sebi_c Postat Februarie 7, 2009 Partajează Postat Februarie 7, 2009 Propun spre examinare si simulare acest amplificator, care nu are nimic extraordinar in afara de faptul este realizat cu o lampa de RF. M-am gandit la solutia respectiva cand am citit pe pagina lui Steve despre primul lui matrix amplifier, realizat tot cu o dubla beam tetrode RF de la Philips. Mi-a placut surprinderea lui referitoare la un sunet care apare din nimic. Altfel, intetionez sa-l fac si practic. Simularea este facuta cu LTspice, downloadat de pe http://www.linear.com/designtools/software/ltspice.jsp. Se decomprima zip-ul si se da click pe semnul cu tranzistor. Run si click pe oricare nod, sau componenta si se poate observa o forma de unda, curent sau tensiune (analiza transient). In View, Spice error log si se poate citi THD la iesire si in punctul test. Daca se merge in edit, se schimba pe AC analiza, run si click la iesire (load). Se poate vedea caracteristica amplitudine sau faza/ frecventa. Iarasi in edit, analiza OP, si mouse pe componenta sau nod (fara click) si se pot vedea conditiile statice. Timpul de simulare in transient este 10s. Daca vi se pare prea mare se micsoreaza la 100ms. La computere mai slabe, s-ar putea sa dureze prea mult simularea pe 10s. Altfel, click pe palma si-l opriti inainte sa termine, dupa care cele spuse mai sus. PS. Daca sunt enervant pentru cunoscatori, scuzati-ma! Link spre comentariu
sebi_c Postat Februarie 9, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 9, 2009 Si pentru cei ce nu simuleaza, atasez cateva poze din simulator.Conditii:-tensiune la intrare 70mV RMS (100mVvv), 1000Hz;-THD la 1000Hz = 0.178% / 30,4WIn simulator folosesc simbol tetroda in loc de pentoda. Supresorul este legat default la catod.Modelul transformatorului este, nesaturabil, deci trebuie tratat tinand cont de acest aspect. Oricum, real, banda de frecvente va fi limitata jos de transformator. Link spre comentariu
yo9how Postat Februarie 9, 2009 Partajează Postat Februarie 9, 2009 sunt si eu interesat daca cineva a experimentat o astfel de schema cu acest tip de lampa, era un user care lucra la o schema cu gu19, dar a ramas ca pune totul on-line cand ramane la varianta definitiva; pana atunci, ramane curiozitatea; detin 3 astfel de tuburi si sunt interesat daca as putea face ceva cu ele in audio Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 16, 2009 Partajează Postat Februarie 16, 2009 Inverseaza polaritatea la sursa de Negativare pe schema trimeasa,nare ce sa caute + pe grila in aceasta situatie.Pe schema apare ca TENSIUNE DE POZITIVARE????? conform polaritati reprezentate.Scoate diodele stabilizatore din G2 prima lampa, nu ne trebuie pe acolo tensiuni de zgomot chiar si stinse de 100nF.Lasale incolo de inovatii cu semiconductori daca nu ai deprinderea necesara. Link spre comentariu
sebi_c Postat Februarie 16, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 16, 2009 Nu vreau sa raspund provocarilor! Ai un limbaj aberant!Uita-te la valoarea sursei, care este -20V. Adica daca polaritatea e cu plus si valoarea e -20V, atunci -20V ajunge pe grila. Diodele zenner sunt puse pentru ca modelul nu respecta curentul de pe ecran intocmai. Am mai povestit despre modele de la tuburi. Daca le stii deficientele, poti sa le corectezi. Acu', daca e zenner pe ecran, stim cu totii, ca amplificarea de pe ecran nu e mare si oricum zgomotul nu are prea mare importanta in acest sens. S-a facut si analiza de zgomot.Altfel, te atentionez in mod civilizat, sa porti o conversatie, de asemeni, civilizata! Pe viitor nu-ti mai raspund la nici o interventie de acest fel. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 26, 2009 Partajează Postat Februarie 26, 2009 In primul etaj chiar si amplificarea pe g2 este suficient de mare incit sa creeze probleme(zgomot alb,etc)in prezenta diodelor stabilizatoare pe g2(mai ales ca este urmat de un etaj care are cistig in tensiune apreciabil),poate fi corect numai daca aceste diode sint speciale(gen integrat)si nu genereaza ca atare zgomot de loc!!!!.Zgomotul are importanta foarte mare!,analiza lui ,ca si regula nu are de a face cu simularea. Link spre comentariu
florint Postat Februarie 26, 2009 Partajează Postat Februarie 26, 2009 Am descoperit ca se poate lucra cu fisiere .wav in simulari .Semnalul de intrare (sinus cu 0,099V si frecventa 1k) a fost salvat in format wav si apoi analizat spectral cu ajutorul programului audacity, la fel am procedat si cu semnalul de iesire. Exista o mica problema ori programul/programele audio limiteaza sinusoida la 1V ori atunci cand se creaza fisierul .wav se intampla aceastlucru (deoarece maximul placii de sunet este 1V).Acelasi lucru am facut si la schema lui misha_05,unde la intrare avem sinus de 0,5V si frecv. 1k.Directiva spice arata astfel:.wave .\nume_fisier.wav 16 44,1k V(load) ; pentru iesire 16 biti si rezolutie de 44,1kAtasez si fisierele .wav (pot fi asculate iar formele vazute cu media player unde am activat scope-ul) Link spre comentariu
sebi_c Postat Februarie 27, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 27, 2009 Florin, stiam de facilitate, dar nu am fost curios sa o testez. Acum vad ca are o utilitate care arata calitatea semnalului.E o diferenta remarcabila a simularii PA cu GU19, fata de amplificatorul Misha, care este totusi foarte bun. Altfel, am trimis cablajele la facut. Sa vedem cum va fi in realitate!Sebi Link spre comentariu
florint Postat Februarie 27, 2009 Partajează Postat Februarie 27, 2009 Florin, stiam de facilitate, dar nu am fost curios sa o testez. Acum vad ca are o utilitate care arata calitatea semnalului.E o diferenta remarcabila a simularii PA cu GU19, fata de amplificatorul Misha, care este totusi foarte bun. Altfel, am trimis cablajele la facut. Sa vedem cum va fi in realitate!SebiPana acum nu stiam de aceasta facilitate la LTspice. Stiu ca exista la Proteus unde chiar se poate trimite iesirea in placa de sunet. Stiu ca pare mai putin zgomotos amplif. cu Gu19 dar este diferenta si intre semnale iar traful de la misa din simulare este un model mai aproape de realitate.Am gasit un program de optimizare a parametrilor ce lucreaza cu spice http://asco.sourceforge.net/ Link spre comentariu
sebi_c Postat Februarie 27, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 27, 2009 Florin, am downloadat un programel pentru calcul trafo iesire, dar e in limba rusa. Asta nu ar fi o asa de mare problema, dar nu am fonturi si nici nu stiu cum sa fac sa afiseze fonturi kirilice. M-au ajutat sa-l gasesc unii de pe un forum rusesc. Link spre comentariu
florint Postat Februarie 27, 2009 Partajează Postat Februarie 27, 2009 Florin, am downloadat un programel pentru calcul trafo iesire, dar e in limba rusa. Asta nu ar fi o asa de mare problema, dar nu am fonturi si nici nu stiu cum sa fac sa afiseze fonturi kirilice. M-au ajutat sa-l gasesc unii de pe un forum rusesc.Fonturi cred ca aveti. Ca de exemplu ??????????????? eu am scris astfel dupa ce am schimbat tastatura in RU (deci fonturi sunt). Depinde si de cum este scris programul. Link spre comentariu
sebi_c Postat Februarie 27, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 27, 2009 Apropo de traf! Am vorbit cu cei de la Petra si dupa calculul lor, iese ceva de 600H in primar, ca m-am speriat. Iar rezistenta ohmica, mai buna ca la Plitron. Sa vedem ce-o iesi! Toate trafurile la spice, asazise corecte, sunt acelasi lucru cu niste bobine cuplate. Mai se adauga ceva rezistente de val mare sa mearga cu bobinele lasate in gol si un factor care diminuiaza factorul de cuplaj. Deci daca diminuiezi factorul de cuplaj introduci practic o inductanta de scapari (pierderi, dispersie.. in eng Leakage). Cu asta afectezi frecventa maxima a trafo. Poti sa experimentezi si sa modifici factorul de cuplaj si sa introduci un semnal de 20KHz in transient si sa vezi forma (distorsiuni). Desi poate in AC, caracteristica nu arata dezastruos. Chiar aici am niste nelamuriri! In secundar pune 1/4Lsec pt 4ohm si mai adauga 1/4 pt 8ohm. Sa vedem: .SUBCKT PAT-4006-CFB 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 * PLITRON PAT-4006-CFB OUTPUT TRANSFORMER 2KOHM UL PRIMARY * OL NUMBERS CORRESPOND TO TRANSFORMER SCHEMATIC. .PARAM PRIML=392.5 ; TOTAL PRIMARY L (FROM SPECS). .PARAM LRATIO={5/2000} ; INDUCTANCE RATIO: (5 OHMS)/(PRIMARY). .PARAM QFCTR=400000 ; Q-FACTOR: PRIMARY SHUNT L/LEAKAGE L. LP1 1 2 {PRIML*.09} ; PRIMARY LP2 2 3 {PRIML*.04} LP3 3 4 {PRIML*.04} LP4 4 5 {PRIML*.09} CP1 1 5 .342NF ; CAPACITANCE FROM SPECS LP5 8 7 {PRIML*LRATIO/4} ; 1/2 SPEAKER SECONDARY LP6 7 6 {PRIML*LRATIO/4} ; " " LP7 11 10 {PRIML*LRATIO} ; 1/2 FBK WINDING LP8 10 9 {PRIML*LRATIO} ; " " KALL LP1 LP2 LP3 LP4 LP5 LP6 LP7 LP8 .9999987 ; 1-1/(2*403600) AWESOME! .ENDS PAT-4006-CFB Uita-te la LP7 si LP8! Pai daca faci asa, o sa mearga bine numai pentru 8ohm, parerea mea! Trafo pus de mine la Misha, a ramas ala de la Danzup. Pentru o estimare corecta distorsiuni si dreapta de sarcina, uitate la E Karpov http://www.next-tube.com/programs.php Am verificat la GU19 si corespund foarte bine valorile cu simularea (Raa, Puterea de iesire, puterea fara semnal, Vg pt Ianod0). Distorsiunile sunt reale si se vede foarte bine dependenta de dreapta de sarcina. Link spre comentariu
sebi_c Postat Februarie 27, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 27, 2009 Uite, la mine, dupa ce am pus pe RUS, tot nu merge. Programelul se numeste '?????? Tube TransCalc' (aici am dat paste) si se gaseste la: http://www.next-tube.com/ru/articles.ph ... enu_item=1 Intai instalezi pe cel impachetat in n-eshpe rar. Dupa aia poti sa instalezi si cel mai nou, altfel nu gaseste un DLL. Dupa mine, cred ca e destul de bun. Rusii lucreaza cu el la trafo. Link spre comentariu
florint Postat Februarie 27, 2009 Partajează Postat Februarie 27, 2009 Uite, la mine, dupa ce am pus pe RUS, tot nu merge.Programelul se numeste '?????? Tube TransCalc' (aici am dat paste) si se gaseste la:http://www.next-tube.com/ru/articles.ph ... enu_item=1Intai instalezi pe cel impachetat in n-eshpe rar. Dupa aia poti sa instalezi si cel mai nou, altfel nu gaseste un DLL. Dupa mine, cred ca e destul de bun. Rusii lucreaza cu el la trafo.Acum descarc si apoi va zic cum merge. Link spre comentariu
sebi_c Postat Februarie 28, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 28, 2009 In sfarsit, am reusit, am instalat toate fonturile kirilice posibile. Everything is nice!Am facut asta pe un alt computer cu XP ca pe asta am vista si desi am setat RUS nu mai vreau sa am si alte surprize. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum