelent, dinamica fabuloasa!Am o nelamurire. Daca difuzoarele au banda pana la 20KHz, cum se comporta peste 20KHz. Mai au 4 Ohm, altfel spus mai absorb putere?Bineinteles ca am sa-mi fabric si niste sarcini rezistive. Poate exista ceva mai la indemana si eu nu stiu.Ramane sa ma gandesc, intre timp, la corector. Ceva sugestii sunt binevenite.

Link spre comentariu

Esti mincat de acum te_a prins microbu "suna excelent! Sunt stupefiat! N-am mai auzit inca muzica de lampa"din momentul asta o sa eviti finalele cu tranzistori(Pai...sincer iti spun cred ca nu ai ascultat muzica in adevaratul sens al cuvintului daca doar acum ai facut cunostinta cu sunetul de lampa).Daca tot ai facut efortul sa faci un final cu lampi incearca daca poti sa schimbi RFT_urile cu ceva mai substantial spl mare si ceva deschideri eventual inalte ferofluid si tolaj mare bas(ca sa simti mai bine amplioarea sunetului)nu_ti mai face probleme de tw rft.Pai da sase diviziuni asta am spus si eu ,cind discutam de putere consider ca e normal sa facem trimetere la Vef eu am zis 10_11Vef (asa uitinduma in fuga)tu ai calculat 10,63Vef (prea lunga asertiunea,ca sa fie mai simplu Vef=0,707 X Vvv/2 ,Vef=tensiune efectiva si Vvv=tensiune virf la virf)totul e OK,ma bucur ca esti multumit de realizare,referitor la corector n_as zice neaparat, mai fa analiza de surse si tip de semnal o sa ai surprize chiar placute."Rezistenta infasurarii primare este 2x60 Ohm (!!!). "BETON(excelent)i_ti spun,zio si pe aia din secundar 0,2_0.5 ohmi?.

Link spre comentariu

Cu 10mA / tetroda esti in clasa B , incearca sa maresti curentul , pana spre disipatia maxima posibila , s-ar putea sa auzi diferenta .

Ia in calcul ce a spus ,depanatorul e buna observatia.tensiunea la bornele primarului o sa fie ceva mai mare decit "2x274Vrms in primar",aprox 2x340 (cu alimentare 500 bineinteles),acum ai vreo 2x190. Transformatoarele de iesire nu se vor incalzi niciodata nau cum, poate de la lampile finale daca vor fi plasate in vecinatatea lor(lucru lipsit de importanta de altfel).
Link spre comentariu

Ei, am mai ascultat eu lampi, ca radioul meu este un Oberon, dar nu la putere semnificativa. Asta cu 10mA in gol, am studiat-o mult. Ca sa fac un AB1 cat mai eficient, adica putere cat mai multa, dreapta de sarcina compusa pt cele doua tuburi cat mai 'dreapta'(impreunare optima, distorsiuni minime). Nu uitati ca 10mA la un maxim de 95mA pe 500V e suficient. Poate mai mult de 10mA pot ascunde anumite imperfectiuni de proiectare si reglaj dar cu un anumit cost si nu tinteste chiar spre minimul de distorsiuni. Ce mai, e intoarsa pe toate partile!Multa lume s-a vaitat de 'brum', la acest PA sunetul apare din nimic. Chiar ma pregateam teoretic sa gasesc mijloace practice sa-l inlatur. Ma bucur ca nu e cazul. Am analizat traseele de filament sa nu faca suprafete radiante (tinute alaturat).Altfel, e adevarat ca trebuie sa procur niste boxe mai tari si o voi face.Deabia astept traful de retea, sa-i dau 500V!

Link spre comentariu

Nu exista brum la intrari de linie de ordinul sutelor de mV(indiferent cum este realizata alimentarea filamentului) decit atunci cind realizarea fizica este defectuasa.Chestia asta cu brumul e o LEGENDA FALSA crearta de INCEPATORI.Aduti aminte de magnetofoanele cu lampi care plecau de la sute de microvolti pina la citiva mv(1_2) furnizati de capul magnetic si fara brum sau cel mult cu un brum vag(dar cit aveau de amplificat?, mai ales avind in vedere ca nu erau alimentate ff in CC si la joase amplificarea conform caracteristici de raspuns in fregventa era maxima in play), nici pe intrarile de microfon nici o firma serioasa nu a practicat alimentarea ff in CC(Tocmai in asta consta ARTA).AB2 as zice spre B asa...("adica putere cat mai multa"), ,nu ca sa te contrazic dar asa sta traba si nu putem sa neglijam ce a spus "depanatorul" lucru perfect adevarat de altfel(fii atent ca uni dinte ei au micat multa piine cu tuburi sau tuburi pe piine ma rog).Chiar daca stim sa facem calcule si alte chestii nu putem sa facem din negru alb si din alb negru.

Link spre comentariu

Valderama, pai chestia asta cu brumu' nu e noua. Cand eram copil (hai vreo 15 ani), am facut un amplif cu 6P6 (o lampa) si am avut o gramada de brum. Pana la urma l-am micsorat, dar definitiv nu am scapat de el. Dupa asta am trecut pe tranzistoare (ASZ..).Eu m-am ocupat in special de RF si am utilizat cu precadere semiconductoare, mai putin finalul de emisie. Dar de prin 2000 am inceput sa ma pregatesc pentru tuburi, sa le cunosc mai bine. O sa fac si ceva de RF cu tuburi cu sarme.Revenind la chestia cu brumul, si romanii au trecut pe 'hum', desi mi se pare ca onomatopeic, e mai sugestiv brum. Da' daca au 'look', de ce sa nu aiba si 'hum'. Astfel, au inceput sa puna regulatoare pe 6.3V. Nu stiu ce castig mai aduce, daca nu ai brum fara ele.Referitor la chestiunea cu clasele, dupa cunoasterea mea e data de unghiul de conductie 'teta'. Daca 'teta' este 180 grade (curent de mers in gol=zero) e clasa B. Daca 360>'teta'>180 atunci clasa e AB (curent de mers in gol diferit de zero). Clasa AB se diferentiaza in AB1 (nu se depaseste Vgrila=0) si AB2 (Vgrila poate fi si pozitiv, deci curenti de grila semnificativi).Acu' cateva zile am studiat lampa 6N7S, care permite curenti de grila de pana la 22mA, ceea ce mi se pare f.mult. In acest caz se poate face un AB2 cu 6N7S de pana la 10W/Raa=10K cu Uanod=300V. Aici problema este atacul, care nu mai poate fi facut RC si din anod. Ori se cupleaza cu transformator, ori cu o iesire in curent, cum e repetorul catodic.Ma bate gandul sa experimentez asa ceva! Am citit pe Internet ca sunetul e si mai frumos.

Link spre comentariu

Te inseli coane referitor la clas B tuburi, daca Ia=o lampa este efectiv blocata (inceput de clasa C) nu se practica in audio,la clasa B in AF CURENTUL DE REPAOS ESTE MINIM 10mA SAU MAI MULT(CCA 20_30mA pt 6L6,EL34 KT,66,KT 88,etc) asa au lucrat toate firmele mari MARSCHALL, PV......uitate si tu in specificatii la clase pt diverse tuburi indiferent ca_i vorba de rusi, europeni,americani,japoneji ce_or mai fi ei(Poate reusesti tu sa reinventezi clasele la tub!,cine stie?).Referitor la tensiunea de atac a finalelor intradevar in clasa AB2 si B cu predilectie cind ne apropiem de puterea nominala grilele de comanda ale lampilor finale devin usor pozitive in raport cu catodul.Vezi ca am dat aici pe forum un pdf cu clase la EL34 de la TELEFUNKEN(chiar unu din producatori ei cu regimurile de riguare A,AB,B),in clasa B regimul cel mai ridicat de putere Ua=800v Ug2=400v si Ug1=-39v curentul de repaos prin anozi este de 25mA FIECARE TUB, ambele 2x25mA,nai sa vezi in viata ta etaje finale brend sau nu cu tub in clasa B la care curenti de repaos prin Anozi sa fie 0mA(sau aproape 0) Distorsiunile de racordare ar deveni enorme datorita S_ului pe care il are tubul(punctul de functionare la clasa B se stabileste pe caracteristica in zona cea mai de jos dar totusi unde aceasta mai este cit de cit rectilinie).Pentru realizare poftim 10+ pt teorie 6- cu indulgenta IN DOMENIU TUB(atentie duci lumea in eroare).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări